tiistaina, maaliskuuta 31, 2009

Norppa ja Itämeren luonnonlohi

Suomella on ainakin kaksi vesialueiden kunniatehtävää biodiversiteetin suojelussa: saimaannorppa ja Itämeren luonnonlohi. Molemmat näistä lajeista ovat samasta syytä henkitoreissaan ja kuolemassa sukupuuttoon.

Syy on ihmisen oma toiminta ja pitkälti kalastus. Kummankin kohdalla maa- ja metsätalousministeriö on vältellyt tarvittavien kieltojen määräämistä ja riittävät suojelutoimenpiteet ovat jääneet puolitiehen.

On vaikea ymmärtää minkä edun vuoksi nämä lajit tapetaan.

Kyllä. Syyttävä sormi osoittaa valtiota sekä maa- ja metsätalousministeriötä kohden. Itse ongelma on ollut esillä jo vuosia tai oikeastaan vuosikymmeniä ja silti valtio hyvin vähäiseen taloudelliseen näkökulmaan vedoten on jatkuvasti esittänyt vesityksiä ja tekosyitä, jotta sen ei tarvitse tehdä mitä pitää.

Kysymys ei voi olla rahasta, sillä esimerkiksi ammattikalastajille voidaan maksaa teoreettisetkin ansionmenetyksenä puhtaana käteen, eikä valtion budjetti siitä mihinkään heilahda.

Ansionmenetykset Itämeren luonnonlohen kohdalla ovat lähinnä hypoteettisia, sillä kalastajat itse ovat köyhdyttäneet lohikannan niin pieneksi ettei siitä ole enää paljoa kalastettavaksi.

Se mitä molemmissa tapauksissa on tehtävä, liittyy kalastukseen eli se on tiettynä aikana kiellettävä kokonaan näiden lajien selviytymisen kannalta keskeisenä vuoden aikana keskeisillä paikoilla.

Muuten nämä lajit ovat menneitä.

Tätä suomalaista luonnonsuojelutragediaa voi verrata esimerkiksi delfiinien suojelutarpeeseen. Tai minkä tahansa muun suuren lajin sukupuuttoon kuolemiseen.

Meidän on ihan turha kotimaastamme käsin päivitellä ja voivotella muiden maiden tai maanosien julmuutta monia lajeja kohtaan, jos kerran emme itse osaa käsitellä oikein omia ongelmiamme.

Arktinen vuosimaksimi

Arktisen napa-alueen jääpeite saavutti helmikuun 28. päivä vuotuisen maksiminsa. Jääalueen pinta-ala oli tänä vuonna 15,14 miljoonaa neliökilometriä, mikä on noin 720 000 neliökilometriä vuosien 1979 - 2000 välisen ajan keskiarvon alapuolella. Vuosien 1979 - 2000 välillä jäätikön pinta-alan keskiarvooli 15,86 miljoonaa neliökilometriä.

Kyseessä on viidenneksi pienin maksimi satelliittiajan mittausten joukossa vuoden 1979 jälkeen. 6 pienintä vuosimaksimia ovat esiintyneet viimeisen 6 mittausvuoden aikana vuosina 2004-2009. Tulokset perustuvat yhdysvaltalaisen National Snow and Ice Data Center-tutkimuslaitoksen mittauksiin.

Pohjoisnapa on siis sulamassa. Kulunut talvi on ollut toki parempi kuin pari viime vuotta, mutta yhä edelleen lukemat ovat vahvasti keskiarvojen alapuolella eikä mikään näytä kääntävän trendiä.

Kuvassa päättymässä olevan talviajan pääpinta-alan kuvaaja.

NSIDC:n uutisia ja mittauksia voi niinikään seurata nykyään Twitteristä.

Kuva: NSIDC.

maanantaina, maaliskuuta 30, 2009

Autoteollisuuden kurjuus

Viime syksynä käyntiin päässyt talouskriisi etenee reaalitaloudessa. Varsinkin autoteollisuudessa tuulee.

Sunnuntaina potkut saivat ranskalaisen Peugeotin ja yhdysvaltalaisen General Motorsin pääjohtajat.

Peugeot ilmoitti viime kuussa 343 miljoonan euron tappioista, kun se vielä 2007 teki voittoa 885 miljoonaa. General Motors on sen sijaan tahkonnut viimeisten neljän vuoden aikana 82 miljardin dollarin eli noin 63 miljardin euron tappiot.

Yhdysvalloissa valtio on joutunut autoteollisuuden rahoittajaksi. Presidentti Barack Obama hylkäsi sekä General Motorsin että toisen kriisiyhtiön eli Chryslerin ehdottamat uudelleenjärjestelyt lisärahan saamiseksi valtiolta. General Motors sai 60 päivää ja Chrysler 30 päivää aikaa pistää suunnitelmat uusiksi. Molemmat yhtiöt saattavat yhä edelleen päätyä konkurssiin.

Esimerkiksi General Motorsilla on kesäkuun alussa vuoden ensimmäinen velan lyhennyspäivä tulossa ja esimerkiksi maaliskuussa autokauppa on käynyt huonosti. Pudostusta vuositasolla on noin 40 %. Ei siis kovin hyvältä näytä.

Autoteollisuudessa ja varsinkin yhdysvaltalaisessa autoteollisuudessa konkretisoituu kolme suurta riskitekijää ja muutospainetta lyhyellä aikavälillä. Kansainvälisten öljymarkkinoiden heilahtelut nostivat bensan hinnan ensin korkealle, jonka jälkeen finanssikriisi toi taantuman tai laman ja vei kuluttajien mahdollisuudet sekä halun auto-ostoksiin.

Kolmas suuri muutostekijä on ilmastonmuutoksen hillintä, joka vääjäämättä ohjaa kuluttajat hankkimaan vähäpäästöisiä autoja, kunhan lama on hellittänyt. Lisäksi nk. peak oil-ilmiö on kolkuttelemassa ovella.

Mikään näistä ilmiöistä ei ole varsinaisesti yllätys. Kaikki ovat sellaisia asioita, joihin kunnollisessa strategiatyössä olisi törmännyt.

On oikeastaan käsittämätöntä, että esimerkiksi General Motorsin tapauksessa omistajat ovat antaneet yrityksensä mennä vuosien mittaan noinkin kuralle. Se osoittaa joko täydellistä sokeutta maailman menolle tai huonon johtamisen mukanaan tuomaa välinpitämättömyyttä ympäröivän maailman menosta.

Yritysjohtajien kannattaisi nyt ottaa oppia näiden yritysten hölmöilystä. Jos esimerkiksi yhdysvaltalaisessa autoteollisuudessa olisi otettu ilmastonmuutos vakavana strategisena uhkatekijänä ajoissa huomioon ja aktiivisesti etsitty tietä kestävämmälle polulle, tilanne ei olisi ollenkaan niin surkea kuin se nyt on.

Tilanne ei taloudessa ole ensinkään ohi, vaan suuret muutokset ovat vielä edessä ja silloin kysytään myös sitä, kuinka paljon liiketoiminta on valmis vihretymään. Eli siis pelastamaan myös itsensä.

Ilmastolaskentaa

Ilmastomallien avulla voidaan tehdä arvioita tulevasta kehityksestä. Mallien kehittäminen vaatii kuitenkin testaamista ja laskemista. Tietokonekapasiteetista on pulaa ja laskemista riittää.

Nyt itse kukin voi antaa verkossa olevan tietokoneensa käyttämättömänä olevaa laskentatehoa ilmastomallien kehittämiseen. Hajatetussa laskennassa käytetään tietokoneelle asennetavaa BOINC-ohjelmistoa (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) joka sitten hyödyntää tietokoneen joutuaikaa suorittaakseen laskentatehtävää.

BOINC:n avulla voidaan laskea monia muitakin asioita ja järjestelmä on ollut käytössä esimerkiksi Maan ulkopuolista älyä etsivässä SETI-projektissa tai vaikkapa malarian torjuntaan liittyvissä projekteissa.

(via Scientific American)

sunnuntaina, maaliskuuta 29, 2009

Luetteloita ja äänestyksiä

"Olet nyt peruuttanut Fonectan Puhelinluettelon jakelun."

Niin se on. Olen peruuttanut itselleni turhan ja tarpeettoman puhelinluettelon jakelun, ilmeisesti vain oman asuntoni osalta. Sen voi tehdä näköjään nettilomakkeella (EDIT 7.4.2009 nettilomake näyttää hävinneen palvelutarjonnasta, joten linkki lomakkeelle poistettu), joka antaa em. hämäävän vastausviestin.

Hämäävää on sekin, että Fonectan palvelulomakkeiden joukosta tätä mahdollisuutta ei näytä löytyvän. Jossain määrin epäselväksi siis jää, mahtaako tuo ensi vuonna oikeasti toimia. Ehkä en kuitenkaan poista ovesta vielä sitä lappua, jossa ilmoitetaan siitä, ettei luetteloita kannata survoa postiluukusta sisään.

(via Schizoblog)




* * *
Widget-äänestyksen tulokset
Viikolla tässä blogissa on äänestetty noiden widgettien kohtalosta ja tulos on tuossa vieressä.

9 äänestäjästä 7 oli sitä mieltä, että Nanopulssi saa mennä. Tapahtukoon niin.

Seuraavaksi turhimmiksi äänestettiin osiot KKS ja Kännyyn. Vaatii sitten hetken harkintaa, miten noille käy.

Joka tapauksessa tuota sivupalkkia nyt siivotaan hieman, koska siinä on vähän turhan paljon tavaraa.

Some day classic: White Eagle

Muoti on joskus täysin käsittämätön juttu:

Saksalaisen Tangerine Dreamin White Eagle on saman nimisen albumin päätösraita vuodelta 1982. Nimikappaleesta tehtiin myös remix, joka levytettiin nimellä Das Mädchen auf der Treppe saksalaista tv-sarjaa Tatort varten.

Tangerine Dreamin historia ulottuu vuoteen 1967, jolloin Edgar Froese perusti yhtyeen. Yhtye tunnetaan elektronisesta musiikistaan ja lasketaan usein ambientin tai krautrockin kategoriaan.

Yhtye tunnetaan varsinkin 1970-luvun levytyksistään, jolloin kokoonpanossa soittivat Froesen lisäksi Christopher Franke ja Peter Baumann.

Varhaisemmissa kokoonpanoissa oli mukana useita Länsi-Berliinin underground-piireistä tuttuja muusikoita ja esimerkiksi yhtyeen ensimmäisellä varsin psykedeelisellä ja avangardistisella levyllä Electronic Meditation vuodelta 1970 soitti myös Klaus Schulze. 1980-luvun alussa Johannes Schmoelling korvasi Baumannin.

White Eaglella kokoonpanossa soittivat Froese, Franke ja Schmoelling, joiden nimiin kaikki albumin kappaleet on merkitty. Yhteensä 38 minuuttinen albumi koostuu neljästä kappaleesta, joista avausraita Mojave Plan on 19.55 minuutin mittainen.

Froesen johdolla Tangerine Dream on ollut vuosien varrella tavattoman tuottelias, sillä yhtye on vuosien varrella julkaissut yli 100 albumia neljällä vuosikymmenellä. Yhtyeen kuuluisimmat albumit ovat 1970-luvulta, jolloin yhtye levytti Ohr- ja Virgin-levymerkeille.

Tyypillinen tämän aikakauden albumi on esimerkiksi Atem vuodelta 1973, jossa yhtyeen soitantoon tuli mukaan mellotronit ja moogit. Brittiläinen dj. John Peel kehui Atemin vuoden albumiksi. Seuraavana vuonna yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa Virginille. Phaedra nousi yllättäen Britannian albumilistoilla sijalle 15 ja matka maineeseen alkoi.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, maaliskuuta 28, 2009

Earth hour - valot pois

Tänään on Earth hour-kampanjan päivä. Kampanjan tarkoituksena on lähettää maailmalle viesti, että ilmastonmuutokseen täytyy suhtautua vakavasti.

Earth hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan eli klo 20.30–21.30.

Tätä kirjoitettaessa ensimmäiset valot ovat jo sammuneet Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Kampanjaan on Suomessakin osallistumassa runsaasti kaupunkeja, yrityksiä, muita organisaatioita ja yksityisiä kansalaisia. Maailmanlaajuisesti kampanjaan osallistuu noin 3 200 kaupunkia 82 maassa ja Suomestakin 94 kaupunkia ja kuntaa.

Kampanja on helppo tapa osoittaa välittävänsä ja olevansa huolissaan siitä mitä ympärillämme tapahtuu.

Sammuta siis valosi ja ole näkyvä.

EDIT klo 15.35
Tapahtumaa voi myös seurata Twitterissä.

EDIT klo 15.49
Suomen voimajärjestelmän tilaa voi seurata Fingridin sivuilta.
Tapahtumalla on Facebook-ryhmä ja faniryhmä, kuvia löytyy Flickrsta, videoita YouTubesta ja tapahtuma näkyy MySpacessa.

Vaiheinen pistää Twitter-feedin tapahtuman ajaksi roikkumaan tuohon oikeaan sivupalkkiin.

Hiilettömään yhteiskuntaan

YLE Uutiset kertoo, että EU:n ympäristöneuvosto on ensimmäistä kertaa asettanut pitkän tähtäyksen suunnitelmat kasvihuonekaasupäästövähennyksiksi. Suunnitelmat on tehty kansainvälisen ilmastonmuutosneuvotteluiden tavoitteita varten.

Suunnitelman mukaan teollisuusmaiden tulee vähentää päästöjään 80 - 95 % vuoteen 2050 mennessä. Ennen sitä EU tavoittelee teollisuusmaille 25 - 40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä lyhyemmän aikavälin tavoite on suunnilleen se, mihin EU on tähänkin mennessä sitoutunut.

Tavoite tarkoittaa pitkälle sitä, että yhteiskunnan ja talouden on muututtava voimakkaasti kohti hiiletöntä yhteiskuntaa.

Kehitysmaiden pitäisi EU:n ympäristöneuvoston linjausten mukaan pienentää päästöjensä kasvua 15 - 30 % nykyiseltä kasvu-uralta vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitteilla pyritään siihen, että maapallon lämpötilan nousu on pidettävä kohtuullisissa rajoissa.

Rahasta edelleenkään ei EU:ssa ole ollut puhetta. Mikään ei toteudu ilman konkretiaa, joten tavoitteet ja puheet ovat toiveajattelua ennen kuin syntyy toimintaa.

Lähtökohtaisesti tavoitteen asettelu on positiivinen asia. Sillä täytyy kuitenkin saada myös Yhdysvallat, Kiina ja Intia ja muut mukaan, muuten tulevien sopimusten vaikutukset jäävät puolitiehen.

Yksi asia meidän kansalaisten ja kuluttajien täytyy muistaa. Nuo tavoitteet eivät toteutuakseen ole pelkkiä numeroita, vaan ne tarkoittavat voimakasta yhteiskunnallista muutosta.

Se ei ole kivutonta ja meidän valitsemiemme päättäjien on tehtävä päätöksiä, jotka maksavat meille veronmaksajille ja rajoittavat nykyisin tuntemaamme toimintaa. Meidän on hyväksyttävä nämä päätökset ja se, ettei kaikki voi olla enää samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Meidän on myös tuettava poliitikkoja tekemään nämä vaikeat päätökset.

perjantaina, maaliskuuta 27, 2009

Europarlamentti ei pidä nettikontrollista

Europarlamentti on hyväksynyt mietinnön (Word-dokumentti, 108 KB) sananvapauden ja yksilönsuojan kaltaisten perusvapauksien sekä internet-turvallisuuden vahvistamisesta.

Mietinnön mukaan internetistä on on tulossa korvaamaton väline demokraattisten aloitteiden edistämisessä, uusi foorumi poliittiselle keskustelulle sekä keskeinen väline maailmanlaajuisesti käytettäessä sananvapautta ja kehitettäessä liiketoimintaa.

Hyväksytyssä asiakirjassa katsotaan, että demokraattisessa yhteiskunnassa nimenomaan kansalaisilla on oikeus tarkkailla ja arvioida päivittäin hallitustensa ja heille palveluja tuottavien yksityisten yritysten toimintaa ja mielipiteitä. Parlamentti huomauttaa myös, että edistykselliset valvontamenetelmät uhkaavat yhä enenevässä määrin tätä periaatetta, koska toisinaan laissa ei säädetä riittävän hyvin niiden käytön rajoittamisesta.

Yksi tärkeä näkökulma on sekin, että parlamentin mukaan yksilöillä on oikeus ilmaista itseään vapaasti internetissä.

Mietinnössä todetaan, että esimerkiksi hakukoneet ja palveluntarjoajat ovat helpottaneet huomattavasti tietojen hankkimista esimerkiksi muista ihmisistä ja että joissakin tilanteissa yksittäiset henkilöt haluavat kuitenkin poistaa näissä tietokannoissa olevia tietoja. Niinpä europarlamentti linjaa, että yritysten on voitava siksi varmistaa, että yksilöt saavat henkilökohtaiset tietonsa poistettua tietokannoista.

Koska netin palveluita voidaan käyttää esimerkiksi indentiteettivarkauksiin, yksityisyyden suoja internetissä on europarlamentin mukaan perusoikeus, jonka suojaaminen on lainsäätäjien kiireellisimpiä tehtäviä.

Europarlamentti on linjannut myös internet-viestinnän suhdetta rikollisuuteen. Mietinnössä otetaan huomioon se, että internetiä on myös käytetty väkivaltaisten viestien, kuten tahallisesti terrori-iskuihin yllyttävien viestien sekä viharikoksiin mahdollisesti yllyttävien sivustojen, levittämiseen.

Parlamentin mukaan näihin rikoksiin on reagoitava tehokkaasti ja määrätietoisesti muuttamatta internetin pohjimmiltaan vapaata ja avointa luonnetta.

Sosialistiseen PSE-ryhmään kuuluvan kreikkalaismepin Stavros Lambrinidisin valmistelema mietintö hyväksyttiin selvin numeroin 481–25 (21 poissa) ja vaikka sillä ei olekaan lain voimaa, on se selvä viesti muille päättäjille.

Europarlamentti ei nyt pähkäile ensimmäistä kertaa netin sananvapautta ja toimintamekanismeja. Viime kesänä virolainen europarlamentaarikko Marianne Mikko sai meteliä aikaiseksi ehdotellessaan blogeille annettavia laatuleimoja ja bloggaajien rekisteröintiä.

Tässä mietinnössä ääni kellossa on varsin erilainen kuin aiemmin. Rikoksiin pitää puuttua, mutta ei rikkomatta netin vapaata luonnetta tai ihmisten sananvapautta tai yksityisyyden suojaa.

Löytyy sieltä EU:sta tolkkuakin.

torstaina, maaliskuuta 26, 2009

Pokeri

Yksi ihmeteltävien asioiden joukkoon liitettävä viime aikojen villitys on ollut pokeri. Pokeri on se korttipeli, jota nykyään voi pelata verkoissa, kasinoissa ja ties missä. Se eri variaatioissaan.

Pokerisankareista on iltapäivälehtien sivuillakin tullut sankareita tai luusereita, tilanteesta ja näkökulmasta riippuen. Usein näissä haastatteluissa on haastateltu nk. pokeriammattilaisia ja ja onnistujia. Pokerisankareista on saatu sankareita, vaikka he hävisivätkin joskus.

Asialla on on toinenkin puoli. Pokerissa tai nettipokerissa, kaikki eivät voita, vaan jonkun on pakko hävitä. Taitopeli tai ei, rahaa ei synny tyhjästä. Sponsoriraha ei muuta tätä kuviota, vaan myös aina pelien järjestäjä ottaa omansa.

Siis pokeri on perinteisesti ja ilman perinnettä täynnä tyhjiä unelmia, mutta myös niiden romuttumisia. Päivän Kauppalehdessä Nordean Jussi Mekkonen kertoo, että nettipokeri paljastuu huolestuttavan monissa tapauksissa maksuvaikeuksien syyksi.

Kun talous kaatuu pelivelkoihin, niin se on kahdella sanalla sanottuna "voi voi".

Yhteiskunnan kannalta pokeribusines on monessa suhteessa vaikea kysymys. Yhden terveen näkökulman löytää siitä, mitä pokeri tuottaa yhteiskunnalle? Eipä juuri mitään. Kyse on toki immateriaalisesta toiminnasta, joka ei kovin paljoa kulutakaan esimerkiksi luonnonvaroja.

Mutta tuo tuottamattomuus ajaa selvästi siihen, ettei yhteiskunnalla nyt eikä tulevaisuudessakaan ole mitään tarvetta ryhtyä hoitamaan pelivelkoihin kaatuneita talouksia sen enempää kuin muihinkaan riippuvuuksiin kaatuneita talouksia.

Tämä ihan vain ummoillen sitä, että peli-innostuksen levitessä kohta keksitään jokin mekanismeja, joilla tappioiden takaajaksi kiertoteitä pitkin kaivataan yhteiskuntaa ja veroeuroja. Uhkapeli on uhkapeliä teki sitä ammatikseen tai huvikseen.

Se on täysin eri keskustelu, pitääkö EU-alueelta saatuja voittoja/tappioita yhdellä tavalla ja EU:n ulkopuolelta saatuja toisella tavalla.

keskiviikkona, maaliskuuta 25, 2009

Widgetit sun muut

Arvoisa lukijani. On tullut aika jälleen äänestää perimmäisistä totuuksista.

Tämän blogin oikeassa sivupalkissa on ja on ollut erilaisia widgettejä ja gadgetteja. Eli erilaisia sivuston osia, joita voidaan hakea verkon yli jostain toisesta paikasta tai samasta palvelusta ja liitellä tähän sivulle.

Blogger itsessään kutsuu noita osia nimellä "gadget" ja jossain muualla niistä käytetään termiä "widget" tai vastaava. Seuraavassa kaikkia kutsutaan yhdellä termillä "widget" oli niiden täsmällinen nimitys mikä tahansa.

Noilla widgeteillä voidaan siis tuoda sivustolle jotain mielenkiintoista tai vähemmän mielenkiintoista toiminnallisuutta, mutta samalla niiden runsas käyttö hidastaa sivun latautumista.

Kysymys äänestyksessä on siitä, mikä tai mitkä noista ovat turhia ja Sinun mielestäsi voisi ottaa vaikka pois.

Muutamia widgettejä blogin pitäjä ei ole päästänyt äänestykseen lainkaan. Ihan siksi, että niistä ei nyt luovuta. Suuren maailman malliselta pudotusäänestykseltä ovat säästyneet seuraavat:

  • Etsi pulssi. Hakukone.
  • Arkisto. Blogin stoorilistaus.
  • Sanat. Postauksissa käytetyt tagit ja navigointi niiden avulla.
  • Lisenssiehdot. Sääntöjä materiaalin käytöstä. Näitäkin on muuten joku kysynyt.
Tähän giljotiiniäänestykseen ovat päässeet tai joutuneet seuraavat widgetit:
  • Nanopulssi. Vaiheisen RSS-feed nanoblogg.se-nanobloggauspalvelusta.
  • cop15.dk Pulssit. Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävän kansainvälisen COP15-ilmastokokouksen uutisotsikoiden feed.
  • Poimuajossa. Bloggerissa Vaiheisen seuraajaksi ilmoittautuneet profiilit.
  • Soittimessa. Vaiheisen soittimessa viime aikoina tiuhaan viihtyneet lätyt.
  • Musta. Jorinaa kirjoittajasta itsestään.
  • Suosittelen. Kirjoittajan eräitä suosikkilinkkejä.
  • FEEDJIT. Kävijälaskuri, reaaliaikainen.
  • KKS. Kelvottomien kirjailijoiden seuran jäsenmerkki.
  • Pulssi Deliin. Linkki, jolla sivu tallennetaan Delicious-palveluun.
  • Tilaa. Linkit, joista saa poimittia tekstit ja kommentit erilaisiin RSS-lukijoihin (Atom-feed löytyy sivun alareunasta anyway).
  • Kännyyn. Linkki WidSets-palveluun, josta Vaiheisen RSS:n voi saada mobiiliin.
  • Tämä äänestys. Juuri tämä näin.
Mikäli taas ihan ehdottomasti joku uusi widget pitää saada tällaiseen blogiin, niin ehdotuksia vastaanotetaan kommenttilootassa. Tosin äänestyksen tavoite on vähentää sivistyneesti noiden widgetien määrää, joten jos haluaa jotain lisää, on äänestettävä jotain pois.

Äänestysaikaa on sunnuntaihin klo 12.00 ja sen jälkeen suuri yksijäseninen jury vetäytyy pohtimaan tuloksia, jotka julkistetaan valitusaikaa pitämättä. Ja kuten tunnettua kaikki oikeudet mielenmuutoksiin pidätetään, mikäli sellaisia sattuu olemaan irrallaan. Ja niin päin pois.

Facebookia korjaillaan jälleen?

Jokin aika sitten suosittu netin yhteisöpalvelu Facebook sai lyhyen ajan sisällä toisen kasvojen kohotuksen ja konseptin uudistuksen, joita arvosteltiin tässäkin blogissa.

Käyttäjien palaute uudistusta kohtaa on ollut armotonta. Facebookissa pystyyn pistetty Facebookin oma gallup kertoo julmaa kieltään, tätä kirjoitettaessa 1 230 084 käyttäjää (93,9 %) vastustaa uutta käyttöliittymää ja vain 80 034 (6,1 %) pitää sitä kelvollisena. Jo aikaisemmin raportoitiin siitä, että 94 % käyttäjistä vihaa uutta käyttäliittymää. EDIT: Gallup on kolmannen osapuolen toteuttama, eikä se tulokset ole kaikkien käyttäjien näkemys tai tilastollisesti tasapainossa, mutta silti prosenttien kokoluokka antaa viitteitä näkemyksistä.

Palautteen seurauksena Christopher Cox kirjoittaa Facebookin omassa blogissa, että palvelu on tarttumassa muutamiin uudistuksiin lähiaikoina. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi niin sanotun etusivun tietovirran kontrollointi ja relevanssi, kohokohtien lisääminen sekä asioiden löytämisen helpottaminen. Kaikesta päätelleen paluuta vanhaan konseptiin ja käyttöliittymään ei ole paluuta.

Korjausliikkeet ovatkin tarpeen, sillä osa viimeksi nähdyistä uudistuksista johti varsin käyttäjän kannalta eksoottisiin tuloksiin.

Mikäli haluat nähdä esimerkiksi tapahtumat, joihin itse olet ilmoittautunut, ne löytyvä (jos löytyvät) omista kohokohdista tai sitten pitää mennä erikseen asetuksiin. Omaa viimeisintä "mitä mietit"-kirjausta saa käydä katsomassa muille tarkoitetusta näkymästä (joka muuten näyttää sopivilla asetuksilla erinomaisen psykedeeliseltä kun katsoo omaa kuvaansa pienennettynä sen 10 kertaa yhdessä näkymässä).

Kavereiden virrasta tupsahtaa mitä mielenkiintosempia tietoja kuten vaikkapa laaja informaatio siitä miten kukin on vastannut "Mikä Auto Olet?"-älypeliin, halusit sitä tai et. Ja niin edelleen.

Arvioiden mukaan 276 miljoonan kuukausikävijän Facebookin kannalta on viisasta turhauttaa kävijöitään käyttäjien toimintaa häiritsevillä muutoksilla, sillä Facebookin käytöstä luopuminenkin on mahdollista. Vastaavia palveluita löytyy.

Kolikon toinen puoli on se, että myös tällaisten palveluiden on kehityttävä ilman liiallista tempoilua. Muuten suosio hiipuu aikanaan.

Facebook yhtiönä ei ole pörssissä, ainakaan vielä ja tiettävästi pyrkii kasvamaan mahdollisimman paljon. Nähtäväksi jää, pystyykö yhtiö hallitsemaan kasvuhalunsa, mutta joka tapauksessa se tarvitsee siihen käyttäjiä, tyytyväisiä käyttäjiä.

Nähtäväksi jää, saako käyttäjä takaisin kontrollia siihen mitä hän näkee tai esittää ja miten hän asiat löytää.

EDIT klo 8.31
Korjaus kommentin perusteella tuohon gallupin rooliin.

tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Ilmasto-oikeudenmukaisuus

Kirkon Ulkomaanavun julkistaman ilmasto-oikeudenmukaisuusraportin mukaan Suomen pitäisi vähentää päästöjä 60 % vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Nyt Suomi on sitoutunut 20 % päästöjen vähennykseen.

Vähennysprosentti perustuu Greenhouse Development Rights (GDR) -ilmasto-oikeudenmukaisuusmalliin, jossa vastuunjako on laskettu sen mukaan, kuinka paljon kukin maa on menneisyydessä osallistunut ongelman syntymiseen sekä siihen millaiset maksuvalmiudet eri mailla on.

Kehitetyn mallin lähtökohtana on, että ilmaston lämpeneminen rajoitetaan enintään 2 °C:een tällä vuosisadalla esiteolliseen aikaan verrattuna.

Mallilla lasketut päästövähennykset maksaisivat suomalaisille yhteensä 2,8 miljardia dollaria. Suomen osuus vuoteen 2020 saakka olisi 0,30 % kokonaisvastuusta.

Tietysti 60 %:n päästövähennystavoitteiden poliittista realismia voidaan epäillä, kuten Tukholman ympäristöinstituutin tutkija ja oikeudenmukaisuusmallia kehittänyt Sivan Kartha tekee YLE Uutisten jutun mukaan. Kartha tosin ei edes usko, että on olemassakaan sellaista poliittisesti realistista ratkaisua, joka voisi pysäyttää ilmastonmuutoksen.

Kuin alleviivaten tätä poliittista realismia tai sen puutetta, Pasi Nokelainen kirjoittaa Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan sivuilla siitä, että EU-maiden valtionpäämiehet lupasivat viime viikolla Eurooppa-neuvostossa varoja kehitysmaille puhtaan energian kehittämiseen, metsien suojeluun ja ilmastonmuutoksen seurauksiin sopeutumiseen. Lupauksia ei konkretisoitu, vaan asiaa päätettiin lykätä eteenpäin. Asia jäi siis juhlapuheiksi.

EU ja sen johtajat jakavat miljarditolkulla rahaa talouskriisin hoitamiseen, mutta ilmasto-ongelman hoitaminen näyttää menevän jahkailemiseksi ja lyhytaikaisten intressien valvomiseksi. EU on menettämässä johtavan roolinsa ilmastoasioissa.

Leo Stranius esittää asiaan liittyen hyvän kysymyksen Luonto-Liiton kaventajat.fi-blogissa:

"Miksi ihmeessä meidän sitten pitäisi toimia edelläkävijöinä kansainvälisessä ilmastopolitiikassa ja vähentää päästöjä näin merkittävästi?"
Ja hän vastaa:
"Tähän on nähdäkseni ainakin neljä syytä. (1) Päästöt teollisuusmaissa, kuten Suomessa, syntyvät suurelta osin ylellisyydestä ja ylikulutuksesta kun kehitysmaissa kyse on eloonjäämisestä. (2) Historiallisesti teollisuusmaat ovat vastuussa suurelta osin nykyisestä ilmaston lämpenemisestä. (3) Päästöt henkeä kohdet ovat teollisuusmaissa suuremmat kuin kehitysmaissa. (4) Kyky sekä teknologiset ja institutionaaliset resurssit päästövähennysten toteuttamiseen ovat teollisuusmaissa paremmat kuin kehitysmaissa."
Tuohon ei ole juurikaan lisäämistä.

Ihmisen aiheuttama ilmasto-ongelma on valtaosin teollistuneiden länsimaiden tuotos ja ilmasto-ongelma on seurasta siitä logiikasta, jolla materiaalinen yltäkylläisyytemme ympärillämme on luotu.

On siis oikeudenmukaista, että me myös maksamme korjaavan liikkeen kustannuksista.

Olympialaista teloittamista?

Amnesty International julkaisee tänään tilastoja vuoden 2008 teloituksista maailmassa. Tilastojen mukaan viime vuoden aikana ainakin 2390 ihmistä teloitettiin 25 maassa ja ainakin 8864 tuomittiin kuolemaan 52 maassa.

Tilanne pitkin maailmaa on huonontunut, sillä vuotta aikaisemmin Amnestyn tietojen mukaan yli 20 eri maassa teloitettiin ainakin 1 252 ihmistä. Valtaosa teloituksista tehtiin Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa, Pakistanissa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2007 yli 50 maassa ainakin 3 347 ihmistä sai kuolemantuomion.

Todelliset teloitettujen ja kuolemaantuomittujen määrät ovat suurempia, sillä monet valtiot pitävät oman lukemansa salassa.

Viime vuonakin Kiina teloitti enemmän tuomittuja kuin koko muu maailma yhteensä. YLE Uutisten mukaan Kiina teloitti viime vuonna yli 1700 kuolemaantuomittua, kun vuotta aikaisemmin teloitettujen määrä Amnestyn tietojen mukaan oli ainakin 470.

Se nyt vaan ei taida olla mitään sattumaa, että Pekingin olympiakisat järjestettiin viime kesänä ja yhä useampi ihminen menetti valtion toimesta henkensä. Kisojen vuoksi maan ihmisoikeustilanne heikkenemisestä raportoitiin jo aikaisemmin.

Tätä veristä tahraa olympialiikkeen kyljestä ei voi pestä ihan vain sillä, Kiina lupasi kansainväliselle olympiakomitealle (KOK) parannuksia ihmisoikeustilanteeseen. Todellisuus näyttää siis siltä, että olympialaiset merkitsivät lisää ruumiita. KOK ei voi väittää, ettei heitä olisi varoitettu tai ettei asiasta olisi yritetty keskustella jo etukäteen.

Politiikka ei kenties kuulu urheiluun, mutta urheilulla tehdään politiikkaa ja on sinisilmäistä väittää, ettei sillä ole merkitystä.

* * *

Kuolemantuomio muuten ei ole pelkästään kaukaisten maiden ongelma, sillä rangaistusmuoto on käytössä myös Euroopassa. Valko-Venäjä on viimeinen Euroopan valtio, jossa kuolemanrangaistus on yhä käytössä.

Viime vuonna maassa tiettävästi teloitettiin 4 henkilöä ja salailu on laajaa.

* * *

Siteerataa Amnestyn Suomen osaston oikeudellista asiantuntijaa Susanna Mehtosta:
"Kuolemanrangaistus on äärimmäisen julma, epäinhimillinen ja halventava rangaistus. Mestaus, sähkötuoli, hirttäminen, myrkkyruiskeet, ampumalla teloittaminen ja kivittäminen eivät kuulu 2000-luvulle”.

maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Tykillä hyttysiä ja robottikaloilla saasteita

Teknologiaa on taas kehitetty.

Ronald Reaganin aikaisen Tähtien sota-idean teknologiaa koitetaan nyt soveltaa malarian torjuntaan. Miljoonia ihmisiä vuodessa tappavaa tautia levittävien hyttysten kimppuun aiotaan käydä laserasein.

Tekniikka & Talouden mukaan:

"Tiedemiehet visioivat, että heidän teknologiaansa apuna käyttäen rakennetaan hyttyset sokaisevat tai tappavat laseraidat kylän ympärille. Toinen vaihtoehto on kehittää laserilla varustettuihin kauko-ohjattaviin lentokoneisiin perustuva järjestelmä. Koneet voisivat jäljittää ötökät tutkalla, jonka jälkeen hyttyset tuhottaisiin koneeseen integroidulla aseella."
Mitähän tästä nyt oikeasti pitäisi ajatella? Tykillä hyttystä malarian torjumiseksi?

* * *

Tämä ei sitten ole scince fictionia:

Uutisen mukaan puolitoistametrinen ja 21 000 euron hintainen robottikala sisältää sensorit, jotka reagoivat meriveden epäpuhtauksiin. Robottikalat voivat toimia ilman ihmisen ohjausta ja löytävät automaattisesti takaisin akkujen latauspisteeseen. Mittaustiedot kerätäänkalasta latauksen aikana.

Milloinkohan tuollaisten karvalakkimalleja ryhdytään kauppaamaan akvaarioihin?

* * *

Bonuksena vielä päivän uutisvirrasta tuikitarpeellinen tieto siitä, että ensimmäinen lentävä auto vai oliko se nyt maantiekelpoinen lentokone on noussut siivilleen.

Yhdysvaltalaisen Terrafugia-yhtiön Transition-niminen laite lensi ensimmäisellä yrityksellään vain 37 sekuntia, mutta sarjatuotantoa suunnitellaan aloitettavaksi vielä tänä vuonna. Tapahtuman todisteet löytyvät myös videoilta.

Kummallisia juttuja

Kummallinen maanantai.

Koko valtakunnan media on luukuttanut päivä tolkulla venäläisperäistä Naši- ja Yövartio-ryhmien mielenosoitusta Helsingissä ja olihan sellainen, vaikka ainakin uutisoinnin perusteella mielenilmaus oli enemmänkin kotimaista masinointia.

Kourallinen ihmisiä osoitti mieltään, kun sadat ihmiset olivat kuuntelemassa itse asiaa eli mielenosoituksen kohteena olevaa kirjan tiimoilta pidettyä seminaaria.

Kummallista jutuista tekee oikeastaan se, että YLE huomioi koko kirjankin näiden mielenosoitusten kautta, kun taas HS käyttää palstatilaa enemmänkin sen itsensä vuoksi.

YLE osaa toki kertoa, että tämä mielenosoitukseen osoittautunut joukko on joutunut omassa kotimaassaankin sivuraiteille. Mistä siis moinen marginaaliryhmän julkisuustempauksen ja mainostempuksi nimitetyn tapahtuman aiheuttama kohu?

Lähtökohtaisesti nämä Putin-nuoret ovat jollakin asialla, mikä terminologisesti puetaan johonkin propagandaan. Kaiken propagandan takana on aina jotakin, mitä ei voi sanoa suoraan.

Viron pronssipatsaskiistan aikoihin tämä samainen nuorisojärjestö kävi Viron Moskovan suurlähettilään kimppuun ja on sittemmin tunnustanut kyber-hyökkäyksen Viroa kohtaa.

Kun moista toimintaa sijoitetaan antifasismin termin alle, saa kyseinen termi ihan uuden sisällön.

Onko peli menetetty?

Kööpenhaminassa pidetty ilmastotietelijöiden kokous on herättänyt jälkipuheita.

Yleisesti ilmaston lämpenemistä enintään 2 °C:llä esiteolliseen aikaan verrattuna on pidetty rajana, jota ei pitäisi ylittää. Tuota 2 °C:n lämpenemistä on pidetty vaarallisen lämpenemisen rajana. Ilmasto on tällä hetkellä lämmennyt jo 0,8 °C.

Kööpenhaminan kokouksessa esimerkiksi Stefan Rahmstorf sanoi, ettei hän voi tutkijana sanoa, että 2 °C:n lämpötilan nousu olisi turvallista. Jo 0,7 °C:n lämpötilan nousun tiedetään aiheuttavan monia merkittäviä vaikutuksia.

Poliitikot tarvitsevat joulukuussa pidettävää kokoustaan varten kuitenkin neuvoja siitä, mitkä ovat tavoiteltavat rajat, jotta tarvittavat päätökset osataan mitoittaa oikein. Catherine Brahic kirjoittaa NewScientissä Kööpenhaminan tutkijakokouksen aiheuttaneen osaltaan hämmennystä numeroiden ympärillä.

Samaan aikaan on ääneen käynnistynyt keskustelu siitä, onko peli jo itseasiassa menetetty.

George Monbiot kirjoittaa the Guardianissa siitä, että ilmastotutkijat puhuvat - joskin julkisuudessa varovaisesti - siitä, että tuo 2 °C:n lämpeneminen olisi voitu välttää, on jo mennyt. Se aika hukattiin koko ongelman kieltämiseen ja viivyttelyyn.

Samasta asiasta kirjoittaa myös toimittaja Pasi Toiviainen pohtien samalla miksi meillä Suomessa lehdet eivät jo revi koko aukeaman – saati useamman aukeaman – juttuja ilmastokriisin nykyisestä hälyttävyydestä.

Kukaan ei voi sanoa tarkasti, onko 2 °C:n lämpeneminen turvallista vai ei eikä sitäkään, voidaanko muutokset rajoittaa enää tuohon. Silti meillä ei ole varaa jättää tekemättä tarvittavia päätöksiä, sillä vaihtoehto on vielä pahempi.

Vaikka 2 °C:n lämpeneminen tarkoittaakin suuria muutoksia pitemmällä aikavälillä nykyisin tuntemaamme maailmaan, rajan ylittäminen mitääntekemättömyyden tai muun tekosyyn vuoksi ajaa maapallon varmuudella tuhon partaalle tai sen yli. Sellaiseen lepsuiluun nyt päätöksiä tekevillä sukupolvilla ei ole moraalista oikeutta.

EDIT klo 0.28
Asian moraalista puolta voi jo nyt pohtia sitä kautta, että maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijoiden arvion mukaan joka vuosi 150 000 köyhien maiden asukasta kuolee ilmastonmuutoksen aiheuttamaan satojen epäonnistumisiin, aliravitsemukseen, ripulitauteihin, malariaan ja tulviin. Valitettavasti tuo on ilmeisesti vain esimakua tulevasta.

sunnuntaina, maaliskuuta 22, 2009

Some day classic: Hohe messe in h-moll

Sunday classic-sarjassa on tällä viikolla teemasoitto, jonka aiheena on "Muistatko vielä sen biisin" ja Lepiksen ohje kuuluu näin:

"Jokainen sukupolvi on käynyt omat taistonsa kotiväkensä kanssa musiikista, sen kuuntelemisesta ja ennen kaikkea äänenvoimakkuuksista. Meillä kaikilla on varmasti se yksi biisi, jota rakastimme ja kotiväki inhosi. Se, jota piti soittaa kerta vielä kiellon päälle. Muistatko vielä mikä se oli?"
Tällaista kappaletta en heti meinannut löytää muistin kerrostumista, sillä nuoruudessa asia ratkaistiin varsin rauhanomaisesti siten, että erään kerran syntymäpäivälahjapaketissa oli oma levysoitin ja sen sai sijoitettua omaan huoneeseen ovien taakse.

Mutta silti. Yhden levyn muistelen kuitenkin aiheuttaneen nk. keskustelua ja se alkaa jotakuinkin näin:

Johann Sebastian Bachin (s. 21.3.1685 Eisenach – k. 28.7.1750 Leipzig) H-mollimessu (BWV 232) on sävelletty useassa osassa 1720- ja 1740-lukujen välisenä aikana. Ensimmäiset jaksot, Gloria ja Kyrie, sävellettiin jo vuosina 1724 ja 1731. Bach viimeisteli suurteoksensa vuonna 1749, hieman ennen kuolemaansa.

Wikipedian artikkelin mukaan hyvin monet messun osat ovat parodioita Bachin aikaisemmista teoksista, uudelleen sovitettuna ja yhdistettynä. Messussa on valtava tyylien kirjo. Ilmeisesti messua ei tarkoitettu aluperin jumalanpalveluksissa esitettäväksi.

H-mollimessu on jakanut myös musiikkitieteilijöiden ja säveltäjien mielipiteitä. Esimerkiksi Carl Friedrich Zelter katsoo sen olevan "luultavasti suurin musiikkitaideteos, minkä maailma on milloinkaan nähnyt".

Videolla nähtävä esitys ei tietenkään ole se nimenomainen esitys messusta, joka kenties aiheutti pienoista hammastenkiristystä jossain välissä, vaan Walter Goehrin johtaman Amsterdamin filharmonisen kuoron ja orkesterin levytys Hohe messe in h-moll Musical Masterpiece Society-levymerkille vuodelta 1960.

Videon kuoroa ja orkesteria johtaa Herbert Blomstedt. Videolla on teoksen avaava Kyrie eleison (h-molli), joka on sävelletty kahdelle huilulle, kahdelle oboe d'amorelle, jousille, basso continuolle ja viisiääniselle kuorolle. Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, maaliskuuta 21, 2009

Säteilevää jahkailua

Olkiluotoon rakennettavan viidennen ydinvoimalan työmaalla on taas jahkailtu. STUK ja Teollisuuden voima sopivat syksyllä ja alkutalvesta STUK:n aikaisemmin työmaalle tekemän erityistarkastuksessa nimetyistä korjauskohteista.

Korjausten toteutus on venynyt. Viimeiset korjauskohteet ovat asennuksenaikaisten hitsausten valvonta ja työmaan kielitaito. Niihin on tartuttu vasta tällä viikolla eli yli puoli vuotta erityistarkastuksen jälkeen.

Hitsausten osalta tilanne on huolestuttava, sillä koko homman turvallisuus riippuu niistä. Kielikysymykset ovat nekin myös turvallisuuskysymyksiä. Työmaalla on tähän mennessä työskennellyt 60 eri kansallisuutta edustavia työntekijöitä. Mikähän mahtaa olla se kieli, jolla kaikki työntekijät oikeasti pystyvät ymmärtämään riittävästi toisiaan?

Nykyinen arvio voimalaitoksen valmistumiselle on kesässä 2012, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä tuleeko tästä viidennestä virheestä ikinä valmista. Laitoksen piti siis alunperin olla valmis tänä vuonna.

* * *

Samaan aikaan TVO:n ja Arevan miljardiriitaa sovitellaan välimieslautakunnassa. Osapuolet vaativat toisiltaan 2-2,4 miljardin korvauksia.

Tilaajan ja toimittajan välillä on kiistaa juuri tuon laitoksen myöhästymisen aiheuttamista lisäkustannuksista. Ilmeisesti kuluttajille lopulta lankeava lisälasku on 3 miljardin euron luokkaa.

Voisikohan joku laskea pääsisivätkö kuluttajat ja yhteiskunta halvemmalla, jos koko hanke keskytettäisiin ja haudattaisiin lopullisesti?

* * *

"Viikon säteilevä aivopieru"-palkinto voidaan myöntää puolustusministeri Jyri Häkämiehelle (kok.) vaatimuksesta rakentaa 3 uutta ydinvoimalaa. Hänen mukaansa "rahoittajat ja rakentajat pystyvät arvoimaan voimaloiden määrän, kannattavuuden ja rakentamisjärjestyksen". Valtion tehtäväksi jäisi sitten katsoa vain turvallisuuskriteerejä.

Lausunto tarkoittaa käytännössä sitä, että ydinenergialain tarkoittama yhteiskunnan kokonaisedun mukaisuuden tarkastelu ulkoistetaan rahoittajille ja rakentajille eli joillekin monikansallisille pääomapiireille. Arvovalinnasta tehtäisiin fiskaalinen asia eli politiikka pois politiikasta.

Häkämiehen vaatimukset tarkoittaisivat myös sitä, että ydinvoimaa rakennettaisiin vientiin, Suomesta tulisi maailman suurin ydinjätteen tuottaja henkeä kohden laskettuna ja tukahduttaisi uusiutuvan energian sekä energiatehokkuuden kehittämisen.

Idea on Greenpeacen mukaan myös ristiriidassa hallituksen omien strategisten linjausten kanssa. Jokin aika sitten tehdyn mielipidekyselyn mukaan suomalaiset eivät ole samaa mieltä Häkämiehen mielipiteen kanssa.

(Kuvassa ketjureaktio. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

perjantaina, maaliskuuta 20, 2009

Jääkarhut tunnustettu

Yhdysvallat allekirjoitti yhdessä neljän muun arktisen alueen maan (Kanada, Tanska, Norja ja Venäjä) kanssa julkilausuman, jossa todetaan ilmastonmuutoksen olevan suurin yksittäinen uhka jääkarhuille ja vaaditaan nopeita tekoja ilmastonmuutosten hillitsemiseksi.

Vaikka kyse on pieneltä symboliselta eleeltä vaikuttava asia, kyse on myös konkreettisesta suunnanmuutoksesta Yhdysvaltojen politiikassa. Alkuvuodesta Yhdysvallat ilmoitti lykkäävänsä omaa päätöstään siitä, uhkaako ilmastonmuutos jääkarhuja.

Yhdyvaltojen edellisen hallinnon edustajat toimivat kuten ilmastonmuutoksen vaatimien toimien jarruttajat eli maan edustajien mukaan uudet tutkimustulokset ja yleinen keskustelu vaativat asiassa lisätutkimuksia.

Lisätutukimuksia aina tarvitaan, mutta nyt ilmastonmuutoksen kanssa on edetty jo niin pitkälle ja tietoa on niin paljon, ettei ole mitään syytä viivyttää toimenpiteitä.

Suurimpien maalla elävien lihansyöjien eli jääkarhujen ahdingon tunnustaminen ei sinänsä pelasta yhtään mitään. Yhdysvaltojen poliittista suunnanmuutosta on kuitenkin tervehdittävä ilolla ja huomattava, ettei asia ole jäämässä pelkiksi puheiksi, vaan siitä seuraa myös sitoumuksia.

Suunnanmuutoksia tarvitaan vielä paljon, sillä aikaisemmat ilmastoskenariot ovat osoittautumassa optimistisiksi ja uhkakuvat ovat synkentyneet.

(Kuvassa jääkarhu (Ursus maritimus), kuvattuna Wapusk National Parkissa, Kanadan Manitobassa. Kuvaaja Ansgar Walk. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

torstaina, maaliskuuta 19, 2009

Valokuvatorstai: Murphyn laki

Valokuvatorstain 124. haaste on "Murphyn laki".

"Jos jonkin asian voi tehdä monella tavalla ja näistä tavoista yksi johtaa onnettomuuteen, ennen pitkää joku tekee asian sillä tavalla."
Kapteeni Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918 – 1990)


Murphyn laki
a siteerataan varsin usein väärin tai ainakin väärässä asiayhteydessä. Kapteeni Edward A. Murphy työskenteli Yhdysvaltain armeijan sotilasinsinöörinä koelentoprojekteissa ja hänen tarkoituksensa oli kiinnittää huomiota huolelliseen työhön riskin sisältävissä tutkimuksissa. Väitteen mukaan hänen periaatettaan noudattamalla koeprojektit edistyivät, sillä virheitä pystyttiin välttämään.

Kuvassa on yksi maailman tunnetuimmista turisrinähtävyyksistä, Pisan kalteva torni. Sen rakentaminen aloitettiin 9.8. vuonna 1173, mutta perustukset tehtiin huonosti ja vieläpä epävakaiden maasedimenttien päälle, minkä vuoksi rakennelma alkoi vajota kaakkoon jo kolmannen kerroksen kohdalla. Siitäkin on ollut epäselvyyttä, kuka tämän tornin arkkitehtinä oikein on toiminut.

Kenties Murphyn laki näkyy jotenkin siinä, että 90 000 asukkaan Pisassa kaltevaa tornia käy vuosittain katsomassa noin 2 200 000 turistia tuottaen reippaan tulon kaupungille. Tuskin kävisi yhtä paljon, jos torni seisoisi suorassa.

Earth hour, muistutus

Merkkaa kalenteriin, jos et muuten muista. Laita vaikka herätys kännykkään.

Lauantaina 28.3.2009 klo 20.30–21.30 pidetään WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma Earth Hour. Tunnin idea on se, että ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan.

Ai miksi?

Tempauksen idea on viestiä huolta ilmastonmuutoksesta sekä sitä tosiseikkaa, että ilmastonmuutos on vihdoin otettava tosissaan kaikilla toiminnan ja päätöksenteon tasoilla. Viimeistään nyt on tullut aika ryhtyä toimeen.

Maailman johtajien on Kööpenhaminassa joulukuussa ymmärrettävä tehdä päätöksiä ja meidän on viestittävä heille, että me tavalliset ihmiset ja kansalaiset vaadimme niitä päätöksiä. Meidän täytyy myös viestiä, että olemme valmiita tukemaan tulevia vaikeitakin päätöksiä, tulevaisuuden vuoksi.

Tee sinäkin niin, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonkin tekee niin:


Kenties myös Tasavallan presidentti Tarja Halonenkin sammuttaa valonsa, sillä hän toimii Suomessa tempauksen suojelijana.

(via Ajatuksia Ensimmäisestä Maailmasta)

keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2009

Tutkimuksia maalta ja taivaalta

Jos aikaisemmin on ajateltu, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen 23 vuotta olisi saattanut onnettomuusalueen lähelle luonnontilaa, on käsitystä nyt kenties korjattava.

YLE Uutiset kertoo ranskalaisen CNRS-tutkimuslaitoksen selvityksestä, jonka mukaan esimerkiksi kimalaiset, perhoset, hämähäkit, heinäsirkat sekä lukuisat muut selkärangattomat lajit ovat paikoin lähes kadonneet säteilyn saastuttamilta alueilta. Vähemmän saastuneelta neliömetriltä löytyy noin 100 selkärangatonta, mutta radioaktiivisella alueella luku oli keskimäärin vähemmän kuin yksi.

Onnettomuuspaikan lähellä elävillä isommilla eläimillä on havaittu lisäksi poikkeuksellisen paljon epämuodostumia, kuten kitukasvuisia raajoja.

On varmaan kaiketi tarpeetonta sanoa ääneen, että säteilyn riskit koskettavat myös ihmistä.

* * *

Aurinkotutkijat ovat kokoontuneet Saariselälle. YLE Uutiset kertoo, että Tutkijoiden mukaan Auringon magneettinen toiminta on ollut 70 viime vuoden aikana aktiivisinta yli tuhanteen vuoteen. Aktiivisuus on tarkoittanut esimerkiksi auringonpilkkujen ja -purkausten määrä on merkittävää lisääntymistä. Nyt poikkeuksellinen aktiivisuus on tutkijoidenkin yllätykseksi päättymässä.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi magneettikentän voimakkuus on puolittunut ja kosmisten säteiden määrä taas noussut korkeammaksi kuin koskaan yli 50 vuoteen. Tämän on ajateltu vaikuttavan Maan ilmastoon sitä viilentävästi, mutta määristä tutkijat eivät vielä osaa sanoa mitään.

Olisi pelkästään positiivista, mikäli Auringon toiminnan muutosten seurauksena Maan ilmakehän lämpenevä kehitys taittuisi edes hetkeksi. Parhaimmillaan se voisi tarkoittaa jonkinlaista aikalisää nykyisessä erittäin pahalta näyttävässä kehityskulussa.

Kasvihuonekaasuihin liittyviä ongelmia Auringon toiminnan muutokset eivät poista. Täytyy muistaa, että hiilidioksidikonsentraation kasvaminen ilmakehässä on pahimmillaan tuhoisaa ilman sen lämmittävääkin vaikutusta eli esimerkiksi ilmakehästä meriveteen liukeneva hiilidioksidi, joka muodostaa hiilihappoa lisäten veden happamuutta.

Happamuus taas on tuhoisaa esimerkiksi koralleille ja vaikuttaa muutenkin merten ekosysteemiin siten, että pitemmällä aikavälillä ilmiö uhkaa vakavasti myös ihmisen ruokahuoltoa.

Auringon aktiivisuuden muutosten vaikutus ilmastonmuutokseen voi siis olla näkyvä ja merkitsevä jollain aikataululla, mutta ihmisen toimintaan liittyviä vakavia ongelmia se ei kompensoi. Lisäksi tällä hetkellä näyttää, että ilmastonmuutos on kehittymässä pahinta aiemmin kuviteltua skenariota pitkin, tai kenties vieläkin synkemmin.

Kenties Aurinko ostaa tulevaisuudessa aikaa ihmiskunnalle ja sen poliitikoille, mutta tämäkään mahdollinen toivon häivähdys ei anna moraalista oikeutta olla tekemättä mitään.

tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Epäiltyjä turhuuksia

Spekuloidaanpa vähän.

Ilmastonmuutoksen ja energiapolitiikan ympärillä tuntuu liikkuvan kaikenlaista. Myös isoa ja turhalta vaikutavaa.

Ihan ensimmäisenä täytyy ihmetellä intoa investoida fuusiovoimaan. Sitä on kehitelty vuosikymmeniä ja sen arvellaan valmistuvan aikaisintaan vuonna 2050. Sen jälkeen siitä pitäisi vielä saada kaupallinen ja maailmalla leviävä energian tuotantomuoto. Pelkkä koevoimala maksaa vähintään 10 miljardia euroa tai sitten esimerkiksi 20 miljardia. Mitähän tuotantolaitosten hinnaksi sitten mahtaisikaan tulla?

Toinen kummallisuus on CCS eli Carbon Capture and Storage. Sen perusidea on yksinkertainen eli tuotetaan energiaa hiilellä ja otetaan sen polttamisesta syntyvä hiilidioksidi talteen. Talteen otettu hiilidioksidi sijoitettaisiin sitten maaperään tai merten pohjassa sijaitseviin vanhoihin öljylähteisiin. Hiili on globaalisti hyvin merkittävä energian lähde.

Ideahan kuulostaa hyvältä, periaatteessa. Se vaan ei ole teknologiana valmis ensinkään. Peter Viebahn, Manfred Fischedick ja Daniel Vallentin kirjoittavat Maailman tila 2009-kirjassa tekniikkaan liittyvistä ongelmista.

Ensimmäinen on aika. Tekniikkaa voitaisiin hyödyntää aikaisintaan vuosien 2020-30 jälkeen ja samaan aikaan maailmalla suunnitellaan lukuisia uusia hiilivoimaloita.

Toinen ongelma ovat varastot ja niiden sijainti, öljylähteet tai vastaavat paikat harvoin sijaitsevat siellä missä hiilivoimalat. Lisäksi itse varastointiin liittyy samoja kysymyksiä kuin ydinvoimankin loppusijoitukseen; miten varmistetaan, että hiilidioksidi todellakin säilyy siellä mihin se pistetään.

Kolmas ongelma on sitten energiatalous eli CCS vaatii energiaa ja sen tuottaminen muilla keinoin ei ole haitatonta.

Sekin kuulostaa lähtökohtaisesti energiaa syövältä turhuudelta, että hiilidioksidia ryhdyttäisiin kuljettamaan maailman merillä laivoilla. Miksi rakentaa infrastruktuuria jollekin sellaiselle, mistäehdottomasti pitäisi päästä eroon.

Kuten Climate Progress-blogi asian ilmaisee, kenties on syytä jatkaa aiheen tutkimista tulevaisuutta varten ja siksi, että ymmärtäisimme, miten olemassa olevien hiilivoimaloiden päästöjä voitaisiin rajoittaa. Mutta panokset energian tuotannon kehittämisessä pitäisi pistää uusiutuviin energiamuotoihin.

Sekä fuusiovoimassa että erilaisissa Clean Coal-konsepteissa on se ongelma, että ne syövät resursseja todellisuudessa kestävän kehityksen mukaiselta toiminnalta ja infrastruktuurilta sekä luovat samalla mahdollisesti hyvinkin epäselviä tulevaisuuden kuvia. Clean Coal on lähtökohtaisesti Dirty Coal eikä nyt käsillä olevat ilmasto-ongelmat ratkea toivomalla ratkaisun löytyvän sitten joskus siitä vanhasta infrastruktuurista, joka ongelman on aiheuttanutkin.

Sekä fuusion että CCS:n taustalla on myös yksi perustavaa laatua oleva virheajatus. Nimittäin se, että meidän ihmiskuntana ei tarvitsisi vähentää luonnonvarojen kulutusta ja kulutuksen aiheuttamaa ympäristökuormaa, vaan voisimme jatkaa kuten ennenkin. Me emme voi, sillä ilmastonmuutosei ole ainoa murheemme vaikka sekin on vahvasti sidoksissa siihen mitä ja miten me kulutamme.

Asia on akuutti myös Euroopassa. Siinä missä EU haluaa panostaa tuulivoimaan 500 miljoonaa euroa, se aikoo pistää CCS:ään yli miljardin ja ohjata tähän toimintaan reippaasti rahaa päästöoikeuksien myynnistä saatavia tuloja.

Nuo miljardit olisi syytä sijoittaa nyt paremmin eli uusiutuvaan energiaan. Fuusio ja CCS saattavat olla hukkainvestointeja, eikä meillä ole oikeasti mitään syytä ottaa sitä riskiä.

Niin. Tämä oli spekulointia. Vai oliko?

EDIT klo 22.18
Lisätäänpä vielä yksi turhuus eli öljy- ja kaasufirmojen poliitikkojen lobbaamiseen käyttämät miljoonat dollarit. Yhdysvalloissa lobbauskulut kasvoivat vuodesta 2007 vuoteen 2008 peräti 64 % ja jälkimmäisenä vuonna tämä hiilidoksidipäästöistä elävä teollisuus käytti 128,6 miljoonaa dollaria lobaamiseen. Sama raha olisi kenties kannattanut käyttää oikeasti niihin tarvittaviin muutoksiin, mitkä ovat energiafirmoillakin vastassa.

maanantaina, maaliskuuta 16, 2009

GOCE painovoimaa tutkimaan

Maan lähiavaruudessa on viimeaikoina käynyt kohtalainen kuhina, kun sinne on lähetetty uusia luotaimia ja viimeksi viime yönä avaruussukkula Discovery lähti viemään kansainväliselle ISS-avaruusasemalle mm. aurinkopaneleja.

Lähiavaruudessamme alkaa olla satelliitteja ja muuta materiaalia sen verran, törmäysten uhka on kohtalainen. Viimeksi viime viikolla avaruusromu uhkasi törmätä ISS:ään ja sen miehistö joutui varustautumaan aseman hätäevakuointiin.

EDIT klo 22.21. Tulevana yönä ISS on jälleen törmäysvaarassa, sillä pala venäläistä Kosmos 1275-satelliittia on ohittamassa ISS:n noin 800 metrin etäisyydellä. Se on huomattavasti vähemmän kuin edellinen törmäysuhka, mutta nyt miehistöllä on aikaa valmistautua.

Maan pinnalla voimme seurata lähes realiaikaisesti luotainten, satelliittien (NASA:n Java-appletti) tai vaikkapa ISS:n sijaintia ilmakehän yläpuolella.

Seuraava mielenkiintoinen avaruuteen lähetettävä satelliitti on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n GOCE-satelliitti. GOCE piti lähettää matkaan tänään maanantaina, mutta laukaisun viime hetkillä tapahtuneen teknisen häiriön johdosta laukaisua on jouduttu lykkäämään.

EDIT 17.3. klo 7.09. Laukaisua yritetään jälleen tiistaina iltapäivällä klo 16.21 Suomen aikaa. ESA TV näyttää laukaisun livestreamina.

GOCE:n tehtävänä on kartoittaa Maan painovoimakenttää olennaisesti aikaisempaa tarkemmin. Se auttaa tutkimaan paremmin merien vesikiertoa, meren pinnan muutosta, ilmastonmuutosta, maapallon tulivuoritoimintaa sekä maanjäristyksiä.

Seuraavassa on ESA:n tuottama 6,23 minuutin video GOCE:n tehtävästä. Video selvittää myös sen, että meidän arkipäivässämme tuntema painovoima eli gravitaatio ei ole ihan kaikkialla samanlainen.



GOCE:n tehtävä ei ole siis varsinaisesti avaruuden tutkiminen, vaan sen tehtävänä on auttaa meitä ymmärtämään omaa kotiplaneettaamme Maata paremmin.

(Videon lähde: ESA:n Media Corner)

PS. Sekä NASA että ESA tarjoilevat nykyisellään avaruusasioista kiinnostuneille koko joukon videomateriaalia verkosta.

EDIT 18.3.2009 klo 8.56
GOCE laukaistiin avaruuteen venäläinen ballistisesta ohjuksesta muunnetulla Rockot-kantoraketilla tiistaina klo 16.21 Suomen aikaa. GOCE:n rata kulkee Maan napojen yli 280 kilometrin korkeudella 96,7 asteen kulmassa päiväntasaajaan nähden.

Ansiottomat

Elinkeinoministeriössä on ministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) johdolla päädytty yhä edelleen siihen, että sähköyhtiöiden ansiottomia windfall-voittoja voidaan verottaa. Asiaa on pohdiskeltu jo kolmisen vuotta ja edelleen malli on sama.

Ansioton voitto syntyy siitä, että sähkön hinta muodostuu kalleimman tuotantomuodon eli hiilen mukaan. Päästökauppa nostaa hiilellä tuotetun energian hintaa. Kuluttajia laskutetaan siis myös päästökaupan ulkopuolisesta energiasta hiilen hinnalla.

Sähköyhtiöt uhkaavat, että verot menevät kuluttajien maksamaan hintaan sekin. Ministeriössä taas on arvioitu, että näin ei käy, sillä sähkön hinta muodostuu markkinoilla ja yhtiöiden keinotekoinen hinnoittelu heikentää niiden markkina-asemaa.

Pääasiassa tämä ansiottomien tuottojen verottaminen koskisi lähinnä Fortumia ja Vattenfallia, jotka siis eivät halua luopua tyhjästä saatavista voitoistaan.

Olisikohan nyt siis aika ryhtyä toimeen tässä asiassa?

* * *

Ministeri Pekkarinen pohdiskelee päivän uutisissa myös ydinvoiman lisärakentamista.

Hän katsoo Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että Suomeen tarvitaan nolla tai enintään yksi uusi reaktori. Asiaan vaikuttaa myös metsäteollisuuden rakennemuutos, joka laskee energiantarvetta. Samaan aikaan on tekeillä viides ydinvoimalaitos sekä uusiutuvan energian tuotannon kasvattaminen.

Näkemys on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Pekkarinen on aikaisemmin väläytellyt kahdenkin uuden rekatorin rakentamista. Hallituksella on käsittelyssään tällä hetkellä peräti kolme ydinvoimalahakemusta.

Poliittisesti näkemykset menevät tällä hetkellä aivan laidasta laitaan eli minkäänlaiseen kompromissiin asiassa tuskin on mahdollista päästä.

Kuten Pekkarinenkin sen nyt sanoo, nolla on täysin mahdollinen uusien ydinvoimaloiden lukumäärä. Jos päätetään hylätä kaikki ydinvoimalahakemukset, on energiastrategia rakennettavissa niin, että se suosii kestävämpää kehitystä.

sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2009

Some day classic: Soul Sacrifice

Kevät tulee ja samalla tarvitaan hieman rytmiä:

Soul Sacrifice on Santanan kappale yhtyeen ensimmäiseltä albumilta nimeltään Santana vuodelta 1969.

Santana perustettiin vuonna 1966 nimellä Santana Blues Band ja ajan myötä pelkkä Santana vakiitui yhtyeen nimeksi. Nimi juontaa juurensa yhtyeen nokkamiehen Carlos Santanan nimeen. Carlos Santana on syntyjään Meksikosta ja koko nimeltään Carlos Augusto Santana Alves.

Yhtyeen musiikki luetaan usein latin rockin genreen kuuluvaksi.

Yhtye oli suosittu läpi 1970-luvun, kunnes 1980-luvulla suosio alkoi hiipua kunnes sitten vuosituhannen vaihteessa yhtye oli uudelleen suosion aallon harjalla. Matkan varrella yhtyeen kokoonpano on vaihtunut useaan otteeseen. Myös yhtyeen musiikki on vuosien varrella muuttanut jonkun kerran suuntaansa.

Santana-albumin kokoonpanossa olivat mukana Carlos Santana (kitara, laulu), Gregg Rolie (urut, piano, laulu), David Brown (basso), Michael Shrieve (rummut), Michael Carabello (timbalit, congat, lyömäsoittimet), and Jose 'Chepito' Areas (timbalit, congat, lyömäsoittimet).

Santana-albumi oli ilmestyessään myyntimenestys ja siltä irroitettu single Evil Ways oli top 10-hitti.

Albumin ja yhtyeen menestystä edesauttoi legendaariseksi muodostunut keikka Woodstock Music and Art-festivaaleilla elokuun puolessa välissä vuonna 1969. Yhtye ei vielä silloin ollut julkaissut esikoisalbumiaan ja Bill Graham sai tehtä töitä puhuakseen silloin vielä varsin tuntemattoman Santanan esiintyjälistalle. Santanan keikka oli yksi festivaalien yllätyksistä ja ampaisi yhtyeen suosion kerralla nousuun.

Yhtye on matkan varrella julkaissut yli 30 albumia ja viimeisimmän niistä vuonna 2008.

Santana on esiintynyt viimeksi Pori Jazzissa vuonna 2008.

Videolla esitetty versio Soul Sacrifice-kappaleesta on tuolta nimenomaiselta Woodstockin festivaalilta taltioidulta keikalta. Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja

Pelastetaan Malediivit

Ranta MalediiveillaMalediivit ovat todennäköisesti se valtio, joka kärsii ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä ja eniten. Koko valtio uhkaa hävitä maapallon kartalta.

Malediivien keskikorkeus merenpinnasta laskettuna on 1,5 metriä ja korkein kohta 2,3 metriä merenpinnan yläpuolella. Asukkaita tässä Intian valtameressä sijaisevassa 2000 saaren ja atollin valtiossa on 385 000.

Vuonna 2008 valittu presidentti Mohamed Nasheed kertoo Observerissä, että Malediivit aikoo olla kymmenessä vuodessa hiilineutraali valtio eli se ei tuottaisi lainkaan kasvihuonekaasujen päästöjä nettomääräisesti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen valtio, joka tähän pyrkii, vaan Norjalla on suunnitelmissa olla hiilineutraali valtio vuonna 2030. Maiden projektien sisältökin on erilainen.

Suunnitelma maksaa 110 miljoonaa dollaria, mutta hankkeen odotetaan maksavan itsensä takaisin nopeasti, koska hankkeen seurauksena maan ei tarvitse enää hankkia öljyä energian tuotantoon tai liikenteeseen. Jos öljyn hinta nousee 100 dollariin barrelilta, muutos maksaa itsensä 11 vuodessa.

Nasheed sanoo Observerissä, että maailma on vaarassa kohdata sydänpysähdyksen, mutta me käyttäydymme edelleen kuin olisimme vain viluisia.

Hän sanoo myös toivovansa, että maapallon muut maat lähtevät samalle tielle Malediivien kanssa.

Se on todellakin tarpeen, sillä Malediivit ei pysty enää pelastamaan itseään yksin.

Pelastetaan mekin Malediivit.

(via YLE Uutiset)

(Kuva: KingKurt22. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

lauantaina, maaliskuuta 14, 2009

Ilmastoasioita Kööpenhaminasta

Torstaina päättynyt tutkijakokous totesi, että ilmastonmuutos toteutuu nopeammin kuin maailman tiedeyhteisö on kyennyt ennustamaan ja ettei enää ole tekosyitä olla tekemättä mitään.

Kokouksen tuloksista julkaistaan yhteenveto kesäkuussa.

Kööpenhaminassa pidetyssä kokouksessa paikalla oli yli 2500 tutkijaa. Kokous liittyi joulukuussa pidettävän niinikään Kööpenhaminassa pidettävän ilmastokokouksen (COP15) valmisteluihin. Joulukuussa on tarkoitus solmia uusi kansainvälinen sopimus ilmastopäästöjen rajoittamiseksi.

Tämä sopimus saattaa hyvinkin olla tärkein yksittäinen sopimus, joka määrää maapallon kehityksen suuntaan seuraavina vuosisatoina.

YLE Uutisen mukaan:

Tutkijat julkistivat vetoomuslistan poliittisille päättäjille. Vetoomuksen tärkein viesti on, että pidättymistä ilmaston lämpenemistä estävistä toimista ei voi enää mitenkään perustella. Ilmastonmuutos on aiheuttamassa peruuttamattomia vaikutuksia koko maapallolle.
* * *

Ilmastouutiset eivät muutenkaan ole olleet mitenkään iloisia. Otetaan poimintana COP15:n sivuilta edellä kerrotusta konferenssista Yalen yliopiston ilmastoasiantuntija Steven Sherwoodin haastattelu.

Siinä hän kertoo, että mikäli kasvihuonekaasupäästöjen kasvu vain jatkuu, suuret alueet Maasta saattavat tulla kelvottomaksi asumiselle. Suuri saattaa tässä tapauksessa tarkoittaa puolta ihmisen nyt asuttamasta alueesta.

Esimerkiksi tuon uhkakuvan seurauksia ei voi edes kuvitella toistaiseksi.

* * *

COP15:n sivuilla on esitelty myös 10 energiamyyttiä, joihin kannattaa tutustua tarkemminkin.

Seuraavat energiasta usein sanotut asiat ovat myyttejä:
  1. Aurinkovoima on liian kallista laajaan käyttöön
  2. Tuulivoima on liian epäluotettavaa
  3. Aaltoenergia ei toimi
  4. Ydinvoima on halvempaa kuin muut vähänpäästöiset energialähteet
  5. Sähköautot ovat hitaita ja rumia
  6. Biopolttoaineet ovat aina ympäristölle haitallisia
  7. Ilmastonmuutos tarkoittaa sitä, että tarvitsemme lisää maanviljelystä
  8. Hiilivapaat asunnot (zero carbon homes) ovat paras tapa välttää kasvihuonekaasvupäästöjä rakennuksista
  9. Tehokkaimmat energian tuotantolaitokset ovat suuria
  10. Kaikki ehdotetut ilmastonmuutoksen ratkaisut vaativat uutta teknologiaa
Älä siis ilman kritiikkiä usko nk. asiantuntijaa, joka esittelee tällaisia fraaseja ja vaatii lisää keskitettyä energiantuotantoa.

* * *

On itseasiassa täysin käsittämätöntä, että meillä on Suomessakin poliitikkoja, joiden mukaan asioista ei vielä tiedetä riittävästi tai ettei itse ongelmaa oikein ole olemassakaan tai ainakaan sille ei pitäisi tehdä kovinkaan paljoa juuri nyt.

Näin EU-vaalien lähestyessä on tärkeää, että äänestäjät tarkkailevat ehdokkaita ja tiukkaavat heiltä selvät kannat ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin. EU on esimerkiksi Kööpenhaminan kokouksessa se toimija, joka meidän eurooppalaisten täytyy ensin vakuuttaa siitä, että muutos on välttämätön. Nyt.

* * *

Vaiheisen sivulle on tuohon oikeaan sivupalkkiin nostettu RSS-feedi tuolta COP15:n sivuilta, jotta kokoukseen liittyviä uutisia voi seurata sitä mukaa kuin niitä tulee.

Kevätseuranta

Ulkona on jo kohtalaisen keväiset ilmat varsinkin auringon paistaessa.

Luonto-Liitto on jälleen pistänyt käyntiin Kevätseurannan. Seurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut, eikä kaikkia seurantalajeja tarvitse tuntea, vaan yksittäiset havainnotkin ovat arvokkaita.

Homma on helppoa.

Ihan ensin tarkistetaan mitkä ovat seurattavat 41 vakiolajia sekä vaihtuvat teemalajit. Sitten pistetään tietokoneet kiinni ja mennään ulos ulkoilemaan. Sen jälkeen tarkkaillaan luontoa ja sen keväisiä ilmiöitä herkällä silmällä. Kun sitten reissu on ohi, ilmoitetaan tehdyt havainnot verkossa olevalla lomakkeella. Ilmoituksia voi antaa myös tekstareilla suoraan paikan päältä, ohjeet saat Luonto-Liiton sivuilta.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa eli ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna: 14.-15.3., 28.-29.3., 11.-12.4., 25.-26.4., 9.-10.5., 23.-24.5 ja 6.-7.6.

Kevätseurannoilla on oma historiansa eli sitä on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Vuodesta 1993 lähtien tiedot on tallennettu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.

Sen lisäksi, että kevään havainnoiminen on kivaa, siitä on myös hyötyä. Havaintojen avulla voidaan vertailla kevään etenemistä eri vuosina ja tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten tutkimisessa.

Noniin. Mitä sinä vielä siinä teet? Ulos!

Juhlintaa: Albert Einstein, Giovanni Schiaparelli ja pii

Albert Einstein ja Robert OppenheimerTänään on monenlaista juhlimista tiedossa, mikäli tiede kiinnostaa.

Jos Albert Einstein eläisi, hänen syntymästään tulisi tänään kuluneeksi tasan 130 vuotta. Albert Einstein syntyi 14.3.1879 Ulmissa ja kuoli 18.4.1955 Princetonissa.

Einstein oli saksalaissyntyinen fyysikko, joka tunnetaan parhaimmin suhteellisuusteorioistaan eli erityisestä suhteellisuusteoriasta ja yleisestä suhteellisuusteoriasta. Tämän lisäksi hän vaikutti merkittävästi myös kvanttimekaniikan ja kosmologian kehitykseen

Vuonna 1921 Einsteinille myönnettiin Nobelin fysiikanpalkinnon valosähköisen ilmiön selittämisestä sekä ”muista ansioista”. Näihin muihin asioihin tiettävästi kuuluu se, että hän osoitti vuonna 1905 ensimmäisenä Brownin liikkeen avulla atomien olemassaolon.

Erityinen suhteellisuusteoria ennustaa myös fysiikan yhtälöistä kenties kuuluisimman eli E=mc². Yhtälö selittää massan ja kokonaisenergian keskinäisen suhteen.

Harvasta yhtälöstä on kirjoitettu elämäkerta, mutta David Bodanis on kirjoittanut teoksen E=mc², Maailman tunnetuimman yhtälön elämäkerta, joka selittää varsin yleistajuisesti sen mistä tuo yhtälö on tullut ja mitä sillä halutaan sanoa. Kirja ei vaadi fysiikan opintoja, mutta kiinnostusta viime vuosisadan tieteen historiaan ja maailmankuvan kehitykseen.

Albert Einstein oli elinaikanaan monessa mukana. Merkittävien tieteellisten saavutusten lisäksi hänoli myös poliittisesti aktiivinen, joskin hänen näkemyksiään on pidetty epäjohdonmukaisina ja sekavina.

Hän vastusti natsismia ja oli ainakin jossain vaiheessa pasifisti, mutta suositteli Yhdysvalloille ydinaseen kehittämistä, mutta lopulta vastusti sen käyttämistä. Einsteiniä pidettiin sosialistina ja sionistina. Hän kieltäytyi hänelle tarjotusta Israelin presidentin virasta.

Sama sekavuus koskee myös Einsteinin suhdetta uskontoon. Hän oli juutalaisesta perheestä lähtöisin ja käytti julkisesti erilaisia uskonnollisia viittauksia, mutta toisaalta hän kuvaili uskontoja myös lapselliseksi taikauskoksi.

Einstein on myös osa kulttuuria ja hänestä on kirjoitettu kirjoja, tehty elokuvia ja hänen arvioidaan vaikuttaneen Pablo Picasson luoman kubistisen taiteen syntyyn. Einstein oli ja on myös pop-ikoni.

* * *

Juhlat ovat vasta alkaneet sillä tänään tulee kuluneeksi 174 vuotta italialaisen tähtitieteilijän Giovanni Schiaparellin (s. 14.3.1835 Savigliano -k. 4.7.1910 Milano) syntymästä.

Schiaparelli tunnetaan siitä, että hän tutki Marsia laatien planeetan kartan ja nimesi sen meret ja mantereet. Vuonna 1877 Schiaparelli havaitsi Marsin pinnalla pitkiä suoria muotoja, joita hän kutsui italiaksi nimellä "canali". Hän tarkoitti sillä "kanaaleja", mutta käännösvirheen johdosta niitä kuitenkin ryhdyttiin kutsumaan "kanaviksi".

Tämä virhe antoi sitten pontta kuvitelmille siitä, että Marsissa olisi jokin sivilisaatio. Lopulta Schiaparellin havainto todettiin optiseksi harhaksi, mutta marsilaisten ideasta ei nyt ihan niin helposti enää päästykään eroon, vaan marsilaiset tunkeutuivat olemattomuudestaan huolimatta ihmiskunnan folkloreen. Esimerkiksi kelpaa vaikkapa H.G.Wellsin kirjoittama The War of the Worlds (suom. Maailmojen sota) vuodelta 1898.

Tieteellisesti Schiaparelli osoitti ensimmäisenä, että Perseidin ja Leonidin meteoriparvet liittyivät komeettoihin.

Einstein että Schiaparelli olivat aikalaisia ja verkosta löytyy vähintään viitteitä siitä, että ainakin Schiaparelli oli perillä Einsteinin erityisestä suhteellisuusteoriasta tai päinvastoin. Itseasiassa on väitetty, että E=mc² olisi italialaista alkuperää. Näihin väitteisiin ei kannata suhtautua kritiikittä.

Marsin juhlintaan osallistuu myös Google, jonka päivän logo on omistettu Schiaparellille. Samalla Google muistuttaa, että Mars löytyy Google Earth 5.0:stä.

* * *

Sitten vielä yksi juhlan aihe. Tänään on jälleen piipäivä 14.3. eli amerikkalaisittain ilmaistuna 3/14. Vuosi sitten päivän juhlimiseksi löytyi koko joukko erilaisia keinoja, niin varmaan nytkin, sillä vain mielikuvitus on tällaisissa asioissa rajana.

Nykyisellään päivällä on jo oma sivustonsa ja sieltä löytyy kaikenlaista oheismateriaalia.

Pii tai matemaattisesti π on määritelmänsä mukaisesti yhtä kuin ympyrän kehän suhde halkaisijaan. Se on transsendenttiluku eli sitä ei voi esittää päättyvänä lausekkeena erilaisissa laskutoimituksissa. π:n likiarvo 30 desimaalilla on 3,141592653589793238462643383279.

* * *

Kuvassa Albert Einstein keskustelee ydinaseen kehittäneen Manhattan-projektin tieteellisenä johtajana kuuluisaksi tulleen fyysikon, Robert Oppenheimerin kanssa.

Näillä kahdella herralla ei ollut kovin paljoa tekemistä toistensa kanssa ja tiettävästi he eivät tulleet erityisen hyvin keskenään toimeen.

Kuva: US Govt. Defense Threat Reduction Agency. Kuvan lähde Wikimedia Commons.

EDIT klo 14.22
Täydennyksiä Schiaparellista kertoneeseen osioon sekä kirjoitusvirheiden korjauksia.

perjantaina, maaliskuuta 13, 2009

Facebook ja Jaiku

Harvoin tulee putkessa netistä havaittua kaksi selvää konseptuaalista mokaa merkittävien toimijoiden taholta samalla viikolla.

Ensin ehti yhteisöpalvelu Facebook, joka halusi uudistaa käyttäjien käyttöliittymän. Käyttöliittymään lisättiin enemmän Twitter-meininkiä ja samalla entinen jäsennys sotkettiin sujuvasti.

Uudistus tältä sosiaalisten palveluiden käyttäjämäärien kärjessä keikkuvalta palvelulta on omituinen. Käyttöliittymän logiikka uudistettiin vastikään ja juuri kun käyttäjät olivat tottuneet uudistukseen, tuo opiskelu pitää aloittaa uudelleen.

Facebookin uudistuksessa hävitettiin oman etusivun näkymistä oman tilan näyttö ja käytössä olevat suosituimmat sovellukset jonnekin. Käyttäjien elämästä tehtiin siis entistä vaikeampaa, mutta kavereiden viestit virtaavat entistä vuolaampana omalle sivulle, vaikka ei haluaisikaan. Lähtökohta on se, että niitä asetuksia kukaan ei jaksa koko aikaa rassata.

Viikon toinen omituisuus oli sitten Jaiku, joka siirrettiin Google App Enginen päälle, avattiin sovelluksen lähdekoodi, lopetettiin entisen kaltainen kehittäminen ja samalla pudotettiin pois koko joukko olennaisia ominaisuuksia.

Enää feedit eivät juokse esimerkiksi feedburneriin ja mobiilia käyttöliittymää ei löydy. Samalla palvelun SMS-toiminnot lopetettiin muualta paitsi Yhdysvalloista. Mitä ihmettä tekee mikrobloggauspalvelulla ilman toimivaa mobiilia käyttöliittymää? Nykyisellään yhtä paljon kuin kalenterisovelluksella ilman, että sen saa mobiililaitteeseen.

Jaiku sinänsä on viimeaikoina tökkinyt muutenkin, joten huonommaksi tavallaan ei voi mennä. Muutoksessa avoimen kehittäjäyhteisön mahdollisuudet ovat avautumassa, mutta riittääkö se? Kilpailijoita nimittäin riittää. Verkossa on Brightkite, Qaiku, Miggi, identoo ja niin edelleen.

Harvoin kannattaa näissä asioissa ennustuksia heittää, mutta nyt on pakko tehdä se.

Molemmat viikon uudistukset pelaavat suoraan Twitterin pussiin, joka kerää tästä lopulta palkinnon. Twitter on muutenkin ollut viime aikoina rajussa nousussa ja näiden muiden toimijoiden vastatoimet vain vahvistavat ilmiötä.

Ilman, että Twitterin itse tarvitsee tehdä enää mitään.

Mikä on Twitterin vahvuus? Yksinkertaista, se on yksinkertaisuus ja samalla monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää tätä yksinkertaisuutta. Mitään muuta ei tarvita menestyksen reseptiksi.

En syö hatullista, vaikka olisinkin väärässä, mutta jos olen oikeassa...

World Wide Web 20 v.

Tänään on kulunut 20 vuotta siitä, kun World Wide Web eli WWW sai alkunsa. Jos tarkkoja ollaan, niin 13.3. on CERN:in valinta synttäripäiväksi.

Fyysikkojen CERN on WWW:n kotipaikka ja siellä Tim Berners-Lee teki vuonna 1989 ensimmäisen ehdotuksen WWW:n toteutukseksi. Perusidea oli alusta alkaen linkittää dokumentteja toisiinsa. Aluksi järjestelmä oli harvojen fyysikoiden käytössä NeXT-järjestelmän päällä toimivalla selaimella käytettävänä

Varsinaisesti WWW:n kehitys ampaisi käyntiin kun Marc Andreessen kehitti ja julkaisi graafisen Mosaic-selaimen vuonna 1993. Sen jälkeen maailma muuttui.

* * *

Nykyäänkin monet käyttävät internetiä tai nettiä synonyyminä WWW:lle, mikä on sinänsä virheellinen käsitys. WWW:tä ei olisi olemassa internetiä, joka on laajempi ja erilainen asia kuin sitä hyödyntävä WWW.

Se kumpi muutti enemmän maailmaa, WWW vai internet, on osin akateeminen kysymys, mutta tavallaan tarpeeton kysymys. Internet sisälti jo ennen WWW:tä elementtejä, joista ennemmin tai myöhemmin olisi voinut syntyä vastaavia asioita.

Oli Usenet (newsit, njyyssit, uutisryhmät vai miksi niitä sanottiin), oli Gopher ja oli IRC jne. Nämä kaikki ovat tavalla tai toisella edelleen olemassa, mutta käytännössä ne kaikki ovat jääneet WWW:n jalkoihin, joten jossittelu siinä suhteessa on turhaa.

Toisin kuin muut internetin päällä toimivat järjestelmät, WWW tunkeutui jo 90-luvulla suuren yleisön tietoisuuteen ja käyttöön saaden myös selvästi kaupallisen näkökulman. Tästä myös syntyi koko joukko tarpeita synnyttää uutta lainsäädäntöä ja uudistaa organisaatioiden toimintatapoja.

WWW:n keksijä Tim Berners-Lee sai aikanaan Millenium-palkinnon keksinnöstään ja ihan aiheesta. Harva idea on globaalisti muuttanut yhtä paljon ihmisten elämää kuin WWW.

Voi sanoa niinkin, että WWW:n merkitys mille tahansa liiketoiminnalle tai yhteiskunnan toiminnalle on lähes korvaamaton.

* * *

Kaikki eivät sitä ehkä muistakaan, mutta aikanaan ja jo ennen WWW:tä uskottiin internet-yhteisön itseohjautuvuuden hoitavan mahdolliset ongelmatilanteet. Puhuttiin netiketistä, jota oikeasti ei ollut minään säädöksenä edes ollut olemassa. Se oli yhteisön ja sen voima, jonka piti hoitaa asiat kuntoon. Ja se toimi aikanaan.

Nykyään se ei enää toimi. Kun internetin käyttäjien määrä on ylittänyt 80 % väestöstä, on erilaisissa nettipalveluissa samat ongelmat kuin muussakin inhimillisessä kanssakäymisessä. Se on kaiketi väistämätöntä.

Internet ei muodostanut omaa yhteisöään, vaan yhteisö imeytyi internetiin. Sen WWW on saanut aikaiseksi.

* * *

Kehityksen seuraava vaihe on se, että ryhdymme keskustelemaan niistä asioista, joita ei enää tarvita WWW:n ulkopuolella. Se keskustelu on jo alkanut, eikä päätepistettä vielä ole näkyvissä.

* * *

Joka tapauksessa Onnea!