tiistaina, kesäkuuta 30, 2009

Tunnistamisia

Muutama tunnistamiseen liittyvä asia.

Ihan ensin pikkuinen ilmoitus. Sampsa raportoi, että OpenID:llä kommentointi ei Vaiheiseen onnistu ja kysyi, voisinko ottaa Name+URL-option käyttöön. Tätä on kysyttä hieman aikaisemminkin, joten pistin sen nyt käyttöön.

Tuo kommentointi on ollut kirjautumisen (sisältäen OpenID) takana lähinnä siksi, että aikaisemmin on esiintynyt pientä häiriökäyttäytymistä kommenteissa. Nyt niitä ei ole näkynyt. niin avataan tilannetta. Jos menee hulinaksi, niin tilanne tarkistetaan sitten.

Sinänsä hieman pulmallista, että jos ottaa Nimi/URL-osoitteen kommenteissa käyttöön, Blogger avaa myös täysin avoimen kommentoinnin.

* * *

Tuossa reissulla (joka oli kieltämättä ihmeellisen suuri menestys) tuli pohdittua tuota pankin tai vakuutusyhtiön tunnistamista. Siis vastausta siihen kysymykseen, miten voi varmistua, että soittaja todellakin on se, kuka väittää olevansa. Kysymys on ajankohtainen esimerkiksi silloin, kun yhtiö soittaa haluten esimerkiksi selvittään jonkun asian tai vaikkapa tarjotakseen lisää vakuutusturvaa.

Tänään sitten vakuutusyhtiö soitteli. Puhelun aikana soittaja pudotteli ensin ansiokkaasti toedonmurusia, joita hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole paikoissa, mihin niitä ei ole erikseen annettu. Kun sitten oikeat vastaukset pariin yksityiskohtaiseen asiaan kuten "milloin tuo vakuutus on ollut voimassa?" meni oikein, kevyttä tunnistamista saa aikaiseksi.

Tuollaisia varmistuskysymyksiä voi olla muitakin. Tuli mieleen kysyä esimerkiksi vakuutuksen numeroa tai esimerkiksi viimeisimmän laskun summaa ja eräpäivää. Tässä puhelussa ei käsitelty esimerkiksi tulotietoja tai vastaavia, joten mitään ihan jyrkkää kyselemistä ei tarvittu.

Koko asiahan kumpuaa siitä, että erilainen tietojen urkkiminen ties mitä operaatiota varten, ei ole mikään mahdoton asia Suomessakaan. Indentiteetistään on hyvä pitää kiinni.

* * *

Yhtä asiaa täytyy ihmetellä. Miksi näitä uusia sormenjälkipasseja oikein hingutaan? Tietenkin se antaa passille lisää luotettavuutta, mutta samalla riskeeraa identiteetin.

Vaikka poliisi ei saa käyttää perustettuun kansalliseen rekisteriin tallennettuja jälkiä rikosten selvittämiseksi, kyseinen rekisteri on olemassa eikä mikään rekisteri ole sataprosenttisen turvallinen.

Sormenjälkitietoja voidaan käyttää ihmisen henkilöllisyyden varmentamiseksi tietyissä tapauksissa sekä esimerkiksi luonnononnettomuuden yhteydessä tapahtuvassa tunnistamisessa.

Asiaan sisältyy toinenkin riski. Jos passi katoaa ja päätyy vääriin käsiin, joutuvat myös sormenjälkitiedot väärille teille. On ihan turha kuvitella, ettei rikollinen saa tietoja kaivettua passista. Se taas on jotakuinkin varmaa, että ihminen ei voi omia sormenjälkiään vaihtaa. Siispä tällaista passia ei todellakaan kannata hävittää.

En siis olisi ensinkään iloinen moisesta uudistuksesta.

lauantaina, kesäkuuta 27, 2009

Huomio: Yhdysvaltain ilmastolaki

Päivän uutisista kannattaa poimia Yhdysvaltain edustajainhuoneen päätös hyväksyä ensimmäinen ilmastolaki eli nk. Waxman-Markey-laki. Laki vaatii vielä senaatin hyväksynnän.

Sen tavoitteet ovat vielä puolitiessään, mutta se on silti tyhjää parempi. Lailla on myös suuri merkitys kansainvälisille sopimuksille, sillä maailma suurimman talouden liittyminen ilmastojoukkueeseen asettaa paineita Kiinalle, Intialle ja muille suurille päästöjen rajoituksia vältelleille maille.

perjantaina, kesäkuuta 26, 2009

Pankin tunnistaminen

Kun kuluttaja soittaa vaikkapa pankkiin tai hoitaa asioitaan netissä, niin hänen pitää tunnistautua tilanteen vaatimalla vahvuudella. Verkossa yleensä pankkitunnuksilla ja joskus puhelimessa varmistetaan käyttäjätietoja erilaisilla kysymyksillä jne.

Tunnistautuminen on viisasta ja tarpeellista silloin kun käsitellään henkilökohtaisia tietoja.

Mutta mitä tehdä, kun soitto tuleekin pankista tai vaikkapa vakuutusyhtiöstä? Puhelin soi ja numero näkyy (tai ei näy) ja soittaja kertoo olevansa se-ja-se siitä-ja-tästä yhtiöstä ja haluaisi keskustella semmoisista-ja-tämmöisistä asioista.

Pelkät myyntipuheet eivät yleensä ole kovinkaan henkilökohtaisia, mutta joskus asia saattaa korkea jotain vastaajan henkilökohtaista asiaa.

Miten tällaisessa tilanteessa pystyy varmistamaan soittajan henkilöllisyyden tai sen, että hän todella edustaa yhtiötä, jota väittää edustavansa?

Se ei oikein riitä, että soittaja tietää vastaajasta jotain kuten vaikkapa tilinumeron. Tieto on voinut lipsahtaa tietojen urkkijoille jostain.

Puhelinnumero on tietysti yksi tieto, mutta sen tarkistaminen jostain luotettavasta lähteestä ei puhelun kestäessä ole mahdollista. Muita luotettavampiakin keinoja on, mutta miten käyttökelpoisia ne kulloinkin ovat?

Itse asiassa tämä ei ole ihan merkityksetön juttu, sillä identiteettivarkauksia tehdään ja tietojen kalastelu rikollisiin tarkoituksiin on tämän ajan ongelma.

Miksi muuten pankit, vakuutusyhtiöt eivät tarjoa tällaiseen asiaan vakiintunutta prosessia kuluttajille?

Asia tuli siitä mieleen, että lyhyen ajan sisällä tämän blogin pitäjälle on kahdesti soitettu ihan järkevissä ja hyvää (sekä myyntiä) tarkoittavissa asioissa ja molemmilla kerroilla on puheluun vastaajan pitänyt tunnistautua edes jollain tavalla, mutta soittajan ei mitenkään.

Kummankaan puhelun aikana ei tapahtunut tietojen luovutuksia.

Ensi kerralla kun joku tällainen soittaa, suoritetaan soittajan tai vähintään pankin tunnistaminen.

Some day classic: Thriller

Jos popista pitää se suurin löytää, niin se voisi oikeastaan olla tässä:


Eilen illalla Los Angelesissa kuolleen Michael Jacksonin kappale Thriller vuodelta 1982 on popin historian yksi suurimmista tapauksista. Kappale löytyy Jacksonin albumilta Thriller, joka taas on kaikkien aikojen eniten myynyt albumi 104 miljoonan kopion voimalla.

Thriller julkaistiin musiikkivideoiden nousun kulta-aikaan ja edellä esitetyn 13 minuuttisen videon ohjasi John Landis ja se julkaistiin joulukuussa vuonna 1983. Video oli aikansa kallein noin 500 000 $:n budjetilla, mutta myös eniten myydyin 9 miljoonalla kopiolla.

Kappaleen on kirjoittanut Rod Temperton ja on tuottanut Quincy Jones. Biisi nousi singelnä ykköseksi esimerkiksi Belgiassa ja Ranskassa. Iso-Britannian singlelistalle se nousi sijalle 10 ja U.S. Billboard Hot 100-listalla sijalle 4.

Anekdootti sinänsä, mutta lempinimen "King of Pop" Jackson sai näyttelijätär friend Elizabeth Taylorilta vuonna 1989.

Michael Jacksonin julkinen ura näyttäytyy kaksijakoisesti, yhtäältä loistava musiikillinen ura, mutta myöhemmin synkkien varjojen peittämä henkilökohtainen elämä. Olkoo nyt se musiikillinen ura, joka jää lopultakin päällimmäiseksi.

Videon lähde: Dailymotion.

Lähteitä ja lisätietoja:

Olkoon tämä samalla panokseni viikon sunnuntaiklassikoihin, koska en sunnuntaina pysty olemaan blogistanin äärellä. Reissaaminen jatkuu ja jos jotain blogiin ilmestyy, se tulee mobiilista.

torstaina, kesäkuuta 25, 2009

Asiaa aselakeihin

Näkyy suomalaiset aselait vihdoin uudistuvan. ja jatkoakin on ilmeisesti luvassa.

Hallituksen esityksen mukaan tulevaisuudessa alle 20-vuotias ei voi hankkia käsiasetta ja luvan voisi saada vain, jos on harrastanut aktiivisesti ammuntaa vähintään kaksi vuotta ampumaseuran jäsenenä.Ensimmäisen käsiaseen luvan saa aina määräajaksi ja enintään viideksi vuodeksi. Metsästysaseenkin saisi hankkia vasta täysi-ikäisenä.

Ehdotus antaisi lääkäreille oikeuden tehdä poliisille ilmoitus kansalaisesta, joka saattaa olla sopimaton pitämään hallussaan asetta.

Lisäksi hallitus hahmotteli seuraavia toimenpiteitä aselakien kiristämiseksi. Selvitettäväksi tulee esimerkiksi ampumaurheiluun soveltumattomien puoliautomaattisten käsiaseiden tai isokaliiperisten revolvereiden mallien kieltäminen. Syyniin joutuvat myös voimassa olevat vanhat aseluvat ja aseiden säilyttäminen.

Onhan tässä aikaa mennyt, mutta jonkinlaista järkeä ehdotuksissa näyttää olevan. Sinänsä vähemmällä tulkinnalla käsiaseiden osalta päästäisiin, jos käsiaseet kiellettäisiin kokonaan.

Tilausohjelmapalvelu

Vaiheinen proudly presents... kaikkien aikojen ensimmäinen Vaiheisen kuvaohjelmatallenne. Palvelu toteutetaan jännittävänä ja sci-fi-henkisenä mikroelokuvana nimeltään "Pitkospuu 5".

Olkaa hyvä, kaikki 18 sekuntia:


Syy tähän on yksinkertainen. Halusin kokeilla kännykän kameralla napattua videopätkää ja sen virittämistä blogiin, sekä ilmeisesti rikkoa lakia.

Kyse on tästä. Ismo Kiesiläinen kirjoittaa blogissaan kuvaohjelmalain muutoksesta. Kannattaa lukea koko stoori.

Jo aikaisemmin elokuvatarkastamo on tarkentanut tulkintaansa kuvaohjelmalaista siten, että videoiden levittäminen netissä on aina lain tarkoittama "tilausohjelmapalvelu", johon pätee laki kuvaohjelmien tarkastamisesta. Se tarkoittaa siis sitä, että - ainakin periaatteessa - esimerkiksi netissä julkaistut videot pitäisi joko tarkastuttaa Elokuvatarkastamolla tai merkitä K-18-merkinnällä ja ilmoittaa Elokuvatarkastamolle.

Sekä tarkastamisesta, että ilmoittamisesta Elokuvatarkastamolle pitäisi maksaa 800 euroa.

Lain mukaan maksusta on vapautettu mm. sellaiset tilausohjelmapalvelut tai tallenteet, jotka on valmistettu yksinomaan koulutusta tai muuta sivistyksellistä tarkoitusta, tieteellistä tutkimusta tai harrastustoimintaa varten.

Pitkospuu 5 ei oikein taida olla mitään edellä mainittua ellei sillä ole jotain "muuta sivistyksellistä merkitystä". Sitäkin sopii epäillä. Ainoa joka tuon pätkän kanssa todennäköisesti sivistyy, on sen tekijä. Jos sitäkään.

Ei. En aio ilmoittaa tätä videopläjäystä Elokuvatarkastamolle enkä aio pyytää tarkastamoa tarkastamaan videota. Enkä merkitä sitä millään ikärajalla.

Miettikääpäs nyt vähän. Esimerkiksi kaikki videobloggaajien tilausohjelmat tai tallenteet pitäisi - periaatteessa - tarkastuttaa tai ilmoittaa K-18-leimalla sekä maksaa. Ei toimi.

Tosin, kuten Kiesiläisen tarinasta selviää Elokuvatarkastamon tulkinta on se, että "Käytännössä emme kuitenkaan katso yksittäisten ihmisten kotisivuja tilausohjelmapalveluiksi". Käytännössä ei? Mutta siis lain mukaan kyllä? Tällainen laki ei ole enää tästä ajasta.

Kenties turha anekdootti sinänsä, mutta miten "kotisivu" voi olla "tilausohjelmapalvelu" tai "kuvaohjelmatallenne"? Tämä sivu ei ainakaan ole kumpaakaan. Tosin, tämä nyt ei ole kotisivukaan.

Kuten Kari Haakana kirjoittaa blogissaan: "Tässä ei vaan ole mitään järkeä."

keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009

Vapaamatkustajia EU:ssa

MTV3:n uutisista poimittua:

"Autoteollisuus painostaa Euroopan unionia lykkäämään kieltoa, joka koskee maapallon ilmastolle vahingollisten kemikaalien käyttöä autojen ilmastointilaitteissa. Kiellon on määrä astua voimaan vuonna 2011, mutta autovalmistajat vaativat vähintään kahta vuotta lisäaikaa sopeutuakseen muutokseen."
Syy tähä on kuulemma se, etteivät autotehtaat pysty nykyoloissa siirtämään mahdollisia autoa kohden 40-200 euron lisäkustannuksia autojen hintaan. Autotehtailla on ollut 5 (viisi) vuotta aikaa soputua muutokseen ja samaan aikaan on selvinnyt, että ilmastoinnissa käytettävät fluoratut kemikaalit ovat aiemmin luultua vaarallisempia ilmastolle.

EU on lipsunut autoteollisuuden edessä jo ihan riittävästi itse asettamistaan ja autotehtailijoiden kanssa sopimistaan ilmastotoimista, joten tälle on hiljalleen tultava loppu tai auroteollisuudesta tulee ilmastonmuutoksen hillinnän vapaamatkustaja. Muut saavat tehdä työt kun autoteollisuus pyrkii jatkamaan ikivanhalla linjallaan muutostarpeesta piittamatta.

Ihan vaan ihmettelynä pidettäköön sitä, että onko muka ihan totta se, että 40 - 200 euron lisäkustannus tai hinta on tässä nyt muka ongelma?

* * *
Toinen vapaamatkustamisen henkäys tuleekin paljon lähempää, nimittäin kotimaasta.

Greenpeace viestii siitä, että "Suomi ajaa EU:ssa joustoja vanhojen hiili- ja turvelaitosten päästövaatimuksiin, jotka koskevat mm. happamoittavia saastepäästöjä sekä pienhiukkasia".

Kyse on niin sanotusta teollisuuslaitosten ilmansaastepäästöjä koskevasta ns. IED-direktiivistä, jota käsitellään torstaina EU-maiden ympäristöministerien kokouksessa. Direktiivin tarkoituksena on suitsia teollisuuden ja energiantuotannon saastepäästöjä Euroopassa.

Suomi siis on kannattanut ideaa, jonka mukaan vanhat ja suuret hiili- ja turvevoimalat EU:ssa saavat käydä kolme ja puoli kuukautta vuodessa vuoteen 2024 asti. Suomi on lisäksi mahdollisuuksia lisäpoikkeuksiin.

Valitettavasti tämäkin juhlapuheiden vastainen konkreettinen linjaaminen liittyy sellaiseen poliittisen lipeämisen ketjuun, jossa puhutaan edistyksellisyydestä, mutta tosiasiassa jättäydytään selvästi EU:n kärkimaiden taakse ja pikemminkin jarrutetaan ilmastotoimia kuin edistetään niitä. Suomi ei ole EU:ssa mikään edelläkävijä vanhentuneine strategioineen ilastoasioissa.

Hiljalleen on alkatunut näyttää siltä, että itse asiassa Suomen strategiana onkin poimia rusinat pullasta eli tehdä näennäisesti ilmastotekoja, mutta vain niin vähän kuin suinkin mahdollista ja samalla mieluummin jarruttaa EU:n muutosprosessja kuin tukea niitä.

Vapaamatkustamiseen Suomi päätyy sitä kautta, että päästöjen vähennystaakka annetaan koko EU:lle jaettavaksi ja se mitä Suomi ei ota vastatakseen, muut maat joutuvat hoitamaan.

Tällainen piilostrategia vaan on tyhmää. Ilmastonmuutos sekä vihreä teknologia ja -talous ovat nähtävissä olevan lähitulevaisuuden suurimpia taloudellisia muutosvoimia hetkellisestä talouskriisistä huolimatta.

Tuon muutosvoiman kautta syntyy Eurooppaan uusia työpaikkoja ja kenties kokonaisia tuotannonaloja ja vastustamalla tätä kehitystä Suomi jää vanhaan ajatteluun nojaten katselemaan peruutuspeiliin ja putoaa tästä kelkasta pois.

Esimerkkejä tästä löytyy jo nyt tuulivoiman puolella, tarjolla oli merkittäviäkin markkinanäkymiä, mutta kotimaan nuiva suhtautuminen on jarruttanut liikkeelle lähtöä.

Vapaamatkustaminen ei ole yhteisen hyvä kannalta viisasta, mutta tässä tapauksessa se ei ole myöskään Suomelle hyödyksi. Vaikka se sellaiselta lyhyellä aikavälillä saattaisi jonkun silmissä sellaiselta näyttääkin.

Vaalirahasotku

Tuli taas oltua lyhyesti reissussa. Näköjään vaalirahakohu vain jatkuu jatkumistaan.

Iltapäivälehdet esittelevät lahjavaaseja ja poliitikot haluavat toisiltaan selvityksiä yhdestä jos toisesta kytköksestä ikiomassa suomenkielisessä ankkalätäkössämme. Yhdet pysyvät hiljaa ja toiset tyrmistyvät, kun potentiaalisista ongelmakohdista sanotaan ääneen. Kuitenkin eduskunnalle yhtä ja toista unohtanut pääministeri nauttii keskeisten voimien tukea. Jotain järkevääkin tapahtuu eli kansanedustajien lahjontalakia halutaan kiristää, nykyään kun käytännössä kansanedustajaa ei saa lahjonnasta kiinni.

Miksi tätä matolaatikkoa sitten kannattaa penkoa? HS:n kommentissa on siihen varsin selkeät vastaukset. Pohjimmiltaan kysymys on edustuksellisen demokratian toiminnasta, sillä valitsemme edustajamme vaaleilla ja meillä äänestäjillä on oikeas saada tietää edustajiemme päätöksiin mahdollisesti vaikuttavat kytkennät.

Puolueet olisivat nyt viisaita, jos tekisivät selkeät ajolinjat ja ihan oikeasti nojautuisivat avoimuuteen. Puolueiden, kuten muidenkaan kansalaisjärjestöjen, tukeminen rahallisesti ei ole laitonta, eikä siitä sellaista pidäkään tehdä. Avointa ja rehellistä asian pitää olla. Siihen perustuu koko touhu.

Poliittinen korruptio ei ole leikin asia. Suomea on pidetty kovin korruptiovapaana maana, mutta mikä on todellisuus? Tällaiset kohut eivät ainakaan tue tällaista käsitystä. Korruptiosta puhuttaessa kannattaa aina muistaa, että se ei riitä että asiat näyttävät olevan laillisella pohjalla, asioiden pitää myös olla laillisella ja moraalisella pohjalla.

tiistaina, kesäkuuta 23, 2009

Tiukemmat normit hyväksi businekselle

YLE Uutiset kertoo:

"Nykyistä tiukemmat säännöt polttoaineen kulutukselle helpottaisivat autovalmistajien taloudellista tilannetta, sanoo tuore tutkimus. Michiganin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan polttoaineen tiukat rajoitukset lisäisivät autovalmistajien tuottoja."

Kyse on yhdysvaltalaisesta autoteollisuudesta, missä on vakaasti uskottu kuluttjien haluavan bensasyöppöjän citymaastureita ja muita vastaavia. Nyt yhdysvaltaianen autoteolisuus on pulassa, kun kuluttajat bensanhinnan nousun perässä siirtyivät ostamaan bensapihimpiä malleja, joita tehdään esimerkiksi Japanissa.

Uutisen mukaan General Motors on jo ehtinyt kiistämään Michiganin yliopiston tutkimuksen omiin markkinatutkimuksiinsa nojaten. Se kertoo jotain myös yhtiön uudistushaluttomuudesta, sillä General Motors on ajatunut konkurssiin businessajattelunsa perässä valtion massiivisesta tuesta huolimatta.

Kumpaakohan kannattaa oikein uskoa?

sunnuntaina, kesäkuuta 21, 2009

Palasia Iranista

Twitterin #IranElection-hausta löytyy Iranin ajankohtaisesta tilanteesta kertovia informaation paloja. Listalle ilmestyy tunnissa kokoluokassa tuhansia tweettauksia. Osa ilmeistä propagandaa, osa kohinaa, mutta myös selkeää informaatiota.

Iranin tilanne näyttää varsin huolestuttavalta ja julkinen valta rajoittaa sekä toimittajien työtä, että kansalaisten verkon käyttöä. Viestit kertovat myös toimittajien pidätyksistä ja pahoinpitelyistä.

Myös verkon käyttöä rajoitetaan. Viimeaikaisen informaation mukaan esimerkiksi Yahoo, Gmail ja Hotmail ovat nyt Iranissa käyttäjien ulottumattomissa. Facebook ilmeisesti toimii.

Tapahtumien keskipisteessä olevan presidenttiehdokas Mir Hossein Mousavin Facebookin fanisivulla kerrotaan yleislakon olevan suunnitteilla ja pyydetään apua, jos on osaamista aiheessa. Huhut kertovat hallituksen olevan menettämässä otettaan armeijasta.

Ja niin edelleen. Huhuja, juoruja ja valokuvia leviää netissä.

Ulkoimaailmassa eri organisaatiot ja valtiot ovat esittäneet huolensa tilanteesta. Esimerkiksi Amnesty International vetoaa Yhdysvalloissa Iranin vallanpitäjiin, jotta väkivallasta pidättäydyttäisiin.

* * *

#IranElection-listalta poimittuna päivän aforismi:
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win."
-- Mohandas Gandhi

Some day classic: Midnight Sun

Lepiksen sunnuntaiklassikoiden teemasoiton aiheena on "juhannusyön taikaa". Tässä yksi lähestymistapa:

Midnight Sun on yhdysvaltalaisen vibrafonistin ja orkesterin johtajan Lionel Hamptonin ja big bandin johtajan Sonny Burken sävellys vuodelta 1947 ja luetaan nk. jazzstandardiksi. Alunperin kappale on sävelletty instrumentaaliksi, mutta myöhemmin Johnny Mercer teki siihen myös sanat.

Kappaleen lauletuista versioista kenties kuuluisin on Ella Fitzgeraldin versio albumillaan Like Someone in Love vuodelta 1957.

Videolla kappaleen esittää fuusiojazz-yhtye tai jazz-rockyhtye Weather Report klassisimmassa kokoonpanossaan. Weather Report perustettiin Miles Davisin bändeissä tai levytyksillä soittaneiden pianisti Joe Zawinulin ja saksofonisti Wayne Shorterin toimesta. Herrat olivat tutustuneet toisiinsa jo vuonna 1959 Maynard Fergusonin big bandissä.

Weather Reportin ura alkoi vuonna 1970 ja ensilevytys Weather Report näki päivän valon vuonna 1971 voittaen samana vuonna Down Beat-lehden Album of the Year-palkinnon.

Yhtyeen alkuperäisessä kokoonpanossa rumpuja soitti Alphonse Mouzon ja bassoa Miroslav Vitouš. Vitouš jatkoi bassossa vuoteen 1974, mutta yhtyeen rumpali vaihtui tiuhaan tahtiin aina vuoteen 1978 saakka.

Vuonna 1976 yhtyeen basistiksi tuli Jaco Pastorius. Hän jatkoi yhtyeessä vuoteen 1982 tehdän näinä vuosina myös keskeiset levytyksensä. Pastorius auttoi yhtyettä myös ratkaisemaan rumpalikysymyksen rekrytoimalla Peter Erskinen yhtyeeseen vuonna 1978.

Weather Report jatkoi uraansa vuoteen 1986 saakka julkaisten yhteensä 15 studioalbumia, joista kannattaa erikseen mainita Mysterious Traveller (1974), Black Market (1976) ja Heavy Weather(1977).

Video on kuvattu Saksan Offenbachissa syyskuun 29. päivänä vuona 1978. Kokoonpanossa soittavat Zavinul, Shorter, Pastorius ja Erskine. Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:


lauantaina, kesäkuuta 20, 2009

Jatkuva talouskasvu on epäonnistunut idea

Aikamme suuri kysymys on se, miten ihmisen taloudellinen toiminta saadaan tasolle, jonka maapallon ekosysteemi kestää.

Kun Maan resurssit ovat rajallisia, ei myöskään fyysiseen kulutukseen perustuva talous voi olla rajatonta. Tämän luulisi olevan pelkällä maalaisjärjelläkin ymmärrettävissä. Yhden kilon kalakukon kuoriin ei voi pistää kahden kilon kalakukon muikkuja.

Asia vaan ei näytä olevan poliitikkojen ja päättäjien agendalla. Miksi? Jatkuvasta kasvusta irtaantuminen ei ole mitenkään eriskummallisen vieras aihe taloustieteilijöille.

Millainen olisi talousjärjestelmä, joka pystyy tähän ja samalla tuottaisi ihmisille hyvinvointia?

Talous, joka perustuu jatkuvan kasvun ajatukselle on epäonnistunut. Tätä käsittelee ja pohtii yhdysvaltalainen taloustieteilijä Herman Daly esseessään From a Failed Growth Economy to a Steady-State Economy.

Dalyn mukaan kasvuun perustuva talous epäonnistuu kahta tietä pitkin. Positiivisesta kasvusta tulee epätaloudellista maailman talouden mittakaavassa ja negatiivisesta kasvusta tulee itsetuhoisaa, kun toiminta ylittää fysikaaliset rajat.

Kun talous ylittää ympäristön kestokyvyn rajat aiheuttaen myös kustannuksia hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, voidaan hyvin esittää sama kysymys, jonka Daly esittää.

"The question is, does growth any longer make us richer, or is it now making us poorer?"
Tekee talouskasvu meistä todellakaan rikkaampia enää?

Daly esittää, että klassisen taloustieteen edustajat, kuten John Stuart Mill, olivat oikeassa esittäessään ajatuksen kasvamattomasta taloudesta (non-growing economy, the Stationary State).

Dalyn mukaan pitkällä aikavälilla jatkuvan kasvun ajatuksessa on järkeä vain jos joku seuraavista väitteistä pitää paikkansa:
(a) if the economy were not an open subsystem of a finite and non-growing biophysical system,
(b) if the economy were growing in a non physical dimension, or
(c) if the laws of thermodynamics did not hold.
Jatkuva kasvu edellyttäisi rajatonta biofysikaalista todellisuutta, kasvun tapahtumista ei-fysikaalisesti tai termodynamiikan lakeja rikkoen.

Daly osoittaa näiden ideoiden hankaluuden ja päätyy toteamaan:
"So—if we can’t grow our way out of all problems, then maybe we should reconsider the logic and virtues of non-growth, the steady-state economy."
Olisikohan siis aika jo kokeilla muuta tietä ratkoa talouden ongelmia?

Hän esittää myös konkreettisia ehdotuksia politiikaksi, jolla voidaan siityä kasvamattoman talouteen (steady-state economy):
  1. Cap-auction-trade systems for basic resources
  2. Ecological tax reform
  3. Limit the range of inequality in income distribution
  4. Free up the length of the working day, week, and year
  5. Re-regulate international commerce
  6. Downgrade the IMF-WB-WTO
  7. Move away from fractional reserve banking toward a system of 100% reserve requirements.
  8. Stop treating the scarce as if it were non-scarce, but also stop treating the non-scarce as if it were scarce
  9. Stabilize population
  10. Reform national accounts
Suuri haaste vaatii varsin kovia poliittisia linjauksia. Kuitenkin on niin, että kun talous ja ympäristömme pistetään rinnakkain, ympäristö loppujen lopuksi määrää. Talous on vain ihmisen väline.

Aiheesta on myös mainio kirjoitus Sampsa Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta-blogissa otsikolla Kuinka jatkuva kasvu pysäytetään?

(via A Few Things Illconsidered)

perjantaina, kesäkuuta 19, 2009

Aselakien uudistus, mikä maksaa?

YLE Uutiset kertoo, että Saksa on kiristänyt aselakiaan. Saksalla meni aselakien kiristämiseen kolme kuukautta sen jälkeen kun 17-vuotias opiskelija ampui viisitoista ihmistä Luoteis-Saksassa.

Saksassa rajoitetaan aseiden saatavuutta, pääsyä aseiden säilytystiloihin ja samalla suurikaliiperinen tarkkuusammunta kielletään alle 18-vuotiailta. Lisäksi otetaan myös käyttöön valtakunnallinen aserekisteri vuoden 2012 loppuun mennessä.

Siis kolme kuukautta ja uutta lakia pukkaa, ei hullummin parlamentaariselta byrokratialta. Entäpä Suomessa?

Jokelan tragediasta on kulunut reilusti yli puolitoista vuotta ja Kauhajoen koulusurmista lähes 10 kuukautta eikä uudesta aselaista Suomessa ole hajuakaan.

Ampuma-aselain uudistamista valmistellaan kahdessa osassa vuoteen 2011 asti. Sisäasiainministeriön mukaan "Hallituksen esitys ampuma-aselain muuttamiseksi on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa 2009". Eduskunnassa moinen esitys ei ainakaan vielä näytä olevan.

Jahkailua siis. Jos maassa olisi halua puuttua tähän asiaan kuten pitää, se olisi jo tapahtunut. Ilmeisesti vetkuttelulla halutaan antaa savun laskeutua, jotta tarvittavia aselakien kiristyksiä voidaan vesitellä.

Aselait eivät ole ainoita asioita, joissa hommat emevät jahkailuksi ja peräpeiliin tuijottamiseksi.

Katseet kohti G8:aa

Seuraava paikka, missä maailman johtajat voivat halutessaan vahvistaa tulevan ilmastosopimuksen valmisteluprosessia, on L'Aguila Italiassa. Siellä järjestetään seuraava johtavien teollisuusmaiden G8-kokous heinäkuun 8. päivä.

WWF on pistänyt pystyyn kampanjan, jonka tarkoituksena on kiinnittä G8-maiden johtajien huomio joulukuun ilmastokokoukseen Kööpenhaminassa. Johtavat teollisuusmaat voivat linjata politiikkaa siten, että ilmastokokouksessa päästään eteenpäin ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Johtajat, nyt olisi jo vihdoin aika lopettaa se nyhjääminen ja ryhtyä tekoihin.

Seal the deal

YK:n ympäristöohjelma UNEP on käynnistänyt Seal the Deal-kampanjan, jonka tarkoituksena on kytkeä poliittinen tahto ja julkinen tuki joulukuussa Kööpenhaminassa solmittavan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi.

Kampanjassa korostetaan sitä, että sopimus ei riipu pelkästään poliittisista neuvotteluista, vaan myös suuren yleisön tuesta.

Kampanjassa käyttäjät voivat sanoa sanansa ja allekirjoittaa vetoomuksen sopimuksen puolesta.

* * *

Tällä kampanjalla on pointti. Jotta ilmastonmuutoksen hillinnässä päästään liikkelle, on poliitikkojen tehtävä päätöksiä, jotka saattavat lyhyellä aikavälillä vaikuttaa suuresta yleisöstä hankalilta, mutta ovat pitemmällä aikavälillä joko välttämättömiä tai vähintään hyödyllisiä.

Taloudellisen toiminnan ympäristörasituksen on muututtava ja se vaikuttaa monella tavalla. Vanhoja työpaikkoja poistuu ja uusia vihreämpiä syntyy. Muutos ei koskaan ole kivuton ja siksi poliitikot tarvitsevat tuen sille, että myös oikeasti vaativia arvovalintoja poliittisia päätöksiä pystytään tekemään.

Ilmaspoliittisesta velttoilusta tai ilmastoänkyröinnistä ei ketään poliitikkoa pidä palkita. Ei, vaikka sellainen politiikka hetkellisesti, mutta itsekkäästi, näkyisikin myönteisellä tavalla omassa kukkarossa.

torstaina, kesäkuuta 18, 2009

Muutama juhannussaitti (katso kuvat)

Jos muuta ihmettelemistä näin juhannuksena ei ole esimerkiksi vesisateen tai hetkellisen kylmän rintaman vuoksi, niin aina voi tutkailla netin valloittavaa maailmaa.

Pistetään tähän pari juhannusvinkkiä.

The Mannahatta-projekti käyttää Google Mapsin karttoja ja on kasannut esityksen siitä miltä Manhattan näytti vuonna 1609 ja miltä se näyttää nykyään. Muutosta voi tutkailla kortteli korttelilta. Muutoshan on ollut... näkyvä. (via Pinseri)

Kari Traa on toteuttanut hassunhauskan piirrosvälineen verkossa. Sujuvasti kaikenlaista designia irtoaa kun vähän hiirellä jaksaa työskennellä. (via nikc Qaikussa)

Eye on Earth on European Environment Agencyn ja Microsoftin yhteistyössä rakentama sovellus. Sen tarkoitus on yhdistellä ympäristötietoa ja tuoda se kuluttajien saataville. Esimerkiksi Water Watch-palvelusta löytyy tietoja 21000 uimarannasta Euroopassa. Niiden vedenlaatua on rankattu virallisten tietojen pohjalta, mutta myös kansalaiset voivat antaa pisteet kullekin rannalle. (via Digital Economy)

20 maailman kauneinta kirjastoa (katso kuvat). Oddee on pistänyt listalle 20 maailman kauneinta kirjastoa. Komeita paikkoja, joiden rinnalla itseasiassa oma kansallinen Kansalliskirjastomme pärjäää ihan hienosti (katso kuvat). (via Neil Gaiman Twitterissä)

(Kuten suuren median tapoihin kuuluu, tässä postauksessa ei otsikosta huolimatta ole mitään kuvia, vaan ne pitää käydä katsomassa linkkien takaa. Täysin typerä juttumarkkinoinnin tapa, jota koko joukko viihdesaitteja käyttää hyväkseen. Pahoittelen. Linkkivinkit ovat kuitenkin täyttä asiaa).

Hauskaa juhannusta! Ja jätkät, muistakaa pitää vesillä sepalukset kiinni.

Eduskuntakin siunaa vaatimattomuuden

Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esittämän pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaselonteon talousvaliokunnan mietinnön mukaisesti. Mietintö pitkälti nyökyttelee hallituksen esittämien linjausten suuntaan.

Taantuman mukanaan tuoma sähkön kulutuksen selkeä lasku kuitataan lähinnä sillä, että nousukauden alkaessa kuluttamisen kasvu jatkuu. Tosin, sen verran mietintö ottaa aikalisää, että siinä sähkön kulutusennusteen ja uuden sähköntuotantokapasiteetin tarpeen arvioimista uudelleen, esimerkiksi ydinvoimalupahakemusten käsittelyn yhteydessä, ja tällöin otetaan huomioon toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset.

Ydinvoiman osalta hallituksen linjaukset valiokunta ja siis koko eduskunta nielaisi sellaisenaan. Lijaus perustuu siihen, että (hallituksen) laskelmien mukaan sähköenergian riittävyyden kannalta tarvittaisiin lähivuosina eli jo nykyisen hallituskauden aikana ydinenergialain mukainen periaatepäätös ydinvoiman lisärakentamisesta. Tällä olisi tarkoitus korvata esimerkiksi hiilivoimaa.

Sinänsä positiivinen linjaus on se, että periaatepäätöstä harkittaessa lähdetään siitä, ettei ydinvoimaa rakenneta maahamme sähkön pysyvää vientiä silmälläpitäen.

Anekdootti kenties sinänsä, mutta valiokunta kirjoittaa mietinnössään, että rakenteilla oleva Olkiluodon uusi ydinvoimalayksikkö "on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2011". Näin ei tapahdu, sillä jo nyt rakentajien arvio on vuoden 2012 puolella, eikä sekään ole välttämättä viimeinen sana. Pikku moka viestii sen, miten aika on tämän strategian ohi ajanut jo paperin käsittelyvaiheessa.

Uusiutuviin energiamuotoihin mietintö suhtautuu peruspositiivisesti, mutta ilman mitään varsinaista tavoitteellisuutta.

Kuitenkin mietinnössä painotetaan sitä, että valittavien uusiutuvan energian edistämis- ja tukitoimenpiteiden tulee perustua kattavaan ja avoimeen vaikutusarviointiin. Lisäksi uusiutuvalta uusiutuvan energian käytön edistämisen edellytetään tapahtuvan mahdollisimman markkinaehtoisesti ja teknologianeutraalisti.

Esimerkiksi ydinvoimalta mitään tällaisia periaatteita ei edellytetä. Esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisen ja sen tukitoimenpiteiden kattava ja avoin vaikutusarviointi olisi enemmän kuin paikallaan.

Yksi mietinnön pulma on turve, jonka käytön lisäämistä mietintö ehdottaa. Turvetta ei lasketa uusiutuvaksi energiamuodoksi, vaikka aluepoliittisesti siitä sellaista yritetäänkin puhua. Kun se ei ole sitä, niin sellaista siitä ei tule.

Jos nyt joku luulee, että nyt on ilmasto- ja energiastrategiat hyvällä mallilla ja tolalla pitemmäksikin aikaa, niin täytyy tuottaa pettymys. Ilmasto- ja energiastrategian vaikutukset ilmastopolitiikkaan ovat sen verran vaatimattomat, että niihin joudutaan palaamaan varsin pian. Kenties jo joulukuussa Kööpenhaminassa järjestettävän ilmastokokouksen jälkeen.

Vaatimustaso kasvaa tästä eteenpäin jatkuvasti ja se edellyttää selvästi suurempia muutoksia niin politiikassa, taloudessa kuin kulutuskäyttäytymisessämmekin. Jos lopullinen tarvoite on leikata 80 % hiilidioksidipäästöistä vuosikymmenten päästä, niin se ei vaan voi tapahtua toivomalla.

Siitäkään ei kannata juhlia, että tämä strategia olisi jotenkin edistyksellinen. Ei ole. Suomi on kaukana eurooppalaisesta kärjestä ilmastoasioissa.

Tämän strategian kohdalla voi kenties ajatella niin, että kenties parempi olla edes joku strategia kuin ei strategiaa ollenkaan.

Maksetaanko mediamaksua mahdollisuudesta?

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kannattaa kaikilta asuntokunnilta perittävää mediamaksua, jolla korvattaisiin nykyinen tv-maksu Yleisradion toiminnan rahoittamisessa. Hänen mukaansa nykytilanteessa tv-maksun korvaaminen budjettirahoituksella ei tule kyseeseen.

Lindén kommentoi asiaa pohtineen työryhmän ehdotusta seuraavasti:

"On vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja. Työryhmä löysi yksimielisenä yli vuoden puurtamisen jälkeen näistä vähiten huonon, ja sen mukaisena lakiesityksen valmistelu käynnistyy."
Ministerin ajattelun mukaan nyt aletaan maksaa sisällöstä, jota voidaan seurata monien jakelukanavien kautta. Hänen mielestään laitesidonnaisuus joutaa roskakoriin. (kursivointi tämän postauksen kirjoittajan)

* * *

Voidaan olla montaa mieltä siitä, mikä mahdollisista vaihtoehdoista on vähiten huono ja mikä taas ei.

Esitetty mediamaksu ei ole ensinkään ongelmaton eikä edes lähes kaikille maksu, vaan yksiselitteisesti vero. Eikä tätä yleveroksi kutsuttua maksua voida välttämättä edes pitää oikeudenmukaisena. Ne jotka eivät käytä televisiota, käytännössä maksavat moninkertaisen hinnan käyttämistään palveluista.

Ministerin lausumaa, tai journalistista tulkintaa siitä, voidaan pitää itseasiassa merkittävänä periaatteellisena kantana.

Jos hän todellakin on tarkoittanut ajatusta, että kansalaisten pitäisi maksaa asuntokunnittain siitä, että jotain sisältöä voidaan seurata, kyseessä on samanlainen maksu kuin vaikkapa lakisääteinen sairasvakuutus, jota peritään ihmisen sairastumisen varalta veroluonteisena maksuna.

Siitä on varsin pitkä matka nykyiseen järjestelmään, jossa maksetaan siitä, että sisältöjä seurataan eli maksetaan maksua palvelun käytöstä.

Siinä ministeri on oikeassa, että laitepohjainen ajattelu ei kuulu tälle vuosituhannelle.

Siinä ministeri taas ei ole oikeassa, etteikö budjettirahoitus olisi mahdollinen. Se ei ole mahdollinen vain siinä tapauksessa, ettei poliittinen päättäjäjoukko ole havainnut maailman muuttuvan ympärillään ja sen vaativan myös rakenteellisia muutoksia.

Jos Yleisradion toiminnan rahoitus on niin keskeinen osa julkista palvelua tai yhtiskunnan toimintaa, että sitä varten pitää säätää erillinen vero, mikään ei estä tekemästä asiaa järkevästi muuttamalla rahankulutuksen ja keräämisen rakenteita. Kokonaisuuden kannalta kyse on kohtuullisen pienistä summista.

Politiikassa on myös se vika, että jos joku budjettimomentti on olemassa ja sille annetaan rahaa, siitä pidetään kiinni. Poliitikot eivät kykene muuttamaan budjetin rakenteita puoluekannasta riippumatta juurikaan. Virkamiehet taas eivät halua.

Tietysti on eri asia, onko joku budjettimomentti poliittisesti mahdollinen, mikä taas on eri taidemuoto.

Televisio on valtiolle vaikea asia ja se itse tekee siitä vain entistä vaikeamman.

EDIT klo 16.17
Hallituksen ministerityöryhmäkin on hyväksynyt mediamaksun valmistelun pohjaksi.

Aiheesta tässä blogissa muualla:


tiistaina, kesäkuuta 16, 2009

Suosi ekoa

Aikamme vaati tosiaankin ekologisia vaihtoehtoja ja eettistä kuluttamista (ja vähemmän kuluttamista).

SuosiEkoa.fi on uusi saitti eettisiä ja ekologisia vaihtoehtoja etsiville kuluttajille. Se on samalla yhteisöllinen palvelu ja markkinapaikka.

Palveun ideana on etsiä ja esitellä ekologisia palveluiden tuottajia ja tuotteiden myyjiä.

Sivusto siis pyrkii saamaan yhteen ekologisia ja eettisiä toimijoita sekä vastuullisesta kuluttamisesta kiinnostuneita. Aivan tarkasti se ei sivustolta näytä selviävän, miten eettiset tuotteet tai liikkeet palveluun valikoituu.

Palvelussa kuitenkin todetaan, että toiminta "voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palveluun kuulumattoman kaupallisen yrityksen ekologisempi tuote tai palvelu nostetaan Ekotorille kävijöiden arvioitavaksi. Kävijät saavat ottaa kantaa siihen, mitä mieltä he ovat yrityksen eettisyydestä tai ekologisuudesta".

Ihan hyvä idea nostaa tuotteet tai palvelut käyttäjien arvioitavaksi, jolloin sitä eettisyyttä voidaan arvioida yhteisön voimin.

Käyttäjät voivat rekisteröityä palveluun ja tilata uutiskirjeitä yms. Palvelusta löytyy myös karttahaku, keskustelufoorumi, kirpputoripalvelu sekä tietysti hakemisto tuotteita ja liikkeitä varten.

Palvelua pyörittää Think Tomorrow-niminen yritys, joka suunnittelee ja toteuttaa eettisten ja ekologisten tuotteiden ja palveluiden markkinointia.

Ihan potentiaalisesti toimiva idea, joka vaatii toimiakseen riittävän käyttäjämassan (kuten tällaiset palvelut yleensäkin).

(via Kulutusjuhla via Greenfashion freak)

Nyrjähdyksiä #48

Joskus sitä vaan ihmettelee jengin toiminnan älyttömyyttä ja pyrkimystä päästä hankkimaan itselleen the Darwin Award.

Näin kesällä tähän joukkoon kuuluvat ne, jotka saavat päähänsä harjoittaa telttagrillausta eli siis sytyttää grillin teltassa sisällä.

Ei ihan oikeasti luulisi olevan liian vaikeaa ymmärtää, että veden pitävästä kankaasta rakennettu väliaikainen suoja ei ole tarkoitettu sellaisenaan miksikään nuotiopaikaksi tai että tavallinen turistiteltta on suunniteltu varsin eri tavalla kuin vaikkapa armeijan käyttämät suuremmalle porukalle tarkoitetut välineet.

Pitääkö niiden telttojen seiniin kohta kiinnittää varoituslappuja: "Grillaaminen teltassa tappaa!"

maanantaina, kesäkuuta 15, 2009

Piiskaa

Elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle (kesk.) luovutettiin energiatehokkuustoimikunnan 125 ehdotusta energian säästämiseksi vuoteen 2020 mennessä. Säästötoimien ei arvioida heikentävän suomalaisten elintasoa, mutta vaativat miljardin verran investointeja, joiden arvioidaan maksavan itsensä nopeasti takaisin.

Ehdotuksissa on varsin paljon nk. pehmeitä keinoja kuten neuvontaa, viestintää ja koulutusta.

T&T kertoo Pekkarisen suhtautumisesta keinoihin:

"Pekkarinen kuitenkin totesi, että valtion tukiaisia enemmän tarvitaan piiskaa eli lakeja ja säädöksiä energian säästämiseksi. Pekkarisen mukaan talouslamasta johtuvan energiankulutuksen romahdusta ei voi laskea todelliseksi energiansäästötoimeksi.

Hän huomautti, että jos Kööpenhaminassa syntyy uusi kansainvälinen ilmastosopimus vuoden lopulla, Suomi joutuu etsimään vieläkin lisää säästökohteita."

Suomi joutuu etsimään enemmän säästökohteita kuin toimikunnan ehdottaman 37 TWh:n verran, mikäli maamme edes pyrkii EU:n asettamaan 20 %:n tavoitteeseen. Toimikunnan löytämät keinot vastaavat noin 11 %:n säästöä.

Siinä Pekkarinen on oikeassa, nyt tarvitaan piiskaa. Pelkät neuvot ja suosittelut enää tässä vaiheessa, nykyisillä vaatimuksilla ja käytettävissä olevalla aikataululla eivät riitä.

Ihminen oppii ja oppiessaan osaa muuttaa käytöstään, mutta ilmastonmuutoksen hillinnän vaatimusten edessä on ryhdyttävä ripeisiin ja tehokkaisiin toimiin. Sitä oppimista voi ryydittää eri tasoisin säädöksin ja taloudellisilla ohjauskeinoilla kuten verotuksella. Sekin on totta, ettei nykyisen taloustilanteen aiheuttamat säästävät ilmiöt jää pysyviksi ihan itsekseen.

Suomessa energian säästämiseen on mahdollisuuksia. Varsin helppo perustelu energian kulutukselle on ollut se, että maamme on pohjoisessa ja kylmä. Muuten hyvä, mutta se ei ole tuhlaukselle mikään perustelu.

Kukaan ei kiellä tai estä toimimasta energian kanssa vieläkin tehokkaammin.

Ympäristöjärjestöjen piiristä on toimikunnan työtä hieman kehuskeltukin mm. siitä, että toimikunnan työ on "osoittanut energian käytön tehostaminen olevan kaikkein mittavin ja nopein tapa vähentää ilmastopäästöjä ja parantaa energiaomavaraisuutta. Lisäksi energiatehokkuustoimet ovat edullisia: ne maksavat itsensä takaisin nopeammin kuin mikään energiantuotantomuoto". (SLL:n ilmastoblogi)

Päälinja on kuitenkin se, ettätoimikunnan työ ja ehdotukset ovat vasta hyvä alku. Ympäristöjärjestöjen kannanoton mukaan potentiaalia on enempäänkin.

Nyt vain sopii toivoa, että poliitikot ottavat kopin tästä pallosta ja ryhtyvät tekemään asian eteen jotain eivätkä työnnä päätään pensaaseen ja jatka samaa iänaikaista virttä siitä, että nyt tarvitaan lisää energiaa ja ydinvoimaa ja ties mitä muuta.

Samalla hallitus voisi pistää sen ilmasto- ja energistrategiansa uusiksi, sillä aika ajoi jo sen ohi.

Energian käytön tehostaminen on ensisijaisesti asenteista kiinni. Teknologiaa ja tietoa meillä on, onko halua?

Asenteista puheen ollen, kuten SLL:n ilmastoblogissa kehotetaan, kannattaa vilkaista Greenpeacen Lauri Myllyvirran postaus: EK: “Mutta sittenhän ei tarvita ydinvoimaa”.

* * *

Anekdoottina todettakoon, että Greenpeace on käynnistänyt kampanjan, jossa jaetaan noin 20 000 ”ylimääräistä sähkölaskua” postiluukkuihin. "Lasku" on seurausta pieleen menneestä reaktorihankkeesta maksaa suomalaisille sähkön käyttäjille noin 3-4 miljardia euroa, eli noin 600 euroa henkeä kohden.

Greenpeace jakama lasku (PDF) on tietenkin symbolinen ele, eikä sitä voi edes maksaa oikeasti*.

Varsinainen lasku tulee jyvitettynä ja markkinoituna hieman myöhemmin.

*) Kun laskun tilinumeroa vertaa Finanssialan keskusliiton määrittelemiin spekseihin huomaa laskussa esitetyn tilinumeron ja viitenumeron nk. tarkistenumeron olevan vääriä. Lasku ei voi toimia oikeassa maksutilanteessa.

Tähtivaeltaja Tielle

Helsingin Science Fiction Seura Tähtivaeltaja-palkinto, joka annetaan vuosittain edellisvuoden parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle, on tänä vuonna päätetty antaa WSOY:n julkaisemalle Cormac McCarthyn romaanille Tie. Teoksen on suomentanut Kaijamari Sivill.

Arvovaltaisen raadin perusteluiden mukaan teos on "samanaikaisesti sekä ajaton että oman aikamme kuva. Teos uudistaa tieteiskirjallisuuden perusvalikoimaan kuuluvan postapokalyptisen teeman ravisuttavan tuoreen oloisella tavalla. Se on suoraan tunteisiin käyvä, hyytävän tyly kertomus vaelluksesta toivottomassa maailmassa".

Lisäksi raati arvioi, että "Tiessä on voimallista klassikkoainesta. Se tarjoaa ajatuksia herättävän lukukokemuksen, joka ei unohdu vuosienkaan saatossa".

Kyllähän tuollaisilla perusteluilla palkinnon passaa antaa.

sunnuntaina, kesäkuuta 14, 2009

Roolissa FRA

Suomessa viime päivinä palstatilaa ja otsikoita aikaan saaneen kidnappaustapauksen selvittelyissä on tullut esille, että Ruotsin keskusrikospoliisi avusti Suomen poliisia.

Yhteistyö rikosten selvittämiseksi on tärkeää, mutta yksi asia sinänsä poikkeuksellisessa tapauksessa herättää kysymyksiä. Uutisen mukaan Suomen poliisin apuna toimi Ruotsin Radiovalvontatiedustelu FRA, joka avusti Suomen poliisia tietoliikenteen salakuuntelussa.

Niin. Tästä onkin ollut jo aikaisemmin puhetta. FRA:n tietojen vaihtoon liittyy suomalaisittain katsottuna avoimia periaatteellisia kysymyksiä.

Saako Suomen poliisi vakoilla suomalaisia ulkomailta saatavilla tiedoilla? Tunnettuahan on, että suomalaisten tietoliikenteestä merkittävä osa kulkee Ruotsin kautta ja on ruotsalaisten lakien mukaan vakoiltavissa siellä.

Poliisin toiminta perustuu lakiin ja esimerkiksi salakuuntelusta on säädetty Suomessa omat periaatteet. Miten ne soveltuvat tällaiseen tapaukseen? Ihan mitä tahansa rikosten selvittelyssä ei saa tehdä, vaikka keinoja olisikin olemassa.

Uutiset eivät (ainakaan vielä) kerro siitä, millä periaatteilla ja päätöksillä tietoliikenteen salakuuntelua on harjoitettu ja mihin lainsäädäntöön se mahdollisesti perustui. Siitäkään ei ole selvyyttä, minkä tai kenen tietoliikennettä salakuunnteltiin ja miksi. Ehkä se joskus selviää, ellei asiaa julisteta salaiseksi.

Asia on tietenkin tässä mielessä yksittäistapaus, mutta liittyy konkreettisesti siihen kokonaisuuteen, missä pohditaan ja päätetään poliisin valtaoikeuksista suhteessa kansalaisiin sekä kansalaisten tietosuojaan liittyviin kansalaisoikeuksiin.

Mihin muuhun poliisi voisi FRA:lta saamia tietoja käyttää? Kuka asiaa valvoo? Kuka toiminnasta voi päättää ja millä periaatteilla? Kerrotaanko vakoilun kohteelle tai kohteille asiasta mitään? Kenellä on vastuu tietojen oikeellisuudesta? Ja niin edelleen.

On hyvä, että kidnappaukseen liittyvät rikokset ovat selviämässä ja rikoksen uhri on pelastunut poliisin aktiivisen toiminnan seurauksena.

Pointti on siinä, että mikäli globaaleissa tietoverkoissa vakoillaan, on poliisia koskevat pelinsäännöt oltava selviä ja perustuttava harkittuun lainsäädäntöön.

Some day classic: Flamenco

Taannoisella reissulla tuli tutustuttua livenä sangen intensiiviseen ja sensuelliin taidemuotoon:

Flamenco on andalusiasta lähtöisin oleva musiikki- ja tanssimuoto, josta on olemassa tuhansia erilaisia variaatioita. Ihan alunperin flamenco oli tanssia laulun säestyksellä, mutta sittemmin kitara ja lyömäsoittimet ovat vakiintuneet osaksi kokonaisuutta.

Taidemuodon tausta juontaa juurensa maurien, juutalaisten ja mustalaisten musiikkiperinteeseen. Flamencon synty ajoitetaan usein 1400-luvun Espanjan vainoihin, jolloin maurit, juutalaiset ja mustalaiset joutuivat pakenemaan syvälle vuoristoihin ja Espanjan eteläosien asumattomille seuduille.

Näiden kolmen kulttuurin yhteentörmäyksestä syntyi flamencon rikas rytmillinen pohja ja aistillinen esitystapa.

Nykyisellään flamencosta on useita erilaisia variaatioita. Keskeisiä lajeja ovat esimerkiksi Sevillanas, Toná, Siguiriyas, Bulerías, Alegrías, Soleá, Tangos, Fandangos, Tientos ja Verdiales. Flamencoa yhdistellään nykyään useiden erilaisten musiikkityylien kanssa kuten vaikkapa jazzin tai bluesin.

Videolla esiintyy espanjalainen flamecotaitelija Sara Baras. Tunnettuja flamenco-artisteja ovat olleet esimerkiksi laulaja ja tanssija Carmen Amaya, laulaja Camarón de la Isla ja kitaristi Paco de Lucía.

Flamenco on kuin elokuva, se ei tunnu tai näytä pienellä ruudulla alkuunkaan niin koskettavalta kuin livenä.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, kesäkuuta 13, 2009

Piirrä kirahvi

Netissä on nyt menossa käsin piirrettyjen kirahvien keräys. Tarinan mukaan Jørgen ei usko, että netissä voi kerätä 1 000 000 käsin piirettyä kirahvia vuoteen 2011 mennessä. Tätä kirjoitettaessa näyttää kasassa olevan 435, joten laumoittain kirahveja vielä tarvitaan.

Siispä kirahveja piirtelemään.

Kuten kuvioon kuuluu, tämäkin löytyy Twitteristä, Facebookista ja muualta.

(via Skrubu.net)

perjantaina, kesäkuuta 12, 2009

Reissuja

Muutama päivä poissa blogosfääristä ja syötteenlukija kertoo lähes 500 blogia olevan lukematta. Kiireinen reissu, kun tännekään ei ehtinyt kirjoittelemaan. Kommentoimatta näköjään jäi muutama olennainen asia.

Esimerkiksi sellaisesta kelpaa eurovaalit, joiden voittajiksi selvisivät vihreät ja ryhmä "muut". Parlamentin paikkajaon vertaaminen edellisiin vaaleihin ei ihan suoraan ole mahdollista, sillä parlamenin paikkaluku on tällä välin muuttunut.

Suurinta valtaa europarlamentissa käyttää edelleen keskustaoikeistolainen EPP ja vasemmisto sai reippaasti takkiinsa kautta Euroopan.

Äänestysprosentti painui historiallisen alas, joka indikoi ongelmia EU:lle instituutiona.

Suomen tuloksia kun katselee, niin ei se aivan toivottomalta vaikuta. Oikeastaan analyysi pitäisi tehdä ehdokkaiden ajamien asioiden kautta, mutta pelkästään suomalaisten tulosten tarkasteleminen ei koko Euroopan kannalta paljoa paina ja sisäpoliittiseen tarkasteluun eurovaaleja taas ei pitäisi käyttää.

On tässä viikon varrella muutakin mielenkiintoista tapahtunut. Näkyy Tekniikka & Talous raportoineen olennaisia asioita. Pikainen otsikkotason kierros kertoo seuraavaa:

Poliittinen harppaus: Energian kulutusta leikattava rajusti
Energian kulutusta halutaan vähentää 11 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Vähennys olisi suunnilleen Olkiluoto 3:n verran ja vähennykseen tarvittavat investoinnit maksaisivat itsensä takaisin 10 vuodessa.

Otammeko ilmastonmuutoksen uhkana vai mahdollisuutena?
Liiketoimintaympäristö muuttuu ilmastonmuutoksen vuoksi monella alalla. Se synyttää myös uutta liiketoimintaa ja antaa uusia mahdollisuuksia. Haluammeko käyttää niitä vai jankutammeko vain vanhaa?

Ilmatieteen laitoksen ykkösmies tyrmää ilmastoskeptikot
Pääjohtaja Petteri Taalas pitää niin sanottujen ilmastoskeptikkojen vastarintaa epätoivoisena. Tieteellinen tieto tarkentuu jatkuvasti, vaikka koskaan kukaan ei tiedä täydellisen varmasti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ilmaston suhteen on tiedossa vain huonoja uutisia. Ilmastoänkyröiden toimet eivät ainakaan helpota tilannetta.

Yhdysvallat ja Kiina päättivät ilmastoneuvottelut tuloksetta
Yhdysvallat ja Kiina ovat tulevan ilmastosopimuksen kannalta keskeisessä asemassa, ovathan nämä valtiot kaksi suurinta hiilidioksipäästöjen tuottajaa. Neuvottelut eivät johtaneet sen suurmpaan konkretiaan, mutta keskusteluyhteyden syventäminen on tärkeää sekin.

"Maailman öljyvarat riittävät 42 vuodeksi"
Jutun mukaan maapallon todistettavissa olevat öljyreservit hupenivat ensi kertaa 10 vuoteen. Eniten vähenivät Venäjän, Norjan ja Kiinan öljyvarat. Kun öljyreservien hupenemisen ja sen aiheuttaman hinnan nousun yhdistää ilmastonmuutoksen aiheuttamiin paineisiin, saadaan aikaan yhtälö, joka kertoo varsinkin teollisuusmaiden yhteiskunnallisen infrastruktuurin olevan historiallisten muutosten edessä. Haluttiin sitä tai ei.

sunnuntaina, kesäkuuta 07, 2009

Some day classic: Airport

Taas on tullut aika lähteä reissuun. Kävisiköhän tämä jonkinlaisesta matkaanlähtömusasta, vaikka tekstinsä puolesta se nyt ei oikein ole kuvaava. Olkoon, let's go:

Airport on The Motors-yhtyeen suurin hitti vuodelta 1978. Biisi nousi Britannian singlelistalla sijalle 4.

The Motors perustettiin vuonna 1977 Ducks Delux-bändin Nick Garveyn (laulu ja kitara) ja Andy McMasterin (laulu, koskettimet ja basso) sekä Rob Hendryn (kitara) toimesta. Hendry korvattiin hieman myöhemmin Bram Tchaikovskyllä (laulu ja kitara). Lisäksi yhtyeeseen kuului rumpali Ricky Slaughter.

Tällä kokoonpanolla yhtye sai aikaiseksi kaksi studioalbumia The Motors vuonna 1977 ja Approved By The Motors vuonna 1978. Tchaikovsky (oikealta nimeltään Peter Bramall) jätti yhtyeen vuonna 1978 ja lähti soolouralleen ja teki vuoteen 1981 mennessä kolme albumia, joista irtosi jonkinlaista menestystäkin.

Myös Slaughter lähti bändistä hieman Tchaikovskyn jälkeen. Garvey ja McMaster yhdessä basisti Martin Acen and rumpali Terry Williamsin kanssa tekivät vielä kolmannen The Motors-albumin nimeltään Tenement Steps.

Lopulta Garvey ja McMaster hautasivat bändin vuonna 1982.

Yhtyeeltä on julkaistu myös 2 kokoelma-albumia vuosina 1981 ja 1995.

The Motors oli yhden hitin ihme, sillä sen albumit eivät kovin korkealle listoilla koskaan nousseet. Debyyttialbumi The Motors oli parhaimmillaan sijalla 46 Britannian albumilistalla.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

Sunnuntaimusaa löytyy Lepiksen sunnuntaiklassikoista.

lauantaina, kesäkuuta 06, 2009

Massiivista ilmastopakolaisuutta

Lester Brown, yhdysvaltalaisen Earth Policy-instsituutin johtaja, kirjoittaa Celciaksessa ilmastonmuutoksen potentiaalisista ongelmista ja uhkakuvista.

Uhkakuvat lähtevät liikkeelle siitä, että jos esimerkiksi Grönlannin jäätiköt sulavat kokonaan, se aiheuttaa 7 metrin veden nousun tai Artiksen sulaminen 5 metrin veden pinnan nousun. Kuitenkin jo osittaisella sulamisella on dramaattinen vaikutus merenpinnan nousuun.

Tutkijat ovat arvioineet, että aiemmat hallitusten välisen ilmastopaneelin arviot vedenpinnan noususta (18-59 cm tällä vuosisadalla) ovat jo vanhentuneet ja jopa 2 metrin merenpinnan nousu mahtuu arvioiden vaihteluväliin.

Näin suurilla merenpinnan nousuilla on pitemmällä aikavälillä massiiviset vaikutukset yhteiskuntiin. Brown kirjoittaa, että esimerkiksi Kiinassa on arvioitu olevan 144 miljoonaa potentiaalista ilmastopakolaista. Intiassa 63 miljoonaa, Bangaldeshissa 62 miljoonaa. Vietnamissa 43 miljoonaa, Indonesiassa 42 miljoonaa, Japanissa 30 miljoonaa, Egyptissä 26 miljoonaa ja Yhdysvalloissa 23 miljoonaa.

Ja niin edelleen. Ilmastonmuutos saattaa siis tuoda tulleessaan maailmanhistorian suurimman ihmisten muuttoliikkeen. Monissa maissa se voi tietysti tapahtua maan sisäisenä muuttoliikkeenä, mutta aiheuttaa varmasti pakolaisuutta myös laajemmalti, niin suurista väkimääristä on kyse.

Maailma muuttuu.

Päivän hitti

... tai miksipäs ei useammankin. Nimittäin Birdsong Radio. Sen saa nyt myös verkosta.

Nimensä mukaisesti Birdsong Radio soittaa lintujen laulantaa. Mikäpä sen kesäisempi hitti.

Linnunlaulua löytyy myös Twitteristä ja Facebookista.

perjantaina, kesäkuuta 05, 2009

WED - Maailman ympäristöpäivä

Vuonna 1972 YK:n yleiskokous päätti, että maailman ympäristöpäivää (World Environment Day, WED) vietetään 5.6. Tämän vuoden isäntäkaupunkina on México ja teemana "Maailma tarvitsee sinua - liity joukkoon torjumaan ilmastonmuutosta. YK:ssa päivän teemoista vastaa YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Vuoden teemalla halutaan korostaa sitä kiirettä, joka ilmastopäätöksillä on ja että Kööpenhaminan ilmastokokoukseen on enää 180 päivää aikaa. Päätöksiä tarvitaan ja niissä on syytä huomioida myös köyhyys ja metsien suojelu.

Jotta WED ei jäisi pelkästään korulauseiksi ja "päiväksi", niin UNEP:illa on myös hyödyllisiä vinkkejä meille kaikille siitä miten voimme huomioida ympäristöä joka päivä omissa askareissamme.

WED:hän löytyy myös Twitteristä. Follow.

torstaina, kesäkuuta 04, 2009

Ilmastomaaottelu!

Porkkanamafia on käynnistänyt ensimmäisen kansallisen tempauksen, se on ryhtynyt kasaamaan ilmastomaajoukkuetta!

Ilmastomaajoukkueen kasaamisen pointti:

"Suomen päästöt ovat henkeä kohden kaksinkertaiset Ruotsiin verrattuna. Ruotsi vähentää päästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä. Suomen on mielestämme pyrittävä vähintään samaan, mutta Suomen ilmastostrategiassa ei vastaava lukua edes ole! Näin ei voi jatkua. Koska päättäjät eivät tee mitään, tehdään me."
Tempauksen tavoitteena on saada Suomeen lisää tuulivoimaloita. Se käy Porkkanamafian kuluttajalähtöisen idean pohjalta siten, että mahdollisimman moni osallistuu tempaukseen, jossa pyydetään energiayhtiöiltä yhdessä tarjous tuulivoimasta siltä sähköyhtiöiltä, joka sitoutuu kehittämään toimintaansa tulevaisuudessa eniten.

Lisätietoja löytyy tempauksen saitilta.

* * *

Niin. Ruotsalaiset todellakin ovat meitä suomalaisia monessa suhteessa edellä näissä ilmastoasioissa.

Itseasiassa Ruotsi on joillakin mittareilla maailman kärkikastissa, mutta Suomi varsin vaatimattomilla sijaluvuilla.

Todellakin olisi aika tehdä tälle asialle jotain.

Naistenlehdet ja kosmetiikkakritiikki

Journalistissa on Meri Valkaman artikkeli naistenlehdistä ja niiden suhteesta kosmetiikkateollisuuteen. Lehdet kirjoittavat paljon kosmetiikasta ja aina myönteiseen sävyyn.

Valkaman haastattelemien päätoimittajien kommentteja kuvaa ajatus siitä, että lehdet haluavat kertoa lukijoilleen asioista myönteisesti ja kehuen. Valkama kirjoittaa:

"Kosmetiikkaa ei kritisoida eikä sen tarvetta kyseenalaisteta. Naistenlehtitoimittajien väitteitä kosmetiikan vaaroista ei voisi edes kuvitella näkevänsä naistenlehden sivuilla."
Tuo kyseenalaistamattomuus ja kritiikittömyys pistää silmään. Se ei ole enää kaukana mainonnasta ja kosmetiikkafirmat ovatkin käyttäneet niin sanottuja advertoriaaleja mainonnan keinoina.

Olivia-lehden päätoimittajan kommentoi artikkelin mukaan:
"Missiomme on nostaa esiin hyviä asioita. Kritisointi ei sovi konseptiin. Meillä ei ole juttupaikkaa, jossa näin voisi tehdä."
Ilmeisesti kosmetiikka sitten lasketaan automaattisesti hyväksi asiaksi ilman kritiikkiä. Mahtaakohan jollain muulla toimialalla olla samanlainen ajattelutapa? Ovatko esimerkiksi autot kritiikittä hyviä asioita ja siten, että huonoista autoista ei kirjoiteta?

Anna-lehden päätoimittaja jatkaa:
"Näen naistenlehden enemmänkin kaverisuosituksena, lähestymme asioita positiivisen kautta."
Se sitten niistä kuuluisista journalistisista perusteista, jotka jotenkin poikkeaisivat nk. kansalaismedian toimintavoista. Blogistaniassahan on yhä useimmin suosittuja yksityisiä tai firmojen pyörittämiä blogeja, joissa esitellään ja suositellaan erilaisia tuotteita.

Tuumitaanpa hieman. L'Oréal, naistenlehtien suurin ilmoittaja, kertoo omilla verkkosivuillaan vuoden 2007 liikevaihdoksi 17 miljardia euroa. Aivan oikein, 17 000 000 000 euroa. Vuonna 2007 yhtiö teki 11,3 %:n liikevoiton. L'Oréal Finland Oy:n liikevaihto vuonna 2007 oli reilut 83 miljoonaa euroa.

Kyseessä iso business ja sen mukanaan tuomilla mainoseuroilla varmasti saa kiinnitettyä lehden kuin lehden ilmoitusmyyjän huomion, päätoimittajasta puhumattakaan.

Ajatellaan sitten tuota näkemystä, ettei kritiikkiä tarvita. Kosmetiikkateollisuus on yksi niistä teollisuuden osa-alueista, jotka käyttävät eläimiä tuotteittensa testaukseen.

Animalian verkkosivuilla kerrotaan:
"Kosmetiikkateollisuuden eläinkokeet eivät ole ainoastaan tarpeettomia, vaan myös eettisesti tuomittavia. Eläimille usein suurta kipua ja tuskaa aiheuttavat testit eivät takaa turvallisuuttamme."
Onneksi kuluttajat ovat vuosien varrella sen verran valistuneet, että monet kosmetiikka-alan yritykset ovat karsineet teettämiään eläinkokeita. Loppu kokeet eivät kuitenkaan vielä ole.
"Kosmetiikan raaka-aineiden kehittämiseksi tehdään kuitenkin yhä runsaasti eläinkokeita. Monet eläinkokeista jo luopuneet kosmetiikan valmistajat käyttävät edelleen alihankkijoidensa valmistamia tai välittämiä ainesosia, joita testataan eläimillä."
Tämä näkökulma kuulostaa hyvinkin kritiikin paikalta kosmetiikkateollisuutta ja sen tuotantotapoja kohtaan. Ehkäpä naistenlehdillä ei sitten ole omasta mielestään tarvetta siihen.

Tosin on vaikea uskoa, että tuo tarpeen puute johtuisi lehtien lukijoista, sillä nykyinaisella varmasti riittää mielenkiintoa lukea ja arvioida arkipäivän eettisiä valintoja. Tälläkin elämän ja kuluttamisen osa-alueella on myös eettisiä vaihtoehtoja on olemassa.

Johtuisikohan tuon kritiikin tarpeettomuus pikemminkin näiden ilmoittajien (ja siis lehtien) haluttomuudesta pohtia koko asiaa.

Palataanpa vielä Meri Valkaman artikkeliin:
"Naistenlehtiä lukemalla voisi päätellä, että todellisen naiseuden voi saavuttaa vain kuluttamalla."
Tässä on pointti, jonka voi tietysti ulottaa hieman laajemmallekin. Missä määrin media rakentaa ajattelutapaamme sellaiseksi, että se voi olla kokonainen vain kuluttamalla? Toimiiko sama idea niin, ettei voi olla "tosimies" ilman jonkinlaista autoa tai peräti autolehtien testivoittaja-autoa?

Kun pohdimme maailman tilaa, niin juuri kuluttaminen ja kulutustottumuksemme ovat yksi ympäristöongelmien keskeisistä tekijöistä. Tästä emme pääse eroon pistämällä päätä pensaaseen ja valittelemalla talouskriisiä.

Jos naistenlehdet tai muut vastaavat naisten ja miesten life style-lehdet haluaisivat olla ajassa kiinni ja löytää sen olennaisimman, ehkä asiaan olisi syytä tarttua.

Ai niin, mutta sehän vaatisi journalististen periaatteiden käyttämistä toimituksessa...

(via Viides Rooli)

Uusiutuviin investoidaan

YLE Uutiset kertovat YK:n raportista, jonka mukaan kansainväliset investoinnit uusiutuviin energiamuotoihin olivat viime vuonna suuremmat kuin investoinnit fossiilisiin polttoaineisiin.

Uusiutuvaan energiaan investointiin viime vuonna yhteensä 155 miljardia dollaria. Tästä tuulivoimaan meni 51,8 miljardia dollaria ja aurinkovoimaan 33 miljardia. Aurinkovoiman investoinnit kasvoivat huimat 49 %. Biopolttoaineisiin investoiminen laski 9 %.

Yksi syy ovat valtioiden talouskriisin pyörteissä päättämät elvytyspaketit, joissa on panostettu uusiutuviin energiamuotoihin.

Uusiutuvat energiamuodot ovat siis myös liiketoimintaa ja kasvavaa liiketoimintaa. Maailmalla on menossa kohtalainen suunnan muutos energiapolitiikassa.

Ei viitsisi jälleen sanoa, mutta asia ei vaan näytä olevan samalla tavalla Suomessa.

Meillä on yksi poliittinen ja taloudellinen tukos suunnan muutoksen edessä niin rahan kuin ajatustapojenkin puolesta. Sitä tukosta kutsutaan ydinvoimaksi.

Tiananmen 20-v.

20 vuotta sitten, 4.6.1989, Kiinan armeija tukahdutti väkivalloin Taivaallisen rauhan aukiolle eli Tiananmenin aukiolle kokoontuneen mielenosoituksen. Maaseudulta Pekingiin tuotu armeija tappoi aseistamattomia opiskelijoita, työläisiä ja toimittajia kahden viikon mielenosoitusten päätteeksi.

Mieltä osoitettiin korruptiota, inflaatiota ja puoluejohtoa vastaan. Toivelistalla oli hyvä ja harmoninen johtaminen.

Kiinan viranomaiset eivät vieläkään ole julkistaneet aukiolla tapettujen lukumäärää. Arviot vaihtelevat muutamista sadoista tuhansiin. Kahakan yhteydessä myös vangittiin mielenosoittajia ja tiettävästi kaikkia ei vieläkään ole vapautettu vankilasta.

Tapahtuman symboliksi nousi kenties se yksi kaveri, joka yksin meni seuraavana päivänä seisomaan aukiolla kulkeneiden tankkien eteen pysäyttäen koko jonon. Mies on jäänyt tuntemattomaksi eikä hänen kohtalostaan tiedetä, mutta lähistön hotellista toimittajien ottamat valokuvat ovat jääneet elämään.

Time-lehti liitti miehen myös 1990-luvun sadasta 1900-luvun vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä kertovaan listaansa.

* * *

Demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen vaatii rohkeutta ja sitä vallanpitäjiltä ei aina löydy.

EDIT klo 11.50
Jeff Widenerin kuva tuntemattomasta kapinallisesta löytyy Time Magazinen sivuilta. Kuva on kiertänyt ympäri maailmaa, mutta on yhä edelleen sykähdyttävän symbolinen.

EDIT klo 20.19:
Olihan tuntemattomasta kapinallisesta myös video olemassa. Tätä näytetiin jo silloin:

keskiviikkona, kesäkuuta 03, 2009

Ilmastopolitiikka luo kasvua

Useiden maiden poliitikot kiemurtelevat ilmastopolitiikan kanssa. Sitä väitetään kalliiksi ja taloutta kutistavaksi. Näin myös Suomessa. Tämä asenne vaatii tuuletusta.

Esimerkiksi Barack Obaman hallinto Yhdysvalloissa ei ole tällaisia puheita omaksunut, vaan lähtenyt edistämään vihreää taloutta.

Kiina on panostamassa dollarimääräisesti laskettuna jopa Yhdysvaltoja enemmän uusiutuvaan energiaan. Siinä missä Yhdysvallat aikoo sijoittaa 112 miljardia dollaria vihreään talouteen, Kiina pistää 221,3 miljardia. Intia aikoo sijoittaa 100 miljardia dollaria aurinkoenergiaan seuraavan kahden vuosikymmenen aikana.

Myös EU on selvitellyt asiaa ja päätynyt siihen, että sen ilmastostrategia, joka sisältää myös päästökaupan, luo talouteen kasvua ja satoja tuhansia työpaikkoja seuraavan vuosikymmenen loppuun mennessä. Uusiutuvien energiamuotojen mukaanan tuomat ilmastonmuutoksen hillinnän hyödyt voivat kulkea käsi kädessä taloudellisten etujen kanssa.

Uusiutuviin energiamuotoihin panostaminen ja energian hinnan nouseminen vähentää työpaikkoja perinteisillä teollisuuden alueille, mutta Euroopan komissiossa on laskettu, että uusiutuvien energiamuotojen osuuden nostaminen jo aikaisemmin päätettyyn 20 % osuuteen luo yhteensä 410 000 uutta työpaikkaa lisää.

Kokonaisvaikutus on siis positiivinen.

EU:n päätökset ovat yhä edelleen vain osa siitä mitä voitaisiin tehdä. Samoin EU:n rahapäätökset ovat hyvin vaatimattomia esimerkiksi Yhdysvaltojen vastaaviin. Tietenkin on niin, että pelkkä EU:n budjetti ei tässä mielessä ole merkitsevä, sillä budjetit ovat kansallisvaltioilla.

Silti on on itseasiassa varsin arveluttavaa, että EU:n 5 miljardin elvytyspaketista noin miljardi lohkaistiin hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin (CCS) liittyviin hankkeisiin kun samaan aikaan uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen jäi murusia. CCS-teknologiat ovat hyvin epävarmalla pohjalla ja joka tapauksessa tulevaisuuden kannalta kustannustehokkainta on keskittää voimavarat energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuviin energiamuotoihin.

Tämän kaiken rinnalla suomalainen ilmasto- ja energiastrategia näyttäytyy hiljalleen jopa Suomen talouden pieneen kokoon suhteutettuna naurettavalta näpertelyltä ja suomalaisen politiikan asenne uusiutuvia energiamuotoja kohtaan tunkkaiselta ja kovin vanhanaikaiselta. Ydinvoimaan nojaamalla olemme yksinkertaisesti jäämässä taloudellisesti tästäkin junasta pois.

Tuuletusta tarvitaan.

Ex-itäblokki haavoittuvampi kuin ajateltu

Entisen Neuvostoliiton alueen maat Puolasta Keski-Aasiaan ovat Maailman Pankin raportin mukaan haavoittuvampia ilmastonmuutoksen edessä kuin aikaisemmin on ajateltu.

Yksi huolen aihe on se, että myrkyt ja saasteet, jotka Neuvostoliiton aikoina ovat imeytyneet maaperään pääsevät nyt liikkeelle sääolosuhteiden kuten tulvien vuoksi.

Nykyiset valtiot eivät ole syyttömiä nykyiseen tilanteeseen, sillä raportin mukaan vanhoille ympäristöongelmille ei ole välttämättä tehty muurin murtumisen jälkeenkään välttämättä mitään ja uhkaavia tilanteita syntyy edelleen.

Esimerkiksi Romaniassa vuonna 2000 pääsi syanidi-pohjaista vettä Tiza- ja Tonava-jokiin. Puolassa noin 5 miljoonaa ihmistä asuu rakennuksissa, jotka pitäisi remontoida, jotta ne kestäisivät lämpötilan vaihtelut tai rankkasateet.

Itäblokin maiden, lisättynä Turkilla, lämpötila on nousemassa nopeasti. vuoden 2050 mennessä näiden maiden lämpötilan odotetaan nousevan 1,6 - 2,6 °C ja esimerkiksi Puolassa tai Unkarissa odotetaan olevan sama määrä yli päiviä, jolloin lämpötila kohoaa yli 30 °C:een, kuin nyt on Espanjassa tai Sisiliassa.

* * *

Sen minkä taakseen jättää, edestään löytää.

tiistaina, kesäkuuta 02, 2009

Vähemmän sanoja televisiosta

Tutkijat ovat HS:n uutisen mukaan päätelleet, että jatkuvasti päällä oleva televisio saattaa vaikuttaa haitallisesti pienten lasten puheen kehitykseen.

Dimitri Christakis on havainnut, että televisio vähentää lapsen kuulemien ja puhumien sanojen määrää ja samalla lapsi kuulee vanhemmiltaan selvästi vähemmän sanoja. Tämä voi vaikuttaa lapsen kielelliseen ja tiedolliseen kehitykseen.

Niinpä. Televisio ei siis ole pelkästään hyvä juttu ja esimerkiksi digikieltäytymisellä saattaa olla hyvinkin myönteisiä seurauksia. Se saattaa tuottaa enemmän sanoja.

Ilmastonmuutossopimus tekeillä

Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävän ilmastokokouksen osallistujille on lähetetty luonnos kansainväliseksi ilmastosopimukseksi.

Raakileena esitettyä luonnosta kritisoidaan vähän joka puolelta. Yhdysvaltojen mukaan luonnos on liian helläkätinen kehitysmaita kohtaan ja kehitysmaat vaativat teollisuusmailta nopeampia toimia ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi.

Varsinaiset numerot sopimusluonnoksesta vielä puuttuvat. Kehitysmaat ovat kuitenkin vaatineet teollisuusmaita vähentämään päästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Tämä olisi selvästi enemmän kuin mihin esimerkiksi EU on tähän mennessä sitoutunut.

Luonnos hyväksyttiin kuitenkin jatkoehittelyn pohjaksi ja neuvottelijat jatkavat sen säätämistä Bonnissa.

Nyt sitten mitataan sekä johtajuudet että kansainvälisen yhteisön kyky ottaa vastaan globaali haaste. Aikaa on 200 päivää ja sopimus pitäisi saada sellaiselle tasolle, että sillä on oikeasti merkitystä ympäristömme kannalta. Globaalin talouskriisin pyörteissä näköala helposti lyhenee, kun oikeasti pitäisi pystyä katsomaan pitemmälle.

Samalla mitataan se vastuuntunto, joka globaalilla yhteisöllä on tai oikeastaan tällä hetkellä hallitsevilla johtajilla. Yhteisöillä ei ole mitään omaa omaa moraalia, joka olisi irrallaan päättäjiensä omasta moraalista.

Toukokuu 09

Toukokuussa Vaiheisessa kävijätilastojen alamäki jatkui. Postausten määrä kasvoi hieman, mutta muuten muutos oli aavistuksen miinusmerkkinen. Kävijöitä on kuitenkin riittänyt, mistä kiitos lukijoille.

Kävijätilastot toukokuussa näyttävät tältä:

  • Postauksia: 53 (+13 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 1840 (-78)
  • Näyttökertoja: 2665 (-110)
  • Kävijöitä: 1092 (-241)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 59,3 kpl /vrk (-4,6)
  • Näyttökertoja: 86,0 kpl / vrk (-6,5)
  • Kävijöitä: 35,2 kpl / vrk (-9,2)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 45,6 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 67,6 kpl / vrk
  • Kävijät: 30,4 kpl / vrk
Kaikkien aikojen päivittäinen keskiarvo kasvoi hieman.

Huomionarvoinen havainto on kenties sekin, että viime kuun postauksista yksikään ei noussut suosituimpien listalle, vaan kaikki suosituimmat postaukset olivat vanhempia.

Hakukoneiden kautta tuli 49,40 % kävijöistä, viittaavilta sivustoilta 43, 26 % ja suoraan 7,34 %. Hakukoneiden kautta tulleiden kävijöiden määrä on kasvanut esimerkiksi viime marraskuuhunverrattuna, jolloin hakukoneiden kautta tuli 42,66 % kävijöistä.