torstaina, huhtikuuta 29, 2010

Valokuvatorstai: Kevät!

Valokuvatorstain 165. haastesana on "Kevät!"

Kuten tunnettua, kevät voi olla varhainen.

keskiviikkona, huhtikuuta 28, 2010

Facebook jakaa tykkäämisesi

Yhteisöpalvelu Facebookin rajapinta näyttäisi olevan joiltain osin koko maailmankaikkeudelle auki. Sieltä kuka tahansa voi kaivaa esiin esimerkiksi sen, mistä sivuista palvelussa tykkäät eli olet merkinnyt pitäväsi. Aiemmin sitä kutsuttiin fanittamiseksi. Aiemmin rajapinta on näyttänyt joissain tapauksissa myös tietoja tapahtumista, joihin käyttäjä aikoo osallistua.

Tähän ei näyttäisi auttavan edes se, että merkitsee itsensä alaikäiseksi tai sekään, että alaikäinen perustaa itselleen profiilin.

Ka-Ping Yee on tehnyt blogiinsa työkalun, jolla voi käydä katsomassa, mitä tietoja Facebook tarjoaa ulospäin.

Pitänee lopettaa tykkääminen Facebookissa tykkänään.

Eikö ketään?

Päivän säteilevästä lausunnosta vastaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli. Eilen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kertoi toivovansa keskustelua kansanedustajien mahdollisista esteellisyyksistä tulevissa ydinvoimalupien päätöksissä.

Kalli pohtii YLEn uutisissa ääneen:

"Suomessa ydinvoimahakemusta ei voi jättää kuin jokin tällainen suuri yhtiö tai koalitio ja siellä takana on satoja eri toimijoita ja yrityksiä. Ja jos lähdetään jääväämään, niin saattaa olla, että eduskunnassa ei ole ketään, joka ei ole jäävi."

Eikö ketään? Tätä sopii epäillä vahvasti.

Käteen lausunnosta jää se, ettei Kalli tiedä sidoksista tai hän ei ainakaan halua niistä keskustella.

Juridisesti eduskunnassa tuskin tarvitsee tässäkään asiassa ketään jäävätä, mutta kyse ei olekaan pelkästä juridiikasta, koska päätös on poliittinen. Kyse on myös moraalista.

Koska eduskuntavaalit ovat lähestymässä, asialla on sitäkin enemmän merkitystä. Olisi yksinkertaisesti reilua äänestäjiä kohtaan kerta, millaisia sidoksia kenelläkin on.

Sen jälkeen jokainen äänestäjä voi peilata asian ihan itse edustajan äänestyskäyttäytymiseen ja tehdä johtopäätöksensä äänestyskopissa. Vai sitäkö Kalli pelkää? Siis sitä, että ääestäjät saisivat ihan itse päättää mikä on moraalista esteellisyyttä ja mikä ei.

Sidosten pimittämistä tai julkistamista odotellessa itse kukin voi käydä tekemässä äänestyssitoumuksen ja tämä sidoskeskutelun muuttuu osin tarpeettomaksi. Riittää kun katsoo miten kukin on äänestänyt ja mkoraaliset valinnat voi tehdä sen perusteella.

EDIT 19.23:
Olihan tästä aiheesta journalisti tekemässä työtään eli YLEn uutisten mukaan talousvaliokunta on miehitetty ja naisitettu enemmän tai vähemmän sidoksia ydinvoimafirmoihin omaavilla henkilöillä. Kyseinen valiokunta tekee eduskunnalle esityksen ydinvoimaluvista.

Jäätiköt sulavat kuvissa

Ilmastonmuutos on ihmisille erittäin abstrakti asia, sanoo valokuvaaja James Balog (jonka töistä on täällä kerrottu aikaisemminkin). Balog on kuvannut jäätiköitä pitemmällä aikavälillä saadakseen ilmastonmuutoksen esiin.

Verkosta löytyy myös Balogin TED:ssä pitämä puhe vuodelta 2009. Ilmastonmuutoksen perusasioiden lisäksi Balog kertoo kuvistaan ja töistään:


Tätä voisi jo sanoa dramaattiseksi.

tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Moraalisista sidoksista

Yksi päivän puheenaihe on ollut ydinvoimalobbareiden suhde hallitusneuvotteluihin ja kansanedustajien sidokset ydinvoimalupia hakeviin firmoihin.

Eilen YLEn A-Studio kertoi ohjelmassaan, että huhtikuussa 2007 käydyissä hallitusneuvotteluissa kokoomusta energia kysymyksissä edustivat esimerkiksi silloin TVO:sta palkkaa saanut nykyinen Teknologiateollisuuden energiajohtaja Martti Kätkä (kok.) ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Jukka Koivisto (kok.).

Tämä ei ole itse asiassa mikään uutinen, sillä europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) kertoi asiasta blogissaan jo huhtikuun lopussa 2007. Se taas on jollain tasolla uutinen, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei näe ongelmaa siinä, että TVO:n ydinvoimalobbari edustaa puoluetta hallitusneuvotteluissa, koska "meillä oli yhteinen mielipide".

Yhteinen mielipide ei ole varmaankaan sinänsä mikään ongelma, ovathan herrat neuvottelijat myös kokoomuksen jäseniä ja aktiiveja, mutta edustavatko heidän taustaryhmänsä TVO ja EK samaa yhteiskuntanäkemystä kuin kokoomus? Yhteiskuntanäkemyksen soveltamisesta käytäntöön hallitusneuvotteluissa on kysymys.

Ydinvoiman käyttö pitäisi ydinenergialain 1§:n mukaan pitää yhteiskunnan kokonaisedun mukaisena. Kokoomus on siis hallitusneuvotteluissa ulkoistanut energiapolitiikkaan sisältyvän laajemman yhteiskunnallisen näkemyksen harkinnan ja erityisesti ydinvoimaan kytkeytyvän yhteiskunnan kokonaisedun edustamisen asiassa vahvasti asianosaisille tahoille ja niiden esipuhujille.

Eikä siinä siis nähdä ongelmaa? Ehkä se ei muodollisesti ole ongelma, kuten sekään ei olisi ongelma, että joku puolu ulkoistaisi vaaliohjelmiensa ja -politiikkansa rakentamisen mainosto- tai viestintätoimistolle. Moraalisesti nämä nyt vaan ovat ongelmia, kikkailtiin muodollisuuksilla tai ei.

Raporttien mukaan kokoomuksen edustajat yrittivät saada ydinvoimaa ohjelmaan ja samalla torpata uusiutuvia energiamuotoja kaikin keinoin. Moraalinen näkökulma tästäkin löytyy.

Kokoomuksen suunnalta kaikuu myös toisenlaisia äänenpainoja, sillä eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kertoo YLElle toivovansa, että "kansanedustajien mahdollisista esteellisyyksistä käytäisiin julkinen keskustelu ennen ratkaisuäänestyksiä". Hänen mielestään "mahdolliset kansanedustajien sidonnaisuudet hakijoihin, Teollisuuden Voimaan ja Fennovoimaan sekä todennäköisesti luvatta jäävään Fortumiin pitäisi keskustella esteellisyysnäkökulmasta".

Näin pitäisi ehdottomasti toimia, vaikka laillisuusnäkökulmasta näitä esteellisyyksiä ehkä ei tarvitsisikaan penkoa. Sekä muodolliset sidokset ja epämuodollisemmat ydinvoimalobbyn kytkennät olisi syytä tuoda päivänvaloon.

Se kenties kertoisi myös siitä, mitä eri tahoilla ajatellaan, kun pohditaan "yhteiskunnan kokonaisetua".

EDIT klo 22.59. Se piti vielä sanoa, että kun ydinvoimakeskusteluissa on käytetty puheenvuoroja siitä, että markkinoiden pitäisi saada päättää ydinvoimaloiden lukumäärästä, tehdään samaa ulkoistamista. Lain määrittelemän kokonaisedun arviointi annettaisiin silloin vain yhden - ja loppujen lopuksi välineellisen -yhteiskunnan osa-alueen päätettäväksi. Sekään ajattelu ei kestä kriittistä tarkastelua.

sunnuntaina, huhtikuuta 25, 2010

Lobbarit

Vaalirahakohun johdannaisena on näköjään syntynyt tai syntymässä keskustelu lobbareiden roolista politiikassa. Se on itse asiassa ihan hyvä asia.

Suomessa "lobbarilla" tarkoitetaan jotain salakähmäistä ja demokraattisen prosessin ohittavaa toimijaa. Tällaiseen johtopäätökseen päätyy helposti vaalirahakohun ympärillä toimineiden liikemiesten tekemisiä lehdistä lukien. Näinhän sen ei tarvitsisi olla.

EU:ssa tilanne on toinen. Siellä lobbarit ovat oma ammattikuntansa, joka koetaan tarpeelliseksi. Lobbarit edustavat selkeästi omaa intressitahoaan ja käyvät kertomassa näkemyksensä poliitikoille. Ja toiminta on säädeltyä. Lobbareilla on omat rekisterinsä ja poliitikot julkistavat listoja siitä keitä he ovat tavanneet. Poliitikot saavat lobbareilta tietoja ja näkemyksiä, mutta sen hinta on avoimuus.

Suomessa erilaiset lobbarit ovat saaneet huseerata rauhassa erilaisen kestitsemisen ja muun parissa ilman sen kummallisempia sääntöjä. Nykyinen tilanne ei ole siis kovinkaan kestävä, esimerkiksi kansanedustajien riippumattomuutta ei tavallaan suojele mikään. Päättäjät ovat alttiita sekä epäasiallisille vaikuttamisyrityksille että erilaisille epäilyksille.

Nyt lobbareita harmittaa vaalirahakohun aikaansaannoksena se, etteivät poliitikot halua tavata heitä. Poliitikoista on tullut allergisia lobbareille. Se on ymmärrettävää ja nykyoloissa hyvinkin perusteltua. Kun ei ole sääntöjä, ei julkisuuden suurennuslasin alle jouduttaessa kannata tehdä mitään.

Lähtökohtaisesti tilanne, jossa lobbareiden toimintaa ei mitenkään säännellä johtaa siihen, että moraalin rajoja kokeillaan päivästä toiseen ja näiden kokeilujen ei voi odottaa lopultakaan päätyvän hyvin.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoo Kauppalehdessä, että "Suomen kaltaisessa maassa ei tarvita lobbauksen pelisääntöjä. Meillä jokainen tietää, mitä on vastuullinen yritystoiminta ja mikä on lainvastaista ja epäeettistä".

Esimerkkiä päinvastaisesta ei tarvitse hakea kovinkaan monen päivän takaisista uutisista, joten lausunnon voi tietysti ymmärtää myös yrityselämän edun ajamisena. Mitä vähemmän sääntelyä, sitä enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

Fortumin yhteiskuntasuhteiden ja kestävän kehityksen johtaja Anne Brunila sanoo saman asian varovaisemmin ja hieman toisin. Kun häneltä kysytään pitäisikö ministereiden raportoida julkisesti lobbaritapaamisistaan, hän vastaa ettei "näe siitä mitään hyötyä, mutta ei niillä tapaamisilla mitään salaisuuksiakaan ole". Pitää asiaa ministereiden kannalta hankalana, mutta avoimuutta hyvänä.

Ehkä Brunilan ei kannattaisi miettiä mikä on ministereille hankalaa, sillä se ei sellaista ehkä kuitenkaan ole, jos on olemassa säännöt. Ne tapaamiset on helposti kirjattavissa ja julkistettavissa, jos vain halutaan.

Avoimen yhteiskunnan elementteihin ei oikein sovi kiertleminen ja avoimuuden vaatimuksen karsiminen tarkoituksenmukaisuussyistä. Vaikka kaikki tietäisivät, mikä on epäeettistä (mitä aivan varmasti kaikki eivät tiedä), se ei takaa mitään avoimuutta. Siksi tarvitaan sääntöjä avoimuuden turvaamiseksi.

Some day classic: Starlit

Jatketaan edelleen klassikoidenvenyttelykierrosta, joka aloitettiin Ruotsista ja jatkui ensin Viroon ja sieltä Islantiin. Sieltä toki pääsee moneen suuntaan, mutta mennään nyt Norjaan, josta löytyy jotain muutakin positiivisesti kummallista kuin hassun muotoinen rannikko:

Terje Isungset on norjalainen muusikko, multi-istrumentalisti ja säveltäjä. Hän on myös jäämusiikin pioneeri. Siis musiikin, jossa soittimet tehdään jäästä.

Isungset kertoo The Guardianin haastattelussa, että soittimet eivät kuulu hänelle, vaan luonnolle. Osa jäämusiikin ideaa on siinä, että etsitään sopivaa jäätä, rakennetaan soittimet, järjestetään konsertti ja palautetaan soittimet takaisin luontoon.

Terje Isungset on levyttänyt lähinnä skandinaaviseen musiikkiperinteeseen tai jazziin perustuvaa musiikkiaan vuodesta 1997 alkaen ja viimeisin albumi Winter Songs on ilmestynyt tätä vuonna.

Video on kuvattu Italiassa vuoden 2010 alkupuolella pidetyillä festivaaleilla. Videolla esiintyvät Sungsetin lisäksi laulaja Lena Nymark ja jääharppua soittava Sidsel Walstad. Videolla esitettävä biisi on nimeltään Starlit Isungsetin albumilta Hibernation vuodelta 2009.

Jäämusiikin festivaalit järjestetään myös Norjassa.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, huhtikuuta 24, 2010

Politiikkaa tsoukkaillen

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) töräytti eilen julkisuuteen poliittismoraalisen strategiansa ydinvoimalupien päätökselle.

Siteerataan keskustalaista Verkkoapilaa:

"Pekkarinen antoi tammikuussa virkamiehille ohjeen valmistella päätöstä kahdesta ydinvoimalaluvasta. Hän pysytteli kuitenkin asiasta hissun kissun. Julkisuudessa eli vanha käsitys, että Pekkarinen mielessä on nolla – ”sehän oli tsoukki” - tai enintään yksi ydinvoimala."
Tsoukilla hän tarkoitti sitä, että ministeri aiemmat puheet nollasta uudesta ydinvoimaluvasta olivat vitsi. Pekkarinen kiirehti pahoittelemaan sanavalintaansa HS:ssa.

Millainen vitsi Pekkarisen aiemmat sanomiset oikeastaan olivatkaan, kun huomioidaan se, että metsäteollisuus pääsi YLE:n mukaan mestaroimaan ministeriön sähkönkulutusennusteita yläkanttiin pariinkin otteeseen? Siis se sama teollisuuden haara, joka hallituksen ydinvoimalinjausten jälkeen kiirehti irtisanomaan työntekijöitään.

Ministeri Pekkarisen tsoukkailu ja valmisteluprosessi kertoo siitä poliittisesta moraalista ja suhmuroinnista, millä yhteiskunnan kokonaisetua tarkastellaan ja käsitellään. Se on sanalla sanoen niljakasta.

Se ei ole mikään uutinen, että ministeri Pekkarinen on nopea kääntämään takkiaan erilaisten kysymysten edessä, mutta vakavien poliittisten sanomien vääntäminen jälkikäteen vitsiksi on. Mikä kaikki muu Pekkarisen sanomisista on ollut vitsiä? Voiko omaa uskottavuuttaan poliitikko enempää syödä?

Pekkarisen lausunnot ja toiminta ydinvoima-asiassa on omiaan murentamaan uskottavuutta politiikkaan ja sen legimiteettiin. Jos sitä moraalista ryhtiä nyt jostain löytyy, niin sitä kannattaisi käyttää.

Lainataan ministeri Pekkarista itseään samaisesta Verkkoapilan haastattelusta: "Ja on puhuttava rehellisesti".

torstaina, huhtikuuta 22, 2010

Torstaispekulaatio

Tulipahan muuten mieleen Facebookissa seikkaillessa sellainen yksityiskohta, että noissa netin yhteisöpalveluissa vallitsee ainakin yhdella tavalla (kenties useammallakin) yhteiskunnallinen tasa-arvo ja demokratia.

Nimittäin, jos katsoo yhteiskuntaa muuten, esimerkiksi kansanedustajilla ja muilla on koko joukko etuuksia tai ainakin heidät esimerkiksi istutetaan herkästi nk. arvopaikoille. Jos katsoo vaikkapa jotain Facebookin tapahtuman osallistujalistaa, jossa on joukkoa enemmän tai vähemmän, kansanedustajat ovat listoilla tavallisten Kane Kansalaisten joukossa, ilman arvoistuimia.

Samoin on asian laita muussakin näkyvyydessä. Jos kuka tahansa haluaa porukan fanittavan itseään, niin siitä vaan tai jos joku haluaa kerätä itselleen laajan verkoston, sekin käy. Ei tarvita ilmoittautumista ehdokkaaksi tai sen kummallisempia titteleitä päästäkseen esille. Eikä yhteisössä ole itsestään selviä erioikeuksia tarjolla.

Ehkä se joku päivä muuttaa suhdettamme vallankäyttäjiin. Hekin ovat vain ihmisiä.

Otsikoista

Helsingin Sanomat otsikoi eilen ydinvoimapäätöksestä tekemänsä jutun otsikolla "Hallitus myönsi luvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle".

Väärin. Itse asiassa ihan väärin.

Hallitus ei ole tähän mennessä vielä tehnyt edes valtioneuvoston periaatepäätöstä, vaan asia on vain käsitelty hallituksen iltakoulussa.

Kun sitten valtioneuvoston periaatepäätös muodollisuuksineen kaikkineen tehdään, on se ydinenergialain mukaan "viipymättä annettava eduskunnan tarkastettavaksi. Eduskunta voi kumota periaatepäätöksen sellaisenaan tai päättää, että se jää sellaisenaan voimaan".

Yhtään ydinvoimalupaa ei siis ole myönnetty, vaikka HS niin kertoileekin.

Nyt on siis taas se aika, kun lobbarit juoksevat salkut soikeana pitkin eduskunnan käytäviä varmistelemassa ääniä. Siinä touhussa taas koetellaan demokratiaa ja perustuslain 29 §:ää, joka sanoo, että "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset."

Myös ydinvoiman lisärakentamisen vastustajilla (vai pitäisikö sanoa modernisti ydinvoiman lisärakentamiskriittisillä) on omat mahdollisuutensa ilmaista oma mielipiteensä.

Äänestäjä voi tehdä äänestyssitoumuksen www.ydinvoima.fi-sivustolla, voi soittaa kansanedustajalleen ja kertoa mielipiteensä (Eduskunnan vaihteen puhelinnumero on 09 4321), voi pistää sähköpostia (kansanedustajat löytää sähköpostilla, joka on muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi), voi osallistua Ydinvoima historiaan -päivään 8.5.2010 tai liittyä kampanjaan Facebookissa.

Valokuvatorstai: Tynnyristä pulloihin

Vastaus Valokuvatorstain 164. kuvahaasteeseen:


Tynnyreistä joskus seuraa se, että täytyy valita oikean muotoinen pullo. Oikeaan tarkoitukseen. Vähän samaan tapaan kuin kullekin juomalle löytyy maailmasta oikeanmuotoinen lasi. Valokuvatorstain haastekuva on siis seuraava kuva:

Haastekuvan lähde: Wikimedia Commons

keskiviikkona, huhtikuuta 21, 2010

Ydinstrategiaa

Osaamisesta on puhuttu juhlapuheissa kauniisti suomalaisen yhteiskunnan keskeisenä elementtinä.

Bulkkituotanto on viime vuosina siirtynyt muualle halvempien tuotantokustannusten ja globaalien markkinoiden läheisyyden perässä. Sillä alueella taloudellisuuta on ajettu huippuunsa, joten korkeasti koulutetussa pohjolassa on päätelty - sinänsä aivan oikein - että täytyy panostaa innovaatioihin, osaamiseen ja korkeaan jalostusasteeseen.

Miten tämä sitten liittyy päivän ydinvoimaratkaisuihin? Monellakin tavalla.

Suomeen suunnitellaan uraanikaivoksia. Samalla kaavaillaan nopeassa tahdissa massiivista ydinvoiman lisärakentamista ja energiantuotannon voimakasta keskittämistä. Ydijätteiden käsitteleminen vaatii lisää infrastruktuuria. Mihin tarkoitukseen?

Koko ydinvoimainfrastruktuurille ei löydy perusteluita kuin siitä, että koko ydinvoimaketjusta tehdään vientituote. Se taas ei ole kovinkaan innovatiivista toimintaa. Sähkö ei ole kovinkaan korkean jalostusasteen tuote, vaikka kuinka ydinteknologialla tuotettaisiin. Ne tuotantolaitokset toki ovat, mutta ne tuodaankin Suomeen ulkomailta.

Yhtä vähän korkean jalostusasteen toimintaa on ydinjätteiden käsittely tai varastointi. Ongelma on kaiken hyvän lisäksi vielä ratkaisematta ja erityisesti nyt esitetyn Fennovoiman mahdollisen laitoksen osalta.

Jos uraanikaivoksia maahamme perustetaan, ketjusta ei puutu muuta kuin uraanin rikastamiseen tarvittavat laitokset. Tosin, uraania on Suomessa kaivettu vähäisessä määrin Enossa 1930-luvulla ja vasta vuonna 2001 STUK totesi sen kaivosjätteet asianmukaisesti loppusijoitetuksi.

Rikastaminen taas ei ole enää maan sisäinen asia, sillä problematiikka on vähintäänkin jollain tasolla samankaltainen kuin Iranilla nykyään. Rikastamoita kun voitaisiin käyttää ydinaseissa tarvittavien materiaalien tuottamiseen. Jos taas malmi kaivetaan Suomessa, rahdataan jonnekin rikastettavaksi ja palautetaan valmiina tuotteena meille käytettäväksi, siitä jalostusasteen parantamisesta iso osa valutetaan ihan muualle.

Kun uusien ydinvoimalupien perustelut pyörivät energiaomavaraisuuden, elinkeinoelämän tarpeiden ja työllisyyden ympärillä, niin silloin nojataan sellaisen tuotannon tarpeisiin, jolla on ollut viime vuosina taipumusta lähteä Suomesta ja se ei ole sitä teollisuuden innovatiivisinta osaa.

Ydinvoimakeskeinen strategia on sen teollisuusstrategian tukemista, joka perustuu muun maailman seuraamiseen, ei kehittämiseen tai edelläkävijyyteen. Uusia nokioita tällä strategialla ei luoda, vaan pelkästään kartutetaan sen verran osaamista, että muualla tuotettu teknologia voidaan meillä ottaa käyttöön. Joudumme siis elämään hintakilpailussa, koska osaamiskilpailu karkaa käsistämme.

Mihin silloin tarvitaan enää mitään innovaatiopolitiikkaa tai panostusta osaamiseen?

Vaihtoehtoja samoilla perusteluilla olisi löytynyt uusiutuvasta energiastakin, jos vain olisi haluttu. Nyt ne mahdollisuudet risupaketeista (vai pitäisikö sanoa pölkkypaketeista) huolimatta ovat kovaa vauhtia menossa loppusijoitettavaksi hukattujen mahdollisuuksien hautaan.

Maailma muuttuu

Toinenkin saittivinkki tälle päivälle.

NASAn Earth Observatory esittelee kuvapareina ympäröivän maailmamme muuttumista avaruudesta käsin katsottuna oli muutoksen syys sitten ilmastonmuutos tai urbaani rakentaminen.

Missä ne kaikki lentokoneet ovat?

Eyjafjallajökull hönkii vielä tuhkaa taivaalle ja sekoittaa Euroopan lentoliikennettä. Jonkun verran lentoliikennettä taivaalla on esiintynyt.

Mitä kaupallisia koneita ja missä sitten oikein lentelee? Sen kertoo Flightradar24.com - Watch Air Traffic.

Ihan näppärä Google Mapsin päälle viritetty mashup.

Kaksi ydinvoimalupaa?

Hallitus päättää sitten esittää eduskunnalle, että se tekisi kahdesta uudesta ydinvoimalasta periaatepäätöksen eli TVO:n ja Fennovoiman hakemuksista. Fortumille ei uusia lupia anneta.

Se tarkoittaa ydinvoiman rakentamista Suomeen sitä varten, että sähköä voidaan myydä ulkomaille ja ydinjätteet jäävät Suomen hoidettavaksi.

Päätös toteutuessaan on paha takaisku uusiutuvalle energiantuotannolle ja hautaa samalla kaikki ne hyödyt, jotka hajautetulla energiantuotannolla olisi. Lisäksi ponnistelut energian säästämiseksi olisivat turhia, koska siihen ei edes tähdätä.

Kyse ydinvoimapäätösessä on yhteiskunnan strategisesta valinnasta ja nyt hallituksen esittämällä linjalla ei ole kovinkaan paljoa tekemistä kestävän tulevaisuuden kanssa.

Uusiutuva ydinvoimamantra

Eri yhteyksissä näkee tai kuulee toistuvasti ydinvoimamantran, jonka mukaan uusiutuvalla energialla ei voida ratkaista suomalaisia energiakysymyksiä.

Eilen hallitus linjasi keinoja, joilla sen mukaan saadaan uusiutuvaa energiaa 3 uuden ydinvoimalan verran. Luonnonsuojelujärjestöjen mukaan merkittävä osa potentiaalista jäi kuitenkin hyödyntämättä.

Miten niin uusiutuvilla energiamuodoilla ei energiakysymyksiä voida ratkaista?

Tietysti on olemassa toinenkin mantra, jonka mukaan energian kulutus vain kasvaa. Energiatehokkuuden parantamiselle juuri ei ajatuksia ole uhrattu, vaikka se olisi mitä tehokkainta ilmastonmuutoksen hillintää sekä muuten hyödyllistä.

Lisää uusiutuvia ydinmatroja löytyy Greenpeacen-sivuilla, missä on lueteltu Olkiluoto 3:een liitettyjä lupauksia ja niiden takaa löytyvä todellisuus (ja siis se, miten nämä lupaukset eivät ole toteutuneet).

tiistaina, huhtikuuta 20, 2010

Ydinvoimaa ja sen seurauksia

Ydinvoimakeskustelu käy entistä kiivaana. Hallituksen pähkäilyssä on sen verran järkeä alkanut esiintyä, että kokoomus ei enää kynsin hampain höperehdi kaikkia kolmea ydinvoimalupaa, vähempikin siis riittää.

Samalla puolue kuitenkin selvittää, että energiakysymyksissä kaikkien pitää tehdä kompromisseja, kun puhutaan ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta koostuvasta paketista.

Tässä on tietysti mukana teatteria, jolla sitten rakennellaan pakettia, joka perustuu vanhakantaiseen keskitettyyn energiantuotantoon.

Uusiutuvan energian tukipaketeista eli risupaketeista on lähinnä huonoja kokemuksia, niillä yritetään taivutella kansanedustajai hyväksymään ydinvoimalupia. Vanhastaan tiedetään, että risupaketit eivät ole toteutuneet tähänkään mennessä. Ne laiminlyödään jälkikäteen.

Ydinvoimakeskustelu on siirtynyt muutenkin vaiheeseen, jossa mukaan on otettu pelottelu. Tällaisena voi pitää kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen puheita siitä, että "hyvinvointipalveluiden rahoitus voi vaarantua ilman ydinvoimaa". Puheenvuoro vastaa sitä pelottelua, jota esitettiin 1990-luvulla EU-jäsenyydestä. Eräs väite oli, että Suomen pitäisi laillistaa eutanasia, jos liitymme EU:hun. Ei ole laillistettu.

Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole mikään onnellisuuden sampo, sillä kuten eilen oli puhetta, ydinjäteongelmaa ei ole ratkaistu ja tänään uutisista pomppaa esiin elinkaaren toisen pään uhkakuva eli uraanikaivosten rakentaminen maahamme. Ydinvoimakeskeinen strategia on säteilevä strategia.

Yksi osoitus ydinvoiman yhteiskunnallisista vaikutuksista nähdään siinä, että vuosi sitten voimaan tullut ydinenergialain muutos antaa voimaloiden uusille turvahenkilöille poliisin oikeudet.Kyse on yksityisistäpoliisivoimista, jollaisia maassamme ei aiemmin ole nähty. Idea on pahasti avoimen yteiskunnan idean vastainen.

Oikea uusien ydinvoimalupien lukumäärä on nolla. Toimiva yhteiskunta ei välttämättä edellytä sitä, ei edes ilmastotavoitteetkaan, sillä nämä uudet ydinvoimalat eivät ehdi vaikuttaa niihin lyhyemmän aikavälin tavoitteisiin, joita on asetettu tai aiotaan asettaa. Pitemmällä aikavälillä taas on olemassa parempia vaihtoehtoja eikä välikauden teknologiaksi kuvattua ydinvoimaa tarvita.

Siispä on aika äänestää ydinvoima historiaan. Varma asia on se, että tämän blogin pitäjä ei äänestä sellaista ehdokasta, joka mahdollisessa ennen vaaleja pidettävässä eduskunnan äänestyksessä äänestää ydinvoiman lisärakentamisen puolesta. Ei, vaikka puheet olisivat kuinka kauniita ja selitykset vauhdikkaita. Siitä on äänestyssitoumus annettu.

PS: Osallistu Ydinvoima historiaan -päivään! 8.5. klo 12-16.

EDIT klo 21.37
Hallitus sai sitten valmiiksi uusiutuvan energian tukipaketin, jolla saatavan uusiutuvan energian määrän lisäys vastaa YLEn uutisen mukaan energiamittakaavaltaan noin kolmea suurta ydinvoimalaa. Samalla tarina kertoo, että hallitus olisi päätymässä esittämään kahta uutta ydinvoimalupaa.

EDIT klo 22.57
Luonnonsuojeluliito kertoo kupletin juonen suoremmin: "Jättämällä merkittävää uusiutuvien potentiaalia tuen ulkopuolelle hallitus luo turhaan tarvetta ydinvoimalle". Esimerkiksi tuulivoiman potentiaali on kaksinkertainen siihen nähden, mitä hallitus kaavailee, aurinkoenergia jätetään oikeastaan tukipaketin ulkopuolelle jne. Hallitus ei siis halua, että energistrategiaa rakennetaan muulla kuin ydinvoimalla.

maanantaina, huhtikuuta 19, 2010

Älyttömiä uutisia #5

Suomesta katsottuna maailmanmatkailu on Eyjafjallajökull-tulivuoren vuoksi näinä päivinä kuin 1800-luvulla. Reissu Suomesta Euroopan keskuksiin kestää päiviä. Se aiheuttaa verkossa keskustelua ja huolta kotiinpääsystä.

Tämä eräällä tavalla rauhallisempi vaihe yhteiskunnassa ei ole estänyt tänäänkään synnyttämästä ideoita, joita kenties olisi ihan hyvä ajatella vielä toisenkin kerran.

Aloitetaan pääkaungista. Aikaisemmin tässä kuussa valtuusto hylkäsi kaavan, jolla olisi rakennettu Katajanokalle hotelli. Nyt tuolle paikalle on ideoitu maailmanpyörä. Se pyörisi siinä paikallaan, arvomaisemassa kesäkauden.

Ehkä joku väliaikainen rakennelma tietysti voisi olla mahdollinen, mutta perustelut YLEn uutisessa pistävät ihmettelemään meininkiä. Kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärvi perustelee maailmanpyörähanketta sillä, että se toisi elävyyttä ja eurooppalaisuutta alueelle. Eurooppalaisuutta? Maailmanpyörällä? Siitäkö se tämä asia on kiinni?

Helsingissä kaupunki repäisi tänään muutenkin. Pitkin nettiä naureskeltiin perin kaksimielisesti kaupungin tapahtumalle Mitä kasvattajan tulisi tietää kannabiksesta?Asia on tietysti vakava, mutta olisi sen otsikon voinut nyt toisinkin muotoilla.

Jatketaan vakavalla linjalla ja todetaan STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään haluavan 6-vuotiaat kouluun. Ai miksikö? Tietenkin siksi, että suomalaisten työurat jatkuisivat pitempään. Siis yli 60-vuotiaaksi. Loogistako? No ei oikein, kun 6-vuotias saa nytkin mennä kouluun, jos hän on kypsä siihen.

Voi vain todeta, että nyt on keinot vähissä, kun pikkulapsetkin pitää rekrytoida työurien pidentämiseen.
Eikö työelämässä ole parempia keinoja jatkaa niitä työuria? Aloitetaan vaikkapa johtamisesta.

Ennen kuin kevennellään tämän(kin) kohtuullisen kummallisen uutispäivän tarkastelu, todettakoon että vaikka Olkiluodon ydinjäteluola olisikin altis maanjäristyksille, se ei ydinvoimalobbyä paljoa häiritse. Vaikka ydinjäteongelmaa ei olekaan ratkaistu, se pulma saadaan työnnettyä niin kauas mielistä, että lisää ydinvoimaa muka mahtuu maahamme ovista ja ikkunoista. Moraalistahan se ei tietenkään olisi, mutta...

Ja sitten vielä parit kuvasarjat maailman huipulta. Ensin jalkapalloilijat, jotka ovat osanneet hämmästyttää sekä peleillään, että muulla siihen kenties jotenkin liittyvällä touhullaan (katso linkki). Maailman huipulta tulee myös viime aikoina kohuissa kylpeneeltä paavilta, joka on onnistunut kuvauttamaan itsensä varsin kummallisisssa kulmissa (katso toinen linkki).

Eipä sitten kuin huomista uutispäivää kohden ja Ooga booga booga!

sunnuntaina, huhtikuuta 18, 2010

Some day classic: Bump

Jatketaanpa klassikoidenvenyttelykierrosta, joka aloitettiin Ruotsista ja jatkui Viroon. Sen jälkeen on hyvä aika pompata minnekäs muualle kuin Islantiin Caffe Culturan kellariin.

Videolla esitetään pianisti Sunna Gunnlaugsin sävellys Bump. Bändissä soittavat myös Toggi Jónsson bassoa ja Scott McLemore rumpuja. Video on taltioitu maaliskuussa 2009.

Vuonna 1970 syntynyt Sunna Gunnlaugs (oikealta nimeltään Sunna Gunnlaugsdóttir) on levyttänyt vuoden 1997 jälkeen 5 albumia, joista yksi livealbumi. Gunnlaugs on konsertoinut ympäri maailmaa eri kokoonpanoissa. Hänen musiikkiaan kuvaillaan siten, että siinä on vaikutteista sekä yhdysvaltalaisesta että eurooppalaisesta jazzgenrestä. Vaikutteita hän on saanut mm. sellaisilta pianisteilta kuin Bill Evans ja Keith Jarrett.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

Ja tältä se näyttää

Nimittäin se tuhka NASAn kuvaamana tuolla 5 kilometrin korkeudessa:




Kuva: NASA GSFC/JPL

perjantaina, huhtikuuta 16, 2010

Vuosi tuhkaa?

Päivän uutisissa on kerrottu, että viime päivinä mm. lentoliikennettä sekoittanut islantilaisen Eyjafjöll-jäätikön alla sijatseva tulivuori saattaa purkautua vuoden.

Mitä se tarkoittaisi, jos ilmakehään kilometrien korkeuteen puskettaisiin tuhkaa pitemmän ajan?
Tuhka itsessään ei ole ympäristölle hyvä asia, sillä se sisältää raskasmetalleja, rikkiyhdisteitä, fluoria jne. Tämä olisi lähinnä lähialueiden ongelma. Suomessa tämä tuskin olisi merkitsevä pulma.

Ilmastonmuutoksen hillinnälle tuhkasta on hyötyä hetkeksi. Pitkään jatkuessaan purkaus voisi alentaa pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilaa puolisen astetta. Pinatubon purkaus 1991 toimii esimerkkinä. Vastapainona tässä ovat sitten esimerkiksi maatalouteen kohdistuvat vaikutukset kuten satojen hiipuminen yms.

Ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta purkaus ei poista, antaisi vain hetken sopeutumisaikaa, jolla on myös hintansa. Yksi asia, jota kannattaisi ajatella tämän luonnollisen 'geoengineeringin' kohdalla on se, mitä tämä ilmaston manipulointi ihmisen tekemänä maksaisi. Esimakua saamme tästä.

Jos tuhkapilvien vuoksi lentoliikenne muuttuu epävarmemmaksi, se haittaa kokoustamista ja businesta. Lentoliikenteestä tulisi täällä Euroopassa kalliimpaa ja videoneuvotteluiden suosio kasvaisi. Lisäksi matkustus junalla tai laivalla olisi yhä useammin vaihtoehto, eikä edes huono sellainen. Matkaajalla olisi aikaa ajatella ja lentoliikenteen ilmastopulmat vähenisivät.

Toisaalta, jos maailma muuttuisi hitaammaksi, niin taloudellisesti Suomi eräänlaisena saarena kärsisi tästä, mutta joutuisi myös etsimään uudet tavat menestyä, nykyisten tuhlaavien sijaan.

EDIT klo 18.55: Eyjafjölln vieressä on Katla-niminen tulivuori, joka on tyypillisesti purkautunut Eyjafjöllan jälkeen. Kuvio voi siis mennä niinkin, että nyt nähdyn jälkeen, Katla tekee samat temput. Viimeksi Eyjafjöll on purkautunut 1821-23, jolloin lentokoneista ei nykyisessä ilmentymässä ollut tietoa.

EDIT klo 19.27: Täältä näkee miten tuhkapilvet ovat levinneet.

torstaina, huhtikuuta 15, 2010

Verkkokalastuskielto

Vihdoin on saatu aikaiseksi saimaannorpan suojelemiseksi verkkokalastuskielto norpan keskeisille lisääntymisalueille.

Se on askel eteenpäin pyrkimyksissä pelastaa pandaakin uhanalaisemman norpan pelastamiseksi. Oletettavasti kaikkia kuuttien kuolemia verkkokalastuskielto ei ehkäise, mutta jokainen säästetty elämä on arvokas.

Valtio korvaa kiellosta johtuvat ansionmenetykset ammattikalastajille sekä vesialueiden omistajille. Se on tietysti kohtuullista, eikä kokonaisuuden kannalta edes kallista.

keskiviikkona, huhtikuuta 14, 2010

Mitään en muista

Kansakunnan media jauhaa Marja Tiuran (kok.) kohuista, vaalirahojen saamisen muistamattomuudesta ja Kimmo Kiljusen (sd.) lentolipuista.

Muistaako kukaan, että ydinvoimalobbauksen loppukiri on käynnissä tai että maakuntaliitto lobbaa ydinvoimaa Pyhäjoelle?

Nyt ihan oikeasti. Olisiko mahdollista, että fokus saataisiin sinne, missä nyt oikeasti liikutellaan isoa rahaa. KMS ja sen firmat ovat poissa pelistä, sotkun selvittäminen ehtii odottamaan oman aikansa. Ydinvoimalobby jauhaa kaiken savun takana kaikessa rauhassa...

tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Huonoista selityksistä

Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen pääministeri Matti Vanhasen maitokannanottoihin liittyvästä kohusta YLEn MOT:ssa 12.4.2010 kun kysyttiin sitä, oliko Valion toimitusjohtaja Laaksonen yhteydessä pääministeriin maitokohun aikaan:

"Olin itse asiassa koko ajan ulkomailla kun tämä kohu oli Suomessa. En ollut kehenkään missään yhteydessä".
Epäilemättä juuri niin, mutta anteeksi, miten ulkomailla oleminen nykyään häiritsee kotimaan uutisten seurantaa tai yhteydenpitoa johonkuhun?

Kannattaa muuten katsoa tuo MOT:n jakso. Kertoo oman tarinansa siitä miten "kotimaisesta" tuli joko kotimainen tai ulkomainen. Tai jotain.

Tyhjä tontti

Helsingissä on noussut poru hotellista, jota ei rakenneta. Kyse on Katajanokan arvotontille ideoidusta hotellista, jonka kaavan valtuusto tyrmäsi.

Kokoomuksessa on laskettu, että kielteinen päätös tarkoittaa 20 vuoden ajalla 35 miljoonan euron rahallisia menetyksiä. Erityistä tuohtumusta on aiheuttanut valtuutettu Osku Pajamäen (sd.) lausunnot siitä, etttä kaavaillun hotellin paikan voisi jättää tyhjäksi. HS:n jutun mukaan kokoomuslaisten mielestä älyttömin ajatus on se, että paikalle ei lähdetä tekemään mitään hanketta.

Mietitäänpäs hetki. Tontin rakentaminen on sen varaamista vuosikymmeniksi tai -sadoiksi.

Kysymys. Mikä on se ylisukupolvinen oikeus, jolla tämä nyt vallassa oleva sukupolvi rakentaa nimenomaan kaupungin perusfiguuriin kuuluvan tontin? Vastahan sama sukupolvi on raiskannut (em. termi on tietysti subjektiivinen näkemys) Töölönlahden maisemat ja Kampin alueen omilla kannanotoillaan. Harvassa eurooppalaisessa kaupungissa on keskeistä maisemaa pahoinpidelty yhtä pahoin.

Mistä lähtien 35 miljoonaa euroa 20 vuodessa on oikeasti lähes kansallismaisemaa tarkoittavan paikan muuttavan hankkeen oikeuttava hinta?

Pajamäki kärjistää kokoomuksen ongelman kuvaavalla tavalla kysyessään:"Mikä olisi sitten se euromäärä, jolla kokoomus olisi valmis rakentamaan Senaatintorin keskelle jotain?"

Toinen porukka, joka on ilmeisesti kiskonut hankkeesta herneen nenäänsä, ovat suomalaiset arkkitehdit. Hankkeen yhteydessä kun on puhuttu siitä, että vain kansainväliset huipputoimistot voivat suunnitella riittävän korkeatasoisia rakennuksia Katajanokan kaltaiselle paikalle, kuten arkkitehti Juhana Marttinen HS:ssa kirjoittaa.

Aivan. Eikö nimenomaan tuollaisella paikalla pitäisi esitellä suomalaista arkkitehtuuriosaamista, jos siinä jotain ylipäätänsä pitää esitellä?

Mikä ihme siinä on, että maa, joka on tuottanut maailman huippusuunnittelijoita useilla aloilla, ei anna heille tilaa, jotta kansakunta voi olla ylpeä siitä?

EDIT klo 20.20:
Korostettakoon nyt vielä, että 35 miljoonaa 20 vuodessa on keskimäärin 1,75 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on aivan pähkinöitä sen rinnalla, että kaupungin toimintamenot ovat vuonna 2010 noin 3,9 miljardia euroa eli 3900 miljoonaa euroa vuodessa.

lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

Vähän reissua

Niinpä. Hieman reissua päällä, joten postaukset ovat jääneet vähän vähiin.

Oma kummallisuutensa langattomista yhteyksistä löytyy siitä, että hotelli tarjoaa langatonta yhteyttä 20 euron vuorokausihintaan. Aivan, eihän siinä mitään järkeä olekaan, varsinkin kun viereisessä kahvilassa saa nettiyhteyden kahvikupin kylkiäisenä.

Tällä viikolla jäävät nyt sunnuntaiklassikotkin väliin, mutta sitten seuraavalla jatketaan kierrosta, joka on kesken...

keskiviikkona, huhtikuuta 07, 2010

Myöhäisin maksimi


Pohjoisen napajään vuotuinen maksimi on jälleen nähty ja tällä kertaa se tuli yhdysvaltalaisen tutkimuslaitos NSIDC:n mukaan satelliittimittausten historian myöhäisimpänän ajankohtana eli 31.3.2010. Edellisin myöhäisin maksimikoettiin vuonna 1999.

Myönteinen piirre arktisen alueen lämpimän syksyn jälkeen on ollut se, että maaliskuussa jääpeite kasvoi edelleen, mikä tarkoitti sitä ettei jääpeite jäänyt aikaisempaan ennätyksellisen pieneen pinta-alaan, vaan noin 670 000 meliökilometriä sen yläpuolelle.

Yhä edelleen jääpeitteen maksimi jäi alle vuosien 1979-2000 keskiarvon alle, vaikkakin oli normaalin vaihteluvälin sisällä.

Vaikka Arktiksella jääolosuhteet eivät nyt näytä ihan niin huonoilta, ilmastonmuutos ei ole vetäytymässä, vaan ilmaston lämpötila on nousemassa yhä edelleen ja selvästi. The Blackboard-blogin mukaan RSS:n data kertoo globaalisti vuoden 2010 alku oli mittaushistorian lämpimin.

(Kuva: NSIDC)

tiistaina, huhtikuuta 06, 2010

Poliittisen kulttuurin antimerkkiteos

Miten tämä suomalainen politiikka voi olla tällaista? Siis sellaista sohellusta kuin tässä kansanedustaja Marja Tiuran (kok.) loikkauskohussa, jonka syöverit ovat jossain vaalirahakohun kyljessä kiinni.

Juoni ennen tätä päivää lyhyesti. Tiura kertoo Apu-lehdessä keskustan houkutelleen häntä viime vaalien jälkeisten hallitusneuvotteluiden tiimoilta riveihinsä. Sitten keskustasta kerrotaan, että eikun toisinpäin, Tiura halusi itse loikata. Vaalirahoitusta puolueille ja ehdokkaille jakanut liikemies Arto Merisalo liittyy puhelunauhoituksineen kertomaan Tiuran loikkaushaluista kertovaan joukkoon.

Jossain välissä oppositiokin saa päähänsä vaatia kokoomusta selvittämään kohun, vaikka se on kokoomus sisäinen asia tai jotain sellaista, mutta neuvoja satelee. Tähän asti tarina on oikeastaan totaalisen tylsä, etenkin kun koko keskustelun ydin on enemmänkin siinä, kuka sanoi kenelle ja mitä joskus silloin. Kukaanhan ei tämän kohun aikana ole loikannut mihinkään.

Sitten Merisalo kertoo julkisuuteen, että hänen johtamansa Nova-groupin liikemiehet olivat yhteydessä hallitusneuvottelujen aikaan kokoomuksen puoluejohtoon lobaten kansanedustaja Marja Tiuraa ministeriksi. On myös pääteltävissä, että Tiuraa tarjottiin keskustalaiseksi ministeriksi, kun kerran asiassa (ministeripyrkimykset ja loikkaushuhut) sanansaattajana on ollut nimenomaan Merisalo ja puoluesihteeri Korhonen on sitten lehtitietojen mukaan torjunut tällaiset ideat.

Miksi tämä Merisalo on vähän kaikessa sanansaattaja, jollainen joskus on myös nk. "rikkinäinen puhelin"?

Hetkinen. Nova Group antaa vaalirahaa Tiuralle, joka menestyy eduskuntavaaleissa ja sitten samaiset liikemiehet, lehtiväitteiden mukaan pyynnöstä toimivat lobbareina ajaen häntä ministereiksi (tahoille, jotka myös ovat olleet tavalla tai toisella vaalirahan vastaanottajina). Ihan riippumatta kuka soitti kenelle ja kenen aloitteesta, pitäisi jonkun kellon kilistä. Eipä siis oikeastaan ihme, jos Merisalo haluaa ensin kuunnella lakimiehensä kanssa ne poliitikkojen kanssa käymien puheluiden nauhat.

Mikä on totuus? Se varmaan tulee joskus selville tai on tulematta. Mikä siinä on kiinnostavaa? Ei ehkä kuitenkaan se, yrittikö Tiura loikata vai yritettiinkö häntä houkutella loikaamaan, vaan se mitä muita motivaatioita osapuolilla tässä on mahdollisesti ollut mukana. Vai kenties lopultakin se, miksi Tiurasta ei lopultakaan tullut ministeriä?

Ehkä tästäkin kohusta päällimmäiseksi jää se, ettei kukaan näytä oikeasti muistavan yhtään mistään mitään. Ja hetkittäin aika pahasti tuo unohtamisen taito menee eri henkilöillä ristiin. Pitäisi osata unohtaa kollektiivisesti samalla tavalla, jos kerran unohtelemaan rupeaa.

Varsinainen suomalaisen poliittisen kulttuurin antimerkkiteos.

PS. Kummallista sekin, että saman päivänä kun kansanedustaja Tiura kertoi eroavansa eduskuntaryhmän varapuheenjohtajuudesta, hänen miehensä Olli Ainola irtisanoutui Ylen uutisten taloustoimituksen päällikön tehtävistä.

EDIT 7.4.2010
Tässäpä sitä lisää päättelemistä:

Anteeksi nyt vaan, mutta edellä esitetyn perusteella Merisalo ei ole ehkä oikea persoona kieltämään Tiuralta mitään oikeuksia.

maanantaina, huhtikuuta 05, 2010

Jengi ei usko ydinvoiman pelastavan kukkaroa

Päivän mielipidekysely kertoo, että "Kolmannes suomalaisista pelkää ydinvoiman kasvattavan sähkölaskua" (YLE Uutiset) tai "Enemmistö ei usko lisäydinvoiman alentavan sähkön hintaa" (HS).

Kyse on YLE Uutisten teettämästä kyselystä, jossa em. kolmanneksen lisäksi lähes puolet vastanneista on sillä kannalla, että kuudennen ydinreaktorin rakentamisen myötä sähkön hinta säilyy ennallaan.

Ihmiset eivät siis usko ydinvoimalobbyn puheita sähkön hinnan alenemisesta, jota energiafirmat eivät markkinatilanteessa edes oikeasti lupaa. Kampanjaan kuuluu mielikuvan rakentaminen, ei sitovien lupausten antaminen.

Sen lisäksi, että enemmistö ei edes halua uutta ydinvoimaa, myös ydinvoiman argumentointia epäillään aika vankasti. Kannattaisi siellä Arkadianmäellä pohtia toisenkin kerran, mitä se tarkoittaa. Äänestyssitoumuksillakin luulisi olevan väliä sillä suunnalla.

Ihan anekdottiina voi sitäkin pohdiskella, mitä se taas tarkoittaa, että kaksi valtamediaa valitsi samasta asiasta em. tavalla erilaisen kärjen otsikointiinsa.

Kurjet

Pääsiäisen kunniaksi kevät on ilmiöineen tullut. Ohitetaan suoraan valon määrän lisääntynsien aiheuttamat epämiellyttävät lieveilmiöt, kuten hulinointikauden alku.

Todetaan vain, että iltapäivällä Stadin ydinkeskustan yli tuulessa purjehti 13 kurjen aura kohti pohjoista.

sunnuntaina, huhtikuuta 04, 2010

Onko raja jo ylitetty?

Maapallolla on koko joukko isoja ongelmia. Ilmastonmuutoksen lisäksi biodiversiteetin köyhtyminen, happamoituminen, puhtaan veden puute ja niin edelleen ovat ongelmina siirtymässä rajoille, joista ei paluuta enää ole. Olennainen asia on se, että ihmiskunta on näitä ongelmia pahentava voima. Tarvitaan tekoja ja pian.

Näin asian tiivistää Institute on the Environment, University of Minnesota:

Professori Jon Foleyn vetämä 30 tutkijan ryhmä on määritellyt 9 ympäristöprosessia, joiden pitää pysyä määritellyissä rajoissa tai ihmiskunnan selviytyminen Maassa on uhattuna. Foley puhuu asiasta myös Scientific Americanin podcastissa.

Ongelmat ovat näkyvissä ja moniin selkeät ratkaisut, mutta päätökset ja suunnan muutos puuttuu. Itse asiassa keskustelukin monin osin puuttuu. Esimerkiksi politiikassa ei juuri keskustella siitä, mitä pitemmän aikavälin muutoksia esimerkiksi talouteen pitäisi tehdä. Katseet kohdistuvat nyt vain taloudellisen kasvun lisäämiseen ja se on lähtökohtaisesti kiihdyttämistä kohti jyrkännettä.

(Via A Few Things Illconsidered)

Some day classic: Ristitants

Jatketaan kierrosta, joka alkoi viime viikon sunnuntaiklassikoissa käymällä Ruotsissa. Matka jatkuu Viroon.

Ristitants on Villu Veskin ja Tiit Kallusten sävellys vuonna 1998 ilmestyneeltä albumilta Põhjala saarte hääled (käännettynä "Pohjolan saarten ääniä"). Albumille on julkaistu myös pari jatko-osaa eli Põhjala saarte hääled II (2002) ja Põhjala saarte hääled III (2009).

Albumien musiikki nojaa vahvasti skandinaaviseen musiikkiperinteeseen ja kulkee varin luonnonmukaisissa tunnelmissa yhdistellen jazzia ja kansanmusiikin vivahteita.

Saksofonisti ja säveltäjä Villu Veski aloitti uraansa 1980-luvun puolivälissä ja on toiminut klassisen musiikin ja lazzin parissa eri puolilla maailmaa. Jazzin puolella Veski tunnetaan swingistä, funky-groovesta ja etnojazzista kuten videolla esitetyssä biisissä.

Harmonikan taituri ja säveltäjä Tiit Kalluste aloitti uransa myös 1980-luvulla ja on toiminut useissa eri yhtyeissä ja kokoonpanoissa. Kallusten oman yhtye Tiit Kalluste Jump Band tunnetaan swingistään. Veskin kanssa tehty yhteistyö on jatkunut Põhjala saarte hääled-sarjan lisäksi esimerkiksi Tango Nuevo/ Jazz'n'Tango-projektilla.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, huhtikuuta 03, 2010

Grönlanti sulaa koko alueeltaan

Skeptical Science kirjoittaa siitä, että aikaisemmin on havaittu Grönlannin jäämassan hupenemisen tapahtuvan saaren eteläosissa. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että Grönlanti menettää jäätään koko saaren alueella.

Monet tutkimukset ennustavat meren pinnan nousua globaalisti 1 - 2 metriä vuoteen 2100 mennessä. Grönlannin jääpeitteen sulamisella on tuossa näkyvä merkitys. On kuitenkin historiatietoon perustuvia tutkimuksia, joissa vain 1 - 2 °C nykyistä lämpimäpi ilmaston on tarkoittanut meren pinnan tasoa, joka on 6 metriä nykyistä korkeammalla.

Oheisen animaation asiasta on tehnyt NASA GRACE-satelliitin datan avulla. Animaatio kuvaa Grönlannin jääpeitteen muutoksia vuodesta 2003 kuluvaan vuoteen.


(Videon lähde: YouTube)

perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Haluatko miljonääriksi?

Tietysti miljonääriksi voi pyrkiä jossain tietovisailussa, mutta on olemassa muitakin tapoja. Otetaan pari esimerkkiä.

Jos miljonääriksi pääsee miljoonalla dollarilla (päivän kurssin mukaan 742500,7425 euroa (by Kauppalehti)), tavoitteeseen voi päästä esittämällä James Randi Educational Foundationille paranormaalin ilmiön. Jos Randin testissä onnistuu, voi käydä bonuksena kokeilemassa sen jälkeen kotimaisen Skepsiksen haastetta (Skepsiksen haasteeseen voi luonnollisesti osallistua myös ilman JREF:n haasteeseen osallistumista).

Jos ei usko paranormaalien ilmiöiden tuottavan rikkautta, niin aina voi kokeilla älyllä rikastumista.

Ratkaise jokin seuraavista toistaiseksi ratkaisemattomista matemaattisista ongelmista ja Clay-instituutti maksaa sinulle miljoona dollaria:

  1. P=NP
  2. Hodgen konjektuuri
  3. Poincarén konjektuuri
  4. Riemannin hypoteesi
  5. Yangin–Millsin olemassaolo
  6. Navierin–Stokesin yhtälöt
  7. Birchin ja Swinnerton-Dyerin konjektuuri
Listan ongelmista numero 3 on saattanut tulla ratkaistuksi. Grigori Perelman on mahdollisesti onnistunut todistamaan Poincarén konjektuurin oikeaksi ja asian tieteellinen arviointi on menossa.

Erityisesti, jos onnistut ratkaisemaan ongelman numero 4 eli Riemannin hypoteesin todistamisen, maine ja kunnia tiedemaailmassa on lähes rajatonta.

Riemannin hypoteesin ratkaisemisesta kerrotaan, että kuuluisa matemaatikko David Hilbert, joka vuonna 1900 listasi 23 aikanaan ratkaisematonta ongelmaa (joista nykyään on ainakin 16 ratkaistu), on tiettävästi sanonut, että jos olisi nukkunut tuhat vuotta ja heräisi, hän kysyisi ensimmäisenä: "Onko Riemannin hypoteesi todistettu?"

Oman tarinansa ongelmien ratkaisemisesta on Andrew Wilesilla. Hän todisti vuonna 1993 Fermat'n suuren lauseen, josta kuitenkin löytyi virhe, jonka Wiles korjasi vuonna 1995.  Kenenkään tietämättä Wiles kehitteli ratkaisuaan 7 vuotta kunnes se oli valmis ja hän julkisti todistuksensa ensimmäisen kerran pitämällä kolme luentoa Cambridgen yliopistossa. Fermat'n lause on peräisin vuodelta 1637 ja siis kului 358 vuotta ennen kuin se tuli todistetuksi.

Valitettavasti näillä ratkaisuilla ei pääse miljonääriksi Nobelin palkinnon kautta, sillä Nobelia ei jaeta matematiikasta. Eräänlaisena matematiikan nobelina on pidetty Fieldsin mitalia, joka palkintona raha-arvoltaan on 10 550 euroa. Maineeltaan palkinto on sitäkin suurempi. Fieldsin mitali myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1936 ja silloin sen sai suomalainen Lars Ahlfors yhdessä yhdysvaltalaisen Jesse Douglasin kanssa.

Jos sitten haluat tulla miljonääriksi busineksilla, niin kannattaa kehittää hyvä ja eettinen liikeidea. Vähemmän eettiset ideat voivat nostaa miljonääriksi, mutta myös vievät ne tulot mennen tullen. Mutta tämä nyt on jo vähän toinen juttu.

Some day classic: A Message To You Rudy

Soitetaanpas yksi välibiisi. Tässä on eräs sanoma:

A Message To You Rudy on brittiläisen ska-bändin The Specialsin hitti vuodelta 1979. Alkuperäisen teki tosin jamaikalainen Dandy Livingstone vuonna 1967. Tosin sillä erotuksella, että Livingstone nimesi kappaleen Rudy, A Message To You.

The Specialsin versio nousi brittilistoilla sijalle 10 ilmestyttyään vuonna 1979.

Maaliskuu 10

Maalikuussa 2010 reipaslumisen talven lumet alkoivat muuttua lätäköiksi ja tulviksi. Yhteiskunnallisesti kuukausi muistetaan esimerkiksi siitä kohusta, jonka HOK-Elanto sai aikaiseksi kertomalla lopettavansa maidon hankkimisen Valiolta ja pääministerin lausahdettua asiasta paheksuntansa (mikä oli sangen omituista, sillä se Arla-Ingmanninkin maito on suomalaista eikä pääministerin tehtävänä olekommentoida yksittäisen yrityksen yksittäisiä päätöksiä).

Ydinvoimakeskustelu kiehui maaliskuussa jo ketjurekation tavoin ja mielipidekyselyt kertoivat yli puolen suomalaisista vastustavansa uusia ydinvoimaloita. Kuvaan mukaan tuli eräänlainen uho, uhkailu ja kiristys, kun eräät firmat ryhtyivät kertoivat harkitsevansa busineksiaan uudelleen, jos ydoinvoimalalupia ei ala putoamaan.

Hiukkasfyysikot saivat CERN:ssä LHC:n eli Large Hadron Colliderin toimimaan ja protonit törmäsivät ennätysenergialla toisiinsa. Luonnon ihmeiden tutkiminen sai siis uuden sykäyksen ja tulevaisuuden löydöksiä odotellaan. Löytyykö se Higgsin hiukkanen?

Maahanmuuttajakeskustelu kulki niinikään omia raiteitaan ja aloite asiassa näkyy olevan niin sanotun maahanmuuttajakriittisen porukan käsissä. Se on pitänyt huolen siitä, että keskustelu kulkee harhapoluilla eli siinä miten estetään ihmisiä tulemasta Suomeen, kun näkökulman pitäisi olla oikeastaan tasan päinvastainen. Samaan aikaan Suomi edelleen uhkaa karkottaa mummoja maasta.

Vaiheisen maaliskuun tilastot näyttävät seuraavilta:

Pistetäänpäs vertailun vuoksi käyrä myös kunkin kuukauden aikana keskimäärin päivässä käyneistä:

Numeroina tilastot näyttävät tältä:
  • Postauksia: 50 (+17 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 2216 (+232)
  • Näyttökertoja: 3434 (+683)
  • Kävijöitä: 1563 (+78)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 71,5 kpl /vrk (+0,6)
  • Näyttökertoja: 98,3 kpl / vrk (+12,5)
  • Kävijöitä: 50,4 kpl / vrk (-2,6)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 52,4 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 76,5 kpl / vrk
  • Kävijät: 35,4 kpl / vrk
Hakukoneiden kautta liikenteestä blogiin tuli maaliskuussa 46,75 % (helmikuussa 52,72 %, tammikuussa 53,60 % ja joulukuussa 46,90 %), viittaavilta sivustoilta 42,33 % (helmikuussa 37,95 %, tammikuussa 34,71 % ja joulukuussa 44,60 %), suorana liikenteenä 6,45 % (helmikuussa 7,06 %, tammikuussa 9,89 % ja joulukuussa 7,72 %) ja muulla tavoin 4,47 % (helmikuussa 2,27 %, tammikuussa 1,8 % ja joulukuussa 0,78 %).

Tuo muun osuuden kasvu pistää silmään eli mitä se on? Kun Google Analyticsiä katsoo hieman tarkemmin näkee, että nuo kävijät ovat tulleet Twitteristä Vaiheiseen. Vaiheisen postaukset kun menevät automaattisesti linkkeineen Twitteriin, Twitterfeedin kautta. Ja Vaiheisen postaukset löytyvät siis myös hashtagin #vaiheinen takaa.

Vaiheinen kiittää.

EDIT klo 16.18. Kun tuota Twitteristä saapunutta liikennettä katsoo takemmin, niin niissä käynneissä välitön poistumisprosentti on pienempi ja luettujen sivujen määrä per käyntikerta suurempi. Keskimääräinen aika sivustolla on myös varsin iso verrattuna muihin. Uusia käynetjä Twitterin kautta tulee siinämissä viittaavilta sivustoiltakin. Uusien käyntien määrä hakukoneiden kautta on luonnollisesti ehodottomasti suurin.

torstaina, huhtikuuta 01, 2010

Valokuvatorstai: Kärsimys

Valokuvatorstain 161. haaste on kärsimys. Lähestytään asiaa lähihistoriamme kautta.


Muutama vuosi sitten otettu kuva on Itä- ja Länsi-Berliinin toisistaan erottaneen rajan nimekkään ylityspaikan eli Checkpoint Charlien läheltä, jonne on pystytetty muistomerkki niiden muistoksi, jotka menehtyivät Itä-Saksan toimien vuoksi kaupunkia halkoneella rajalla. Kentällä on 1065 ristiä valokuvineen.