keskiviikkona, kesäkuuta 30, 2010

Ydinvoimatsoukkailu jatkuu

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) näyttää jatkavan tsoukkailulinjalla ydinvoimakeskustelussa.

Yle Uutisten jutun mukaan Pekkarinen pisti ydinvoimakeskustelun lähinnä pelleilyksi eikä vaivautunut edes vastaamaan Paavo Arhinmäen (vas.) täysin asialliseen ja hyvään kysymykseen "Onko elinkeinoministeri teettänyt selvitystä siitä, kuinka paljon investoinnit uusiutuvaan energiaan työllistäisivät, jos niihin sijoitettaisiin samat pääomat kuin nyt ydinvoimaan".

Pekkarisen puheenvuorosta jutun perusteella kuultaa läpi se vaihtoehdottomuuden pakkosyöttö ja ylimielisyys, jolla koko ydinvoima-asiaa on hallituksen ja ydinvoimalobbyn toimesta ajettu. Pelleily kuvastaa myös sitä ylimielisyyttä, jota asian demokraattista käsittelyäkin kohtaan on matkan varrella esitetty.

Tämäkin keskustelu piirtää kuvaa suomalaisen yhteiskunnan kansanvallan tilasta ja se kuva on varsin ruma.

On oikeastaan ihmeellistä, jos seuraavaksi ryhdytään valtaapitävien toimesta valittamaan, kun politiikka ei ketään kiinnosta. Kansalaisten yhteiskunnallinen aktiivisuus tai kiinnostus ei varmasti kasva sillä, että keskeinen ministeri toimii kuin mielikuvitushahmot television satiiriohjelmissa.

Eikä tämä demokratian ongelma poistu sillä, että äänestysikärajoja ryhdytään vaatimaan 16-vuotiaille lapsille.

Ydinvoimahulluus näyttää saaneen kasvot.

maanantaina, kesäkuuta 28, 2010

Saivatko ydinvoiman kannattajat enemmän vaalirahaa sattumalta?

Greenpeace on selvittänyt:

"Kahta uutta ydinvoimalaa kannattavat kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän vaalirahaa ydinvoiman vastustajiin nähden. Yritysten antamassa tuessa ero on nelinkertainen."
Pointti on myös siinä, että "yritysten ja etujärjestöjen antamasta vaalituesta vain murto-osassa tuen antaja on julkistettu". Säätiöiden ja yhdistysten jakamaa rahaa, jonka antajasta ei ole tietoa, on ilmoituksissa 1,5 miljoonan euron verran. Kehittyvien maakuntien Suomen julkisuudessa velloneet tukisummat ovat olleet 406 000 euroa ja sitä on riepoltu kyllästymiseen asti.

Yhteensattumat ydinvoiman vastustajien ja kannattajien välillä jatkuvat myös puolueiden sisällä:"SDP:hen kuuluva ydinvoiman vastustaja keskimäärin 13 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 27 000 euroa". Keskustassa vastustaja sai keskimäärin 28 000 euroa ja kannattaja 37 000 euroa. Ammattiyhdistysliikkeen tukea päätyi ydinvoiman kannattajille kaksi kertaa niin paljon kuin vastustajille. Ja niin edelleen.

Kukaan ei siis tiedä, kuinka suurilla summilla ydinvoimalobby on erilaisten välikäsien tai muiden kautta osallistunut vaalirahoitukseen. Viralliset selitykset kaiketi ovat sellaisia, joiden perusteella vaalirahaa ei ole jaettu. Ei kukaan näköjään edelleenkään kerro, kenen intressiryhmiltä rahat tosiasiassa ovat tulleet.

Kun kuitenkin vaalirahoituksen ja ydinvoiman kannattamisen välillä on selkeä tilastollinen yhteys, joten uskokoon ken tahtoo erilaisia selvityksiä siitä, ettei ydinvoimalla ole ollut merkitystä vaalirahaa jaettaessa. Sattumaa tällaisissa asioissa vaan harvemmin on.

Eduskunta äänestää asiasta 1.7.2010 ja koko päätöksentekoprosessi on tähänkin mennessä rusikoinut demokratiaa kovalla kädellä alkaen siitä, ettei sillä nyt ole ollut merkitystä, että hallituksen päätökset on tehty valmistelusta, joka on vaarantanut luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen eli päätöksiä on valmisteltu esteellisenä.

Eipä siis olisi ihme, jos tuosta 1,5 miljoonasta eurosta vielä joku päivä paljastuisi jotain lisää ydinhulluuden syitä. Nykymaailmassa kun sillä on merkitystä millaisilla pelimerkeillä vaalikampailuja käydään.

sunnuntaina, kesäkuuta 27, 2010

Some day classic: 'Round Midnight

Juhannuksen kunniaksi Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertueella matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän, Tanskan, Belgian ja Hollannin jälkeen Luxemburgiin ja soitetaan yömusaa:

'Round Midnight on alunperin Thelonius Monkin jazzstandardiksi kohonnut klassikko, jonka edellä esitti näkyvä luxemburgilainen jazztaiteilija Greg Lamy kitaroineen. Lamyn versio biisistä löytyy hänen uusimmalta albumiltaan I see you, joka on julkaistu vuonna 2009. Biisi tunnetaan myös nimellä Round About Midnight, jota nimeä Miles Davis käytti myös vuoden 1957 klassikkoalbuminsa nimenä.

Lamy on syntynyt vuonna 1974 New Orleansissa, mutta opiskellut mm. Conservatoire de la Ville de Luxembourg ja Music School of Cave-oppilaitoksissa. Hänen ensimmäiset keikkansa olivat niin ikään Luxemburgissa ja Belgiassa.

Vuonna 2001 Lamy pisti pystyyn ensimmäisen oman yhteensä Greg Lamy Quintetin.Vuodesta 2003 lähtien Lamy on toiminut Greg Lamy Quartetin kanssa.

Lamyn levytysuraan mahtuu kolme albumia Greg Lamy (2004), What are you afraid of? (2006) ja I see you (2009). Lamy on kiertänyt varsin ahkerasti erilaisia jazzfestivaaleja ja tehnyt itseään tunnetuksi.

Lähteitä ja lisätietoja:



EDIT klo 11.00
Kas vaan, tällä kertaa olikin Lepiksen sunnuntaiklassikoissa teemasoitto Juhannusmesta. Idea on se, että "biisi voi kuvata paikkaa tai johonkin tiettyyn juhannusmestaan liittyvää tunnetilaa tai tapahtumaa". Juoneen kuuluu myös "tarina biisin taustoista".

Jaha. Koska tämä nyt tuli tehtyi juuri tasan väärässä järjestyksessä eli ensin biisi ja sitten vasta katsellaan mitä teemoja on, niin nyt pitää kehittää tarina.

Otetaan paikka mikä tahansa luonnonläheinen paikka juhannuspäivän aamuna ennen seitsemää. 'Round Midnight tuossa edellä toimii siinä nukkuvassa fiiliksessä ja paikassa, jossa autot eivät liikoja hurise ja älämölö enää valtaa alaa, vaan kaikki on pysäntynyt.

perjantaina, kesäkuuta 25, 2010

Öljyä laineilla - liikaa

Muutama päivä sitten Meksikonlahdella näytti satelliittikuvien perusteella tuolta.

Haluaisikohan joku yrittää selittää, miksi näin on käynyt ja mihin tämä johtaa?

Jos tuosta BP:n aiheuttamasta sekasotkusta ei oteta opiksi, niin mistä sitten?

Meksikonlahden öljyturma on todennäköisesti yksi kaikkien aikojen pahimmista ellei pahin ihmisen aiheuttama yksittäinen ympäristökatastrofi. Samassa luokassa lienee vain joku Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tai vastaava.

Olisikohan aika tehdä tälle öljy- ja kulutuskeskeiselle maailmankuvalle hiljalleen jotakin?

Kuva: NASA’s Earth Observatory

Päivän sitaatti

Iltalehden päivän meilistä sisäministeri Anne Holmlundille (kok.) hänen päätöksestään olla viemättä eteenpäin puoliautomaattiaseiden täyskieltoa:
"Perustelette päätöstänne kestämättömällä kehäpäätelmällä: koska hallitus ei vuoden 2008 surmien jälkeen kannattanut täyskieltoa, ei sitä kannatettaisi nytkään. Selitys on niin sanotusti huuhaata."

tiistaina, kesäkuuta 22, 2010

Ilmastodenialistit eivät ole uskottavia

Aku Heinonen kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä otsikolla "Ilmastoskeptikot eivät ole tieteellisesti uskottavia":

"PNAS:n julkaiseman tutkimuksen mukaan 97 - 98 % alan tutkijoista allekirjoittaa teorian ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että selkeään vähemmistöön jäävät skeptikot häviävät kirkkaasti myös tieteellisissä ansioissaan."
Mitäpä tuohon nyt sitten sanomaan muuta kuin, ettei tuo pieni vähemmistö kaikilta osin edes ole skeptikkoja, vaan tyylipuhtaita denialisteja.

Joka tapauksessa tutkijoiden selkeääkin selvempi enemmistö tunnustaa asian, jonka pitäisi olla noilla lukemilla itsestään selvä myös esimerkiksi medialle. Tiedemaailmassa kun 97 - 98 % suurempaa yksimielisyytta ei oikein voi edes saavuttaa (eikä edes tarvita).

Miksi me edes käytämme aikaa denialistien väitteiden käsittelemiseen?

maanantaina, kesäkuuta 21, 2010

Seuraavaa katastrofia odotellessa

YLE Uutiset kertoo, että "sisäministeri Anne Holmlund (kok.) ei aio viedä vaadittua puoliautomaattiaseiden täyskieltoa eteenpäin". Ei vaikka Kauhajoen koulusurmien tutkintalautakunta esittää sitä. Ei vaikka Kauhajoen lisäksi Jokelan ja Sellon tragedioissa käytettiin puoliautomaattiaseita.

Holmlundin selitys on hatara, mutta teoreettisesti aina pätevä. Hän ei usko, että "yhden toimintatavan kieltäminen aseista olisi kuitenkaan se ratkaisu, joilla voitaisiin joukkosurmia estää". Ei tietenkään. Mikään yhdistelmä mistään monistakaan keinoista ei voi loppujen lopuksi joukkosurmia estää.

Pointti ei olekaan siinä, että yhden asian kieltämisellä kaikki pahuus maasta saataisiin kitkettyä, vaan siitä kuinka näiden tragedioiden todennäkösiyyttä saadaan vähennettyä ja yksi keino siihen, on tehdä näiden tuhoisien ja tavallaiselle kansalaiselle täysin tarpeettomien aseiden saamisen vaikeuttaminen nykyisestään. Ja selvästi.

Aselakiin Holmlund tarjoilee nyt pitkän tuuminnan jälkeen tiedonsaannin keinoja, ikärajoja ja muuta sellaista. Varmaan ihan hyviä pyrkimyksiä, mutta tehot jäävät puolitiehen ja nykyinen tilanne, jossa siviileillä on Suomessa suuri määrä aseita, jatkuu.

Aselain uudistuksessä näyttäisi esiintyvän ilmiö, jossa äänekäs intressiryhmä pääsee suhmuroimaan uudistuksia ja kokonaisuus pääsee hämärtymään. Jos puoliautomaattiaseiden kieltämien uhkaisi jotain vähälukuisen joukon harrastusta, niin mitä sitten? Yhteiskunnassa on kielletty koko joukko muitakin asioita, eivätkä esimerkiksi huumeista kiinnostuneet saa harrastaa asiaansa laillisesti ihan miten vaan.

Ennuste tulevaisuudelle ei siis ole nykyistä parempi ja saamme pelolla odotella seuraavia tapahtumia.

* * *

Missäköhän puoskarilaki viipyy? Ovatkohan sitä erilaiset vaihtoehtohoitajat päässeet puoskaroimaan.

sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2010

Vitsit vähissä?

Tällainen Ylen koppi näkyi eräässä kauppakeskuksessa taannoin.

Mahtoikohan kunnon realityvitsien saanto olla komea? Hetken seurannan perusteella kovin moni ei koppia edes huomannut.

(Samalla tulee tässä postauksessa kokeiltua mobiilibloggausta uudella välineellä)

Some day classic: Cheese Kit Diptych

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertueella matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän, Tanskan ja Belgian jälkeen rajan yli Hollantiin, sieltä tulee jotain erinomaisen kummallista. Tämä musa ei ikinä nouse millekään listalle ja siksi sitä pitää soittaa nyt.

Han Bennink on hollantilainen jazzrumpali ja säveltäjä. Satunnaisesti hän on soittanut myös klarinettia, viulua, banjoa ja pianoa levytyksissään. Bennink tunnetaan näkyvänä hahmona eurooppalaisessa free jazz-genressä ja improvisaatiomusiikissa.

Hänen musiikkinsa tunnetaan varsin laaja-alaisena perinteimmästä soitosta hyvinkin vapaaseen improvisaatioon, jossa ei tyydytä soittamaan pelkästään rummuilla, vaan mukaan otetaan niitä esineitä,joita nyt vaan sattuu olemaan lavalla. Hän käyttää joskus myös omaa kehoaan tai vaikkapa esiintymispaikan seiniä tai lattiaa soittimena. 

Vuonna 1942 syntynyt Bennink soitti jo 1960-luvulla Euroopassa kiertueella olleiden jazzkuuluisuuksien, kuten Dexter Gordon, Sonny Rollins ja Eric Dolphy kanssa.

Bennink on levyttänyt lukuisan määrän omia sooloalbumeita, mutta myös tehnyt yhteistyötä monie muiden free jazz-artistien, kuten Derek Bailey, Conny Bauer, Don Cherry ja Alexander von Schlippenbach kanssa. Hän on soittanut myös klassisempien muusikoiden kuten Lee Konitz kanssa.

Han Bennink on ollut aktiivinen myös kuvataideiden puolella tehden esimerkiksi usean levytyksensä kannet.

Videolla Bennink käyttää rumpuina juustoa. Videolla nähdään kaksi rumpupatteria, joista toisessa on oikeaa juustoa ja toisessa esimerkiksi kauppojen näyteikkunoissa käytettäviä muovisia juustojäljitelmiä. Cheese Kit Diptych on Walter Willemsin Benninkille tuottama teos, jossa hän haluaa kuvauksen mukaan vahvistaa kansainvälistä stereotypiaa hollantilaisista käyttämällä soittimina maan vientituotteita.

Videon lähde: YouTube. Koko teos on pätkitty kolmeen osaan, joista em. video on siis ensimmäinen osa.

Tässä suorat linkit kaikkiin osiin:

Toisessa ja kolmannessa osassa lavalla käytetään tavallista rumpupatteria ja mm. puukenkiä. Kannattaa kuunnella kaikki.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, kesäkuuta 19, 2010

Ei ne välitä

Kaivellaan vähän vanhoja. Vuonna 2008 tuli vastaan varsin epäkelpo viestintäsivu, joka kuuluu useampiakin palkintoja nettitoteutuksista keränneelle matkapuhelinjätti Nokialle.

Mitäs sille nykyään kuuluu?

Ihan samaa kuin yli 2 vuotta sitten. Sivu ja sen kuvat hajalla ja tiedotteet vain virtaavat.


Ilmeisesti Nokia ei edelleenkään välitä tästä tai on ihan vaan yksinkertaisesti unohtanut aktiivisen sivun jonnekin palvelimen nurkalle. Mitähän kaikkea muuta sellaista, mistä firma ei välitä, Nokian verkkopalveluista löytyy?

keskiviikkona, kesäkuuta 16, 2010

Ydinvoimapäätös vaaransi luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen

Breaking news.

"Oikeuskansleri Jaakko Jonkka: Luottamus puolueettomuuteen vaarantui ydinvoimalupapäätöksen valmistelussa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Taisto Turusta esteellisenä ydinvoimalupapäätöstä koskevan asian valmistelussa. Turusen aikaisempi jäsenyys Outokumpu Oyj:n hallituksessa ja Turusen asema ydinvoimalaitosten rakentamista koskevien periaatepäätöksien valmistelusta vastaavan työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkönä on muodostanut asetelman, joka on hallintolain 28 §:n 1 momentin 7 kohdan tarkoittamalla tavalla vaarantanut luottamuksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen."

Lue myös Oikeuskanslerinviraston tiedote kokonaisuudessaan.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) aikoo YLE:n mukaan kuunnella asiassa asiantuntijoita, mutta ei usko ydinvoimaesitysten perumiseen. HS:n mukaan työ- ja elinkeinoministeriö ei näe asiassa ongelmaa eikä sen mukaan ei vaikuta ydinvoimapäätösten käsittelyyn.

Nyt onkin jännittävää nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu, sillä yleensä vastaavanlaisissa tilanteissa kyseinen päätös on tehtävä uudelleen asianmukaisessa järjestyksessä. Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikka kaavapäätös jossain kunnassa. Jos esittelijä todetaan esteelliseksi ja päätöksestä valitetaan, niin arvatenkin asia palautetaan uudelleen käsiteltäväksi.

Asiassa on aidosti sekin puoli, että selitys jonkun osallistumattomuudesta ei riitä, vaan asian käsittelyn pitää aidosti myös näyttää ulospäin puolueettomalta. Liiketaloudellisesti esimerkiksi Fortumilla on valtioneuvoston päätöksen osalta suuriakin intressejä, joihin esteellisyyden voidaan perustellusti ajatella vaikuttavan.

Luottamus viranomaistoiminnan puolueettomuuteen vaatii tässäkin tapauksessa uuden valmistelun ja uuden esittelyn valtioneuvostolle. Kysymys ei ole tekninen tai edes energiapoliittinen, vaan kysymys on oikeusjärjestyksen toteutumisesta maassamme ja siitä, noudatetaanko ydinvoimakysymyksissä Suomen lakeja vai ei. Jos ei noudateta, voinemme saman tien jättää muutamia muitakin lakeja noudattamatta?

Jos hallitus ei vedä asiaa eduskunnasta uuteen asianmukaiseen käsittelyyn, on ilmeisesti hallitus on haastettava oikeuteen. Niinkö tämä menee?

EDIT klo 16.32
Hallituksen periaatepäätöstä ja tulevaa eduskunnan päätöstä koskee valituskielto, oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, joten juridiikan keinot kotimaassa tämän hoitamiseksi ovat vähissä. Samalla on selvinnyt, että virkamiesvalmistelussa ei ole katsottu tarpeelliseksi antaa lupa kuin yhdelle ydinvoimalalle, mutta poliittisella ohjauksella esitykseen on kirjoitettu kaksi.

Eduskunnassa talousvaliokunta ei aio jatkaa asiantuntijakuulemisia, vaikka tiedot asian valmistelun taustoista vaihtuvat ja muuttuvat. Ilmeisesti valiokunnan mielestä lain määräämän "yhteiskunnan kokonaisedun" tarkastelemiseksi riittää se, mitä lobbarit ovat hallituksen esityksiin saaneet aikaiseksi.

Päivän saldona on se, että ilmeisesti Suomessa saa tehdä valtioneuvoston päätöksiä ilman, että viranomaistoiminnan puolueettomuudesta tarvitsee huolehtia, eikä tällaisista virheistä tarvitse kantaa minkäänlaista poliittista vastuuta tai moraalia. Ei ainakaan silloin kun kyseessä on ydinvoima, jota halutaan lisäksi rakentaa (vastoin eduskunnan aikaisempia päätöksiä) pelkästään vientiä varten.

Tilanne on nyt tämä. Kuva on rupinen ja ruma, kun asiaa katsoo suomalaisen demokratian toteutumisen ja toimintamekanismien kannalta.

Tilanne voinee muuttua vain, jos tulevalla pääministeri Mari Kiviniemellä (kesk.) on nykyistä hallitusta enemmän moraalista selkärankaa puolustaa oikeusvaltiota Suomessa, mihin viittaavat myös vihreiden euroedustajat Satu Hassi ja Heidi Hautala.

Koko ydinvoimalupien sekava ja oikeusvaltion periaatteita polkeva käsittelyprosessi on ihan yhtä huono juttu, kuin mahdollinen myönteinen ydinvoimapäätös itsessään.

tiistaina, kesäkuuta 15, 2010

Läikkyykö?

Vaikka asia on vakava ja tuskin ihan näin suoraviivainen, niin jostain syystä vaikuttaa siltä, ettei tämä BP:n toimintaa parodisoiva videonpätkä ole ihan avaruudesta:

(Via MikroPC)

maanantaina, kesäkuuta 14, 2010

Lisäydinvoimaa runnotaan, demokratian pelisäännöistä viis

Ydinenergiasta on tullut myös Suomessa demokratian koetinkivi. Kahden uuden lisäydinvoimalan valmistelusta ja käsittelystä paistaa läpi poliittinen taktikointi, tarkoitushakuisuus ja vaihtoehdottomuuden korostaminen. Lisäydinvoimaa ajetaan sen itsensä vuoksi, ei siksi että sille olisi energiapoliittista välttämättömyyttä.

Eduskunnassa ydinvoimapäätökset halutaan viedä läpi hätäisesti vielä ennen kansanedustajien kesälomia, ilmeisesti siksi, että asian käsittely syksyllä vaikuttaisi liikaa käynnistyvään eduskuntavaalikeskusteluun.

Ydinvoimapäätösten valmistelua on moitittu mm. siitä, että valmisteluasiakirjoissa pahoja puutteita. Esimerkiksi lisäydinvoiman vaikutukset sähkömarkkinoihin ovat hämärän peitossa. Eduskunnassa on linjattu, ettei ydinenergiaa pidä rakentaa pysyvää vientiä varten ja nyt tästä ei ole hajuakaan.

Vaihtoehtoja ei oikeasti ole otettu edes tarkasteluun eikä massiivisen lisäydinvoiman rakentamiselle taakse ole esitetty kunnollisia laskelmia eikä muiden esittämiä vaihtoehtoja edes kuunnella.

Keskustelussa on myös pyritty tekemään vasta-argumentteja tyhjäksi vetoamalla esimerkiksi kriitikoiden väärään oppiaineeseen.

Taannoin politiikan tutkija Mika Flöjt sanoi, että ydinvoimayhtiöt käyttävät tupakkateollisuudesta tuttua toimintamallia ja koko keskustelu on suomettunutta. Samalla ydinvoimayhtiöt myyvät harhaanjohtavaa kuvaa päästöttömyydestä tai ainakin vähäpäästöisyydestä.

Viranomaistoimintaa harjoittavasta STUK:sta riennettiin lähes vahingossa alleviivaamaan suomettumisväitteen toteamalla että Flöjt on väärällä alalla ja että hän on poliittinen tutkija eikä koulutukseltaan lähelläkään luonnontieteilijää. Aivan, niin onkin, mutta eipä nuo Flöjtin argumentitkaan näytä olevan lähelläkään luonnontieteitä.

Kokonaan toinen asia on se, että STUK on täysin väärällä alalla, jos se kuvittelee, että ydinvoiman lisärakentaminen on pelkästään luonnontieteellinen kysymys tai että aiheesta keskusteleminen pitäisi jättää luonnontieteelisen koulutuksen saaneille.

Eri suunnista kumpuaa sellainen näkymä, jossa lisäydinvoiman osalta perusteluiksi riittävät lähes pelkästään intressiryhmien argumentit, päätökset halutaan viedä läpi ilman kunnollista keskustelua ja vaihtoehdottomuudelle ei haluta kuunnella vaihtoehtoja.

Tämä ei enää ole demokratian pelisäätöjen sisäpuolella.

* * *

Ja mitäpä sille viidennelle virheelle kuuluu?

Olkiluotoon rakenteilla olevasta viidennestä ydinvoimalasta on  tullut "kallis projektikatastrofi". Se ei valmistu vuonna 2012, kuten aiemmin on haaveiltu (sen piti olla valmis jo viime vuonna alunperin). Nyt arvellaan, että sähköntuotannon aloitus Olkiluoto 3:ssa venyy ainakin vuoteen 2013.

Siitä viidennestä ei siis välttämättä koskaan tule yhtään mitään ja laskun maksavat loppujen lopuksi sähkönkuluttajat ja veronmaksajat (Suomessa, Ranskassa jne.).

sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Some day classic: Second Love

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertueella matkataan Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian, Venäjän ja Tanskan jälkeen Belgiaan.

Jef Neve on flaamilainen jazzmuusikko ja säveltäjä. Neve on nuoremman polven jazzpianisti, sillä hän on syntynyt vuonna 1977. Neve valmistui Flanderin Brabantin läänin pääkaupungissa Leuvenissa sijaitsevasta Lemmensinstituutista vuonna 2000.

Jef Neve Trion ensimmäinen albumi Blue Saga ilmestyi vuonna 2003. Vuonna 2004 julkaistu It’s Gone-albumi teki Nevestä ja hänen triostaan tunnetun, sillä se nousu Belgiassa listan kärkeen ja sai kiittävää kansainvälistä huomiota. Yhteensä albumeita on Neveltä ilmestynyt 6 kappaletta, joista viimeisin Face to Face tämän vuoden alussa.

Triossa nykyään soittavat pianisti Neven lisäksi myös vuonna 1985 syntynyt newyorkilainen basisti Ruben Samama sekä belgialainen vuonna 1975 syntynyt rumpali Teun Verbruggen. Yhtyeen kokoonpano on aikojen varrella vaihdellut.

Videolla nähtävä biisi on Second Love, joka on julkaistu vuoden 2006 albumilla Nobody is Illegal. Levyllä Neven ja Verbruggen lisäksi bassoa soittaa Piet Verbist.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

lauantaina, kesäkuuta 12, 2010

Sulaa sulaa

Yhdysvaltalainen National Snow and Ice Data Center on julkaissut jälleen raporttia Arktiksen jääpeitteen sulamistilanteesta. Toukokuussa ilman lämpötilat pysyivät keskiarvojen yläpuolella ja jääpeite pieneni vauhdilla. Kuun lopulla jääpeitteen koko oli jo lähellä vuoden 2006 ennätyksellisen pieniä lukemia.

Vaikka vielä on varhaista sanoa, saavutetaanko tällä sulamiskaudella uusi ennätys sulamisessa ja jääpeitteen pienuudessa, suunta on selvä. Arktis sulaa.

Ehkä se on paradoksaalista, mutta Arktiksen olosuhteista johtuen kylmät talvet saattavat olla Suomessakin tavanomaisia. HS:n mukaan ilmastotutkija James Overland perustelee asiaa sillä, että pohjoisen napaseudun lämmönnousu: se vaikuttaa ilmanpaineeseen Pohjoisnavan yllä ja muuttaa tuulten suuntia, mikä puolestaan viilentää lähialueita.


(Kuva: NSIDC)

torstaina, kesäkuuta 10, 2010

Valokuvatorstai: Muistot

Valokuvatorstain 170. haaste on Clint Mansellin kappale Memories (Someone We'll Never Know) elokuvasta Moon. Löydetään vastaus tunnelmaan näin:


Biisi, johon haasteessa viitataan on tämä:

sunnuntaina, kesäkuuta 06, 2010

Some day classic: Krummi

Sunnuntaiklassikoiden venyttelykiertueella lennähdetään nyt Ruotsin, Viron, Islannin, Norjan, Norjan, Kanadan, YhdysvaltojenIso-Britannian ja Venäjän jälkeen Tanskaan. Tai jonnekin sinne päin:

Krummi on monikansallisen, mutta Tanskassa päämajaansa pitävän Valravn elektrofolk-tai foltronica-yhtyeen biisi vuoden 2007 albumilta Valravn. Ensimmäisen kerran biisi on julkaistu EP:llä krunk jo vuonna 2005 sekä tupla-EP:llä krunk krunk vuonna 2007. Yhtyeen toinen albumi Koder på snor ilmestyi vuonna 2009.

Vuonna 2003 perustettu Valravn on varsin monikansallinen koostumus. Laulaja, lyömäsoittaja ja elektroniikkaa käsittelevät Anna Katrin Egilstrøð on kotoisin Färsaarilta. Viulisti, huilisti ja laulaja Matrin Seeberg on tanskalainen kuten kampiliiraa ja mandolaa soittava Søren Hammerlund sekä kosketisoittimia, elektroniikkaa ja sampleja käsittelevä Christopher Juul. Lyömäsoittimia, davulia ja sampleja soittava Juan Pino on juuriltaan ecuadorilainen, mutta kotoisin Sveitsistä.

Useat yhtyeen kappaleet perustuvat tavalla tai toisella pohjoismaiseen kansamusikkiin ja tarustoon, mutta eletroniikka ja perinteisten soitinten yhdistelmä luo aika urbaaniakin äänimaisemaa. Uusimman levyn sävellykset on kirjattu koko yhtyeen nimiin, mutta sanoituksista on paria poikkeusta lukuunottamatta vastannut Anna Katrin Egilstrøð.

Valravn esiintyi viimeksi Suomessa Maailma kylässä-festareilla toukokuun lopussa ja meno oli erinomaisen intensiivistä.

Videolla esitetty Krummi perustuu islantilaiseen kansanmusiikkiin. Sanana "krummi" tarkoittaa islannissa korppia. "Valravn" taas on pohjoismaisessa mytologiassa mies, joka noiduttuna muuttui korpiksi.

Videon lähde: YouTube. Video on kuvattu yhtyeen keikalta Roskildesta vuonna 2008. Musiikki tulee kuitenkin levyltä soitettuna. Videolla nähdään myös useilla yhtyeen kappaleilla vieraileva laulusolisti Maria Franz.

Lähteitä ja lisätietoja:

perjantaina, kesäkuuta 04, 2010

Julkkissuosion lopun alku?

Tuli ihan puoli väkisin tavattua Iltalehdestä juttu, jossa ingressissä kerrotaan Mikko Leppilammen ja Kimi Räikkösen kumonneen yhdessä drinkkejä karaokebaarissa. EVVK.

Samassa juttussa nimetään kuitenkin jokunen kapakka, jossa julkkikset käyvät bongattavina tai joista lehden mielestä julkkiksina itseään pitäviä voi bongata.

Olisikohan se kuitenkin niin, että baarit, jotka itseään julkkiksilla ryhtyvät mainostamaan iltapäivälehdessä, ovat niitä jotka mainostavat, mutta joissa julkkikset tai itseään kunnioittavat julkkisuuden henkilöt eivät käy?

Ihan vaan siksi, että osa julkisuuden henkilöistä ei ole pähkinöitä kaipaavia apinoita, vaikka jotkut ovat. Tuli vaan mieleen ja lisäsin nämä baarit listalle, jossa ei ole tarpeen käydä...

EDIT klo 20.39:
Tai ehkä nämä julkkikset eivät välitä koko asiasta, vaan ajattelevat tällaisenkin mainonnan lisäävän heidän olematonta ominaispainoarvoaan.

keskiviikkona, kesäkuuta 02, 2010

"Hallitus valehtelee"

Ei, kysymys ei ole helposta oppositioasenteesta nykyistä hallitusta kohtaan, vaan Greenpeacen esittämästä argumenttipatterista hallituksen ydinvoimakäsityksiä vastaan.

Greenpeacen lista on synkkä. Hallitus on valehdellut ainakin seuraavissa asioissa ydinvoimaesitystä tehdessään:

  • Päästövähennykset (Hallituksen omat selvitykset osoittavat, että ydinvoiman lisärakentamisella saatavat päästövähennykset ovat murto-osa siitä, mitä ministerit ovat julkisesti väittäneet.)
  • Sähköntuotannon lisätarve (Sitä on paisuteltu muun muassa olettamalla sähkön ja lämmön yhteistuotannon mittava alasajo, mitä ei tapahdu. Lisäksi tehdyt päätökset toimista sähkön käytön tehostamiseksi ohitetaan yhden ydinvoimalan verran)
  • Sähkön hinta-arvioista on jätetty pois, niitä nostavia tekijöitä.
  • Ydinenergialakia vähintäänkin periaatteessa pilkataan siinä, että fennovoimalle ehdotetaan ydinvoimalalupaa, vaikka sillä ei ole osoittaa paikkaa jätteilleen.
Toisin kuin eräät (esim. ydinvoimalobby) haluavat väittää, Greenpeace on  itse asiassa varsin tarkka argumenteissaan. Ei tietenkään täydellinen, mutta hutikuteja sille on energiapolitiikassa tullut vähemmän kuin ydinvoimalobbylle. Edellä esiteltyjen väitteiden (tarkat muotoilut löytyvät linkin takaa) perustelut Greenpeace on julkaissut lähdeviitteineen.

Sitaatti Greenpeacen tiedotteesta: "Kansanedustajat ovat päättämässä virheellisten tietojen perusteella Suomen kohtalonkysymyksestä. Hallitus haluaa sitoa energiapolitiikan vuosikymmeniksi riskialttiiseen menneisyyden tekniikkaan, joka tuottaa hengenvaarallisesti säteilevää jätettä kymmenille tuhansille sukupolville. Yksikään vastuullinen kansanedustaja ei voi hyväksyä hallituksen ydinvoimaesitystä."

Se on moraalinen kannanotto, jota jokaisen kansanedustajan on syytä pohtia hyvin tarkasti. Kansanedustajien on syytä pohtia mitä tarkoittaa se, että 30 000 kansalaista on antanut sitoumuksen äänestää eduskuntavaaleissa 2011 lisäydinvoiman rakentamista vastustavaa kansanedustajaa tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa.

Kaikki netistä jotain ymmärtävät tietävät, että tuo 30 000 on vain se aktiivien joukko ja suurin osa porukasta ei koskaan pistä nimeään listalle, mutta kannattaa ajatusta ja toimii niin.

Viimeiseen poliittismoraaliseen argumenttiin voi yhden asian voi lisätä. Nyt tiedetään varmuudella, että OL3:lle annettiin lupa valheellisin perustein (aikataulu ei pitänyt, kustannukset tuplaantuivat, työllistäminen ei toteutunut ja niin edelleen), joten halutaanko sama virhe toistaa uudestaan? Halutaanko valheen päälle enää rakentaa lisää?

Ydinvoimalobbylla ei hätää jätteistä

Ydinjätteistä uusia ydinvoimalalupia hakevat yhtiöt eivät kanna huolta, vaikka jäteongelmaa ei ole ratkaistu ja päätökset uhkaavat viivästyä. YLE:n uutisen mukaan ydinjäteselvitysten viivästyminen ei stressaa Posivan ydinjäteluolaan omaa jätettään sijoittavia TVO:ta tai Fortumia eikä edes ilman mitään ydinjäteongelman ratkaisumallia touhuavaa Fennovoimaa.

Syykin on tietysti helppo sillä vielä ei tarvitse ja välivarastoinnin tilat riittävät vielä pitkän aikaa. Ongelma pitemmällä aikavälillä vain on se, että ydinjäteluolat voivat osoittautua teknisesti turvattomiksi, koska Posivan ongelmana on se, ettei tarvittavia tutkimuksia kenties saada loppuun (paitsi luopumalla eräistä kriteereistä).

Tosin sekään ei välttämättä ole yhteiskunnan kannalta huono asia, sillä ydinjätteiden kaivaminen maahan voi osoittautua ihan lähtökohtaisesti huonoksi ideaksi, jos löydetään järkevä keino saattaa ydinjäte turvattomaksi muuten. Tästä tosin ei ole mitään malleja, koska sellaisia ei ole juuri vaivauduttu tekemään.

Yksi asia jää kuitenkin huomiotta, samaan tapaa kuin se, että ydinvoimaonnettomuuden kohdatessa nykyinen lainsäädäntö käytännössä sysää kustannukset veronmaksajan maksettaviksi (mikä johtuu siitä, että ydinvoimayhtiöiden vastuu on rajoitettu naurettavan pieneksi eli yhteiskunta subventoi ydinvoimaa poistamalla siltä merkittävän riskin).

Ydinjätteet eivät todellisuudessa ole ydinvoimayhtiöiden ongelma. Yhteiskunnalla ei ole varaa olla hoitamatta niitä.  Jos turvallista ratkaisua ei löydy, monikansalliseksi muodostunut ydinvoimalobby voi kohotella hartoitaan ja todeta, että turvallista ratkaisua ei ole, joten eipä kannata mitään tehdä.

Ydinjätteiden hoitaminen on ydinvoimayhtiöille yhteiskunnan asettama velvoite, ei yhtiöiden oman sisäisen liiketoimintalogiikan vaatimus. Markkinatalouden mukainen kilpailuun viittaava teoretisointi on aika turhaa, sillä ydinvoimabusiness on suljettua businesta, eikä mitään avoimen talouden toimintaa, missä eettisellä toiminnalla saattaisi saavuttaa kilpailuetua.

Toukokuu 10

Toukokuussa 2010 yhteiskunnallinen keskustelu kääntyili ydinvoiman ympärillä, selvitteli yhä edelleen poliitikkojen sotkuja ja valmistautui kesän puoluekokouksiin, noihin poliittisen näkyvyyden kilpailuihin.

Muuten puhuttiin Facebookin yksityisyysasetuksista ja käyttäjien kyllästymisestä firman toimintapolitiikkaan. Puhuttu joukkopako kuivui lopulta kasaan ja palvelun käyttäjämäärät jatkavat kasvuaan. Sen verran yhtiö joutui antamaan periksi, että se hieman sääteli yksityisyysasetuksiaan uudelleen.

Muuten maailmanmeno näytti pitkälti yhtä hullukuriselta kuin niin usein aikaisemminkin. Eikä Suomen jääkiekkomaajoukkue päässyt mitalipeleihin ja Eurovision laulukilpailuissa edustajamme putosi jo semifinaalissa.




Numeroina Vaiheisen tilastot viime kuulta näyttävät tältä:

  • Postauksia: 37 (+/- 0 edelliseen kuukauteen verrattuna)
  • Käyntejä: 1503 (-74)
  • Näyttökertoja: 2249 (-360)
  • Kävijöitä: 1024 (-42)
Päivittäiset keskiarvot näyttävät seuraavilta:
  • Käyntejä: 48,5 kpl /vrk (-4,1)
  • Näyttökertoja: 72,5 kpl /vrk (-14,5)
  • Kävijöitä: 33,0 kpl /vrk (-2,5)
Kaikkien aikojen keskiarvot (8.4.2007 jälkeen):
  • Käynnit: 52,3 kpl / vrk
  • Näyttökerrat: 76,6 kpl / vrk
  • Kävijät: 35,4 kpl / vrk
Vaiheinen kiittää kaikkia.

tiistaina, kesäkuuta 01, 2010

Haluatko hakkeroida?

Jos haluat, niin Googlella on nyt Jarlsberg-palvelu, jossa on nippu tietoturva-aukkoja ja ihan tarkoituksella.

Homman nimi on se, että palvelun avulla halutaan verkkopalveluiden kehittäjille antaa opastusta ja ajattelumalleja turvallisempien palveluiden rakentamiseksi. Jarlsbergiin liittyy myös oppimateriaalia ja harjoitustehtäviä, joiden avulla pyritään siihen, että palveluiden kehittäjät oppisivat ajattelemaan kuin hakkerit. Idea on siinä, että turvallisempia palveluita syntyy, jos kehittäjät oppivat ajattelemaan kuten hakkerit. Näin ainakin väitetään.

Mikäpä siinä, ihan turhan paljon eri tavoin reiällisiä juustopalveluitahan verkosta löytyy.

(via Tivi.fi)