tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

Muiden elämä, toisten Stasi

Muiden elämä on Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva, joka sijoittuu Itä-Berliiniin vuonna 1984. Tarina kertoo Stasin virkailija Wieslerin operaatiosta näytelmäkirjalijan ja hänen lähipiirinsä tekemisten selvittämiseksi. Wisler uppoutuu kuitenkin operaationsa kohteiden elämään tavalla, joka muuttaa myös häntä itseään moninaisin kääntein.

Elokuvassa käsitellään yksilön moraalin suhdetta valtakoneistoon ja sen pelkoihin. Valtakoneistolla on suhteessa yksilöön ylivertaiset välineet, mutta mitä ja millaisia moraalivalintoja erilaiset tekijät tässä koneistossa ja sen kohteena joutuvat tai voivat tehdä?

Muiden elämä kertoo tarinaa systeemistä ja ihmisistä sen pyörteissä varsin kiinteällä tavalla, jossa jännite säilyy loppuun asti. Lopussa odottaa tunnelatautunut tarinan täyttymys, joka sopivalla tavalla esittää vastauksia, mutta myös uusia kysymyksiä ja kiertää itse tarinan kehää kiinni osana historian pyörteitä ja kohtaloita. Elokuvassa ei jaeta ruusuja ympäriinsä, mikä jättää tarinasta sopivan karhean maun.

Tarinassa vältetään myös nyt helposti kehitettävät vitsit ja pyritään kuvamaan niitä kuten ne lähihistoriassa kenties olivat. On itse elokuvaan piilotettuna joitakin kenties sarkastiseksi tarkoitettuja kohtauksia, jotka saavat tarkkaavaisen katsojan hetkellisesti hymyilemään.

Elokuva sai parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon viime keväänä ja elokuva valittiin viime vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi.

Stasi on taas Suomessa ajankohtainen aihe. Kaikkien niiden, joita erilaiset stasi-listat kiinnostavat erityisesti, kannattaa nähdä tämä elokuva ja samalla esittää ne kysymykset, jotka elokuva tarinansa lisäksi esittää ja jättää osin katsojan vastattavaksi.

* * *

Viimepäivien elokuvauutiset ovat olleet varsin synkkiä.

Muiden elämän pääosan esittäjä Ulrich Mühe kuoli 54-vuotiaana vatsasyöpään sunnuntaina 22.7. kotonaan Walbeckissa Saksassa.

Maanantaina kuoli ruotsalainen mestariohjaaja Ingmar Bergman 89-vuotiaana. Samana päivänä kuoli myös italialainen 94-vuoden ikään ehtinyt mestariohjaaja Michelangelo Antonioni, yksi hyvin harvoista vanhoista suurista ohjaajista.

Sedis Blogissa on ansiokas essee Ingmar Bergmanista ja hänen elämäntyöstään.

sunnuntai, heinäkuuta 29, 2007

Ilmasto on hot ja sille soi requiem

WWF:n ja YleX:n yhteinen Ilmasto on hot -kampanja ilmastomuutoksen hillitsemiseksi alkaa syyskuussa. Kampanja halutaan saada aikaan käytännön toimia ja se tulee näkymään ja kuulumaan Ylen kanavilla, mutta myös Helsingin Sanomissa ja UMO Jazz Fest 2007 -tapahtumassa 30.8.-2.9.2007.

Kampanja starttaa virallisesti 22.9. ja kestää aina helmikuun 2008 loppuun asti. Kampanjaan voi jo nyt ilmoittautua.

Muita suomalaisia ilmastonmuutoskampanjoita ja sivustoja tuossa tulikin aikaisemmin esiteltyä.

Siis eikun toimeen.

* * *

UMO Jazz Festin ohjelma on myös julkaistu ja ihan hyvältä näyttää.

Leffojen ystäville ohjelmistosta löytyy Cine-concert, jossa Aki Kaurismäken mykkäelokuva Juha esitetään Anssi Tikanmäki Film Orchestran säestyksellä. Helsinkiin tämä symbioosi saapuu nyt ensimmäistä kertaa.

Tapahtuman pääteoksena on Werner Hertzogin dokumenttielokuva Requiem For A Dying Planet. Livemusiikin siihen tuo hollantilaisen modernin jazzin Ernst Reijsegerin vetämä trio.

lauantaina, heinäkuuta 28, 2007

Yhteistyötä, ilmastoyhteistyötä

Suurella mediajulkisuudella käyntiin polkaistu ilmastonmuutoksen hillintään pyrkivä Live Earth kampanja on ryhtynyt yhteistyöhön kahden brittiläisen kampanjan kanssa. Kampanjat ovat We're in this Together ja I Count.

We're in this Together on kampanja,joka pyrkii antamaan kotitalouksille yksinkertaisia vinkkejä, joilla voi vaikuttaa omaan toimintaansa ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Pyrkimys on kertoa, että pienilläkin teoilla voi vaikuttaa. Sivuilla on esillä esimerkiksi sähköä säästäviä tuotteita.

I Count on kampanja, joka pyrkii vaikuttamaan Iso-Britannian hallitukseen, jotta se aktiivisesti pyrkisi saamaan päästöjen vähentämiseen tähtäänvän kansainvälisen sopimuksen, leikkaisi Iso-Britannian päästöjä vähintään 3% joka vuosi sekä auttaisi köyhimpiä maita saamaan puhdasta energiaa käyttöön ja näitä maita kohtaamaan ilmastomuutoksen haasteet. Kampanja pyrii siis saamaan aikaiseksi julkista paineitta poliitikkoja kohtaan, jotta he ottaisivat asian omakseen.

Hyviä kampanjoita kaikki tyynni ja malliksi myös kotimaisille kampanjoille. Missäs ne ovatkaan...

keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2007

Äiti Venäjä hunningolla

Aamulla klo 5 aikaan ovat uusnatsit hyökänneet ydinvoiman vastustajien kimppuun ilmapistoolein ja rautatangoin sillä seurauksella, että 21-vuotias Ilja Borodajenko on saanut surmansa ja useita loukkaantunut.

Aktivistit olivat leiriytyneet lähelle Angarskin uraanijalostamoa Siperiassa. Jalostamossa valmistetaan ydinpolttoainetta reaktoreille.

Venäjän ihmisoikeustilanteessa on paljon pielessä ja pahasti. Kun ihmisiä tapetaan tai pahoinpidellään mielipiteensä vuoksi, on se aina merkki siitä, ettei yhteisössä tai valtiossa ole kaikki hyvin. Putinin Venäjällä ei näytä olevan aktiivista pyrkimystä siihen, että ihmisoikeudet tai demokratia vahvistuisi ja se on nykyaikaiselta hallinnolta anteeksiantamatonta. Eikä kyse ole enää yksittäisistä tapahtumista, vaan väkivalta yhteiskunnassa on jatkunut jo vuosikausia.

Lisäksi näiden murhien ja muiden tutkimukset näyttävät olevan tehottomia, aivan kuin hallinto ei edes haluaisi selvittää tapahtumia. Vai oletteko kuulleet, että esimerkiksi Anna Politkovskajan murhaaja olisi saatu kiinni tai edes tunnistettu?

Nyt tapahtunut uusnatsien isku ei ollut kaiketikaan yllätys eli pyrkivätkö viranomaiset mitenkään estämään odotettavissa olevaa väkivaltaa?

Kysymys kuuluu, totetuvatko Venäjällä YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 18. ja 19. artikla ja haluaako hallinto edistää aidosti niiden toteutumista? Tai edes samaisen julistuksen 3. artiklaa? Venäjä on sitoutunut kyseiseen julkistukseen.

Ja koska harvempi meistä muistaa ulkoa, mitä näissä artikloissa sanotaan, niin kerrottakoon se kertauksen vuoksi seuraavassa:

3. artikla.

Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

18. artikla.

Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.

19. artikla.

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.

Julistuksen teksti kokonaisuudessaan löytyy esimerkiksi Wikipediasta.

Ydinvoiman vastustajat Venäjällä ovat järjen asialla, sillä Venäjän ympäristöpolitiikkakin on hunningolla. Venäjällä halutaan rakentaa kasapäin uusia ydinvoimaloita ja samaan aikaan tuhlataan rutkasti energiaa ihan vain tehottomuudella niin tehtaista kuin yksityistalouksistakin.

Anekdootti sinänsä, mutta tuosta laitoksesta, jonka luona mielenosoittajat ovat olleet leiriytymässä saattaa tuottaa ydinpolttoainetta myös Loviisan ydinvoimalaan. Nimittäin Fortum ostaa polttoaineensa Loviisaan TVEL-konsernilta ja TVEL-konsernilla on uraaninrikastamo myös Angarskissa.

Venäjällä on paljon hienoa. Venäläiset ovat lähtökohtaisesti sydämellistä ja mukavia ihmisiä, kansakunta on antanut kulttuurille Dostoveskin tai Tolstoin kaltaisia suurmiehiä ja niin edelleen. Silti väkivalta saa rehottaa ilman, että valtakoneisto siihen tuntuisi mitenkään puuttumaan. Se on valitettavaa.

Ja ettei jäisi epäselväksi, niin ihmisoikeudet eivät koskaan ole pelkästään "maan sisäinen asia".

Venäjä-asioista lisää kertoo varsin laajasti IStori, kannattaa tsekata.

tiistaina, heinäkuuta 24, 2007

Aurinkoa kalliosta

Pinseri bongasi uutisen, jossa kerrotaan, kuinka aurinkoenergiaa voidaan käyttää talojen ympärivuotiseen lämmitykseen myös täällä pimeässä Pohjolassa.

Annebergissä, Ruotsissa, 50 kotitaloutta saa energiaa siten, että lämpimänä ja aurinkoisena kesäaikana pumpataan energiaa 65 metrin syvyydessä sijaitsevaan kallioon ja varastoidaan talviaikaa varten sinne. Järjestelmä toimii sitä paremmin mitä pitempään se on käytössä eli järjestelmän tehokkuus nousee vuosien varrella kun kallio lämpenee.

Uppsalan yliopiston tutkijaryhmän 2 vuoden tutkimuksissa ilmeni ongelmia ja tehokkuus oli odotettua huonompi, mutta ryhmä totesi idean toimivan. Asiasta uutisoi myös NewScientists.

Jälleen kerran on siis löydetty teknologisia tapoja, joilla lyödään ympäristöystävällisiä nauloja siihen arkkuun, jossa väitetään ettei ole olemassa kuin muutamia todellisia - ja tyypillisesti keskitettyjä - tapoja tuottaa energiaa.

Rumaa ja käytännöllistä

Gerry McGovernilla on pointti. Hänen mukaansa emme käytä www-sivuja lukiessamme aikaa katsellaksemme niitä, vaan lukeaksemme ja hyödyntääksemme niitä. Hänen mukaansa toiminnallisuudet ja hyödyllisyys ovatkin menestyvien sivystojen tärkeämpiä ominaisuuksia kuin se kuinka nätiltä sivusto näyttää.

Hän käyttää esimerkkinä menestystä tuoneista saiteista seuraavia: Ryanair, eBay, Amazon, Google, Craig’s List, My Space, and YouTube . Sivustoja ei voine sanoa mitenkään erityisen kauniiksi, mutta hyötysivustoja ne jostain näkökulmasta kaikki ovat. Jos Ryanairin sivustoa katsoo, voi vain ihmetellä kuka ja miten on se pystynyt aikaan saamaan ja silti suuri osa Ryanairin 42 miljoonasta vuosittaisesta matkustajasta varaa lentonsa sitä kautta.

Epäilemättä hyödyllisistä sivustoista voidaan tehdä myös kelvollisen tai kauniin näköisiä, mutta valitettavasti yleensä näin ei käy. Siihen on syynsä kuten esimerkiksi se, että www-sivustolla pitäisi yleensä valita aavistuksen verran suurempi fonttikoko kuin printissä ja pistää teksti mustana valkoiselle pohjalle, jotta käytettävyys paranisi. Se taas ei ole välttämättä enää designerin mieleen.

Kuten McGovern sen sanoo, on kolme asiaa, jotka loistavast web-designistä pitäisi löytyä: hyödyllisyys, hyödyllisyys ja hyödyllisyys.

Totta. Monella suomalaisellakin verkkosivuilla on menestyksen esteenä se, että ne eivät ole käyttäjilleen tai potentiaalisille käyttäjilleen kovinkaan hyödyllisiä. Tai eivät ainakaan niin hyödyllisiä, kuin ne voisivat olla, jos asiat olisi tehty hyödyllisyyttä - ei designiä - korostaen. Verkkopalveluiden visuaalisella ilmeellä on väliä niin yrityskuvalle kuin viestinnällekin, mutta se ei ole ensinkään kaikki, mitä hyvältä verkkosivustolta kaivataan.

Syy tähän on usein siinä, että sivustoprojektit omistaa usein joko markkinointi- tai viestintäosasto. Silloin helposti - yhä edelleen - suunnittelun analogioita etsitään printtimaailmasta tai mainoksista. Lopputuloksina on periaatteessa päällisinpuolin tasapainoisen näköisiä sivustoja, mutta hankalia tai palvelut puolitiehen jättäviä sivustoja. IT-osastojen omistamissa projekteissa taas käytettävyys tuppaa jäämään teknolgian ja terminologisen kikkailun jalkoihin, käytettävyys ei silloinkaan pääse omaan rooliinsa.

Usein organisaatioissa tehdään vielä siten, että asiakkaan mainostoimisto on se, jonka konseptin mukaan mennään, ei palveluiden ja toiminnallisuuksien suunnittelevan tahon mukaan. Silloin saatetaan tehdä kauniita, mutta hankalia ja pitkälle hyödyttömiä sivustoja.

Kaiken lisäksi tällä tavalla toteutuista sivustoista tulee äkkiä kalliita, kun visuaalisesti näyttävien elementtien toteutukseen tarvitaan laaja kirjo erilaisia teknolgioita, joita räätälöidään ajan kanssa päätetyn konseptin toteuttamiseksi.

Tarvitaan siis edelleen sen ajattelun syventämistä mistä verkkopalvelussa tai -asioinnissa on yrityksen tai organisaation kannalta kysymys. Mitä hyötyä käyttäjlle sivustolla yritetään tarjota? Sitä pohdintaa ei saa jättää mainostoimistojen yksinoikeudeksi, koska verkkopalvelut ovat muutakin kuin visuaalisia kokemuksia ja brandin vahvistamista.

maanantaina, heinäkuuta 23, 2007

Säästä, hyvää päivää!

Kesäpäivän kunniaksi pari oivallista sääsivustoa ihmeteltäväksi.


Finnish Lightning Center on vapaaehtoisvoimin ylläpidettävä sivusto, jolta löytyy mm. sääasema ja ukkostutka. Sivuston käyttämät laitteistot sijaitsevat Espoossa, mutta linkkien takaa löytyy laaja valikoima sääaiheisia sivustoja muualta sekä esimerkiksi ukkostutkia eri puolilta Suomea.

Meteoalarm-sivustolle kootaan tietoja Euroopan alueelle ennustetuista vaarallisista säätilanteista. Sivustoa ylläpitää EUMETNET:in (Euroopan ilmatieteen laitoksista koostuva yhteistyöverkko) jäsenien puolesta ZAMG (Itävallan kansallinen ilmatieteen laitos). Sivustolla yhdistetään kansallisten ilmatieteen laitosten tiedot vaaraa aiheuttavista sääilmiöistä ja ne esitetään yhdenmukaisesti.

Vaarallisia sääilmiöitä voivat olla esimerkiksi rankkasade, voimakas ukkonen, maa-alueiden kova tuuli, helleaalto, sumu, lumisade ja pakkasjakso sekä myös sellaiset vaaralliset ilmiöt, joihin sää vaikuttaa kuten lumivyöryvaara, metsäpalot sekä vedenpinnan nousu rannikolla.

sunnuntai, heinäkuuta 22, 2007

Aurinkovoimalla toimiva palvelinkeskus

Pelkästään aurinkopaneeleista voimansa saava palvelinkeskus. Ei kuullosta todennäköiseltä?

Totta se kuitenkin on. Live Earthin verkkosivusto on hostattu AISO.Net:n palvelinkeskuksessa ja se toimii kokonaan aurinkovoimalla.

Live Earthin sivuilla voi nyt käydä tsekkaamassa millaisia lupauksia itse kukin on sinne antanut. Ja onpa Meghan L. lähettänyt omat vinkkinsä ympäristöteoiksi.

perjantaina, heinäkuuta 20, 2007

Visualisoitua ilmastomuutosta

Ontarion hallitus on avannut sivuston, jossa kerrotaan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta osavaltioon sekä siitä mitä asian eteen voidaan tehdä. Sivustolta on myös linkki The One Less Tone -ekologisen jalanjäljen laskuriin. Sivustolla on myös dynaamiset kartat, joilla pyritään visualisoimaan se miltä Ontarion ilmasto näyttää 20, 50 tai 90 vuoden kuluttua parissakin erilaisessa skenariossa.

Iso-Britanniassa The Cooperative Bank on myös julkaissut Climate Change Trackerin, jolla pyritään visualisoimaan Britannian ilmasto-olosuhteiden muutosta.

Viihdettä vai ongelman visualisointia? Ehkä molempia, mutta joka tapauksessa viestintää itse asiasta.

keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

Pulsseja maailmalta

Pari hajanaista ilmastomuutokseen liittyvää uutista maailmalta.

Australiassa tuetaan kouluihin rakennettavia aurinkoenergialla toimivia vedenlämmittimiä ja säiliöitä. Tukea annetaan myös kotitalouksiin. Professori arvostelee päätöstä siitä, että osa rahoista menee hukkaan ja että kotitalouksia tukemalla saataisiin parempaa vastinetta rahalle. Hän arvostelee myös Australian pääpuolueita siitä, että ennen tulevia parlamenttivaaleja ne eivät uskaltaudu kertomaan politiikkansa sisältöä.

"That's something we need to know sooner rather than later and industry need to know sooner rather than later."

(The Sydney Morgning Herald)

* * *

Iso-Britanniassa on pääministeri Gordon Brown tekemässä päätöstä luvasta uudelle hiilivoimalalle. Se olisi ensimmäinen uusi hiilivoimalaitos 30 vuoteen. Edellisen pääministerin Tony Blairin energiapolitiikka nojasi ydinvoiman lisärakentamiseen ja sillä olisi vähennetty hiilipäästöjä vaivaiset 4% vuoteen 2024 mennessä, kun tavoitteeksi on asetettu 80% vuoteen 2050 mennessä. Yhdellä hiilivoimalapäätöksellä tehtäisiin turhaksi tuo vähäinenkin vähennys.

"To put it another way - despite all the noise, threats and posturing surrounding new nuclear power, all of this could be made utterly irrelevant by just one decision, to be made quietly in No 10 in the coming weeks."

(Greenpeacen John Sauvenin kommentti The Guardianissa)

* * *

Sveitsissä Alppien jäätiköt ovat sulamassa mikä haittaa sekä ympäristöä, että alueelle tärkeää turismia. Sen sijaan, että toimintaa ohjattaisiin ilmastomuutoksen torjuntaan, käytetään rutkasti energiaa ja vuoristossa kallisarvoista vettä siihen, että hiihtokautta voitaisiin jatkaa viikolla. Myös OECD on tutkinut hiihtomatkailun ympäristövaikutuksia on huolestunut aiheesta.

"It would be hard to conjure up a more potent symbol of environmental perversity than the use of carbon-spewing fossil fuels to help to dispose of millions of gallons of carefully extracted water in order that a few thousand tourists can slide down a slope for an extra week."

(Magnus Linklater The Timesissa)

* * *

Toronton kaupungin valtuusto on päättänyt äänin 37-0 leikata kasvihuonekaasuja 6%:lla vuoteen 2012, 30%:lla vuoteen 2020 ja 80%:lla vuoteen 2050 mennessä. Ajatukseen kuuluu muunmuassa nurmikonleikkureissa ja lehtipuhaltimissa käytettävien kaksitahtimoottorien kieltäminen.

"It's an amazing vote," said deputy mayor Joe Pantalone. "We're going beyond the Kyoto Accord targets and we're going to look at everything from energy retrofits for buildings in the city to installing geothermal energy at Exhibition Place."

(Jim Byers Star.com -uutispalvelussa)

* * *

Kehittyneissä maissa ei ilmastomuutosta pidetä kovinkaan suurena uhkana ja sen torjunnan mahdollisuuksiin suhtaudutaan pessimistisesti. Kehitysmaissa tilanne näyttää päivastaiselta.
HSBC:n teettämässä kyselyssä vain 22% briteistä kertoi pitävänsä ilmastonmuutosta eräänä maailman suurimmista haasteista. Intialaisista ilmastonmuutosta piti eräänä suurimmista haasteista 60% ja kiinalaisista 47%. Briteissä vain 5% vastaajista katsoi ihmisten ja organisaatoiden tekevän tarvittavan ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.

"Some 41% of Germans thought it was not even worth trying to do anything about climate change, mostly on the grounds that nothing can be done. Such fatalism was far less prevalent in poorer countries. Almost nobody in Mexico and Brazil took that view."

(The Economist)

* * *

Suomessa kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen (kesk.) haikailee edelleen Vuotoksen altaan rakentamisen perään. Vihreiden Tarja Cronbergin mukaan hallituksessa ei kannata ottaa Vuotoksen allasta esille.

"Se on aivan selvä asia, siinä vaaditaan yksimielisyyttä ja sitä ei tule. Se on turhaa puuhastelua."

(Helsingin Sanomat)

* * *

Lisäksi vielä yksi kasvihuonekaasuihin suoraan liittymätön uutinen.

Kaupungistumisen on parissakin tutkimuksessa havaittu lisäävän sateisuutta kaupunkialuella samaan aikaan kun ulkopuolisilla alueilla sateisuus on vähentynyt. Ilmiössä saattaa olla kyse siitä, että veden kierto muuttuu siten, että maaperän sijaan vesi kiertää ilmakehään ja aiheuttaa näin sateita. (Lee Dyen artikkeli ABC News -palvelussa)

* * *

Siis.

Ilmastonmuutokseen suhtaudutaan pessimistisesti ja koko ilmiötä vähätellään. Lisäksi hyvästä tahdosta huolimatta näytetään tekevän päätöksiä, jotka tekevät kaikki tavoitteenasettelut turhaksi.

Mitä tähän nyt sitten sanoisi? Pitänee käydä ostamassa snorklausvehkeet.

maanantaina, heinäkuuta 16, 2007

Ydinvoiman gallup-kannatus harhaa

Eilen Etelä-Suomen Sanomat ja Satakunnan kansa uutisoi mielipidekyselystä, jonka mukaan ydinvoiman kannatus olisi romahtanut. Kyselyssä vain reilut kolmannes vastaajista kannatti kuudennen ydinvoimalan rakentamista ja jutussa vertailu tehtiin aiempaan Helsingin Sanomissa julkaistuun TNS Gallupin -kyselyyn.

Tänään STT kertoi Tampereen yliopiston tiedotusopin professori Pertti Suhosen suulla, että lisäydinvoiman kannatus ei ole muuttunut merkittävästi Suomessa. Suhonen muistutti, ettei kyselyitä voida verrata keskenään, koska kyselyissä kysymykset ovat olleet erilaisia. Taloustutkimuksen samanlaiseen kyselyyn verrattuna ydinvoiman kannatus on laskenut vuodessa noin 5 prosenttiyksikköä.

Suhosen mukaan aiemmassa HS:n kyselyssä TNS Gallupin kysymyksenasettelu oli johdatteleva, minkä vuoksi vastaaja saattoi helpommin ilmoittaa kannattavansa lisäydinvoimaa ja Suhonen pitääkin nyt julkaistua Taloustutkimuksen kyselyä luotettavampana.

Yksi gallupeihin liittyvä kysymys onkin sitten se, että onko ydinvoiman lisärakentamisen kannatus ollut koko ajan suunnilleen sillä tasolla millä se nyt on? Tämän johtopäätöksen Suhosen haastattelusta voisi myös tehdä. Ja jos kannatus on ollut noin kolmanneksen tasolla jo aikaisemmin, niin voidaan kysyä kuinka kauan?

Oli miten oli, periaatepäätös ydinvoiman lisärakentamisesta tehdään eduskunnassa. Vaikka eduskunnassa päätöksentekijät ovat itsenäisiä, vaikuttavat kansanedustajien näkemyksiin myös gallupit, jaettavan tiedon ja näkemysten lisäksi.

Niin tai näin, erilaisia kyselyitä pitäisi verrata aina samanlaisiin, jotta vertailua voitaisiin pitää edes jollain tasolla luotettavana. Tämäkin osoittaa jälleen että gallupit ovat kuten ne luetaan, eikä niihin voi liikoja luottaa. Niillä voidaan myös johtaa harhaan oli niiden julkaisijana vaikka miten arvostettu tiedotusväline.

sunnuntai, heinäkuuta 15, 2007

Ydinvoima alas, sähkönsäästö ylös

Päivän uutinen tietää kertoa, että kuudennen ydinvoimalan kannatus on romahtanut kansalaisten keskuudessa. Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan tuoreessa kyselyssä vain hieman runsas kolmannes vastaajista kannatti kuudennen ydinvoimalan rakentamista Suomeen.

Samassa kyselyssä kysyttiin myös, ovatko kansalaiset valmiit itse vähentämään energiankulutustaan ja kahdeksan kymmenestä vastasi myöntävästi.

Nämä ovat positiivisia uutisia. Tämän kaltaisista asioista on pohja kestävälle energiapolitiikalle rakennettavissa.

Asenteiden muuttuminen toiminnaksi on hidasta ja joskus se jää yksinkertaisesti tapahtumatta. Siksi nyt olisi enemmän kuin tarvetta sille, että kannustimia energian säästöön sekä yksityistalouksissa että yrityksissä otettaisiin määrätietoisesti ja riittävän pitkällä aikajänteellä käyttöön. Tuhlaamisesta pitää tehdä oikeasti kalliimpaa kuin säästämisestä.

Ja sitten voisi tarkastaa ne asiat, joissa homma hoituu nopeammin ja kivuttomammin säätämällä asiasta laki. Saatiinhan ravintolatupakointikin loppumaan aikalailla kivuttomasti.

Motivaatiota energian säästön täytyy tukea.

Ja sen kuudennen virheen voisi sitten unohtaa samoin tein.

lauantaina, heinäkuuta 14, 2007

Meitä on varoitettu - jälleen

Cameron Smith kirjoittaa kanadalaisessa The Starissa NASAn James Hansenin johtaman tutkimusryhmän ilmastonmuutostutkimuksesta ja lämpötilan nousun aiheuttamasta meren pinnan kokoamisesta.

Hansen pitää YK:n alaisen IPCC:n johtopäätöksiä osin virheellisinä ja myös liian maltillisina. Hänen mukaansa IPCC:n virhe on se, että IPCC:n raportissa lämpenemisen aiheuttamaa vastetta pidetään lineaarisena, kun taas Hansenin tutkimuksen mukaan jääkenttien fysikaaliset ominaisuudet viittaavat siihen, että jääkentät saattavat alkaa sulamaan kiihtyvällä tahdilla.

Mikäli näin käy, on ilmastomuutoksen seuraukset tuhoisia. Vedenpinta voi nousta hyvinkin lyhyessä ajassa 25 metriä.

Maapallolla voi Hansenin mukaan olla mahdollisuus, mutta vain silloin, jos maapallon lämpeneminen pysähtyy enintään yhteen Celsius-asteeseen ja hiilidioksidin konsentraatio ilmakehässä enintään 450 ppm:ään.

Tilanne on nyt se, että puolet tuosta asteen lämpötilan noususta on väistämätöntä, koska kaasut ovat jo ilmakehässä. Hiilidioksidikonsentraatio on nyt 384 ppm ja kasvaa 2 ppm vuodessa. Tutkijoiden mukaan vielä 10 vuotta nykyisellä hiilidioksidikonsentraation kasvuvauhdilla tekee epätodennäköiseksi selviämisen pois tuhoisalta tieltä.

Meitä on siis jälleen tutkijoiden toimesta varoitettu ja asialla on kiire. Ja toimenpiteiden täytyy olla voimakkaita. Nyt ei ole enää varaa tekosyillä vetkuttaa tarvittavia päätöksiä.

perjantaina, heinäkuuta 13, 2007

Pubiin vai nettiin?

Mikäli aiot viettää ihan omaa laatuaikaa, niin todennäköisesti menet nettiin. Näin väittää brittiläisen BT:n selvitys.

Selvityksen mukaan omaa aikaa vietetään mieluummin menemällä nettiin kuin vaikkapa pubiin, kavereita tapaamaan tai shoppailemaan. Esimerkiksi yli 80% naisista pitää internetiä hyvänä tapana rentoutua.

BT:n selvityksessä määriteltiin myöskin ajankohta, jolloin kansalaiset päättävät paeta päivän arjesta ja siirtyvät omaan aikaan viihdyttämään itseään. Se kellonaika on 18.31.

Uskokoon kuka tahtoo, mutta tämän blogin pitäjä lähtee nyt ulos aurinkoiseen perjantai-iltapäivään ja tarkastamaan terassien sosiaalisen ilmapiirin.

* * *

PS. Tänään on siis taikauskoisten epäonnen päivä ja ilmiöllä on pitkä historia. Sille on myös selityksensä miksi sitä pidetään pahamaineisena päivänä.

keskiviikkona, heinäkuuta 11, 2007

Lunastuksen paikka

Tänään on maailman väestöpäivä.

Väestöliiton mukaan "Äitien ja lasten terveyden edistäminen ja tarttuvien tautien leviämisen pysäyttäminen ovat osa YK:n vuosituhattavoitteita, joihin 189 maata on sitoutunut. Suomi on yksi näistä maista. Kun vuosituhattavoitteet saavuttavat puolivälinsä lauantaina 7. heinäkuuta, YK:n vasta julkaisemassa arviointiraportissa todetaan, että terveystavoitteet eivät nykyisellään toteudu. Rikkaat maat eivät ole sitoutuneet kehitysmaiden auttamiseen."

Niinpäniin. Tilanne kuvaa muutamaa muutakin ongelmaa kuten väestönkasvua tai vaikkapa ilmastonmuutosta. Globaalisti luvataan yhtä jos toista, mutta kun tulee lunastuksen paikka, niin itsekkyys pitää huolen siitä että lupaukset jäävät helposti lunastamatta.

Häpeälliseksi länsimaiden kannalta asian tekee myös se, että osa keinoista ei ole edes kalliita eikä mitenkään monimutkaisia. Jos kehitysmaiden - erityisesti Saharan eteläpuolisen Afrikan - naisten ja tyttöjen lukutaitoon sekä tasa-arvoon panostettaisiin, olisi vaikutuksia saatavissa 10-15 vuodessa ja vaikutukset eivät näkyisi pelkästään terveydessä, vaan myös hyvin monessa muussakin asiassa. Ja tämä ei ole oikeasti edes kallista. Ei ainakaan silloin, jos vertaa maailman miesten asevarusteluun käyttämiin rahoihin.

Auttaisikohan asiaa yhtään se, että itse kukin saisi päättää edes osasta maksamiensa verojen kohdentamisesta?

maanantaina, heinäkuuta 09, 2007

Tiede - mitä se WSOY:n mielestä on?

Ryhdyin pohtimaan sadepäivän kunniaksi hieman kirjahankintoja ja löysin itseni WSOY:n verkkosivuille. Kiinnostuneena klikkailin itseni kyseisen kustantajan tiedekirjoja esittelevälle sivulle ja iltapäiväkahvit meinasivat tulla syliini.

Mikä on arvostetun kustantajan käsitys siitä, mitä luokituksen "Tiede" alle pitää laittaa? Kas tässä 10 listalla ensin esiin tullutta:

  1. Kama Sutra. Rakkauden ja rakastelun onnesta ja iloista
  2. Koraani
  3. Psalmien kirja
  4. Laulujen laulu
  5. Diabeetikon ruutukokki
  6. Äidiksi. Minun odotukseni
  7. Agatston, Arthur; South Beach Dieetti
  8. Ahola, Suvi; Sivumakuja. Kirjallinen keittokirjani
  9. Aulanko, Mari; Työ ja elämäni. Mä mistä löytäisin sen laulun
  10. Baird, David; Tuhat tietä onneen
Näistä kirjoista yhdelläkään ei käsitykseni mukaan ole mitään tekemistä tieteen kanssa. Uskonnolliset kirjat eivät kuulu tieteeseen, kuten eivät laihdutusoppaat tai keittokirjat.

WSOY:n tiede-luokituksen alla on 162 nimikettä, joista pikaisella silmäyksellä vain harva (jos yksikään) liittyy jollain tavalla tieteeseen. Enemmänkin tähän luokkaan on pistetty erilaisia elämäntapaoppaita Dr. Philin tyyliin, dieettioppaita, parisuhdeoppaita, vauvanhoito-oppaita ja uskonnollista kirjallisuutta.

Tässä ei näyttäisi olevan kyse edes mistään vahingosta tai luokituksen ongelmasta, koska listauksissa Tiede kuuluu Tietokirjallisuus-luokan alle, missä on tieteen lisäksi lukuisia muitakin luokkia.

Miten sitten muut kustantajat asian hoitavat? Otavalla ei ole Tiede-luokkaa ollenkaan, vaan opukset on luokiteltu Tietokirjat-luokan alle, Gummeruksella on Tieto- ja harrastekirjallisuuden -luokka ja niin edespäin.

Miksi siis Suomen suurin kustantaja väittää kaikenlaisen mahdollisen kirjallisuuden kuuluvan tieteeseen?

Asia nyt muuten voisi olla sivuseikka, mutta nykyisellään tieteen alle tunnutaan yhteiskunnassa, politiikassa, mediassa ja jopa akateemisessa maailmassa sijoitettavan kaikenlaista mikä sinne ei kuulu ja on sisällöltään täyttä humpuukia, huuhaata tai viihdettä (mitä myös osa WSOY:n tiede-luokkaan sijoittamista teoksista on).

Erilaisen huuhaan intohimo päästä tieteen sisälle on tietysti siinä, että sitä kautta kyseinen toiminta voidaan ikäänkuin virallistaa ja tehdä hyväksyttävämmäksi. Humpuukille haetaan mielellään erilaisia vakuutteluja ja hyväksyntää tiedeyhteisöstä, jotta se möisi mahdollisimman hyvin. Tällaista toimintaa ei ole mitään syytä kenenkään tukea tai ainakaan institutionalisoida.

Media on myös välillä harhateillä sen suhteen mistä tutkimuksessa ja tieteessä oikeasti on kyse. Otetaan nyt esimerkiksi nämä mielipidekyselyt. Sanomalehdet ja tv-uutiset kommentoivat niitä usein "tutkimuksina", mitä ne eivät ole. Mielipidekyselyt ovat enintään jonkinlaisia selvityksiä, mutta yksinkertaisesti ne ovat mielipidekyselyitä. Mielipidekyselyiden tulosten julkistamisessa ja raportoinnissa ei yleensä käytetä tieteellistä menetelmää eikä kyselyiden toteutuksessa ja tulkinnassa käytettyjen menetelmiä altisteta tiedeyhteisön kritiikille. Lisäksi mediassa vilkkuu välillä oikeina uutisina tarinoita milloin mistäkin ihmevärkistä tai astrologisesta asiantilasta.

Käsite "tiede" on varsin moniulotteinen ja siitä voidaan esittää erilaisia tulkintoja, minkä lisäksi käsite on vuosisatojen saatossa saanut uutta sisältöä. Silti on täysin selvää, että ihan mikä tahansa ei tieteen alle kuulu. Sen pitäisi niinkin suuren ja arvostetun kustantajan kuin WSOY ymmärtää.

Jos ei muuta, niin WSOY:n kirjapuoli voisi käydä kysymässä esimerkiksi samaan pörssiyhtiöön kuuluvan Tiede-lehden toimituksesta mitä tiede oikein on tai mitä se ainakaan ei ole.

* * *

PS. Vaikka tässä blogissa käsitelläänkin toisinaan tieteeseen sivusta liittyviä asioita, yksikään tämän blogin kirjoitus ei ole "tieteellinen" artikkeli. Yksikään kirjoitus ei edes pyri olemaan tieteellinen teksti, vaan kyseessä on blogi, jonka kirjoitukset ovat jossain kolumnien ja mielipidekirjoitusten välimaastossa. Tämä ihan vain selvennykseksi ja ettei tule väärinkäsityksiä.

Hukkuuko riisi?

Uutistoimisto AFP:n uutisen mukaan The International Rice Research Institute varoittaa , että ilmastonmuutoksen aikaansaama vedenpinnan nousu saattaa uhata vakavasti maailman tuottoisimpia riisinviljelyalueita.

Monet Aasian tärkeimmistä riisin viljelyalueista sijaitsee jokien matalilla delta-alueilla ja vedenpinnan nousu vaikuttaa esimerkiksi Vietnamissa merkittävästi. Arvioiden mukaan 10 - 85 senttimetrin vedenpinnan nousulla seuraavan vuosisadan aikana on valtava vaikutus riisintuotantoon joissakin maissa mukaan lukien tärkeä riisin viejämaa Vietnam.

Tutkijoiden mukaan asialle on mahdollista tehdä jotain, mutta sen kustannukset ja sosioekonomisen vaikutukset ovat vielä epäselviä.

Riisin merkitys maailman ruokahuollolle on ratkaiseva, koska se on pääasiallinen ravinnon lähde yli puolelle maailman ihmisistä. Mikäli ilmastonmuutoksen uhkaan tässä kysymyksessä ei reagoida ja uhkakuvat pääsevät toteutumaan, inhimillisen kärsimyksen määrää voidaan vain arvioida.

Zerocarbonbritain - utopiaa vai tavoitteita?

Brittiläinen tutkimusyksikkö The Centre for Alternative Technology (CAT) on esitellyt raporttinsa "zerocarbonbritain", jossa kerrotaan siitä millä keinoilla Britannia voisi leikata fossiilisten polttoaineiden aiheuttamisen kasvihuonekaasupäästönsä nollaan 20 vuoden kuluessa.

Keinot olisivat varsin radikaaleja eli fossiiliset polttoaineet pitäisi korvata tuuli ja aaltoenergialla, jota raportin mukaan briteillä on riittävästi. Ydinvoimalle raportti ei lämpene, koska se aiheuttaa uhan terrorismin kautta.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Raportissa mennään syvemmälle elämäntapaan eli mm. lihan tai tuontiruuan hinta nousisi merkittävästi, ulkomaanmatkailusta tulisi kallista ja niin edelleen. Lisäksi raportti ehdottaa hiilipäästömarkkinoiden luomista myös yksilöille, kotitalouksille ja kaikille yrityksille.

CAT:n kehitysjohtaja Paul Allen sanoo Guardianille ja The Heraldille, että nyt tarvitaan valtavaa ohjelmaa ongelman hoitamiseksi ja vertaa sitä Yhdysvaltojen 60-luvun avaruusohjelmaan. Siinä oli valtava tavoite, mutta tarvittava sen saavuttamiseksi tehtiin. Allenin mukaan zerocarbonbritain voi tehdä sen uudestaan eli antaa meille positiivisen tulevaisuuden.

Vastaavan ehdotuksen brittien energian käytön vähentämiseksi on tehnyt Telegraphin mukaan the Royal Commission for Environmental Pollution jo vuonna 2000. Tuo komissio tosin asetti tavoitteen saavuttamisen kauemmaksi eli vuoteen 2050.

Ensi hätään CAT:n ehdotukset vaikuttavat varsin utopistisilta ja varmasti vastustusta herättäviltä. Sen verran syvälle länsimaiseen elämäntapaan nuo ehdotukset menevät.

Silti näitä raportteja ja suunnitelmia tarvitaan, koska ne kertovat siitä minkä koko luokan ongelmasta on kyse. Samalla raportit kertovat myös sen, että tavoite on saavutettavissa ja että siihen on olemassa keinoja, joskin varsin rankkoja sellaisia. Ilmastonmuutoksen hillinnässä onkin tärkeää pyrkiä etsimään ne tarpeelliset keinot, joilla itse asiaan päästään käsiksi.

Suomalaisilla ei tässä kohtaa ole tarvetta pistää päätä pensaaseen, sillä meidän nk. ekologinen jalanjälkemme on eräs maailman suurimmista eli vaikka olemmekin pieni kansakunta myös ilmastonmuutoksen suhteen, kulutamme ympäristöämme varsin paljon suhteessa väkilukuun.



sunnuntai, heinäkuuta 08, 2007

Hyperlama vai prosentti vuodessa?

Skepsiksen Skeptikko -lehden uusimmassa numerossa on Ilpo V. Salmen laaja artikkeli ilmastonmuutoksesta ja siihen kohdistuvista epäilyistä. Vaikka ihmisen vaikutukset kasvihuoneilmiön kiihtymiseen ovatkin laajalti tiedeyhteisössä tunnustettuja asioita, on myös esitetty koko joukko epäilyjä tai vastusta koko ilmiötä kohtaan.

Valtaosa tieteellisestä keskustelusta koskettaa lähinnä poikkitieteellisen kysymyksen yksityiskohtia, ei niinkään koko ilmiön olemassa oloa. Vuosien saatossa erilaiset tieteelliset arviot ovat täsmentyneet ja samalla varoitukset tiukentuneet.

Teorioiden epäileminen ja kriittinen tarkastelu ei ole koskaan turhaa, sillä ne tuovat uusia näkökulmia keskusteluun ja antavat tieteelle mahdollisuuden korjata itseään ja löytää uusia asioita tutkimuksesta.

Sen sijaan on erittäin vaarallista busineksessa, politiikassa ja yhteiskunnassa lykätä päätöksentekoa sillä verukkeella että käytettävissä ei ole lopullista ja täysin varmaa tietoa. Tieteen luonteeseen nimittäin kuuluu se, että lopullista totuutta ei välttämättä ole ikinä olemassakaan, vaan erittäin hyvin paikkaansa pitäviä teorioita, joita jatkuvasti joudutaan korjaamaan ja täsmentämään.

Ilpo V. Salmi kirjoittaa osuvasti:

"Työelämässä ja sodassa olen oppinut, että päätöksenteko vajaan datan varassa on normaali tilanne. Näin on myös ilmastonmuutosasioissa. Koskaan ei pidä jäädä odottamaan täyttä varmuutta eli jäädä tuleen makaamaan."

Politiikassa täyden varmuuden vaatiminen on useinmiten muutosvastarinnasta tai erilaisista eturistiriidoista johtuva tekosyy. Joskus se on yksinkertaisesti sitä, ettei tieto ja ymmärrys ole sillä tasolla, joka antaa päättäjlle mahdollisuuden tehdä päätöksiä. Politiikassa pitäisikin tiedon ja ymmärryksen vaatimisen lisäksi arvioida niitä riskejä, jotka jokaiseen päätökseen sisältyvät ja puntaroida myös päättämättä jättämisen moraalisia vaikutuksia.

Salmi jatkaa ilmastomuutoksesta:

"Entä jos liioittelemme esto- ja sopeuttamistoimenpiteissämme? Ei huolta, pääsääntöisesti se kääntyy loppujen lopuksi ihmisen hyväksi. Ainut turpiin saaja on ehkä kvartaalikapitalismi."

Se on selvää kieltä. Pelko pois ja päättämään, sillä nykyiset päätökset eivät todellakaan riitä ilmatomuutoksen hillitsemiseksi. Kioton sopimus on vasta alkusoittoa sille mitä asian hoitamiseksi oikeasti tarvitaan.

Ja miten talouden sitten käy? Salmi siteeraa Maailmanpankin ex-pääjohtaja sir Nicholas Sterniä, joka on tehnyt Iso-Britannian hallitukselle viime vuonna raportin aiheesta.

"Raportin juju on se, että ilmastonmuutoksen torjunta ja sopeutuminen ei ole bisneksenteon pois sulkevaa eli kestävä kehitys ei tarkoita suinkaan kehityksen pysäyttämistä.

Sternin lääke on: Jos nyt heti aloitetaan ilmastonmuutoksen torjunta- ja sopeuttamistoimet, menetetään kansojen vaurauden globaalista kasvusta yksi BKT-prosenttiyksikkö/vuosi. Jos näin ei tehdä vaan edetään ns. BAU-strategialla (Business As Usual = ei tehdä mitään), saattaa tuloksena olla jonkinasteinen romahdus tai ainakin hyperlama ja BKT:n putoaminen kymmeniä prosenttiyksiköitä."

Haloo! Kuuleeko Maan asukkaat?

Muutenkin Salmen kirjoitus kannattaa hankkia käsiinsä ja toivottavasti Skepsis pistää siitä verkkosivuilleen html-version kaikkien arvioitavaksi ja luettavaksi.

lauantaina, heinäkuuta 07, 2007

Hehkulamput pannaan!


Tämä olikin menossa korvien ja silmien ohi, mutta Australia aikoo kieltää tavalliset hehkulamput. Kielto olisi tarkoitus saattaa voimaa asteittain siten, että vuonna 2010 ne olisi kielletty kokonaan ja korvattu energiatehokkaammilla jo nyt markkinoilla olevilla malleilla. Australian lisäksi ideaa on väläytelty Kaliforniassa.

Hyvä idea. Suomen ja EU:n pitäisi tehdä myös vastaava päätös pikavauhtia. Vaihtoehtoisesti energiaa tuhlaaville hehkulampuille voitaisiin säätää sellainen vero, että niiden hinta nousee energiatehokkaampien ja kestävämpien lamppujen tasolle kaupan hyllyille. Näin voitaisiin kulutuskäyttäytymistä ohjata. Ottaen huomioon uusien energiatehokkaampien lamppumallien pitemmän käyttöiän, energiasäästölamppuja käyttämällä tavallinen kotitalous säästää rahaa.

Kielto olisi tehokas tapa hoitaa asia ja sen voisi porrastaa siten, että tuonti, tuotanto, myynti ja käyttö tulisi regulaation piiriin sopivassa tahdissa, jotta lampuntuottajat ehtisivät sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja vastaavasti kaupan hyllyiltä asiakkaat saisivat haluamansa lamput sujuvasti.

Asia vaikuttaa pieneltä, mutta jos suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin, sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa. Se vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa.

Kaiken lisäksi, mikäli kiellolla olisi sama aikataulu kuin Australiassa, se vapauttaisi sähkökapasiteettia huomattavasti nopeammin kuin minkään ydinvoimalan rakentaminen. Ja tulisi siis huomattavasti halvemmaksi. Luulisi siis teollisuudenkin olevan tällaisen ehdotuksen takana, vai mitä pojat?

Seitsemän

Tänään on siis maaginen 07.07.07 -päivä. Ihmiset menevät kihloihin ja naimisiin oikein urakalla. Se on tietysti hyvä, koska onnellisuus on rajaton luonnonvara, jota käytetään valitettavan vähän.

Numeroihin liitetään kaikenlaisia historiallisia uskomuksia, mielleyhtymiä tai muita sellaisia. Antiikin Kreikasta löytyy seitsemän viisasta miestä sekä seitsemän ihmettä, kristillisestä perinteestä löytyy seitsemän kuolemansyntiä ja niin edespäin.

Myyttiseksi seiskan tekee kaiketi se, että seitsemää pidetään täydellisyyden symbolina. Ehkä tällainen tärkeiden tapahtumien sijoittaminen jollekin mielenkiintoiselle päivämäärälle on harmitonta arkipäivän taikauskoa, ehkä ihan vaan hupaisa yksityiskohta aika-avaruudessa.

Tietenkään päivämäärässä tai itse numerossa ei ole sen kummemmin mitään magiaa, vaan se sattuu olemaan kalenterissa omalla paikallaan. Eräästä näkökulmasta katsottuna kylmä fakta sanoo, että seitsemän on alkuluku, joka on suurempi kuin kuusi ja pienempi kuin kahdeksan.

* * *

Tänään on myös Live Earth -päivä. Ympäri maailmaa järjestetään sarja jättikonsertteja, joilla halutaan herätellä ihmisiä ilmastomuutoksen hillintään. Sivuilla voi tehdä lupauksen siitä mitä itse aikoo tehdä omassa arjessa hyvän asian eteen. Ei tarvita taikatemppuja, itse kukin voi lähteä liikkeelle aika pienillä teoilla. Menkäähän kaikki lupaamaan.

* * *

Minut on haastettu.

Homma toimii siis näin:

Mukaan haastetut kertovat 7 satunnaista faktaa/tapaa itsestään sekä pelin säännöt omassa blogissaan. Sitten heidän tulee haastaa 7 muuta bloggaajaa mukaan ja ilmoittaa haastettujen nimet. Heidän tulee myös jättää kommentti asiasta ko. henkilöiden blogeihin, jotta nämä tietävät ottaa osaa peliin ja katsoa ohjeet haastajan blogista.

Eli seitsemän satunnaista faktaa tai tapaa itsestäni... ja eikun satunnaislukugeneraattori käyntiin:

1. Kahvi. Sitä kuluu paljon ja liikaa. En olen ihan varma, että pidänkö kahvia edes paheena, mutta jos pidänkin, niin kahvi on pahe, josta en taida edes yrittää ikinä luopua.

2. Epäily. Minusta skeptisismi on pätevä tietoteoreettinen asenne. Sopiva epäily toimii myös arkipäivässä, kunhan se ei mene vainoharhaisuuden puolelle. Kaiken huuhaan (kuten astrologia, numerologia, grafologia jne.) epäileminen on minusta suorastaan kansalaisvelvollisuus tai tarkemmin sanottuna; huuhaata pitää vastustaa silloin kun sitä yritetään väittää muuksi kuin viihteeksi.

3. Avaruusooppera. Sanokaa mitä sanotte, niin minusta avaruusoopperat ovat valiokirjallisuutta. Asia tosin taisi tulla sanottua jo tuossa taannoisessa blogientryssä. Ja kunnon avaruusoopperassa on rutkasti sivuja. Mitä enemmän, sen parempi. Näin siksi, että kun juoni on monimutkainen ja pitkä, voi lukija yrittää seurata kirjoittajan ajatuksen kulkua ja rakentaa omia teorioitaan siitä miten asiat muuten olisivat voineetkaan planeettojen välisissä selvittelyissä mennä.

4. Musiikki. En osaa soittaa mitään instrumenttia tai laulaa kunnolla. Kulutan kuitenkin musiikkia jatkuvasti, se ei onneksi katoa mihinkään. Minusta musiikki on tapa jäsennellä jatkuvaa äänimaisemaa ja auttaa keskittymään. Täydellistä hiljaisuutta ei oikeastaan ole normaaliolosuhteissa olemassa missään.

5. Tutkimusmatkailu. Ajattelen niin, että joka päivä pitäisi tehdä ainakin yksi uusi asia. Iso tai yleensä pieni. Se voi olla uusi reitti kodin ja työpaikan välillä, se voi olla uusi blogi tai vaikkapa uusi ruokalaji, jonka opettelee kokkaamaan. Joskus se voi olla ihan oikea vaellus itselle tuntemattomille poluille tai retki kokonaan uuteen kaupunkiin ja sen sykkeeseen. Ohjelmoitu rantaloma; mahdoton ajatus.

6. Aika. Se on ihmiselle rajallinen voimavara, jota kannattaa käyttää hyödyllisesti. Myös nukkuminen on hyödyllistä.

7. Ukkonen. Ulkona paukkuu ukkonen ja olen riemuissani. Ukonilma kertoo äänekkäästi luonnon voimasta ja pistää ihmisen nöyräksi. Kun vastassa ovat miljoonat voltit ja kymmenet tuhannet kelvinit, niin ihmisen ei kannata pullistella ja väittää olevansa jokin luonnon herra.

Jaha... ja nyt sitten pitäisi haastaa 7 muuta bloggaajaa... Kas siinäpä on hienoinen pulma, koska tunnen sen verran vähän sellaisia blogosfäärin kulkijoita, joita vielä ei tiettävästi ole haastettu... Suoritan haastamisen hieman myöhemmin, mutta arvoisat lukijani voisivat sillä aikaa tietysti ottaa oma-aloitteisestikin haasteen vastaan ja pistää siitä kommentin tuohon kirjoituksen jatkeeksi.

Nyt menen hetkeksi ihailemaan salamointia...

sunnuntai, heinäkuuta 01, 2007

Kaksi miestä ja vene


Kaksi miestä, puinen soutuvene, kaksi vapaa, 24 tuntia ja lähes peilityyni järvi. Siinä osallistujan näkökulmasta kaikki olennainen tämän vuoden Lohikuningas -uistelukilpailusta.

Kesälahdella järjestettävä Lohikunigas -uistelukilpailu käydään Puruvedellä, joka on yksi Suomen kirkasvetisimmistä järvistä. Kalakilpailun henki on selvä: veneessä ei saa olla mitään kalastukseen liittyviä elektronisia laitteita ja veneessä ei saa olla moottoria tai muita sellaisia apuvälineitä. Veneen pitää kulkea lihasvoimalla ja kalastuksessa saa käyttää vain kahta vapaa, ei mitään massakalastusta siis.

Kilpailussa on hehkeät palkinnot ja niihin on mahdollisuus päästä käsiksi, vaikka et olisikaan kalastuksen ammattilainen. Niihin ei kuitenkaan pääse käsiksi, jos ei ole valmis siihen mitä se vaatii, soutamaan suomalaisessa kesäyössä ja yrittämällä ymmärtää luonnon oikkuja.

Lohikuningas -kilpailu on myös luonteeltaan muutakin kuin kilpailu. Se on venekuntien tapa koetella itseeän, mutta myös tapa pitää hauskaa ja ottaa rennosti. Kalastaa voi koko yön, jos jaksaa.

Illalla voi mennä myös humpalle tai vaikka saunomaan ja iltanuotiolle paistamaan makkaraa ja lyhyiden teltassa tai laavulle vietettyjen yöunien jälkeen takaisin järvelle hakemaan sitä kalaa, jota kukaan ei ole vielä nähnyt ja josta jatkossa kerrotaan tarinoita uusilla iltanuotioilla.

Pelin henki on siis se, että kilpaile, mutta älä ota sitä liian vakavasti. Riippumatta kisasta, voi aina saavuttaa jotain hienoa ja kokemisen arvoista.

Osallistujajoukko on varsin miesvaltainen, mutta on vesillä myös naisia. Yksin, kaksin tai sekapareissa. Voi tietysti olla niinkin, että vakavan suhteen yksi testi voisi olla se, että pystyykö olemaan toisen kanssa 24 tuntia samassa veneessä ja samoissa kuvioissa kalastamassa.

Tänä vuonna säät suosivat osallistujia ja peilityynellä järvellä hiljaa kalastaen kaksi miestä ja vene kokivat jälleen sen mistä suomalaisessa luonnossa, järvessä ja ystävyydessä on kyse.

Ai mikä sijoitus itse kisassa tänä vuonna? Ei se ole tärkeää, mutta siellä se listalla on.

Kiitokset Karjalan kalamiehet ry:lle hienosta perinteestä ja kilpailusta sekä lämpimästä saunasta Leivonsaaressa keskellä yötä.

EDIT 2.7.2007: Päivän lehti tietää kertoa, että joku yritti huijata itse kilpailussa tuomalla omat kalat mukanaan. Oi aikoja, oi tapoja...