sunnuntai, joulukuuta 30, 2012

Vuosi 2012 - yhteenvedon suunnittelua II

Tuli tuossa tuumittua sitä mistä tämä vuosi jää historiaan ja mistä taas ei?

Pari vakavaa ilmiötä olisi syytä sijoittaa listalle.

Sandy-myrsky. Se, joka iski Yhdysvalloissa mm. New Yorkiin voimalla, iski samalla ilmastonmuutoksen vaikutukset laajempaan tietoisuuteen. Sandy osoitti, mitä ilmtonmuutos saattaa maksaa ja jos noista ilmiöistä kustannuksineen tulee jokavuotisia ongelmia, niin luulisi tyhmemmänkin johtajan tajuavan, että jotain pitää tehdä, koska karkuun ei pääse.

Arktis. Arktinen alue sopisi vuoden ilmiöksi useammastakin syystä. Se on ollut tavallaan ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvän huolen indikaattori. Vuoden kuluessa sen tiimoilta on kuultu hätähuutoja, joiden mukaan lämpeneminen olisi aiempiin arvioihin nähden nopeampaa.

Toisaalta öljy-yhtiöt, esim. Shell, ovat havittelemassa alueelta uusia öljynporauskenttiä. Ajatus on lähinnä karmaiseva ainakin vähintään kahdesta syystä, joista se ehkä vähäpätöisempi - jos näin nyt voi sanoa - on se, että mahdollisen vakavan onnettomuuden (muistamme BB:n ja Meksikonlahden, se on mahdollista) sattuessa, ei ole juuri mahdollisuuksia torjua ongelmaa tai korjata vahinkoja.

Se pahempi pointti on yksinkertaisesti se, että me emme voi porata ja käyttää sitä öljyä, jos aiomme pitää ilmastonmuutoksen hallinnassa. Ilmakehän kantokyvyn rajat tulevat vastaan. Meidän pitää siis jättää se öljy sinne, ihan tulevin sukupolvien vuoksi. Oli se kuinka hyvää businesta tahansa ja tarvitsivat meidän automme kuinka halpaa bensaa tahansa.

Tämä vuosi on tuonut ainakin nämä kaksi asiaa yleisempään tietoisuuteen ja voivat siis jättää tämän vuoden historiaan. Vai pitäisikö kuitenkin veikata maailmanloppua, siis sitä jota ei tullut?

torstaina, joulukuuta 27, 2012

Vuosi 2012 - yhteenvedon suunnittelua

Vuosi on hiljalleen saapumassa finaaliinsa. Mistähän kaikesta tämä vuosi jää historiaan?

Kunnallisvaaleista? Tuskin.

Presidentinvaaleista? Ainakin nk. viralliseen historiaan ne kekkerit päätynevät.

Talvivaaran ympäristökatastrofista? Pitäisi ainakin jäädä muistiin siksi aikaa, että jotain voitaisiin oppia.

Dohan ilmastonevuotteluista? Mitäs siitä pitäisi jäädä historiaan? Mittavat matkalaskut?

Jostain ihan muusta? Täytyypä tovi tuumia.

sunnuntai, joulukuuta 09, 2012

Do-hahahahan analyysit

Palataanpa tässä blogissa ilmastoaiheisiin.

Jos ei itkettäis, niin naurattaisi. Siis tämä Dohan ilmastokokous, vai pitäisikö sanoa valtioiden auktorisoimien ilmastoturistien yhdistyksen vuosikokous. Ilmaston kannalta täysin turha - tai hiilitaseeltaan mitä ilmeisimmin reippaasti negatiivinen - tapahtuma.

Suurimmaksi saavutukseksi näyttää, joidenkin epämääräisten prosessiasioiden lisäksi, nouseen Kioton sopimuksen jatkaminen 8 vuodella. Sillä ei oikeastaan ole juurikaan merkitystä itse ilmaston osalta, sillä Kioton sopimus kattaa enää 15 % kasvihuonekaasupäästöistä.

Parit analyysit aiheesta.

Ensin Ylen uutiset ja Jaana Kanninen:"Dohan kahden viikon kädenvääntö osoittikin, että maat ja maaryhmät pysyvät tiukasti vanhoissa poteroissaan. Yhdelläkään maalla ei ollut tehdä mitään uusia avauksia sen enempää päästövähennysten kuin rahoituskysymystenkään suhteen."

Eli tosiasiassa kenelläkään ei kansainvälisessä yhteisössä ole pallo hallussa.

Sitten Greenpeacen Kaisa Kosonen:"Katsotaanpa totuutta silmiin. Kävi neuvotteluissa miten tahansa, on päästöjä vähennettävä huomattavasti nopeammalla vauhdilla joka tapauksessa – ilmakehä kun ei neuvottele."

Me emme enää kohta voi (tarkoittaa ettemme kykene) päättämään politiikan keinoin miten ongelmaa hallitaan, vaan saamme ohjauksen luonnonilmiöistä ja olemme pakotettuja tekemään äkkinäisiä ja pahimmassa tapauksessa myös harkitsemattomia päätöksiä.

Pikajuna helvettiin kiihdyttää edelleen.



sunnuntai, joulukuuta 02, 2012

Yksityistä kädetystä

WSOY:n varatoimitusjohtaja Leena Majander:"Tarvitaan ääneenlausuttu yhteinen tahtotila siitä, että julkisen ja yksityisen sektorin suhde kansantaloudessa on nyt kestämätön. Tulevaisuuden hyvinvointi rahoitetaan terveen ja kasvavan yksityisen sektorin menestyksen kautta." (Yle 2.12.2012).

Näinhän asian väitetään olevan ja loogisesti onkin niin, että pelkällä julkisen veronmaksajien kustantamalla taloudellisella aktiviteetillä emme tule toimeen, ellemme keksi jostain ikiliikkujaa. Tämä ilmeinen yhteys jätetään kotitehtäväksi, mutta varsinainen pointti on kysymys. Mitä tämä yksityinen sektori aikoo tehdä asian eteen? Toivottavasti vastaus ei ole se, että se odottelee vetovoimansa kasvattamiseksi julkisen sektorin toimia...

Ja sitten sivuhuomautus. Onko kukaan missään arvioinut sitä kuinka paljon julkisen sektorin tehottomuudesta on tosiasiassa yksityisen sektorin kädettömyyden ansiota? Se luku ei ole nolla (tai negatiivinen), minkä kaikki IT-ihmiset tietävät ja kaikesta päätellen myös sote-ihmiset. Ja kunta-alan ihmiset. Ja...

Joululahjat - Osta heti! Katso linkki!

Jouluhurmos on vallannut kauppakeskukset jo aikaa sitten ja tavarataivaan aura sykkii omaa onneaan niille, joille se on elämän sisältö sen itsensä vuoksi.

Meille muille joululahjoilla voi olla jokin merkitys. Kepa ry. on koonnut listan eettisiä lahjoja myyvistä järjestöistä. Kannattaa aina muistaa, että lahjan ei tarvitse olla tavara.

Lista: http://www.kepa.fi/osallistu/eettiset-joululahjat

Ostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaosta!


lauantaina, lokakuuta 20, 2012

Syys

lauantaina, lokakuuta 06, 2012

Kividesign

sunnuntai, syyskuuta 09, 2012

lauantaina, syyskuuta 08, 2012

Harmoniaa

Ainolan kirjastohuone on harmonisin tila, joka on tullut koetuksi vähään aikaa. Kuva pihalta, sisällä kuvaaminen kielletty.

Edistystä

Järvenpään, kuten niin monen muunkin suomalaisen kaupungin keskustan vanhemmat rakennukset on pitkälti purettu ja tilalle on rakennettu kortteleittain tätä. Joku kutsuu sitä edistykseksi.

maanantaina, syyskuuta 03, 2012

Käytettävyys ennenkaikkea

Helsingissä on viety lippuautomaattien käytettävyys uudelle tasolle. Enää kyykistely ja käsittämättömät viestit automaatista eivät ole mitään. Nyt pitäisi murtautua läpi peltilevyjen.

torstaina, heinäkuuta 19, 2012

Cloud design

Puuta

sunnuntai, heinäkuuta 08, 2012

Capital design

Helsingin kaupunki näyttää lopettaneen julkisten roskisten tyhjentämisen. Tämäkin hyvin vilkkasti liikennöidyllä paikalla oleva roskis on niittänyt mainetta jo kotvan aikaa.

maanantaina, heinäkuuta 02, 2012

Luontodesign

tiistaina, kesäkuuta 26, 2012

Palveludesignin tilanne

Tältä se tänään näytti.

perjantaina, kesäkuuta 22, 2012

Ei sepalusta

Juhannus.

lauantaina, kesäkuuta 16, 2012

Design capital

Tuo on haissut jo parisen viikkoa täysinäisenä ja ylitsevuotavana järjestelmäkritiikkinä omalla paikallaan ydinkeskustan ulkopuolella.

sunnuntai, kesäkuuta 10, 2012

Torjunnan tulos

Tätä kaiketikin pyrittiin hillitsemään ajamalla nurin aiemmin nähty rikkaruohojen keltainen kukkaloisto.

sunnuntai, kesäkuuta 03, 2012

Sadetta odotellessa.

Ketoon

Voikukkia oli puistossa runsaasti, mutta ne leikattiin pois ennen kuin niiden siemenet olisivat vallanneet maiseman.

tiistaina, toukokuuta 22, 2012

Luonnon aivastava design

Aivan. Se on sitä itseään. Siitepölyä. Tyylikästä, eikö?

maanantaina, huhtikuuta 23, 2012

Metsä

Lumen sulaessa metsä paljastaa myös sen huikean muovin määrän, jonka ihmiset ovat sinne järjestäneet. Kuvassa mikroaaltouuni.

sunnuntai, huhtikuuta 22, 2012

Itäkeskus

Pohjoismaiden suurin ostoskeskus julisti taannoin mainoksessaan joulun alla 'ostosrauhaa'. Vaikka keskus onkin nyt näköjään remontin alla, paikan rumuus on synnynnäistä. Miten tässä voi olla mitään rauhaa mihinkään aikaan?

tiistaina, huhtikuuta 10, 2012

Herttoniemi

Herttoniemessä on kokoelma vaaleita kerrostaloja mäellä ja niiden joukossa tämä teos, jos sitä nyt sellaiseksi voi sanoa. Varmaan joku tietää miksi moinen on tehty, joskaan syytä ei voi ulkoa päin päätellä.

maanantaina, huhtikuuta 09, 2012

Estetiikkaa?

Ehkä tuo tuo puolikas-teema jää nyt puolitiehen, mutta olkoon siinä. Seuraavaksi tutkitaan kysymystä estetiikasta. Koitetaan tässä blogissa lähestyä kysymystä siitä näkökulmasta, että sillä miten estettisesti rikkaassa ympäristössä elämme, on merkitystä arjen hyvinvoinnillemme.

Jos ei muuten, mielikuvituksen kautta.

Voisi tietysti ajatella niinkin, että miksi ihmeessä ihmisen pitäisi elää jatkuvasti epämääräisen rumuuden ympäröimänä (näinhän tämä menee, vaikka pikkunäppärä vastaväite on siinä, että toisen rumuus on toisen kaunteutta (mutta kuka on täysin vapaaehtoisesti valinnut kaiken sen mitä saa eteensä koettavakseen)).

Tästä päästäänkin siihen, että niin moni tämän ajan viritys tai lähiympäristön tekeminen on mielikuvitusta vailla.

Se taas johtaa ajattelemaan esimerkiksi edellä esitetyn kuvan kaltaisia kannanottoja asian tilojen puolesta. Vai olisiko kuitenkin enemmänkin kysymys siitä, mitä ihmettä tuonkin tekijät ovat ajatelleet? Ja kenties oikein vastaus on:"Eipä oikein mitään".

Pitkin ja poikin tallatessa voi vain ihmetellä, miksi ihmeessä kukaan on suunnitellut ihmisille sellaista estettiikkaa tai sen puutetta, kuin on toteutunut.

Käsitellään nyt tätäkin aihetta kännykkäkameralla, koska se tuntuu sopivan aikaan.

 PS. Tästäpä tulikin mieleen, että pikapuolin saanemme jälleen Helsingin kulttuurieliitin suusta kuulla - emme toki suoraan, mutta sujuvin kiertoilmauksin - kuinka kulttuurivihamielistä on vastustaa veronmaksajien rahojen kaatamista Guggenheim-hankkeeseen. Tai selostusta siitä, miten jotkut ammattivalittajat vastustavat ja polkevat hienoa hanketta mennen tullen. Homman nimi nyt vaan on se, että nuo argumentit osoittavat koko hankkeen heikkouden ja perusteluiden halpuuden.

tiistaina, maaliskuuta 27, 2012

Oleellinen välipuhe

sunnuntai, maaliskuuta 25, 2012

Sto

lauantaina, maaliskuuta 24, 2012

Faasit

tiistaina, maaliskuuta 13, 2012

Puoli

torstaina, maaliskuuta 08, 2012

Puoli

tiistaina, maaliskuuta 06, 2012

Kas...

maanantaina, maaliskuuta 05, 2012

Half

sunnuntai, maaliskuuta 04, 2012

Moon and half

Tästedes, muttei iäti

Tässä blogissa on nyt esitelty kännykameralla (Nokia, 5 megapikselin Carl Zeiss) napsauteltuja kuvia ties mistä aiheista. Huomaa, että kameran kyvykkyys on mitä on, siinä missä kuvaajankin. Mielikuvitus on joissakin kuvissa suuresti sen yläpuolella mitä erilaiset kyvykkyydet ovat. Minkäs teet.

Joka tapauksessa asiassa on oma hauska puolensa ja joissakin tapauksissa samasta asiasta tai ideasta on syntynyt useitakin versioita. Tästä päästäänkin seuraaviin aiheisiin eli tästä eteenpäin teemana on puolikas.

Edellinen aihe ei oikeastaan ollut edes kuvallinen, vaan jollain tasolla verbaalinen. Pointti on se, että Helsinkiin kaavailtu Guggenheim on julkisuteen perusteltuna lähinnä pahvisten perusteluiden päällä ja lähinnä epäselvien toiveiden päällä. Vähän samaan tapaan kuin matkailumainoksella yritettäisiin myydä miljoonien rakennuskohdetta. Kiitos ei.

tiistaina, helmikuuta 28, 2012

Guggenheimin

sunnuntai, helmikuuta 26, 2012

Julkisilla

lauantaina, helmikuuta 25, 2012

Varoilla

keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

Ja

sunnuntai, helmikuuta 19, 2012

Galaktisilla

lauantaina, helmikuuta 18, 2012

Tarinoilla

torstaina, helmikuuta 16, 2012

Ryyditetty

keskiviikkona, helmikuuta 15, 2012

Suunnitelman

tiistaina, helmikuuta 14, 2012

Tapainen

maanantaina, helmikuuta 13, 2012

Esite

sunnuntai, helmikuuta 12, 2012

Sisältää

lauantaina, helmikuuta 11, 2012

Yhtä

Selvästi

torstaina, helmikuuta 09, 2012

Täydentävää

keskiviikkona, helmikuuta 08, 2012

Merkitystä

maanantaina, helmikuuta 06, 2012

Keltaiselle

sunnuntai, helmikuuta 05, 2012

Kulttuurille

Kuin

perjantaina, helmikuuta 03, 2012

Turhuuden

torstaina, helmikuuta 02, 2012

Valuminen

keskiviikkona, helmikuuta 01, 2012

Hiekkaan

tiistaina, tammikuuta 31, 2012

Laskeutuminen