sunnuntai, joulukuuta 30, 2012

Vuosi 2012 - yhteenvedon suunnittelua II

Tuli tuossa tuumittua sitä mistä tämä vuosi jää historiaan ja mistä taas ei?

Pari vakavaa ilmiötä olisi syytä sijoittaa listalle.

Sandy-myrsky. Se, joka iski Yhdysvalloissa mm. New Yorkiin voimalla, iski samalla ilmastonmuutoksen vaikutukset laajempaan tietoisuuteen. Sandy osoitti, mitä ilmtonmuutos saattaa maksaa ja jos noista ilmiöistä kustannuksineen tulee jokavuotisia ongelmia, niin luulisi tyhmemmänkin johtajan tajuavan, että jotain pitää tehdä, koska karkuun ei pääse.

Arktis. Arktinen alue sopisi vuoden ilmiöksi useammastakin syystä. Se on ollut tavallaan ilmastonmuutoksen ja siihen liittyvän huolen indikaattori. Vuoden kuluessa sen tiimoilta on kuultu hätähuutoja, joiden mukaan lämpeneminen olisi aiempiin arvioihin nähden nopeampaa.

Toisaalta öljy-yhtiöt, esim. Shell, ovat havittelemassa alueelta uusia öljynporauskenttiä. Ajatus on lähinnä karmaiseva ainakin vähintään kahdesta syystä, joista se ehkä vähäpätöisempi - jos näin nyt voi sanoa - on se, että mahdollisen vakavan onnettomuuden (muistamme BB:n ja Meksikonlahden, se on mahdollista) sattuessa, ei ole juuri mahdollisuuksia torjua ongelmaa tai korjata vahinkoja.

Se pahempi pointti on yksinkertaisesti se, että me emme voi porata ja käyttää sitä öljyä, jos aiomme pitää ilmastonmuutoksen hallinnassa. Ilmakehän kantokyvyn rajat tulevat vastaan. Meidän pitää siis jättää se öljy sinne, ihan tulevin sukupolvien vuoksi. Oli se kuinka hyvää businesta tahansa ja tarvitsivat meidän automme kuinka halpaa bensaa tahansa.

Tämä vuosi on tuonut ainakin nämä kaksi asiaa yleisempään tietoisuuteen ja voivat siis jättää tämän vuoden historiaan. Vai pitäisikö kuitenkin veikata maailmanloppua, siis sitä jota ei tullut?

torstaina, joulukuuta 27, 2012

Vuosi 2012 - yhteenvedon suunnittelua

Vuosi on hiljalleen saapumassa finaaliinsa. Mistähän kaikesta tämä vuosi jää historiaan?

Kunnallisvaaleista? Tuskin.

Presidentinvaaleista? Ainakin nk. viralliseen historiaan ne kekkerit päätynevät.

Talvivaaran ympäristökatastrofista? Pitäisi ainakin jäädä muistiin siksi aikaa, että jotain voitaisiin oppia.

Dohan ilmastonevuotteluista? Mitäs siitä pitäisi jäädä historiaan? Mittavat matkalaskut?

Jostain ihan muusta? Täytyypä tovi tuumia.

sunnuntai, joulukuuta 09, 2012

Do-hahahahan analyysit

Palataanpa tässä blogissa ilmastoaiheisiin.

Jos ei itkettäis, niin naurattaisi. Siis tämä Dohan ilmastokokous, vai pitäisikö sanoa valtioiden auktorisoimien ilmastoturistien yhdistyksen vuosikokous. Ilmaston kannalta täysin turha - tai hiilitaseeltaan mitä ilmeisimmin reippaasti negatiivinen - tapahtuma.

Suurimmaksi saavutukseksi näyttää, joidenkin epämääräisten prosessiasioiden lisäksi, nouseen Kioton sopimuksen jatkaminen 8 vuodella. Sillä ei oikeastaan ole juurikaan merkitystä itse ilmaston osalta, sillä Kioton sopimus kattaa enää 15 % kasvihuonekaasupäästöistä.

Parit analyysit aiheesta.

Ensin Ylen uutiset ja Jaana Kanninen:"Dohan kahden viikon kädenvääntö osoittikin, että maat ja maaryhmät pysyvät tiukasti vanhoissa poteroissaan. Yhdelläkään maalla ei ollut tehdä mitään uusia avauksia sen enempää päästövähennysten kuin rahoituskysymystenkään suhteen."

Eli tosiasiassa kenelläkään ei kansainvälisessä yhteisössä ole pallo hallussa.

Sitten Greenpeacen Kaisa Kosonen:"Katsotaanpa totuutta silmiin. Kävi neuvotteluissa miten tahansa, on päästöjä vähennettävä huomattavasti nopeammalla vauhdilla joka tapauksessa – ilmakehä kun ei neuvottele."

Me emme enää kohta voi (tarkoittaa ettemme kykene) päättämään politiikan keinoin miten ongelmaa hallitaan, vaan saamme ohjauksen luonnonilmiöistä ja olemme pakotettuja tekemään äkkinäisiä ja pahimmassa tapauksessa myös harkitsemattomia päätöksiä.

Pikajuna helvettiin kiihdyttää edelleen.



sunnuntai, joulukuuta 02, 2012

Yksityistä kädetystä

WSOY:n varatoimitusjohtaja Leena Majander:"Tarvitaan ääneenlausuttu yhteinen tahtotila siitä, että julkisen ja yksityisen sektorin suhde kansantaloudessa on nyt kestämätön. Tulevaisuuden hyvinvointi rahoitetaan terveen ja kasvavan yksityisen sektorin menestyksen kautta." (Yle 2.12.2012).

Näinhän asian väitetään olevan ja loogisesti onkin niin, että pelkällä julkisen veronmaksajien kustantamalla taloudellisella aktiviteetillä emme tule toimeen, ellemme keksi jostain ikiliikkujaa. Tämä ilmeinen yhteys jätetään kotitehtäväksi, mutta varsinainen pointti on kysymys. Mitä tämä yksityinen sektori aikoo tehdä asian eteen? Toivottavasti vastaus ei ole se, että se odottelee vetovoimansa kasvattamiseksi julkisen sektorin toimia...

Ja sitten sivuhuomautus. Onko kukaan missään arvioinut sitä kuinka paljon julkisen sektorin tehottomuudesta on tosiasiassa yksityisen sektorin kädettömyyden ansiota? Se luku ei ole nolla (tai negatiivinen), minkä kaikki IT-ihmiset tietävät ja kaikesta päätellen myös sote-ihmiset. Ja kunta-alan ihmiset. Ja...

Joululahjat - Osta heti! Katso linkki!

Jouluhurmos on vallannut kauppakeskukset jo aikaa sitten ja tavarataivaan aura sykkii omaa onneaan niille, joille se on elämän sisältö sen itsensä vuoksi.

Meille muille joululahjoilla voi olla jokin merkitys. Kepa ry. on koonnut listan eettisiä lahjoja myyvistä järjestöistä. Kannattaa aina muistaa, että lahjan ei tarvitse olla tavara.

Lista: http://www.kepa.fi/osallistu/eettiset-joululahjat

Ostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaostaosta!