lauantaina, joulukuuta 15, 2007

Bali päättyi

Indonesian Balilla järjestetty ilmastokokous sitten päättyi ja lopulta hyväksyi ajatuksen kasvihuonekaasujen leikkaamiseen tähtäävän neuvottelukierroksen aloittamisesta. Mitään määrällisiä tavoitteita ei asetettu.

Sinänsä kokous saavutti siis tavoitteensa, mutta kinaamiseksihan se meni, kun USA vänkäsi vastaan kehitysmaiden mahdollisista lievennyksistä päästöjen vähennyksiin. Jälleen kerran maailman rikkain valtio kertoi siis omalla äänellään omasta ahneudestaan.

Tarkkoja tavoitteita kokous ei siis kyennyt asettamaan, vaikka esimerkiksi meidän EU:mme ehdotti muotoilua, jossa vaaditaan rikkaita teollisuusmaita leikkaamaan kasvihuonekaasupäästöjään 25-40 prosenttia vuoden 1990 määristä vuoteen 2020 mennessä. Näitä muotoiluja vastustivat USA, Kanada ja Japani.

Lähtökohtaisesti on hyvä asia, että kaikki 190 osallistunutta maata ovat mukana tulevassa neuvotteluprosessissa, siis myös ne jotka eivät ole nyt mukana Kioton sopimuksessa. Neuvottelukierroksella on siis ainakin periaatteessa mahdollisuus onnistua, vaikka poliittinen ilmasto ei sellaista välttämättä lupaakaan.

Niin kauan kuin on aikaa on toivoa, ehkä. Tosin nyt nähty vetkuttelu on lähinnä vain ja ainoastaan tyhmää, minkä historia tulee aikanaan osoittamaan.

Ei kommentteja: