lauantaina, helmikuuta 16, 2008

Lehden kuoret

Eilen tuli postiluukusta paksunoloinen Tietoviikko, kiva juttu.

Tarkempi tarkastelu osoitti, että 16 sivuisen lehden välissä on 24 sivuinen Talentumin muidenkin lehtien välissä ilmestyvä työpaikkaliite ja 10 sivuinen IT-toimittajan kumppaniliitteeksi kutsuttu lehti. Siis 36 sivua liitteitä ja 16 sivua itse lehteä. Tarkempi selvitys osoitti, että Tietoviikon mitta on ollut tyypillisesti tuo 16 sivua.

Samana päivänä ilmestyvässä Tekniikka & Talous -lehdessä on 24 sivua ja sen sisällä tällä viikolla tuo samainen työpaikkaliite 24 sivua. Tasapeli siis.

Lehtien täytyy luonnollisesti huolehtia taloudestaan ja ilmoitusmyynti on yksi keskeinen tulonlähde.

Jotain kieltämättä kertoo paperilehtien nykyisestä tai tulevasta kohtalosta se, että ne tuntuvat hetkittäin olevan enemmänkin ilmoitusten kuoria ja kuorrutusta kuin pääasiaa. Itse sisältö esimerkiksi em. lehdissä on ammattitaidolla tehty, sitä on syytä korostaa.

En tiedä lisäävätkö vai vähentävätkö tällaiset liitepakkaukset lehtien välissä niiden luotettavuutta, luettavuutta ne jossain määrin häiritsevät. Toisaalta nuo liitteet ovat ainakin Vaiheiselle aivan turhaa luonnonvarojen tuhlausta, sillä ne liitteet joutuvat hiljaisten kirosanojen saattelemana ilman avaamista suoraan paperinkeräykseen.

Taitaa olla tosiaan niin, että jos haluaa vain lukea uutisia eikä plärätä mainoksia, kannattaa katsoa netistä.

Ei kommentteja: