Oppiminen
Kun ihmisten toimintaa katsoo suurempina joukkoina, kuten yhteiskuntina tai vaikkapa hallituksina, niin näyttää siltä, ettei ne ole kaikesta väitetystä tiedon määrän lisääntymisestä huolimatta oppineet juuri mitään.
Niin tosin taitaa olla, kuten Milton Friedman on todennut, että "Hallitukset eivät koskaan opi. Vain ihmiset oppivat". Omituista on vain se, miksi tämä ihmisten oppiminen ei välillä tunnu näkyvän missään.
Jos pitäydytään julkisessa toiminnassa, niin yksi esimerkki on se, että aseisiin käytetään yhä enemmän rahaa. Miksi? Yhteiskunnilla itsellään on näinä aikoina tarvetta voimavaroista niin ilmastonmuutoksen, öljyn kuin ruoankin hinnan muutosten suhteen. Aseisiin panostavat näköjään myös ne, jotka ovat niihin aikaisemminkin panostaneet eli luulisi jo riittävän.
Yhdysvalloissa valtaa pitävät voimat ovat torjuneet ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen tähdänneen lakiesityksen senaatin äänestyksessä. Maailman paineet ja tavoitteet päästöjen rajoittamiseksi eivät ilmeisesti ole tuon mahtivaltion päättäviä aivoja tavoittaneet.
Kun Euroopassa puhutaan kivoja vaativista ympäristötavoitteista, niin seuraavassa vaiheessa paikalle saapuvat vesittäjät kuin pääskyset joka kevät. Niin nytkin on saatu autojen päästörajoista aikaiseksi kompromissi Ranskan ja Saksan välillä, jolla lähdetään tarpeellisia tavoitteita vetkuttamaan ja vesittämään. Ihan vain autoteollisuuden lyhytnäköisten intressien suojelemiseksi.
Se, että maapallon kestokyky on oikeasti koetuksella, ei todennäköisesti ole mikään uutinen kenellekään. Eikä sekään, että Kiinan kuormitus maapallolla kasvaa koko ajan. WWF:n ja Kiinan viranomaisten raportin mukaan Kiina kuluttaa nykyisellään luonnonvaroja kaksi kertaa niin paljon kuin sen ekosysteemi kestää. Jos kulutus kasvaa samaan, mitä Yhdysvalloissa kulutetaan, kaikki maailman resurssit kuluvat kiinalaisten kulutukseen. WWF:n toisen raportin mukaan afrikkalaisten keskimääräinen kulutus on todettu edelleen selvästi pienemmäksi kuin länsimaiden. Kuitenkin on niin, että useissa maissa myös Afrikassa kansalaisen ekologinen jalanjälki on jo liian suuri luonnon kestokykyyn nähden.
Biodiversiteetin katoamisen tiedetään maksavan yhteiskunnille maltaita ja esimerkiksi lintujen populaatioissa on käynyt viime vuonna reipas kato. Nämäkään eivät ole mitään uutisia. Silti Kyproksessa on vuoden aikana saalistettu laittomasti yli miljoona muuttolintua ja pistetty pataan. Eikä Kyproksen hallitus edes yritä tehdä asialle mitään, päinvastoin. Nykyään salametsästyksestä voi saada kolme vuotta vankeutta tai 17 000 euroa sakkoa, mutta parlamentissa ajetaan ehdotusta, jonka mukaan saalistajaa uhkaisi enintään 200 euron rikesakko.
Edellä mainitut esimerkit ovat siis vain yhden päivän uutisannista.
Tiedosta ei luulisi nykyisellään olevan pulaa eikä siitä, voidaanko sitä jakaa riittävästi. Tahdostahan nämä asiat ovat kiinni, eikä sitä milloin missäkin asiassa omaan napaan tuijottaessa näytä riittävän siellä missä sitä pitäisi löytyä. Vaatii poliittista osaamista tehdä niitä päätöksiä, joilla suunta muuttuisi, mutta ilmeisesti sitäkään ei näytä löytyvän.
Meillä on vielä pitkä matka ja yhä pitenee...
5 kommenttia:
Jotta alamaiset pysyvät kurissa ja nuhteessa lisätään asevarustelua! Näin se on mennyt maailman sivu huonojen aikojen uhatessa. Joten ovatko oppineet vai ottavatko oppia.
Tietohierarkiat ja klusterit ovat jo valmiina sillä lailla, että sellaiset chaplinit kuten minä, joka faabelin lailla heittää tärkeät asiat peliin ja tekee tärkeistä asiosta faabeleita - ihan miten vaan - niin saamme elämän joka vie meitä pelleksi. Emme siis sitä alun perin ole olleet mutta rankka vastus aiheuttaa ensin hymyä, sitten ärtymystä koska lintukotoon jämähtänyt kulttuuri ei opi kuin liian myöhään - ja näin vain valta tajuaa, mitä tuo Chabbe oikein taitaa osaa.
Pelle siis syntyy siitä kun vain valta tajuaa omat riskinsä pellen avulla ja sinä aikana kun muu maailma ottaa hitaasti opiksi pelle joutuu aina vain taaksepäin - eli pelleksi. Uskottavuus kaadetaan ja sen jälkeen todetaan kun ei enää kelpaa konsultiksi (vaikka konsultit nappaavat samalla tiedon tietysti) että "sillä ei taida olla oikein uskottavuutta".
Näin surullista se on kun tiedon kanssa lähtee leikkimään. Mutta Jumala (johon uskon) tulee rankaisemaan näitä tiedolla leikkiviä koska heillä on eniten opittavaa: paradoksaalista siis.
Kun kuvittelee osaavansa kaiken joutuukin tarkkailuluokalle.
Muut eivät halua heihin enää luottaa ja näin tulee käymään sille ryhmälle, jota on ennenkin yritetty polttaa. Onpa siis sääli, etteivät todella ota ikinä historiasta opiksi.
Aseet ja tappaminen on edelleen kannattavampaa maailmassa jossa lasketaan henkilötyöpäiviä mittariksi.
Niinpä. Opiskelujani ohjannut dosentti aikanaan sanoi, että mitä enemmän luulee omasta oppialastaan tajuavansa, sitä vähemmän siitä oikeasti ymmärtää.
Luottamus ja uskottavuus ovat sillä tavalla jännittäviä asioita, etteivät ne riipu välttämättä siitä, mita oikeasti osaa ja mitä ymmärtää, vaan myös viestinnän koko kirjolla on merkitystä. Kenties siksi poliitikot saavatkin höperehtiä rauhassa, kun tekevät sen uskottavasti.
lepis, totta. Se voima on vallan väline. Niin olisi viisauskin, jos sitä vain haluttaisiin käyttää uskottavasti ja oikein.
Homo garrulus, tämäkin on totta. Asevarsutelu lienee erittäin kannattavaa ja ahnetta businesta, jossa tavallinen kansalainen maksaa viulut loppupelissä. Vastaansanomat on argumenttihan on aina se, että jos et maksa näistä ja näistä sotakoneista noita miljardeja, joku vihollinen tulee ja tappaa. Ja sitten taas sijoitetaan törkeitä summia uusiin sotakoneisiin, kun sama raha ja osaaminen (sotakoneisto syö myös runsaasti osaamispääomaa) voitaisiin ohjata johonkin kaikkia kriisejä ennaltaehkäisevään toimintaan ja rauha ylläpitoon (aseethan eivät kaiketikaan lisää turvallisuuden tunnetta kuin pienen joukon osalta).
Joku on myös sanonut, että poliitikot eivät opi virkakautensa aikana uusia asioita, en muista kuka sanoi. Mitä tulee ilmastoon ja Bushin hallintoon, tämä pitää enemmän kuin paikkansa. Bushin viesti on koko aika ollut, että pästörajoituksista on taloudellista haittaa, siksipä niitä ei pidä tehdä. Kuinka järkyttävän lyhytnäköistä.
Kohta vaihtuu valta. Yhdentekevää kuka tulee tilalle, muutos on parempaan suuntaan.
Lähetä kommentti