tiistaina, elokuuta 12, 2008

Ei paniikkia

Talousennusteet eivät ole valkenemaan päin.

Nordea tulkitsee Yhdysvaltain keskuspankin FED:n luottokyselyn tuloksia siten, että pahin on siellä vielä edessä. Kyselyn mukaan Yhdysvaltojen rahoituskriisi laajenee yhä. Asuntoluotoista liikkeelle lähteneen ja rajusti kulutusluottotappioita lisänneen rahoituskriisin vaikutukset taloudeen pahenevat siis edelleen.

Ongelman heijastukset Eurooppaan eivät ole mitenkään suoria, mutta on ilmiselvää ettei asiaa voi meilläkään olankohautuksella ohittaa.

Kuluttajien takinkääntö autovalinnoissa on saanut laskemaan yhä edelleen suurten amerikkalaisten autonvalmistajien Fordin ja General Motorsin luottoluokitusta. Analyytikot väläyttelevät jo konkurssia jollekin suurista autonvalmistajista maassa. Edellä mainitut ja Chrysler ovat tehneet suuria tappioita viimeaikoina ja myynti ei edelleenkään vedä.

Bensasyöpöillä mallien myynti tuskin tulee vetämäänkään. Vähänkuluttavat pikkuautot menevät samaan aikaan kauppiailta käsistä. Odotettavissa saattaa siis olla hyvinkin iso teollinen ruumis ja miksi? Siksi etteivät kuluttajat ole halunneet ympäristöystävällisempiä autoja halvan bensiinin aikana ja autoteollisuus ei sellaisia ole ymmärtänyt tehdä.

Laivarahtien määrä on maailmalla pudonnut lyhyessä ajassa jopa neljänneksellä. Mistään paniikista analyytikot eivät puhu, sillä kyseessä on kasvusuhdanteessa huimasti kasvaneiden rahtimäärien tasoittumisesta.

Maailmantalouden pulssiksikin kutsutun laivarahdin tilauskannan jyrkkä putoaminen aiheuttaa kuitenkin harmaantuvia hiuksia eri paikoissa. Se saattaa kuvata suurten talouksien tulevaa taantumaa. Rahtien hiipumisessa näyttelee osaansa myös kohonneet polttoainekustannukset.

Taloudessa ei siis ole paniikkia, ainakaan vielä.

Ei kommentteja: