keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

Fobistisia selityksiä

Päivän mediauutinen on väistämättä Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen johtajasopimuksen irtisanominen ennen kuin hän edes ehti aloittamaan tehtävässään.

Osapuolet ovat päivän mittaan ampuneet kovapanosammuntoja pitkin mediakenttää ja osapuolten kuvaukset tapahtumista ovat vahvasti ristiriidassa keskenään.

Mediakonserni Alma Media sanoo, että irtisanomisen syy on luottamuspula. Korhonen sanoo irtisanomisen syyksi sen, että hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa naisen kanssa.

Julkisuuteen on toimitettu Korhosen muistio, jossa hän kuvailee Alma Median johdon suhtautumista ja käytöstä irtisanomistilanteessa. Siinä hän kertoo kuinka lehtitalo ei edes olisi valinnut Korhosta tehtävään hänen seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, mikäli he olisivat tienneet asiasta. Muistion mukaan keskustelu sai muutenkin loukkaavia sävyjä.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne kertoi, että Korhonen valehteli työhaastattelussa puolisonsa poliittisen aktiivisuuden. Korhosen puoliso on kuntavaaliehdokkaana Vantaalla. Telanteen mukaan Alma Medialle on tärkeää, että päätoimittajien lähiomaiset eli puolisot, ovat poliittisesti neutraaleja.

Iltapäivällä kuitenkin selvisi myös se, että myös toisen Alma Median lehden eli Pohjolan Sanomien päätoimittajan puoliso on kunnallispoliitikko.

Alma Media antoi vielä erikseen tiedotteen täsmentääkseen asiaa ja ilmoitti luottamuspulan taustalla on Korhosen valheellinen esiintyminen työhaastattelussa.

Korhonen kiistää valehdelleensa työhaastattelussa mitään. Korhonen kertoo myös, että hänelle tarjottiin 90 000 - 100 000 euron rahasummaa, jos hän olisi irtisanoutunut kaikessa hiljaisuudessa.

* * *

Pelin henki on se, että ihmisen seksuaalista suuntautumista ei saa edes kysellä työhönottohaastettelutilanteessa ja irtisanominen sen perusteella on työsyrjintää.

Myöskään poliittisten suuntautumisten kyseleminen ei normaalisti kuulu asiaa. Silloin, kun kyse on nimenomaisesti poliittisesti sitoutumattomasta lehdestä, on luonnollista ettei sen päätoimittaja voi olla poliittisesti aktiivinen henkilö. Se että, kysellään puolison aktiivisuuden perään on jo arveluttavaa. Puolison poliittinen kanta tai aktiivisuus ei kuulu niihin keskusteluihin.

Kun Alma Median viestintäjohtaja vaatii, että "päätoimittajan pitäisi pystyä kertomaan rehellisesti kaikista henkilökohtaisista taustoistaan", hän ei tule kunnioittaneeksi kaikkien lakien ja pykälien henkeä.

"Kaikista henkilökohtaisista taustoista" ei tarvitse kertoa, eikä kaikista taustoista saa edes kysellä. Työhönottohaastattelussa ei saa kysyä esimerkiksi sitä aikooko työnhakija kenties hankkia lapsia tai onko hän kenties raskaana. Eikä sellaiseen kysymykseen, jos joku sellaisen esittää, tarvitse vastata.

Valehteliko joku haastatteluissa jotain vai ei, siitä on lähinnä sana sanaa vastaan.

Median kautta Alma Median selitykset näyttävät vähintäänkin omituisilta noinkin ison konsernin ja ammattijohdon toiminnaksi. Se kertoo omaa kieltään, miten ja millä tavalla eri vaiheessa sieltä on selityksiä annettu.

Jos Korhosen muistiossaan esittämät asiat ovat totta, niin se osoittaa Alma Median johdon olevan pihalla tämän ajan maailmanmenosta ja johtamiskulttuurista. Jos jossain yrityksessä johto toimii Korhosen esittämällä tavalla, olisi sille näytettävä ovea yrityksestä samalla hetkellä.

Se olisi itsensäpaljastava epäluottamuksen syy, sillä tuollainen toiminta ja asenteellisuus heijastuisi myös muualla johtamisessa heikentäen organisaation toimintakykyä.

* * *

Kokonaan toinen asia on sitten Korhosen johtajasopimus, johon viitataan. Johtajasopimuksia tehdään yleensä toimitusjohtajien, kunnanjohtajien ja muiden vastaavien kohdalla.

Yksi niihin liittyvä seikka usein on se, että irtisanominen voidaan suorittaa välittömästi, mikäli epäluottamus yhtiön hallituksen ja toisen sopijapuolen välille syntyy. Ja vieläpä siten, että epäluottamusta ei hirveästi tarvitse perustella, kuten esimerkiksi yritysjohtajien saadessa potkut on voitu huomata.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että potkuja voidaan antaa ihan mistä syystä tahansa tai millään lailla ei olisi merkitystä.

Työsyrjintärikosesta voi saada sakkoja tai jopa vankeutta. Näistä tapauksista ei ole herkästi oikeuteen asti menty, mikä tietysti saattaa antaa johtajille väärän mielikuvan siitä, etteivät ihmiset uskaltaisi puhua asiasta.

Johtajasopimuksen edellyttäminen ison konsernin yhden pienehkön lehden päätoimittajalta kuullostaa sekin lähes hätävarjelun liioittelulta, vaikka lehden päätoimittajan tapauksessa sille saattaakin löytyä järkeviä perusteluita.

* * *

Riippumatta ihan siitä, miten edellä kuvattu tapahtumasarja on mennyt ja tulee jatkumaan, on syytä tiedostaa, että työsyrjintä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi ei ole edelleenkään yhteiskunnassamme mitenkään poissuljettu asia. Sitä esiintyy yhä edelleen, vaikka lait tasavertaisuuden toteutumiseksi on säädetty jo iät ja ajat sitten.

Se ei ole ainutkertaista, että joku on jätetty valitsematta työtehtävään seksuaalisen suuntautumisen vuoksi tai saanut töistä jopa potkut. Eikä kaikkiin tapauksiin ole edes syyllistyneet kokemattomat johtajat, vaan myös näkyvissä tehtävissä olevat henkilöt, joilla pitäisi olla ymmärrys asiasta.

Kysymys on pimeistä asenteista ja ennakkoluuloista, joita vieläkään ei ole yhteiskunnastamme saatu kitkettyä pois. Asennevamma ei katso ihmisen koulutukseen, asemaan, ammatilliseen osaamiseen tai statukseen.

Se on yksilön ominaisuus, jonka pitäisi olla johtajaksi valitsemisen este. Se on johtajalle moraalinen ongelma. Eikö johtajien sitten sellaisesta pitäisi kertoa työhönottohaastatteluissa?

4 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kyllä on Alma Mediassa arvojen, visioiden, strategioiden ja IRL-toiminnan välillä räikeä ero.

Boikotissa. No, se on helppoa kun en ole ostanut niitä ennenkään vuosiin (Iltalehti kieoskilta).

Sen verran aktivoiduin sinnepäin että poistin vanhan blogini Vuodatuksesta (mikä hetki sillekin ostouutiselle!) ja kävin marisemassa Vuodatuksen tiedotusblogissa Alman henkilöstöpolitiikasta.

Vaiheinen kirjoitti...

Aika omituiselta tuio Alma median puuha näyttää.

Ja siihen ovat sitten reagoineet jo vähän muutkin eli johtamisen tyyliä, tapaa ja sisältöä kannattaa alkaa miettiä, jos lehtiin ilmestyy otsikoita kuten tänään: "Danske Bank: Emme omista Alman osakkeita".

Ovathan he siellä Almassa nyt jo pohtineet toimitujohtajankin luottamusta ja näköjään sellaista löytyy. Tosin, joku syy sellaiseenkin pohdintaan on pitänyt olla.

Alma median eiliset selitykset on niinikään tyrmätty tänään aika pitkälle, jäljellä on vain tuo valehtelemiseen liittyvä syytös.

Aika noloa viestintäfirmalle muuten tuo eilinen seilailu erilaisten selitysten perässä...

Halo Efekti kirjoitti...

Ylen sivuilta: "Tampereella järjestetään perjantaina mielenosoitus Lapin Kansan omistavan Alma Median toimintaa vastaan. Mielenosoittajat kokoontuvat Aamulehden ala-aulaan puoli yhdeltä. He kritisoivat Lapin kansan päätoimittajaksi nimitetyn Johanna Korhosen potkuja."

Tässä on nyt brändinhallinta melkoisessa hurrikaanissa ;D

Vaiheinen kirjoitti...

No on. Facebookissa on perustettu ryhmä "Seksuaalista syrjintää vastaan: Älä osta Alma Medialta" ja jengiä liittyy siihen laumoittain. Eilen illalla ryhmä oli kerännyt parissa päivässä 2600 jäsentä, nyt lukema on 3200 ja kasvaa.

Taisi lähteä Alma median johdolta ja vanhoillisilta päätoimittajilta homma lapasesta kerralla. Tätä menoa omistajat joutuvat pohtimaan kauanko alamäkeä katsovat.

Tätä kirjoitettaessa Alma Median pörssikurssi on -2.59% alamäessä. Siihen toki voi olla montakin syytä, mutta kohu tuskin ainakaan hidastaa kurssilaskua.