sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Some day classic: Free Bird

Jotkut artistit ovat omien tyylilajiensa ikoneja ja jotkut vain soveltavat tyylinsä ideaa. Seuraava yhtye kuuluu ikoneihin.


Southern rockin ikoni Lynyrd Skynyrd julkaisi biisinsä Free Bird vuonna 1973. Biisi on yhtyeen yksi merkittävimmistä kappaleista, jolla bändi usein päätti keikkansa. Biisi nousi singlenä Billboardin listalla sijaluvulle 19. Biisi tunnetaan myös avausfraasistaan "If I leave here tomorrow would you still remember me?".

Free Bird ei ehkä ole Lynyrd Skynyrdin tunnetuin biisi, sillä bändi teki myös sellaisen klassikon kuin Sweet Home Alabama.

Free Bird löytyy yhtyeen ensialbumilta nimeltään (pronounced 'lĕh-'nérd 'skin-'nérd). Biisin tekijöiksi on merkitty yhtyeen kitaristi Allen Collins ja laulaja Ronnie Van Zant.

Lynyrd Skynyrdin historia juontaa juurensa aina vuoteen 1964 asti, mutta yhtyeen huippusuosio sijoittuu vuosien 1973-1977 välille. Yhtyeen taival katkesi 20.10. 1977 kun yhtyettä kuljettanut Convair 240-lentokone syöksyi polttoaineen loputtua soiseen metsään Mississippin Gillsburgissa. Onnettomuudessa kuolivat laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines, hänen siskonsa Cassie Gaines, kiertuemanageri Dean Kilpatrick ja koneen molemmat lentäjä. Muut yhtyeen jäsenet saivat vakavia vammoja.

Yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet kasasivat bändin uudestaan vuonna 1987 ja laulajaksi tuli Ronnie Van Zantin pikkuveli Johnny Van Zant. Johnny kieltäytyi pitkään laulamasta Free Bird-biisiä keikkojen päätteeksi, se tehtävä jäi yleisölle.

Lähteitä ja linkkejä:

Video on kuvattu vuonna 1974 Saksassa. Videon lähde: Dailymotion

5 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Lynyrd Skynyrd taitaa olla tulossa Hkiin keikalle toukokuussa.

Muhevaa menoa.

Anonyymi kirjoitti...

hieno kappale, kylläpä osaavat soittaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Osaavat kyllä. Tuo kitarasoolo on ihan kuuntelemisen arvoista meininkiä.

Okei. Vanhat herrat ovat siten kiertueella:-)

Anonyymi kirjoitti...

Mun biisi ;D

Lynyrd Skynyrd forever!

Vaiheinen kirjoitti...

Se on sitten sun(kin) biisi :-)