perjantaina, huhtikuuta 24, 2009

Haloo haloo - osa 2

Suomalainen metsäteollisuus kouristelee vaikeuksissaan. Siinä missä suomalaiset metsäfirmat ovat tehneet muualla maailmassa sidettävää tulosta, Suomessa kynnetään tappiolla. Leikkaukset tuotannossa ja työvoimassa ovat arkipäivää.

Pelin henki on se, että muualla tuotetaan paperia edullisemmin.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ei lupaa valtion tulevan sen kummemmin apuun. Hän selvittää, että parhaiten tilanteessa auttaisi - ei tietenkään lyhyellä aikavälillä - lisäydinvoiman rakentaminen.

Harvoin on kuullut yhtä löperöä ydinvoiman lisärakentamisen puolutuspuheenvuoroa.

Ensinnäkin, energian hinta ei ole paperin hinnanmuodostuksessa mitenkään ylivoimainen tekijä jos kokonaisuutta katsotaan, vaikka merkittävä onkin.

Toiseksi. Ennen kuin yhtään uutta lisäydinvoimalaa on käynnissä olemme läpikäyneet seuraavankin taantuman nyt menossa laman lisäksi, joten lisäydinvoimalla ei ole mitään tekemistä tässä tilanteessa metsäteollisuuden kannattamattoman liiketoiminnan tervehdyttämisen kanssa.

Yhden ydinvoimalan rakentamisen aikaperspektiivi on jotain 15-20 vuotta. Siihen mennessä koko teollisuus on kuollut Suomesta pois, jos se jatkaa nykyistä ajattelutapaansa.

Syyt metsäteollisuuden ongelmiin ovat ihan muualla kuin energiassa. Suomessa on parasta valmistautua siihen, että paperiteollisuus on Suomessa auringonlaskun ala. Varsinkin silloin, jos tämä teollisuuden ala ei opi ja äkkiä uusiutumisen ja palvelutuotannon mekanismeja. Eikä se niitä näytä oppivan.

Ydinvoimasta ei ole lääkkeeksi edes tähän.

Ei kommentteja: