keskiviikkona, maaliskuuta 12, 2008

Intressejä

Etelärannassa ajetaan teollisuuden etuja. Nyt sitä ajetaan päästökaupan tiimoilta ja lyhytnäköisesti. EK on laskeskellut laskimillaan, että päästökaupasta tulee teollisuudelle 5-10 miljardin euron lisälasku.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on vastannut jo tähän toteamalla, että EK pelottelee asialla ja aiheetta. Greenpeacen mukaan EK:n laskelmat tarkoituksellisen pessimistisiin oletuksiin, Etelärannassa ei olla halukkaita näkemään mahdollisuuksia muutoksessa eikä hyödyntämään avautuvia tilaisuuksia ja EK haluaisi vain jatkaa entistä saastuttamista vanhaan malliin.

Niinpä. Jokaisessa muutoksessa on uusien mahdollisuuksien siemen. Myös ilmastomuutoksesta voidaan tehdä hyvää businesta, minkä esimerkiksi tuulivoimateollisuus on osoittanut - paitsi ehkä meillä Suomessa, missä vain ihmetellään ydinvoimastrategioita ja samaa tietä hukataa miljardien dollarien mahdollisuuksia. Muistettakoon, että esimerkiksi yhdysvaltalainen General Electric on tänävuonna tehnyt jo kaksi (2) miljardiluokan tuuliturbiinikauppaa. Luitte aivan oikein, puhutaan miljardeista dollareista pelkästään yhden firman ja pelkästään tuuliturbiinien osalta.

Lisäksi tässä on nyt oikeasti edessä se pointti, että jos nyt ei ilmastonmuutokseen saada näkyviä tekoja aikaiseksi - ja ne maksavat - on kohta edessä vielä suuremman laskun maksaminen. Se ei taatusti ole teollisuudenkaan tavoitteiden mukainen lopputulema.

EK:n ajattelumalli siis näyttää samalta kuin sillä kuuluisalla entisellä miehellä pissiessä talvipakkasella housuunsa.

Tosin, EK:han vain ajaa teollisuuden etuja... vai ajaako?

Ei kommentteja: