sunnuntaina, kesäkuuta 21, 2009

Some day classic: Midnight Sun

Lepiksen sunnuntaiklassikoiden teemasoiton aiheena on "juhannusyön taikaa". Tässä yksi lähestymistapa:

Midnight Sun on yhdysvaltalaisen vibrafonistin ja orkesterin johtajan Lionel Hamptonin ja big bandin johtajan Sonny Burken sävellys vuodelta 1947 ja luetaan nk. jazzstandardiksi. Alunperin kappale on sävelletty instrumentaaliksi, mutta myöhemmin Johnny Mercer teki siihen myös sanat.

Kappaleen lauletuista versioista kenties kuuluisin on Ella Fitzgeraldin versio albumillaan Like Someone in Love vuodelta 1957.

Videolla kappaleen esittää fuusiojazz-yhtye tai jazz-rockyhtye Weather Report klassisimmassa kokoonpanossaan. Weather Report perustettiin Miles Davisin bändeissä tai levytyksillä soittaneiden pianisti Joe Zawinulin ja saksofonisti Wayne Shorterin toimesta. Herrat olivat tutustuneet toisiinsa jo vuonna 1959 Maynard Fergusonin big bandissä.

Weather Reportin ura alkoi vuonna 1970 ja ensilevytys Weather Report näki päivän valon vuonna 1971 voittaen samana vuonna Down Beat-lehden Album of the Year-palkinnon.

Yhtyeen alkuperäisessä kokoonpanossa rumpuja soitti Alphonse Mouzon ja bassoa Miroslav Vitouš. Vitouš jatkoi bassossa vuoteen 1974, mutta yhtyeen rumpali vaihtui tiuhaan tahtiin aina vuoteen 1978 saakka.

Vuonna 1976 yhtyeen basistiksi tuli Jaco Pastorius. Hän jatkoi yhtyeessä vuoteen 1982 tehdän näinä vuosina myös keskeiset levytyksensä. Pastorius auttoi yhtyettä myös ratkaisemaan rumpalikysymyksen rekrytoimalla Peter Erskinen yhtyeeseen vuonna 1978.

Weather Report jatkoi uraansa vuoteen 1986 saakka julkaisten yhteensä 15 studioalbumia, joista kannattaa erikseen mainita Mysterious Traveller (1974), Black Market (1976) ja Heavy Weather(1977).

Video on kuvattu Saksan Offenbachissa syyskuun 29. päivänä vuona 1978. Kokoonpanossa soittavat Zavinul, Shorter, Pastorius ja Erskine. Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:


4 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Mieli lepäsi, kun kuunnteli tätä. Hyvä su-aamun herätys, kiitos.

Vaiheinen kirjoitti...

Ole hyvä vaan:-)

Minustakin tuossa on ihan sujuvasti fiilistä mukana ja jotenkin saksofoni yhdessä koskettimien kanssa toimii ihan hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Kesälomalla on aikaa vaikka mihin, paitsi tietokoneen äärellä nököttämiseen ja siksi sitten jätän kommenttini nyt, maanantai-iltana.

Hyvä kuunnella tätä. Kiitoksia.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Ei kesälomalla kannata koneen ääressä liikaa aikaa kuluttaa :-) Tai jos kuluttaa, niin rytmit voivat olla ihan omat.