tiistaina, syyskuuta 29, 2009

Yleistä paheksuntaa kohusta

Paheksuttava älyttömyys tulee valtakunnan median huipulta, jolta on näköjään poliitikkojen ohella mennyt koko vaalirahakohu lapasesta.

Pohjat löi Yleisradio, joka ajankohtaisohjelmassaan vilautteli pääministerimme saaneen jonkun lautakasan (tai jotain muuta), joltain rakennusfirmalta joskus ja siksipä siitä piti antaa ulos idea, että tässä olisi nyt jotain pahasti hämärää. Väitteet jäivät yleiselle tasolle, josta nyt ei saa selvää kuka antoi, mitä antoi, vaatiko joku jotain jossain ja kenelle maksettiin mistäkin.

Pääministeri piti tänään lyhyen ja epäinformatiivisen tiedotustilaisuuden ja vaati todisteita esiin. Yleisradio ilmoitti, että se ei anna mitään todisteita ja vetosi lähdesuojaan.

Keskusrikospoliisi kiinnostui rakennustarvikkeiden virrasta, mutta ainakin yhdestä näkökulmasta asia näyttää pahasti vanhentuneelta; lahjonnasta tai muusta sellaisesta nyt ainakaan juttua ei nouse. Mahdolliset lankkujen tai muun sellaisen toimittajat eivät asiasta tiedä mitään.

Poliitikot ponkaisivat alkuillasta esille ja keskustan eduskuntaryhmä ilmoitti, ettei väite pidä paikkaansa, jos faktoja ei tule sekä sen, että Yle voi lähdesuojaa rikkomatta kertoa mistä oikeastaan on kyse. Puheissa vilahtelee myös median käynnistämän poliitisen ajojahdin teema.

Hallituskumppanit vihreät ja kokoomus kertoivat tukevansa pääministeriä, koska mitään todisteita ei ole ilmaantunut, vaan asiassa on sana sana vastaan. Oppositiossa istuvat demarit ovat jo aikaa sitten ilmoittaneet, ettei pääministeri nauti heidän luottamustaan (muu olisikin ihme).

Menikö sekavaksi?

No ei se mitään, lisää sotkua soppaan saadaan, kun muistetaan mediatutkimuksen professorin ottaneen kantaa sen puolesta, että itse asiassa poliisin pitäisi nyt vaatia Yleä murtamaan lähdesuoja. Professori esittää (vähintäänkin pääministerin näkökulmasta) hyvän kysymyksen: "Voiko Yleisradio-yhtiö käyttää tällaista valtaa avaamatta ainakin tutkiville viranomaisille lähdeaineistoaan?"

Ihan totta. Nyt jos osoittautuu, että kysymys on jostain 500 euron lautakasasta ja jostain lähetyksestä ja laskutussotkusta jossain rakennustyömaalla, missä varmaankin on pari muutakin lautakasaa pyörinyt, on Yleisradiolle osoitettava runsaasti yleistä paheksuntaa journalistisesta ammattitaidottomuudesta ja siitä, että tämän vaalirahoituskohun keskellä siihen on iskenyt vauhtisokeus rötösherrojen jahdissa.

Ja miksi tämä kaikki on älytöntä?

Ihan siksi, että tähän maahan ei mahdu kuin yksi asia kerrallaan.

Miksi se asia ei tänään ollut vanhuksista huolehtiminen, mistä käytiin eduskunnassa välikysymyskeskustelu?

Miksi se asia ei ollut esimerkiksi se, että teollisuus kinuaa ja vaatii itselleen helpotuksia sähkö-ja energiaverotukseen samaan aikaan, kun näitä veroja pitäisi kiristää ja energiankulutusta pitäisi ilmastonmuutoksen vuoksi hillitä?

Miksi se asia ei ollut se, että Metsähallituksen johto on yrittänyt kähmiä erämaakämpät jollekin yhtiölle, joka voisi myydä nämä esimerkiksi erämaa-alueilla sijaitsevat kulttuuriarvoja sisältävät kiinteistöt vaikkapa ulkomaille.

Miksi se oikeasti keskusteltava asia ei ollut se, että Suomessa energiatutkimuksen rahoituksesta noin 95 prosenttia rahoituksesta kanavoidaan hankkeisiin, joissa on yritysten rahoitusta ja intressejä. Se tarkoittaa joidenkin mielestä sitä, ettei turvatta ja ydinvoimaa saa tässä maassa arvostella.

Ja niin edelleen.

Vanhasen vuosien takaisilla lautakasoilla ei enää oikeastaan ole tekemistä minkään vaalirahoituksen kanssa.

Vaalirahoitustoimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti sanoi pari päivää sitten, niin vaalirahoituksen uudistaminen ei ole enää kenenkään hallussa ja siltä tämä nyt näyttää.

Kuten jo aikaisemmin on todettu, niin pelkkä vaalirahoituksesta keskustelemisen ei pitäisi riittää, vaan kyse on puoluerahoituksesta kokonaan. Silloin on kysymys myös perusoikeuksista ja demokratiasta.

Sieltä on hiton pitkä matka johonkin lautakasaan.

Ylen puolustusargumentti todennäköisesti on se, että kyse on moraalista ja siksi pääministerin kohdalla siis yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta. Tämä voi tietenkin olla totta, mutta Ylen väitteille pitäisi pystyä osoittamaan vähän muutakin tukea kuin epämääräistä puhetta.

On sangen noloa, että maassa pyöritetään tällaista täysin sivuraitella kulkevaa keskustelua tai ainakin argumentoidaan se löperösti, samaan aikaan kun olisi oikeasti tarve julkisesti kiinnittää keskeistä huomiota tärkeämpiin asioihin kuten vanhustemme hoitamiseen.

Mitä sitten pääministeriimme tulee, niin täytyy vain ihmetellä sitä taipumusta joka kuljettaa hänet kohusta kohuun oli sitten kyse uuniperunoista tai vessapaperista.

PS. Jos nyt Yleisradio on sotkeutunut omaan näppäryyteensä, niin ei esimerkiksi Helsingin Sanomatkaan ihan kuivin jaloin tästä vaalirahakohinasta välttämättä selviä. Vihreä Lanka matkii HS:ää ja esittää nyt julkisesti 10 kysymystä Helsingin Sanomille samasta aiheesta. Ei huono näkökulman laajennus.

EDIT klo 23.12
Stoorin alkua on editoitu, koska alunperin se viittasi eri otsikkoon, mikä tähän nyt lopulta tuli. Muutokset semanttisia.

5 kommenttia:

zache kirjoitti...

Musta ylen dokkarin kysymys siitä, että miksi Nuorisoasuntojen lautakasa (eikös se väite niin mennyt?) oli Vanhasen henkilökohtaisella työmaalla on ihan hyvä kysymys vaiks kysymys oliskin vaan parin sadan euron lautakasasta.

Hirlii kirjoitti...

No just näin ! Kyllä tässä maassa tapahtuu monta muuta tärkeämpää, ja uutisoitavaa asiaa kuin joku lautakasa.

Vaiheinen kirjoitti...

zache_
Ehkä Ylen dokkarin idea oli käsitellä Nuorisosäätiön merkitystä ja asemaa asuntokuvioissa ja se oli kuvattu jo joskus aikaisemmin. Se lautakasa vai mikä se nyt oli (itseasiassa ei ole edes kerrottu sitä mistä toimituksesta oli kyse, jos ymmärsin asian oikein) ei käsittääkseni ollut Nuorisosäätiön, vaan jonkun Nuorisosäätiölle toisaalla tavaraa toimittaneen firman sinne rahtaama.

Periaatteessa parin sadan euron hyötykin voi olla moraalisesti tms. nk. hyvä kysymys, mutta se pitäisi perustella jotenkin tai ainakin asettaa mittasuhteisiinsa.

Hirlii,
Sehän tässä on yksi olennainen pointti, että samaan aikaan esimerkiksi vanhusten hoitamisesta eduskunnassa käyty keskustelu olisi oikeasti vaatinut sen julkisuuden tilan minkä tämä julkisuudessa perustelematon "tuppeensahattu puu" nyt sai.

Tilanne olisi täysin toinen, jos tässä olisi sekä a) oikeasti esitetty jotain julkisesti tai b) puhuttu isommista asioista, mutta nyt Yle meni roskalehtitasolle pelkästään vihjaillessaan.

Tilanne on suunnilleen sama, jos vaikka tässä blogissa vihjailtaisiin ilman todisteen häivääkään poliitikon X harjoittavan avioliiton ulkopuolisia suhteita poliitikon Y kanssa. Vaan kun ei väitetä.

Eikä tällaisessa teoreettisessa tapauksessa blogilla edes olisi mitään lähdesuojaa.

Halo Efekti kirjoitti...

Mitä jos kyseessä ei olekaan lautakasa, vaan kuten Kakkosen Richt sanoi joku paljon arvokkaampi satsi?

Jos Syväkurkku on suuren rakennusyhtiön työmestari, joka on pantu lahjomaan Mattia isojen urakoiden toivossa?

Ei ole mitenkään merkityksetön asia, vaikka olisikin 14 vuoden takaa.

Se tietysti nyppii että vanhusten asia jäi taas korruptioepäilyn jalkoihin mediahuomiossa.

Vaiheinen kirjoitti...

Halo Aiko Efekti,
Niin. Kuten tuossa yritinkin kuvailla, niin on siinä merkityksiä, mutta ei se nyt siltä näytä. Jos kyseessä on jotain olennaista, niin mikään ei estä Yleä kertomasta siitä sen verran, että asia saa oikeat mittasuhteet. Nyt se voi olla mitä tahansa väärinkäsityksestä puolikkaaseen taloon.

Aika ei sinänsä tee asiaa moralisesti merkityksettömäksi, mutta yhä edelleen homma on asetettava viitekehykseensä. Nyt Ylessä on harrastettu huonoa journalismia ja heitelty ilmaan vakavia syytöksiä ilman, että niitä on perusteltu mitenkään ja samalla aiheutettu yhtä jos toista lisäkohua.

Jos kerran asiassa on muutakin kuin puhetta, niin sen verran infoa tiskiin, että sen voi kuulija päätellä.

Journalismin kannalta nyt on maito jo maassa.

On myös niin, että lähdesuoja on oikeus, ei velvollisuus.