Ikäraja?
HS:n mukaan sisäministeri Anne Holmlund (kok) haluaa lasten ja nuorten suojaksi internetiin parempaa valvontaa. Lehden mukaan hän ehdottaa harkittavaksi, että nettisivustoille luotaisiin ikärajoja ja asetettaisiin tarvittaessa järjestyksenvalvojat.
Lasten ja nuorten suojeleminen kaikenlaisten medioiden haitallisilta sisällöiltä on tärkeää. Mutta ne keinot...
Monilla sivuilla on jo ikärajoja ja kaikki tietävät etteivät ne toimi. Kuinka palvelussa voidaan varmistaa, että käyttäjä on jonkun tietyn ikäinen, ellei käytetä vahvaa tunnistusta kuten esimerkiksi pankkitunnuksia.
Järjestyksenvalvojat? Mitä ne ovat? Esimerkiksi varsin nuorten käyttäjien suosimassa Habbo hotellissa on valvontaa jo ihan operaattorin toimesta. Kuka niitä sitten nettisivustoille määräisi ja kuka siitä maksaisi palkkaa? Ja jos se perustuisi vapaaehtoisuuteen, niin millä lihaksilla järjestyksenvalvoja pistäisi jonkun verkkosivuston kuriin ja järjestykseen? Antamalla jälki-istuntoa?
Entäpä miten "järjestyksenvalvoja" pistäisi kuriin ulkomailla ja ulkomaisen lainsäädännön turvin toimivia sivustoja? Sitäkin on suomalaispoliitikkojen suulla ehdoteltu, että pitäisi perustaa joku kansainvälinen virasto valvomaan kaikkia nettisivuja. Ei toimi.
Nuorten ja lasten median (internet on vain yksi osa tätä kokonaisuutta) käytön opastamisessa ja ohjaamisessa keinot rajalliset ja niistä valtaosa kuuluu kodin ja koulun tontille. Medialukutaito, terve itsetunto ja järkevä eettinen perusta ovat asioita, mistä nämä asiat lähtevät. Ei valvonnasta ja seurannasta.
* * *
Tästä innostuneena Vaiheinen antaa lukijansa päättää mikä tämän blogin ikärajaksi asetetaan. Vastaa siis kyselyyn, tulos julkistetaan kunhan se selviää.