lauantaina, lokakuuta 27, 2007

Autoverotus uusiksi!

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa uudistaa koko autoverotuksen. Hänen mielestään verotuksen lähtökohtana pitäisi nykyistä selvemmin olla ympäristön suojeleminen eikä tulojen hankkiminen valtiolle. Ministerin mielestä ilmastoon vaikuttavat asiat ovat koko hallituksen asioita.

Liikenneministeri aikoo edistää ilmastonmuutoksen hillintää siirtämällä entistä suuremman osan tavaraliikenteestä pyöriltä raiteille. Liikenteen ruuhkamaksut ovat hänen mielestään hyvä idea ja ministeriössä valmistellaan yksityisautojen ympäristömerkintäjärjestelmää, missä autot saisivat päästöluokan samaan tapaan kuin pesukoneet nykyään luokitellaan energiankulutuksen mukaan.

Kyllä. Vehviläinen on oikeassa, ilmastoasiat ovat meidän kaikkien asioita, kuten muutkin ympäristökysymykset. Vapaamatkustajia ei ole. Liikenne on ilmastomuutoksen kannalta niin merkittävä tekijä, ettei sillä ole mitään erivapauksia ja siksi silläkin sektorilla pitää ryhtyä tuumasta toimeen ja saada päästöt laskuun. Verotus on yksi hyvä keino siihen.

On hyvinkin arvattavaa, että mikä tahansa autoverotuksen uudistusesitys tulee saamaa vankkaa vastarintaa ja suurta keskustelua. Sen verran pyhä lehmä on tiemme asuttanut.

Vehviläisen ei kannata siitä säikähtää, vaan määrätietoisesti ajaa autoverotusta ympäristöystävällisemmäksi ja sellaiseksi, että autoilun elikaaren päästöt vähenevät. Turhasta huristelusta on tultava yksinkertaisesti niin kallista, että se ei enää huvittelumuotona kiinnosta. Lisäksi on syytä huomata, että autojen määrä yhteiskunnassamme kasvaa jatkuvasti, vaikka pelkästään sen valmistaminen sitoo rutkasti energiaa.

Verotus on siksikin hyvä keino ohjata kulutuskäyttäytymistä, että kukaan muu kuin me itse ei pysty määrittelemään sitä mikä on turhaa autoilua ja mikä ei. Jos turhuudella on näkyvä hinta, niin me kuluttujat ajattelemme toisenkin kerran ennen kuin ryhdymme siihen.


(Kuvassa kuplavolkkari. Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: