tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Nielut risat

YLE Uutiset kertoo, että ilmastonmuutos uhkaa kiihtyä, koska valtameret näyttävät menettävän kykyään imeä ilmasta ylimääräistä hiilidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan hiilidioksidin imeytyminen meriveteen Pohjois-Atlantilla on puolittunut nopeasti. Hiilidioksidinielun köhiminen saattaa johtua luonnollisista vaihteluista, mutta tulos on odottamaton ja huolestuttava.

Myös toisen tutkimuksen mukaan maapallon hiilidioksidinielut ovat menossa tukkoon. Global Carbon Project -tutkimuksessa todettiin, että talouskasvu on kasvattanut ilmakehän hiilidioksipitoituutta vuodesta 2000 yli kolmanneksen ennakoitua nopeammin. Tutkimuksen mukaan 18 prosenttia kasvusta johtuu siitä, etteivät metsien ja merten hiilidioksinielut enää toimi kuten ennen ja imeytyvän hiilidioksidin määrä vähenee edelleen.

Nämä ovat huonoja uutisia. Hiilidioksidinielujen hyytyessä on hiilidioksidipäästöjä vastaavasti leikattava reippaammin. Se taas vaatii entistäkin vahvempaa poliittista tahtoa ja toisaalta kuluttajilta valmiuksia muuttaa kulutustapojaan yhä selvemmin.

Se, mitä nyt esimerkiksi EU:ssa on asetettu tavoitteeksi ja minkä näennäisestä hankaluudesta muutoskyvyttömät tai mukavuudenhaluiset päättäjät voivottelevat, taitaa olla vasta alkusoittoa sille mitä ihmiskunnan oikeasti pitää tehdä.


(Kuvassa turbulenssia taivaalla. Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: