lauantaina, lokakuuta 06, 2007

Ekovelkapäivä

Tänään on ekovelkapäivä. Se tarkoittaa sitä, että maailman tämän vuoden luonnonvarojen tuotto on kulutettu loppuun tänään lauantaina. Loppuvuoden elämme ekologisella luottokortilla ilman takaisinmaksukykyä. Näin on WWF laskenut.

Parikymmentä vuotta sitten ekovelkapäivä sijoittui joulukuun puoleen väliin, mutta on kasvaneen ekologisen jalanjälkemme myötä siirtynyt yhä aikaisemmaksi. Kehitys siis kulkee yhä huonompaan suuntaan. Suurin syy kehitykseen ovat kasvavat hiilidioksidipäästöt ja esimerkiksi Suomessa jatkuvasti kasvava energian kulutus.

WWF on oikeassa korostaessaan, että nopein keino energiakehityksen täyskäännökseen ovat poliittiset ohjauskeinot, joilla energiatehokkuus paranee ja uusiutuvaa energiaa saadaan käyttöön.

Poliitikot, hommiin siitä!

* * *

Vaan eipä hätää. Pääministerimme Matti Vanhanen (kesk.) ansaitsee päivän kehut lausunnoistaan, jonka mukaan ympäristön hyvinvointi on tärkeämpää kuin energian hinta. Hänen mukaansa suomalaiset ovat vuosikymmeniä tehneet energiavalintansa hinnan perusteella ja siihen pitää nyt tulla muutos.

Itseasiassa Vanhasen lausunto on varsin vahva moraalinen lausunto, joka toivottavasti konkretisoituu hallituksen energiastrategiassa linjauksiksi, joilla oikeasti voidaan kääntää suomalaista kehityssuuntaa.

* * *

Kuluttajatkin voivat tehdä omia päätöksiään ilman poliitikkojen ohjausta ja opastusta. Vaihda siis ekologisempaan energiantoimittajaan. Vinkkejä saat vaikka Norppaenergian sivuilta.

* * *

Tuli eilen piipahdettua blogimiitissä ja ihan mukava meininki oli. Kiitos organisaattoreille ja muille osallisille!

1 kommentti:

KirsiMy kirjoitti...

Kiitos itsellesi.
Tägäsin heti ekan lukemani postauksesi.