Sota ja perhonen
Ruotsalaistutkimuksen mukaan ilmasto-ongelmat voivat johtaa sotiin. Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen raportin lyhennelmä tuli julkisuuteen viikolla ja siinä arvioitiin ilmastomuutoksen vaikuttavan maailman turvallisuuspolitiikkaan sekä lisäävän alueellisia konflikteja ja valtioiden sisäisiä levottomuuksia.
Ongelmat ovat ruotsalaisarvioiden mukaan pahimmat jo valmiiksi epävakailla alueilla kuten Afrikan sarvessa. Myös Kiina on herkkä ilmastomuutoksen aiheuttamille ongelmille. Ja esimerkiksi öljyn käytön vähenevä suosio aikanaan voi köyhdyttää Lähi-idän öljyriippuvaisia maita. Tutkimuksen mukaan ilmastopakoilaisuutta sen sijaan on liioiteltu.
Ilmastonmuutoksessa ei siis ole kyse pelkästään energiasta tai viherpiipertäjien puuhastelusta, vaan kovan luokan kansainvälisestä politiikasta ja isosta uhkasta niin taloudelle kuin turvallisuudellekin. Esimerkiksi kelpaa edellä mainittu Kiina. Se on nykyään niin merkittävä tekijä maailmantaloudelle, että mikäli Kiina muuttuu epästabiiliksi valtioksi, se heijastuu kaikkialle.
Ilmastonmuutos on luonteeltaan maantieteellisesti ja laadullisesti globaali ongelma johon voimme vaikuttaa lokaalisti. Kärjistäen voimme sanoa, että kun säästämme kotona energiaa, teemme samalla maailmanlaajuista rauhantyötä. Eikä kärjistys ole edes kaukaa haettu.
Ai mistä perhonen?
Tuli vain mieleen, että ilmiönä ilmastomuutoksen hillintää voisi verrata vaikka kaaosteoriassa käytettyyn kuvaukseen siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa eli perhosefektiin.
(Kuvassa polyommatus icarus eli hohtosinisiipi. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti