torstaina, lokakuuta 11, 2007

Yllätyksetön US

Uusi Suomi tuli sitten nettiversiona.

Verkkolehden konseptissa on varsin vähän uutta tässä vaiheessa, jos ollenkaan. Perusuutisointia ja keskustelua.

Näkökulma on monesta muustakin verkkolehdestä tuttu ja uutiset pääosin STT:n tuotantoa. Niitä samoja, jotka voi lukea lähes kaikista muistakin kanavista. Uutisia ryydittävät kohtuullisen runsaat blogit ja mahdollisuus keskustella niistä. Ei juuri uutta tässäkään, vaikkakin blogien ja keskustelun suuri määrä on lähes ainoa muista vastaavista palveluista edes jollain tavalla erottava tekijä. Bloggaajien joukko on osaavaa kirjoittajajoukkoa, mutta ei erityisen yllätyksellistä.

Osa STT:n uutisista on nähtävissä vain arkistosta, mikä kieltämättä on häiritsevä ominaisuus. Se taas johtunee STT:n kanssa tehdystä diilistä. On vähän kuivakasta nähdä jutusta otsikko ja siihen rekisteröityneiden käyttäjien kirjoittamia kommentteja. Toki sen jutunkin saisi nähtäväkseen, jos rekisteröityisi ja kirjautuisi sisään.

Ja ne tunnukset tietysti saisi, jos hyväksyisi käyttöehdot, joiden mukaan uutisia ja keskustleuja saa selata maksutta, mutta uuten käyttöehdot eivät suoraan sano palvelun mahdollisesta maksullisuudesta tai vastaavasta tulevaisuudessa, mahdollisuus sellaiseen toki varataan.

Yksi yksityiskohta on YLE:n uutisten feedi linkkeinä, jotka johtavat YLE:n sivuille. Sinänsä useimmat uutiset YLE-ruudussa ovat päällekkäisiä STT:n tuotannon kanssa, vaikka tarjoillaankin eri paikasta. Konseptina siten hieman outo.

Avajaispäivän ykkösaihe oli Jari Tervon blogista kaivettu uumoilu Eero Heinäluoman työntö takaisin SAK:hon ja hänen seuraajansa spekulointi. Poliitiikan toimittajien näkökulmasta kenties mielenkiintoista spekulointia, mutta itseasiassa ei mitenkään omaperäistä. Heinäluoma kertoi lauantaina, että hän ottaa kantaa omiin jatkoaikeisiinsa vasta alkuvuodesta, nyt voi siis spekuloida käytännössä millä tahansa.

Käyttöliittymät eivät nekään oikeasti tuo juuri mitään ihmeellistä, mutta toisaalta yksinkertaisuus ja selkeys on uutispalveluissa hyve. Ihan ongelmaton leiska ei ole ja jotenkin tuntuu että joidenkin elementtien kohdalla loppuhionta olisi jäänyt hieman vaiheeseen.

Tälläkin saralla on vielä tekemistä eli esimerkiksi mobiilikäyttäjille palvelu ei oikeastaan tarjoa mitään. Ei edes helposti luettavia tulostusleiskoja RSS-feedeistä puhumattakaan.

Uusi Suomi on siis saapunut alueelle, jolla on jo koko joukko verkkolehtiä ja erottuakseen sen on tehtävä vielä töitä. Sellaista onkin luvattu, mutta aika näyttää tuleeko tästä mediasta muuta kuin yksi uutispalvelu joukon jatkoksi.

Mainospuheen väite "lokakuussa avautunut Uusi Suomi eli verkossa uusisuomi.fi, muuttaa suomalaista tiedonvälitystä", on ainakin toistaiseksi liioittelua.

Ei kommentteja: