keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Lamppu syttyy

Tänään pikaisesti referointuna ilmastouutisia YLE:n ympäristöuutisten palstalta. Se on itseasiassa varsin mainio ympäristöuutisten lähde.

* * *

Hienoa, energiansäästölamppujen myynti kasvaa kohisten. Kasvuvauhti on noin 20% vuodessa, vaikka yhä edelleen valtaosa lampuista on perinteisiä hehkulamppuja.

Kehitys on positiivista, sillä energiaa tuhlaavien hehkulamppujen vaihtaminen energiapihimpään malliin on hyödyllistä energian säästämistä ja siten hyväksi ilmastonmuutoksen hillinnälle.

* * *

Australiassa ilmatieteen laitos ja Kansainyhteisön tiedejärjestö CSIRO on tehnyt tutkimuksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista Australiaan. Tulosten mukaan ilmastonmuutos vaikuttaisi maanosaan voimakkaasti, eikä positiivisesti.

Maanosan keskilämpötila voi vuoteen 2070 mennessn nousta ainakin 3,5 astetta, eräiden mallien mukaan jopa 4 - 5 astetta. Siitä seuraisi se, että kuivuusjaksot pitenisivät Australian lounaisosassa 80 prosenttia ja itäosassakin 40 prosenttia.

* * *

Yleisradion uutisten mukaan Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta ehdottaa tiukkoja rajoja lentokoneiden päästöille. Valiokunnan mukaan kaikki EU-maihin laskeutuvat ja niiltä lähtevät lennot pitää liittää päästökauppaan vuodesta 2010 alkaen.

Asia on kannatettava, sillä noin 4% kasvihuonepäästöistä aiheutuu lentoliikenteestä.

* * *

Ilmastonmuutos vaikuttanee merkittävästi myös matkailuun. Esimerkiksi päästökaupan ulottaminen lentoliikenteeseen tekisi lähimatkailusta houkuttelevampaa kuin nykyään ja samalla kaukomatkailu vähenisi. Myös keliolosuhteiden muutos vaikuttaa matkakohteiden kiinnostavuuteen.

Kun muistaa millaiset kasvuluvut turismilla on, niin matkailun kasvun hillitseminen on ympäristöteko.

* * *

Hiljalleen tuntuu siltä, että ilmastomuutoksen todellisten vaikutusten kärryille ollaan pääsemässä. Vielä pitää odottaa, että teot yltävät valistuneisuuden tasolle.

Ei kommentteja: