tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Palvelin taskussasi

Se mistä duunin jälkeen baaritiskillä joskus 10 vuotta sitten vissuiltiin, on tulossa todeksi. Nimittäin www-palvelin kännykässä.

Nokian Beta Labs on paikka, jossa on jaossa beta-ohjelmistoja ja muuta Nokian tuotteiden tulevaisuuteen liittyviä sisältöjä. Seassa on myös Mobile Web Serverin beta-versio.

Mitä iloa ja riemua siitä sitten voisi olla? Web-palvelin mahdollistaisi muiden käyttäjien yhteydenotot taskussa olevaan kännykkään ja sen puhelimen resurssien hyödyntämisen. Ihan samalla tavalla kuin nyt tietokoneen selaimella otetaan yhteys netissä olevaan palvelimeen ja käytetään sen resursseja.

Kännykässä oleva palvelin tarjoaisi mahdollisuuksia siihen, että erilaisten sisältöjen jakaminen olisi nopeampaa ja kenties mobiilisti helpompaa kuin silloin, kun palvelin on keskitettynä jossain verkon päässä. Vastaavasti sisältöjä, kuten chattiä jne. voisivat tuottaa muut verkon käyttäjät, kuten esimerkiksi erilaisissa verkkoyhteisöissä nyt tehdään.

Kännyn web-palvelimeen ja kännyssä oleviin sovelluksiin voisi ottaa yhteyden pelkällä selaimella, joten kännyn palveluita voisi käyttää niin toimistossa kuin millä tahansa muullakin laitteella jossa on selain. Eikä käyttöjärjestelmällä ole niin väliä.

Omaan blogiin voisi hyvinkin helposti liitellä kännykän kameralla otetun videonpätkän, jota muut kaveripiiriin voisivat katsella ja niin edelleen. Kännykän voisi siis pistää ikäänkuin passiivisesti jakamaan dataa ilman, että sitä itse tarvitsee mihinkään lähetellä.

Nythän kaikki tuo jo nyt mahdollista siirtämällä tiedostoja verkon yli jollekin palvelimelle, jossa on sisällön jakamiseen tarkoitetut sovellukset. Kännypalvelimella tuota operaatiota ei tarvittaisi.
Samalla kenties joidenkin palveluiden kohdalla toiminta muuttuisi. Miksi ottaa johonkin palvelimeen yhteyttä chattaillakseen, kun sen voi tehdä ihan omallakin koneella? Ja palvelin palveluineen olisi aina mukana.

Kaiketikin kännyyn sijoitettavalle web-palvelimelle löytyy koko joukko hyödyllisiä tai pelkästään hauskoja sovellusalueita, mutta se loisi myös uusia harmin paikkoja. Mikään ei ole niin suuri uhka tietoturvalle kuin hoitamaton palvelin. Myös verkko-operaattoreiden pitäisi miettiä hieman kuvioita uusiksi, kun verkkoliikennettä kännyyn voisikin olla molempiin suuntiin reippaasti. Ja varmaan laskutuslogiikankin pitäisi mukautua samaan malliin kuin ISP:llä on nykyään.

Jos ajatellaan tästä vielä eteenpäin, niin entäpä jos asentaisikinkin kännyyni oman VoIP-palvelimen ja ryhtyisin omalla kännyllä jakamaan puheluita kavereitteni kesken nettiyhteyden läpi, puhelinyhteyksiä ei enää varsinaisesti tarvittaisi... eikä puhelinoperaattoria puheluita hoitamaan.

Ja tekstiviestit. Kävisikö niille vihdoikin kuten fakseille on lopultakin käymässä eli ne hiipuvat hiljalleen pois kuvioista?

Ei kommentteja: