tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Käpykaarti

The Guardian -lehden käsiinsä saamien asiakirjojen mukaan brittien labour-hallitus on tekemässä takinkäännöstä ilmastopolitiikassaan.

Lehden tietojen mukaan elinkeinoministeri John Huston kehottaa pääministeri Gordon Brownia liittoutumaan Puolan kanssa, jotta EU:n tavoiteesta nostaa uusiutuvien energiamuotojen käyttö 20%:iin vuoteen 2020 mennessä, livettäisiin. Hustonin perustelun mukaan uusiutuvien energiamuotojen lisääminen olisi kallista ja monella tavalla hankalaa. Brittien hallitus on käsittelemässä asiaa ensi viikolla.

Edellinen pääministeri Tony Blair pyrki viemään Britanniaa edelläkävijäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Kun EU:ssa on saatu aikaiseksi linja, jolla oikeasti pyritään ilmastomuutoksen hillintään, Hustonin ehdotukset ovat suomeksi sanottuna käpykaartilaisten puuhaa. Se tarkoittaisi sitä, että muiden maiden olisi huolehdittava brittien puolesta tästä asiasta. Hustonin ehdotusta voisi kutsua häpeälliseksi takinkäännöksi.

* * *

Muutenkin brittien energiakuviot tuntuvat olevan juuri nyt sekaisin. The Guardian tietää myös, että lähes puolet brittien ydinvoimaloista on parhaillaan kiinni korjausten ja huoltojen vuoksi eikä kyse ole mistään vuosihuollosta.

Kyse on siitä, etteivät laitokset ole läpäisseet tarkastuksia tai niitä vain huolletaan. Joka tapauksessa asia on aiheuttanut huolta, koska tähän vuodenaikaan ei ole kovinkaan järkevää pudottaa noin suurta osaa sähköntuotannosta pois linjoilta kerralla.

Jos yhteiskunnan sähkötalous rakennetaan ydinvoiman varaan, siitä aiheutuu myös keskittämisen mukaanan tuomat yhteiskunnalliset riskit eli yksittäisen voimalaitoksen häiriö vaikuttaa näkyvästi koko järjestelmään. Huono strategia.

Ei kommentteja: