perjantaina, lokakuuta 05, 2007

Paavon ydinunia

Päivän uutisten mukaan entinen eduskunnan puhemies, nykyinen ydinvoimateollisuuden lobbari, Paavo Lipponen ryttää Turun Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa paavomaisen kovin sanoin Helsingin Sanomien teettämän energia-gallupin.

Keskiviikkona julkaisemassa kyselyssä 90 prosenttia vastanneista asetti tuulivoiman sähkön tuotannon ykkösvaihtoehdoksi. Lipposen mielestä tällainen tutkimustulos on nollatulos. Samaisessa gallupissa 58% suomalaisista kertoi kannattavansa myös kuudetta ydinvoimalaa. Sitä Lipponen ei kerro, pitääkö hän tätäkin tulosta samasta kyselystä nollatuloksena, vai onko hänen mielipiteensä riippuvainen siitä mitä ihmisiltä kysytään.

Kolumnissaan Lipponen vaatii myös kertomaan tosiasiat tuulivoiman päästötaseesta, tosiasiallisista tuotantokustannuksista, riippuvuudesta tuuliolojen vaihteluista sekä vaikutuksista maisemaan. Hyvä vaatimus, kaivettakoon ne numerot todellisina esiin tuulivoimasta, mutta tehdään sama asia vihdoin myös ydinvoimasta. Lipposen ja muiden ydinvoimalobbareiden on turha ryhtyä huutelemaan puuttuvista tiedoista niin kauan kun esimerkiksi Olkiluoto 3:n todellisista tiedoista ei ole juuri mitään hajua.

Lipponen haukkuu myös Merja Ojansivun kolumnin "ydinvoimakaunaiseksi tunteenpurkaukseksi". Mitähän pahaa Ojansivu meni sitten sanomaan?

Ojansivu kirjoittaa muunmuassa, että ruotsalaiset naapurimme ovat todella heränneet ilmastonmuutokseen ja että Ruotsissa on päätetty, että sinikeltainen energia otetaan maasta, auringosta, tuulesta, metsistä ja meren aalloista. Hänen mukaansa Ruotsissa tutkitaan kestävää energiatekniikkaa laajalla rintamalla autonmoottoreista passiivisiin taloihin, uusia energiapihejä tuotteita ja innovaatioita tulee markkinoille ja yritykset hyötyvät.

Suomessa tilanne on Ojansivun mukaan toinen eli tuntuu kuin nukkuisimme sitkeää ydinunta ja kulutuksemme senkuin jatkuu. Ojansivu sanoo sen, minkä tiedämme muutenkin eli "Suomessa sähkönkulutus nousee yhä, Ruotsissa se on taittunut. Naapuriin verrattuna meitä vaivaa vaihtoehdottomuus ja näköalattomuus."

Ikävää puhetta ydinvoimalobbareille. Ruotsissa ja monessa muussa eurooppalaisessa maassa ilmastonmuutoksen hillintä otetaan tosissaan ja niitä jo nyt käytössä olevia teknologia mahdollisuuksia pyritään aidosti ottamaan käyttöön. Suomessa tässä suhteessa on lähinnä hymistelty ja pyritty sivuuttamaan koko aihe tai painamaan vaihtoehdottomuuden politiikan ikeen alle. Se aika on kohta ohi, koska elämme avoimessa yhteiskunnassa ja eurooppalainen kehitys rantautuu aikanaan myös tänne Pohjolaan.

Se taas ei maistu ydinvoimasta kiksejä saaville, koska ydinvoima ei kuulu enää siihen settiin, jolla ilmastonmuutoksen hillintään tarvittavista toimenpiteistä selvitään. Kyse on vain tahdosta, teknologia ja keinot ovat olemassa.

Lipposen kaunapuheet tuntuvat perustuvan ajattelulle, että entinen meininki tuhlaamisineen voi jatkua ja uusia suurvoimaloita rakennellaan kuin sieniä sateella, jos vain tarvitaan. Lipposen kaunakirjoittelussa piilee ajatus, että ihmisiä voidaan pelotella ilmastonmuutosta hyväksikäyttäen ydinvoiman taakse. Se ajatus on kaikkea muuta kuin korkeamoraalista.

Ja sitä paitsi, se viideskin ydinvoimala on kesken, eikä tällä hetkellä kukaan tiedä milloin siitä tulee valmista vai tuleeko koskaan. TVO:kin lupaa aikataulusta jotain tietoja vasta vuonna 2009, joten miten ihmeessä kukaan voi luottaa siihen, että ydinvoimasta olisi millään järkevällä aikataululla mitään apua ilmastomuutosasioissa? Jos ydinvoimasta ylipäätänsä on edes sellaiseen.

Ei kommentteja: