Ennustaminen
Ennustaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on hyvin monimutkaisten ja herkkien järjestelmien kuten ilmaston kohdalla, vaikka käytössä olisikin kehittyneet laskentamallit.
Uusimmatkaan ilmastomallit eivät pysty tarkasti ennustamaan ilmaston lämpenemistä pitkällä aikavälillä. Tutkimuksissa on pyritty ennustamaan, kuinka paljon maapallon lämpötila nousee, jos hiilidioksidin määrä kaksinkertaistuu teollistumista edeltäneestä ajasta. Lämpötilan nousun uskotaan todennäköisimmin olevan 2-4,5 celsiusasteen välillä. 30 prosentin todennäköisyydellä astenousu on yli 4,5 celsiusta. Viiden prosentin todennäköisyydellä nousu on jopa 8 astetta.
Ennustusten ei oleteta tarkentuvan tulevaisuudessakaan, koska eräät ilmiöt kuten napa-alueiden lumimäärän muutokset tai kasvihuonekaasujen lämmön sitominen voivat kiihdyttää kasvihuoneilmiötä ja tätä kautta virhemahdollisuudet kasvavat.
Luonnontieteissä on järjestelmälliset menetelmät sille miten virhemarginaaleja lasketaan ja epävarmuus tuloksesta kuuluu asiaan. Filosofoimatta asiaa sen kummemmin, täysin täsmällisiä mittauksia ja niistä tehtäviä johtopäätöksiä ei ole, vaikka käytössä olisi kuinka tarkat työkalut ja mallit. Se on luonnon olemus.
Ilmastomuutoksen kohdalla emme voi jäädä odottelemaan lopullisen tarkkoja ennusteita, koska kun saamme ne, niin on jo liian myöhäistä. Tarkan tuloksen tiedämme vasta sitten kun tilanne on päällä ja vahingot korjaamattomia. Ilmastonmuutoksessa pienetkin muutokset tarkoittavat hyvin suuria asioita ihmisille ja yhteiskunnalle.
Päätökset on tehtävä aina vajavaisella tiedolla, mutta liian isojen panosten kanssa ei ole mitään järkeä vetkutella.
* * *
Sitä taas ei tarvitse enää ennustaa, että öljyn hinta on jälleen ennätyskorkealla ja nousee edelleen. Euroopan markkinoiden raakaöljyn hinta on käynyt ensimmäisen kerran 90 dollarissa tynnyriltä.
Öljyyn perustuva talous on tulossa hiljalleen tiensä päähän, sillä sen saatavuus, hinta ja ympäristönäkökulmat tekevät talouden rakentamisen öljyn ympärille pitemmän päälle varsin huonoksi ideaksi.
Sitäkään ei tarvitse ennustaa, nouseeko sähkön hinta lähitulevaisuudessa. Nousee. Sähkön hinta on ollut viime aikoina pohjoismaisissa sähköpörsseissä reippaassa ylämäessä. Kesän pohjalukemista on käteishinta tuplaantunut.
Hintojen korotusten volyymi ja aikataulu kuluttajille riippuu monesta tekijästä kuten sähkösopimuksen tyypistä. Sähköyhtiöt ovat jo tehneet pitkiä sopimuksia, joten vaikka hinta pörssissä tuplaantuisikin, niin kuluttajille se ei sitä hetkessä tee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti