sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Nobel ja muovipussi

Dynamiitin keksijän nimeä kantava rauhan palkinto myönnettiin siis ilmastonmuutoksen hillinnässä kunnostautuneille Al Gorelle ja kansainväliselle ilmstonmuutospaneeli IPCC:lle. Hyvä niin, palkinto meni oikeisiin osoitteisiin.

Ilmastonmuutoksen hillintä on myös rauhankysymys, koska muutoksella on myös selkeät sosiaaliset ulottuvuutensa. Kyse on myös ihmisten mahdollisuudesta selvitä ja tulla toimeen omilla elinalueilla sekä edellyttää rikkailta länsimailta myös solidaarista asennetta kansainvälisessä yhteisössä. Ilmastonmuutos voi hyvinkin aiheuttaa konflikteja ja vastakkainasetteluita väestöryhmien tai kansakuntien välillä, mikäli tilanne etenee hallitsemattomasti.

Ilmastonmuutoksen hillinnän vaikutukset ulottuvat myös pelkän energian säästämisen ulkopuolelle. Se tuli esiin myös päivän Helsingin Sanomien jutussa muovipusseista. Ilmastonmuutos on tuonut tullessaan myös laajemman ympäristötietoisuuden pinnalle ja muovipussit eivät ole enää pelkästään roskaamiskysymys.

Päivän Hesarissa kerrottiin myös, kuinka eräissä kaupungeissa, alueilla ja jopa kokonaisissa valtioissa on pyrkimystä kieltää muovipussit. Muovipussit ovat kertakäyttökulttuurin ilmentymä ja samalla ympäristöongelma, joka on yksinkertaisesti ja helposti poistettavissa muuttamalla käyttäytymistä.

Kaupassa kävijän tarvitsee vain muistaa ottaa oma kangaskassi tai mikä tahansa muu laukku mukaan ja pakata tavaransa siihen. Kuluttajille se tarkoittaa kieltämättä hankalaa asiaa: pitää hiukan suunnitella mitä ottaa mukaansa kun kauppareissulle lähtee.

Ei kommentteja: