keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Ahneudella on seurauksensa

Meinasi mennä uutisvirrasta ohi, mutta YK:n ympäristöohjelma sanoo sen suoraan. Ihmisen ahneus on vaarassa tuhota koko maapallon.

UNEP patistaa maailman valtiojohtajia toimimaan välittömästi ympäristön hyväksi. UNEP varoittaa ihmiskunnan muuttavan toimillaan ilmastoa ja kuluttavan luonnonvaroja nyt niin ahnaasti, että tuleville sukupolville uhkaa jäädä tuhottu planeetta.

Ajattele jättimäinen kaatopaikka, minkä ympärilläkään ei kasva juuri mitään ja kalattomat merialueet ovat vallanneet rannikkokaupunkien kadut. Olisiko se kuva tuhotusta planeetasta?

Joka tapauksessa me ihmiset olemme lajina kuluttamassa maapallon voimavaroja loppuun. Kuinka loppuun ja lopullisesti, sen päätämme itse. Kestävät ratkaisut vaativat kuitenkin sitä, että luovumme osasta materiaalisista himoistamme ja kaikessa korostamme ympäristönäkökulmaa samalla tavalla kuin nyt korostamme budjettia.

Kun sanomme, että emme voi tehdä jotain, koska halutun asian ympäristövaikutukset ovat liian suuret, olemme kenties oikealla tiellä. Nyt puhumme vain siitä, että me emme voi tehdä jotain koska meillä ei ole budjettia.

Yritykset laativat ympäristötaseita ja valtiolla on ympäristövaikutuksen arviointinsa, mutta se ei näytä riittävän. Pitäisikö nämä menettelytkin uudistaa siten, että päästäisiin oikeasti siihen, että ympäristöjalanjälkemme olisi kestävällä tasolla? Vastaan itse: kyllä pitää.

Ei kommentteja: