keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

Oikeus

Reilut vuosi sitten murhatun Anna Politkovskajan murhasta on asetettu syytteeseen 9 (yhdeksän) henkilöä. Koko hommaa on myös epäilty.

On hyvä, että syyttäjä on saanut tehtävänsä tehtyä ja päässyt syyttämään, mikäli syytetyt ovat epäilyksen arvoisia. Oikeusvaltiossa ei syyttämisen pidä perustua poliittiseen tarpeeseen, tahtoon, kostoon tai syyttämisen riemuun.

Onko Venäjä oikeusvaltio? Epäilyksen varjo sen päällä on levännyt jo pitempään.

Oikeus on asia, jonka pitäisi olla objektiivista. Tietysti ihmisen tekemiset ovat lähtökohtaisesti aina enemmän tai vähemmin subjektiivisia, joten oikeuden toteutuminen edellyttää sitä toteuttavilta normaalia tiukempaa etiikkaa. Se on vaikeaa varsinkin silloin, jos jokin rikos on tavalla tai toisella mieltä kuohuttava.

Politkovskajan murha oli monessa suhteessa väärin, pahasti väärin. On helppo olla sitä mieltä, että siihen syylliset pitäisi tuomita tiukimman mukaan. Niin pitääkin. Tuomioiden on kuitenkin osuttava kohdalleen eli syytettyjen oltava todistettavasti syyllisiä ja tuomioiden suhteessa tekoon. Syytteestä riippumatta syytetyllä on oikeus reiluun oikeudenkäyntiin.

Toteutuuko se Venäjällä vai sotkeutuuko politiikka ja business oikeuden toteutumiseen? Valitettavan monessa maassa näin käy edelleen. Myös siksi Venäjällä ja muualla tarvitaan vapaasti toimivaa ihmisoikeustyötä ja -järjestöjä.

Ei kommentteja: