Viikko säästämiselle
Nyt on menossa energiansäästöviikko. Lainataan viikon esittely suoraan teemasivustolta:
"Energiansäästöviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta jokaisen mahdollisuuksista säästää energiaa. Näin hillitään ilmastonmuutosta. Energiansäästäminen ei ole työlästä, vaan pienillä teoilla saadaan paljon hyvää aikaan. Energian säästäminen on ympäristöteko, josta kannattaa kertoa asiakkaille ja omille sidosryhmille. Se on aina myös taloudellisesti järkevää. "
Niin se on. Energiansäästö tuottaa hyötyä useammalla tavalla, eikä ole edes vaikeaa. Säästövinkitkin löytyvät tuolta saitilta.
Energian ja sähkön säästämistä hieman hämärtää se, että säästämisen seuraukset näkyvät laskuissa yleensä viiveellä ja muutenkin sähkön kulutuksen seuraaminen on tavallisessa kotitaloudessa varsin hankalaa ja hidasta. Kulutustiedot tulevat usein postissa kerran vuodessa.
Mutta eipä hätää, reaaliaikainen sähkön etämittaus on tulossa. Sellainen on ollut pääkaupunkiseudulla pilottikäytössä noin kymmenessä omakoti- ja rivitalossa. Teollisuudessa reaaliaikaista mittausta on tehty jo pitempään. Seuraavaksi reaaliaikaista energiankulutuksen tai laajemmin ekologisen jalanjäljen mittausta voitaisiin ulottaa myös sähkön kulutuksen ulkopuolelle. Maailmalla on malleja siitäkin.
Sitä mitä mittaa, voi johtaa.
Energian säästämistä hämärätää myös se, että energian hinta ja varsinkin sähkön hinta on halpa. Vertailukohtana voi käyttää eurooppalaisia hinnastoja. Halvasta hinnasta kuitenkin seuraa se, että kannuste säästämiselle on taloudellisessa mielessä hiukan heikko. Tosin tähänkin on tulossa parannusta, kun sähkön hinnan odotetaan päästökaupan ja energiaverotuksen vanavedesseä nousevan jopa 20%. Prosentti vaikuttaa isolta, mutta se voi olla edelleen sen verran vähäinen että kulutusta ohjaava vaikutus jää vajavaiseksi.
Toivottavasti kuitenkin nouseva hinta ohjaa säästämisen tielle.
* * *
Motivan ja WWF:n katutapahtumassa Helsingin keskustassa Kiasman aukiolla usean kiinteistön julkisivuvalaistukset sammuvat viideksi minuutiksi. Siis mitä? Viideksi minuutiksi?
Kuinkas paljon niitä turhia valoja pääkaupungissa ja muualla julkishallinnon ja muiden organisaatioiden poltetaan? Läheskään kaikki rakennukset eivät menetä yhtään mitään, vaikka niiden ilta- ja yöaikainen julkisivuvalaistus sammutettaisiin kokonaan. Osa rakennuksista on tullut ihan hyvin toimeen ilman sellaisia ties kuinka pitkään.
(Kuvan lähde: Wikimedia Commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti