Tyhmä Venäjä
Tänään on kulunut vuosi Anna Politkovskajan murhasta. Murhaan syyllisistä ei edelleenkään ole tarkempaa tietoa. Jostain syystä se ei tunnu yllättävältä.
Venäjällä yritettiin eilen järjestää ihmisoikeusseminaari Nizhni Novgorodissa ja Venäjän viranomaiset pidättivät sinne matkalla olleita ulkomaisia ihmisoikeusjärjestöjen aktivisteja sekä seminaarin järjestäjiä. Ulkomaiset aktivistit on jo vapautettu, toivottavasti muutkin. Joka tapauksessa viranomaisten tempaus on häirinnyt seminaarin järjestämistä.
Tänään on Moskovassa pidetty rauhanomainen marssi Politkovskajan muistoksi. Siihen haettiin tiettävästi lupaa 2000 osallistujalle, mutta viranomaiset myönsivät vain 500. Lehtitietojen mukaan osallistujia olisi kuitenkin ollut noin 1000. Ja uutisten mukaan heitä valvomassa oli tuhansia poliiseja.
Tuntuukin vahvasti siltä, että Venäjän viranomaisilla on jokin tarve häiritä ja estää tämän kaltaisia rauhanomaisiakin tapahtumia, joissa käsitellään ihmisoikeuksia.
Toimittajillakaan ei ole Venäjällä helppoa. Lehdistönvapausjärjestö CPJ:n mukaan Venäjä on maailman vaarallisin maa toimittajille heti Irakin ja Algerian jälkeen. Kaikkiaan 47 toimittajaa on Venäjällä kuollut työssään vuodesta 1992 lähtien, heistä 14 sen jälkeen, kun Vladimir Putin tuli valtaan 2000.
Venäjän toiminta on tyhmää. Jos Venäjän haluaa vahvistaa asemaansa supervaltana, modernina mahtina tai jonain vastaavana, sen kannattaisi tukea ihmisoikeuksien ja vapaan tiedonvälityksen toteutumista eikä estää niitä.
Näin ihan siksi, että maat, joissa vapaa tiedonvälitys ja ihmisoikeudet toteutuvat, pystyvät rakentamaan yhteiskuntansa myös taloudellisesti ja poliittisesti vahvemmalle pohjalle. Poliisivalta ja pelon ilmapiiri ei luo vakautta ja luottamusta. Sortovallat kaatuvat omaan mahdottomuuteensa ennemmin tai myöhemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti