torstaina, lokakuuta 04, 2007

Kreationismiväittelyä Euroopassa

Kreationismista eli luomisopista väitteleminen ei ole pelkästään amerikkalainen ilmiö, vaan myös Euroopassa on esitetty uskonnollisten tahojen toimesta vaatimuksia, jonka mukaan koulujen biologian tunneilla evoluutioteorian sijaan pitäisi puhua kreationismista. Euroopassakin on esiintynyt pyrkimystä vaikuttaa opetusviranomaisiin kreationismin ujuttamiseksi kouluihin.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli asiasta torstaina luxemburgilaisen kansanedustajan Anne Brasseurin raportin "Luomisopin vaarat kouluopetuksessa" pohjalta. Brasseurin mielestä koulujen luonnontieteen opetuksen pitää perustua tieteelliseen maailmankuvaan. Luomisoppia voidaan opettaa uskontotunneilla, mutta tieteen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Suomalaisista kansanedustajista Krista Kiuru (sd.) osallistui keskusteluun ja yhtyi raportoijan näkemyksiin. Hänen mukaansa koulutusjärjestelmän tarkoitus on kasvattaa lapsista kriittisiä, uteliaita ja itsenäisesti ajattelevia kansalaisia. Luomisoppia voidaan opettaa kouluissa kuten nytkin tehdään, mutta uskonnollisessa viitekehyksessä, ei tieteenä.

Niin se on. Jos kreationismia halutaan kouluissa käsitellä, käsiteltäköön sitä uskonnon tunneilla. Biologiaan tai muihin luonnontieteisiin asia ei kuulu.

Ei kommentteja: