sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Talouden merkit

Kun tässäkin blogissa on aprikoitu talousmerkkejä meiltä ja muualta sekä pohdittu rakentamiseen liittyviä kiemuroita, niin jatkoahan seuraa.

Kauppalehti uutisoi, että Suomessakin uudet asunnot jäävät käsiin. Kyse on selvityksestä, jossa selvitettiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen myyntilannetta ja aika voimakkaalta muutos vaikuttaa. Uutisen mukaan Lahden ja Turun seuduilla sekä esimerkiksi Pohjanmaalla myytävää riittäisi nyt yli vuodeksi ilman uutta tuotantoa. Vuodessa myymättömien asuntojen määrä on kasvanut 175 prosentilla ja viimeisen neljän kuukauden aikana 46 prosentilla.

Yhdysvaltojen asuntolainoitusta on viimeajat seurattu silmä tarkkana ja aruntomarkkinoiden tila näyttää siellä päiväpäivältä huonommalta. Maan suurin asuntolainaaja Countrywide Financial rämpii ja sen välittämien asuntolainojen määrä alenee vauhdilla. Oman tilanteensa perässä Countrywide aikoo irtisanoa noin 12000 henkeä omasta organisaatiostaan.

Myös Yhdysvaltojen asuntorakentajien syöksy jatkuu. Myynti laskee ja asunnonostajat peruvat valmiita kauppoja, joka edelleen heikentää tilannetta. Pankit ovat kiristäneet lainojen ehtoja. Yhdysvaltojen asuntotaantuman ennustetaan jatkuvan vuoteen 2009 asti.

Talous jauhaa Suomessa edelleen hyvin ja paremmin kuin aikoihin, mutta merkit taivaalla osoittavat harmaan pilven tavoin uhkaavaa säätä. Kiertääkö tuleva sade oman pohjoisen saarekkeemme, vai joudummeko sen kurimukseen, aika näyttää.

Epävarmalta joka tapauksessa näyttää.

Ei kommentteja: