perjantaina, elokuuta 10, 2007

Talousaivastelu jatkuu

Jatkoa eiliseen pohdintaan kansainvälisen talouden heilahteluista ja USA:n asuntokuvioista tulikin sitten samantien.

Osakekurssit ovat laskeneet selvästi maailman pörsseissä. Euroopan ja Yhdysvaltojen eilinen alamäki on jatkunut aamulla myös Aasiassa. Sijoittajien hermoilun taustalla ovat Yhdysvalloissa liian löyhin ehdoin myönnetyt asuntolainat.

Samaan aikaan USA:n suurin asuntopankki Countrywide Financial on vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Countrywide kertoo heikosta tilanteesta markkinavalvoja SEC:lle lähettämässään dokumentissa.

Suomessa analyytikot puhuvat markkinahäiriöistä, ei alkavasta taantumasta. Analyytikot eivät usko, että USA:sta alkanut ongelma johtaisi suomalaisten luototukseen. Näyttää siltä, että analyytikot pitävät ongelmaa enimmäkseen USA:n ongelmana, joka jatkuessaan saa globaaleja muotoja.

Tätä kirjoitettaessa Suomessa pörssit eivät ole vielä avatuneet, joten emme tiedä suomalaisia reaktioita, mutta oletettavasti ne ovat samansuuntaisia kuin maailman muissa pörsseissä. Dow Jones -indeksi laski liki kolme prosenttia ja teknologiaosakkeiden arvoa mittava Nasdaq runsaat kaksi prosenttia. Kurssit laskivat viimeksi yhtä paljon helmikuussa. Kyseessä ei siis ole mikään draamaattinen pudotus, mutta näkyvä sellainen.

Hyvä uutinen näyttää olevan se, että korkojen nousu ei ole ainakaan vielä ajanut suomalaisten pankkien asiakkaita maksuvaikeuksiin. Siis ainakaan vielä.

* * *

Joka tapauksessa päivän merkit vain vahvistavat hermostunutta olotilaa, vaikka mitään äkkinäistä ei olekaan tapahtumassa.

Pulma vain on se, että talous on puoliksi psykologiaa ja fiilistä ja puoliksi laskutaitoa. Analyysit ovat hyviä matikan kanssa, fiilikset tulevat usein yllätyksenä.

Muutenkin taloudessa tuntuu olevan sellainen pulma, että maksimaalisen kasvun ja tuloksen hakeminen on rakennettu sen sisäiseen logiikkaa. Se toki on yritysten tehtävä. Kansantaloudessa taas olisi syytä ajatella maksimaalisen kasvun tavoitteen sijaan maksimaalista vakautta ja se taas on valtion tehtävä. Markkinataloudessa yksittäisiltä yrityksiltä sitä ei aina voi vaatia. Tosin, tolkku se pitää busineksissakin olla.

Ei kommentteja: