keskiviikkona, elokuuta 01, 2007

Energiaa verolle, hyvä!

Valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden budjetiksi on valmistunut. Uutistietojen mukaan sähkö- ja polttoaineveroja korotetaan noin 300 miljoonalla eurolla. Miten energiaverojen korotukset painotetaan, siitä päätetään hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla. Valtiovarainministerin mukaan korotus ei tarkoita kotitalouksille mitään dramaattisia korotuksia.

Ympäristön ja ilmastomuutoksen kannalta lähtökohdat ovat hyvät. Energian kulutusta voidaan vähentää verotuksellisilla ohjauskeinoilla, jolloin kalliimpaa energiaa me kuluttajat pyrimme käyttämään säästäväisemmin. Me voimme omilla toimillamme vaikuttaa siihen millaista sähkölaskua maksamme. Lisäksi suuremmat sähkölaskut muutenkin kohdentuvat suurempituloisille, joten arvatenkin kohtuullisen sosiaalisesta verotuksen kiristämisestä tässä voi olla kyse. Varsinkin kun asiaan kytketään tuloverojen maltillinen alennus.

Mutta mutta. Tuloverotuksen kevennysten yksityiskohdat ovat vielä pimennossa sekä se mitä tuo "Miten energiaverojen korotukset painotetaan" tarkoittaa.

Energiaverotusta pitäisi kiristää kasvihuonekaasuja tuottavien energiamuotojen (esim. kivihiili ja turve), liikenteen polttoaineiden sekä ydinvoiman kohdalla.

Ai miksikö ydinvoiman? Siitä yksinkertaisesta syystä, että kestävään energiapolitiikkaan pyrittäessä on uusiutuvien energiamuotojen kilpailuasetelmaa pyrittävä tukemaan. Uusiutuvat energiamuodot ovat joka tapauksessa tulossa, mutta mitä pikemmin ne ovat kilpailukykyisiä suhteessa muihin energianmuotoihin, sitä nopeammin energiapolitiikka muuttuu kestävämmäksi.

Ja sitä paitsi ydinvoiman on jo aika ryhtyä maksamaan yhteiskunnalle takaisin niitä miljardeja, joita siihen on vuosikymmenten ajan veronmaksajien kukkarosta suoraan tai välillisesti syydetty.

Ei kommentteja: