tiistaina, heinäkuuta 31, 2007

Muiden elämä, toisten Stasi

Muiden elämä on Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva, joka sijoittuu Itä-Berliiniin vuonna 1984. Tarina kertoo Stasin virkailija Wieslerin operaatiosta näytelmäkirjalijan ja hänen lähipiirinsä tekemisten selvittämiseksi. Wisler uppoutuu kuitenkin operaationsa kohteiden elämään tavalla, joka muuttaa myös häntä itseään moninaisin kääntein.

Elokuvassa käsitellään yksilön moraalin suhdetta valtakoneistoon ja sen pelkoihin. Valtakoneistolla on suhteessa yksilöön ylivertaiset välineet, mutta mitä ja millaisia moraalivalintoja erilaiset tekijät tässä koneistossa ja sen kohteena joutuvat tai voivat tehdä?

Muiden elämä kertoo tarinaa systeemistä ja ihmisistä sen pyörteissä varsin kiinteällä tavalla, jossa jännite säilyy loppuun asti. Lopussa odottaa tunnelatautunut tarinan täyttymys, joka sopivalla tavalla esittää vastauksia, mutta myös uusia kysymyksiä ja kiertää itse tarinan kehää kiinni osana historian pyörteitä ja kohtaloita. Elokuvassa ei jaeta ruusuja ympäriinsä, mikä jättää tarinasta sopivan karhean maun.

Tarinassa vältetään myös nyt helposti kehitettävät vitsit ja pyritään kuvamaan niitä kuten ne lähihistoriassa kenties olivat. On itse elokuvaan piilotettuna joitakin kenties sarkastiseksi tarkoitettuja kohtauksia, jotka saavat tarkkaavaisen katsojan hetkellisesti hymyilemään.

Elokuva sai parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon viime keväänä ja elokuva valittiin viime vuoden parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi.

Stasi on taas Suomessa ajankohtainen aihe. Kaikkien niiden, joita erilaiset stasi-listat kiinnostavat erityisesti, kannattaa nähdä tämä elokuva ja samalla esittää ne kysymykset, jotka elokuva tarinansa lisäksi esittää ja jättää osin katsojan vastattavaksi.

* * *

Viimepäivien elokuvauutiset ovat olleet varsin synkkiä.

Muiden elämän pääosan esittäjä Ulrich Mühe kuoli 54-vuotiaana vatsasyöpään sunnuntaina 22.7. kotonaan Walbeckissa Saksassa.

Maanantaina kuoli ruotsalainen mestariohjaaja Ingmar Bergman 89-vuotiaana. Samana päivänä kuoli myös italialainen 94-vuoden ikään ehtinyt mestariohjaaja Michelangelo Antonioni, yksi hyvin harvoista vanhoista suurista ohjaajista.

Sedis Blogissa on ansiokas essee Ingmar Bergmanista ja hänen elämäntyöstään.

Ei kommentteja: