lauantaina, heinäkuuta 07, 2007

Hehkulamput pannaan!


Tämä olikin menossa korvien ja silmien ohi, mutta Australia aikoo kieltää tavalliset hehkulamput. Kielto olisi tarkoitus saattaa voimaa asteittain siten, että vuonna 2010 ne olisi kielletty kokonaan ja korvattu energiatehokkaammilla jo nyt markkinoilla olevilla malleilla. Australian lisäksi ideaa on väläytelty Kaliforniassa.

Hyvä idea. Suomen ja EU:n pitäisi tehdä myös vastaava päätös pikavauhtia. Vaihtoehtoisesti energiaa tuhlaaville hehkulampuille voitaisiin säätää sellainen vero, että niiden hinta nousee energiatehokkaampien ja kestävämpien lamppujen tasolle kaupan hyllyille. Näin voitaisiin kulutuskäyttäytymistä ohjata. Ottaen huomioon uusien energiatehokkaampien lamppumallien pitemmän käyttöiän, energiasäästölamppuja käyttämällä tavallinen kotitalous säästää rahaa.

Kielto olisi tehokas tapa hoitaa asia ja sen voisi porrastaa siten, että tuonti, tuotanto, myynti ja käyttö tulisi regulaation piiriin sopivassa tahdissa, jotta lampuntuottajat ehtisivät sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja vastaavasti kaupan hyllyiltä asiakkaat saisivat haluamansa lamput sujuvasti.

Asia vaikuttaa pieneltä, mutta jos suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin, sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa. Se vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa.

Kaiken lisäksi, mikäli kiellolla olisi sama aikataulu kuin Australiassa, se vapauttaisi sähkökapasiteettia huomattavasti nopeammin kuin minkään ydinvoimalan rakentaminen. Ja tulisi siis huomattavasti halvemmaksi. Luulisi siis teollisuudenkin olevan tällaisen ehdotuksen takana, vai mitä pojat?

Ei kommentteja: