Ydinvoiman gallup-kannatus harhaa
Eilen Etelä-Suomen Sanomat ja Satakunnan kansa uutisoi mielipidekyselystä, jonka mukaan ydinvoiman kannatus olisi romahtanut. Kyselyssä vain reilut kolmannes vastaajista kannatti kuudennen ydinvoimalan rakentamista ja jutussa vertailu tehtiin aiempaan Helsingin Sanomissa julkaistuun TNS Gallupin -kyselyyn.
Tänään STT kertoi Tampereen yliopiston tiedotusopin professori Pertti Suhosen suulla, että lisäydinvoiman kannatus ei ole muuttunut merkittävästi Suomessa. Suhonen muistutti, ettei kyselyitä voida verrata keskenään, koska kyselyissä kysymykset ovat olleet erilaisia. Taloustutkimuksen samanlaiseen kyselyyn verrattuna ydinvoiman kannatus on laskenut vuodessa noin 5 prosenttiyksikköä.
Suhosen mukaan aiemmassa HS:n kyselyssä TNS Gallupin kysymyksenasettelu oli johdatteleva, minkä vuoksi vastaaja saattoi helpommin ilmoittaa kannattavansa lisäydinvoimaa ja Suhonen pitääkin nyt julkaistua Taloustutkimuksen kyselyä luotettavampana.
Yksi gallupeihin liittyvä kysymys onkin sitten se, että onko ydinvoiman lisärakentamisen kannatus ollut koko ajan suunnilleen sillä tasolla millä se nyt on? Tämän johtopäätöksen Suhosen haastattelusta voisi myös tehdä. Ja jos kannatus on ollut noin kolmanneksen tasolla jo aikaisemmin, niin voidaan kysyä kuinka kauan?
Oli miten oli, periaatepäätös ydinvoiman lisärakentamisesta tehdään eduskunnassa. Vaikka eduskunnassa päätöksentekijät ovat itsenäisiä, vaikuttavat kansanedustajien näkemyksiin myös gallupit, jaettavan tiedon ja näkemysten lisäksi.
Niin tai näin, erilaisia kyselyitä pitäisi verrata aina samanlaisiin, jotta vertailua voitaisiin pitää edes jollain tasolla luotettavana. Tämäkin osoittaa jälleen että gallupit ovat kuten ne luetaan, eikä niihin voi liikoja luottaa. Niillä voidaan myös johtaa harhaan oli niiden julkaisijana vaikka miten arvostettu tiedotusväline.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti