keskiviikkona, heinäkuuta 18, 2007

Pulsseja maailmalta

Pari hajanaista ilmastomuutokseen liittyvää uutista maailmalta.

Australiassa tuetaan kouluihin rakennettavia aurinkoenergialla toimivia vedenlämmittimiä ja säiliöitä. Tukea annetaan myös kotitalouksiin. Professori arvostelee päätöstä siitä, että osa rahoista menee hukkaan ja että kotitalouksia tukemalla saataisiin parempaa vastinetta rahalle. Hän arvostelee myös Australian pääpuolueita siitä, että ennen tulevia parlamenttivaaleja ne eivät uskaltaudu kertomaan politiikkansa sisältöä.

"That's something we need to know sooner rather than later and industry need to know sooner rather than later."

(The Sydney Morgning Herald)

* * *

Iso-Britanniassa on pääministeri Gordon Brown tekemässä päätöstä luvasta uudelle hiilivoimalalle. Se olisi ensimmäinen uusi hiilivoimalaitos 30 vuoteen. Edellisen pääministerin Tony Blairin energiapolitiikka nojasi ydinvoiman lisärakentamiseen ja sillä olisi vähennetty hiilipäästöjä vaivaiset 4% vuoteen 2024 mennessä, kun tavoitteeksi on asetettu 80% vuoteen 2050 mennessä. Yhdellä hiilivoimalapäätöksellä tehtäisiin turhaksi tuo vähäinenkin vähennys.

"To put it another way - despite all the noise, threats and posturing surrounding new nuclear power, all of this could be made utterly irrelevant by just one decision, to be made quietly in No 10 in the coming weeks."

(Greenpeacen John Sauvenin kommentti The Guardianissa)

* * *

Sveitsissä Alppien jäätiköt ovat sulamassa mikä haittaa sekä ympäristöä, että alueelle tärkeää turismia. Sen sijaan, että toimintaa ohjattaisiin ilmastomuutoksen torjuntaan, käytetään rutkasti energiaa ja vuoristossa kallisarvoista vettä siihen, että hiihtokautta voitaisiin jatkaa viikolla. Myös OECD on tutkinut hiihtomatkailun ympäristövaikutuksia on huolestunut aiheesta.

"It would be hard to conjure up a more potent symbol of environmental perversity than the use of carbon-spewing fossil fuels to help to dispose of millions of gallons of carefully extracted water in order that a few thousand tourists can slide down a slope for an extra week."

(Magnus Linklater The Timesissa)

* * *

Toronton kaupungin valtuusto on päättänyt äänin 37-0 leikata kasvihuonekaasuja 6%:lla vuoteen 2012, 30%:lla vuoteen 2020 ja 80%:lla vuoteen 2050 mennessä. Ajatukseen kuuluu muunmuassa nurmikonleikkureissa ja lehtipuhaltimissa käytettävien kaksitahtimoottorien kieltäminen.

"It's an amazing vote," said deputy mayor Joe Pantalone. "We're going beyond the Kyoto Accord targets and we're going to look at everything from energy retrofits for buildings in the city to installing geothermal energy at Exhibition Place."

(Jim Byers Star.com -uutispalvelussa)

* * *

Kehittyneissä maissa ei ilmastomuutosta pidetä kovinkaan suurena uhkana ja sen torjunnan mahdollisuuksiin suhtaudutaan pessimistisesti. Kehitysmaissa tilanne näyttää päivastaiselta.
HSBC:n teettämässä kyselyssä vain 22% briteistä kertoi pitävänsä ilmastonmuutosta eräänä maailman suurimmista haasteista. Intialaisista ilmastonmuutosta piti eräänä suurimmista haasteista 60% ja kiinalaisista 47%. Briteissä vain 5% vastaajista katsoi ihmisten ja organisaatoiden tekevän tarvittavan ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.

"Some 41% of Germans thought it was not even worth trying to do anything about climate change, mostly on the grounds that nothing can be done. Such fatalism was far less prevalent in poorer countries. Almost nobody in Mexico and Brazil took that view."

(The Economist)

* * *

Suomessa kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen (kesk.) haikailee edelleen Vuotoksen altaan rakentamisen perään. Vihreiden Tarja Cronbergin mukaan hallituksessa ei kannata ottaa Vuotoksen allasta esille.

"Se on aivan selvä asia, siinä vaaditaan yksimielisyyttä ja sitä ei tule. Se on turhaa puuhastelua."

(Helsingin Sanomat)

* * *

Lisäksi vielä yksi kasvihuonekaasuihin suoraan liittymätön uutinen.

Kaupungistumisen on parissakin tutkimuksessa havaittu lisäävän sateisuutta kaupunkialuella samaan aikaan kun ulkopuolisilla alueilla sateisuus on vähentynyt. Ilmiössä saattaa olla kyse siitä, että veden kierto muuttuu siten, että maaperän sijaan vesi kiertää ilmakehään ja aiheuttaa näin sateita. (Lee Dyen artikkeli ABC News -palvelussa)

* * *

Siis.

Ilmastonmuutokseen suhtaudutaan pessimistisesti ja koko ilmiötä vähätellään. Lisäksi hyvästä tahdosta huolimatta näytetään tekevän päätöksiä, jotka tekevät kaikki tavoitteenasettelut turhaksi.

Mitä tähän nyt sitten sanoisi? Pitänee käydä ostamassa snorklausvehkeet.

Ei kommentteja: