lauantaina, heinäkuuta 14, 2007

Meitä on varoitettu - jälleen

Cameron Smith kirjoittaa kanadalaisessa The Starissa NASAn James Hansenin johtaman tutkimusryhmän ilmastonmuutostutkimuksesta ja lämpötilan nousun aiheuttamasta meren pinnan kokoamisesta.

Hansen pitää YK:n alaisen IPCC:n johtopäätöksiä osin virheellisinä ja myös liian maltillisina. Hänen mukaansa IPCC:n virhe on se, että IPCC:n raportissa lämpenemisen aiheuttamaa vastetta pidetään lineaarisena, kun taas Hansenin tutkimuksen mukaan jääkenttien fysikaaliset ominaisuudet viittaavat siihen, että jääkentät saattavat alkaa sulamaan kiihtyvällä tahdilla.

Mikäli näin käy, on ilmastomuutoksen seuraukset tuhoisia. Vedenpinta voi nousta hyvinkin lyhyessä ajassa 25 metriä.

Maapallolla voi Hansenin mukaan olla mahdollisuus, mutta vain silloin, jos maapallon lämpeneminen pysähtyy enintään yhteen Celsius-asteeseen ja hiilidioksidin konsentraatio ilmakehässä enintään 450 ppm:ään.

Tilanne on nyt se, että puolet tuosta asteen lämpötilan noususta on väistämätöntä, koska kaasut ovat jo ilmakehässä. Hiilidioksidikonsentraatio on nyt 384 ppm ja kasvaa 2 ppm vuodessa. Tutkijoiden mukaan vielä 10 vuotta nykyisellä hiilidioksidikonsentraation kasvuvauhdilla tekee epätodennäköiseksi selviämisen pois tuhoisalta tieltä.

Meitä on siis jälleen tutkijoiden toimesta varoitettu ja asialla on kiire. Ja toimenpiteiden täytyy olla voimakkaita. Nyt ei ole enää varaa tekosyillä vetkuttaa tarvittavia päätöksiä.

Ei kommentteja: