sunnuntaina, elokuuta 19, 2007

The Great Digital Swindle

Petteri Järvinen sanoo tänään STT:n haastattelussa sen, mikä on jo todettu aiemmin, mutta mistä on vaiettu tehokkaasti.

Sellaisten kotitalouksien, jotka saavat tv-signaalinsa kaapelista, digitalisoinnissa ei ole järkeä. Järvisen mukaan Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa kansalaiset pakotetaan digitalisoitumaan sekä antenni- että kaapeliverkoissa. Hollannissa ei näin tehty eikä Ruotsissa aiota tehdä.

Kaapelitalouksien pakottaminen ostamaan digibokseja on tarpeetonta, koska kaapelissa taajuudet eivät ole samalla tavalla niukkoja kuin ilmassa ja kaapelissa asia voitaisiin ihan hyvin hoitaa siten ettei niitä digibokseja tarvittaisi. Kaapeliverkon operaattori voisi hoitaa kaikkien kanavien osalta signaalin muuntamisen.

Kyseessä on siis kokoluokassa sadat miljoonat eurot liikkuva hölmöily ja tulonsiirto kotitalouksilta digiboksien rakentajille (sekin on muuten varsin simppeli vekotin, josta pitää maksaa pakon edessä kaikesta päätellen ylihintaa) sekä kaupallisten tv-kanavien tuottajille.

Ja kaiken tämän on meille säätänyt valtio, eivät markkinat tai paljon parjattu markkinatalous.

Syy tähän töppäilyyn voi olla josku seuraavista:

- Tyhmyys. Joko asiaa ei ajateltu ollenkaan, vaan päätettiin, kun joku näin ehdotti ja insinöörit nyökyttivät päätään.

- Valehtelu. Kuviteltiin, että asia on pakko tehdä näin, koska sinne verkkoon tulee vuorovaikutteisuutta ja palveluita (joita siis sinne ei edes tule).

- Ahneus. Digiboksikauppiaat ja muut taloudellisia intressejä omaavat onnistuivat lobbauksessaan.

- Kateus. Jos kerran antennitalouksien on pakko hankkia digiboksi, niin säädetään se sama pakko sitten myös kaapelitalouksillekin.

Välittömiä teknisiä perusteita sille, että kaapelitalouksien olisi mistään syystä pakko hankkia digiboksit sun muut, ei siis ole.

Olkaa hyvä, maksakaa.


Ei kommentteja: