maanantaina, elokuuta 20, 2007

Viron parikin itsenäisyyspäivää

Tänään on Viron itsenäisyyspäivä. Ei vuoden 1918 itsenäistymisen kunniaksi (joka tapahtui 24.2.1918), vaan 20.8.1991 tapahtuneen uuden itsenäisyysjulistuksen kun Neuvostoliitossa tapahtui epäonnistunut vallankaappausyritys ja Viro päätti irtautua Neuvostoliitosta.

Viro itse pitää itsenäisyyttään 2.2.1920 Tarton rauhassa Neuvosto-Venäjän ja sen seuraajien tunnustamana, joten virallisesti Viro määrittelee oman asemansa tuon rauhansopimuksen mukaisesti.

Myöskään Suomi ei tunnustanut uudempaa itsenäistymistä, koska Suomessa katsottiin ettei siihen ole ollut tarvetta. Suomessa kun virallinen tulkinta on se, että Suomi ei ole koskaan tunnustanut de jure vuonna 1940 tapahtunutta Viron liittämistä Neuvostoliittoon.

Moni asia on muuttunut sitten 1991. Tallinna on nykyaikainen eurooppalainen kaupunki, jossa kehitys edistyy vauhdilla. Paikallisesti on jo huomattu kuinka hintataso nousee Tallinnan vanhankaupungin hintatason perässä ja sitä myöten myös palkat. Hintojen ja palkkojen eurooppalaistuminen näkyy virolaisen tuttavani mukaan myös muualla Virossa ja halvempia hintoja löytyy esimerkiksi Saksasta.

Tuttavani kertoi, että tämä itsenäisyyspäivä on sen verran uusi asia, ettei sitä meinaa kalenteriin muistaa merkitä. Tallinnassa tätä itsenäisyyspäivää vietetään aikalailla rauhallisin menoin ja esimerkiksi merkittävä osa ravintoloista on kiinni. Aikalailla seesteistä menoa siis.

Eurooppalaistumista ehkä sekin, että hieman vanhempi virolaisväestö ymmärtää ja puhuu suomea ihan sujuvasti mutta nuoremmat puhuvat englantia eikä suomi ihan automaattisesti pelaa esimerkiksi ravintolassa.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Kiva aina ajankohtainen juttu Viron itsenäistymisestä!