Sähkön hinnoittelu on kieroa
Energiayhtiöt mielellään kertovat mielellään, että sähkön hinta määräytyy markkinoilla ja kilpailutilanteessa. Höpö höpö, sanoo Vaiheinen.
Kuten Helsingin Sanomien artikkeli maanantailta tietää kertoa, sähkö hinnoitellaan aina kalleimman tuotantomuodon mukaan eli usein hiilivoiman hinnoittelun mukaisesti. Ihan riippumatta siitä paljonko enemmän käytetyt vesivoima tai ydinvoima kustantavat. Tätä kautta energiayhtiöt keräävät jo muutenkin kannattavaan toimintaansa lisää kannattavuutta. Energiayhtiöiden huima kannattavuus perustuu siis tähän niin sanottuun rajakustannusmekanismiin.
Tästä mekanismista seuraa se, että ilmastomuutoksen hillitsemiseksi tarkoitettu päätökaupan varjolla maksatetaan kuluttajilla, yksityisillä ja yrityksillä, päästökaupan varjolla korotettua hintaa myös sellaisesta energiasta, johon päästökauppa ei mitenkään vaikuta. Lisäksi teollisuus saa suurimmalle osalle saastuttavasta toiminnasta päästöoikeudet ilmaiseksi. Ja kyse on lehdessä haastatellun Suomen Elfi Oy:n toimitusjohtaja Antti Koskelaisen mukaan viidessä vuodessa noin 9 miljardin euron summasta.
Niinhän se tietysti on, että ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa. Mutta mutta, kuten Koskelainen sen sanoo, tuotannosta puuttuu kilpailua, joten kuluttajat eivät siihen hinnoitteluun pysty kovin vahvasti vaikuttamaan.
Kokonaisuuteen kuuluu myös se, että ylimääräisiä tuloja saavaa sähköteollisuutta ei ole millään lailla velvoitettu sijoittamaan rahoja päästöjä vähentävään uusiutuvaan energiantuotantoon.
Sen lisäksi, että yksityiset kuluttajat voivat vaihtaa sähkönsä Norppasähköön, olisi tuohon vääristävään hinnoittelumekanismin puututtava myös kilpailuviranomaisten toimesta.
Kaikenlaisista väitteistä huolimatta kun kilpailu ei oikein näytä toimivan ja kaiken hyvän lisäksi hinnoittelumekanismi ei ole mitenkään omiaan edistämään ilmastomuutoksen hillitsemistä. Päästökaupan idea siis valuu osin hukkaan, ei valtion energiaverotuksen, vaan energiayhtiöiden itsekään hinnoittelumekanismin vuoksi.
Jo riittää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti