maanantaina, elokuuta 13, 2007

Ääretön

Tietoviikon uusi kolumnisti Roope Mokka kirjoittaa, "Ikävä kyllä olemme aina rajatun, materiaalisen maailman vankeja. Ja nyt alkaa olla erittäin ahdasta. Vuonna 2050 lähes kymmenen miljardia ihmistä kantavassa, tuntemiltamme resursseilta erittäin niukassa maailmassa mikään ei voi kasvaa ikuisesti eikä olla rajatonta." Kolumni löytyy myös mainiosta 2040-blogista.

Kansantalouden niukkuuden käsite selitetään Pekkarinen-Sutelan ensimmäisillä sivuilla (kansantaloustiede 2, s. 12) ja on talouden peruskäsite. Se niukkuus pätee myös niihin resursseihin, jotka olemme ikäänkuin ilmaiseksi luonnosta saaneet. Emme niitä itseasiassa ole ilmaiseksi sieltäkään saaneet, vaan ottaneet velaksi. Ilmastonmuutoksen kaltaiset ilmiöt viestivät siitä, että nyt se kassa on varsin tyhjä.

Maailmankaikkeuden rajattomuudesta tai rajallisuudesta ei tiettävästi ole lopullisia vastauksia, mutta sillä ei ole ihmisen ajassa ja mahdollisuuksissa mitään merkitystä. Emme ole kykeneviä hallitsemaan maailmankaikkeutta omilla rajallisilla keinoillamme. Kaikki se minkä keskellä elämme on rajallista ja äärellistä.

Rajattomien ja äärettömien mahdollisuuksien intuitio on tavallaan paradoksi, koska sitä ei meidän fyysisessä ympäristössämme missään olomuodossa tiettävästi esiinny, ei edes kaikkien kuviteltujen varojen yhteenlasketussa summassa. Ja silti sitä havitellaan.

Äärettömyyden ajatus lähtökohtaisesti teoreettinen matemaattinen käsite ja sellaisena useimmille meistä erittäin hankalasti käsitettävissä oleva.

Vaaralliseksi äärettömyys tai rajattomuus muuttuu silloin, kun kuvittelemme, että esimerkiksi politiikalle tai liiketoiminnalle on jollakin aikavälillä käytössä rajattomat mahdollisuudet ja resurssit. Ei ole, eikä tule.

* * *

Ehkäpä tuo äärettömyyden käsittämättömyys tekee siitä hauskan ja päivittäisessä kielenkäytössä näppärän käsitteen.

Tarkkakorvainen sai kesäisen Ranskan ympäriajon yhteydessä selville äärettömyyden mitan. Kilpailun 15. etapilla kommentaattori kertoi kärkiryhmän olevan äärettömän kaukana pääryhmästä ja televisioruutu kertoi ryhmien eroksi 8 minuuttia.

Kiireisessä maailmassa se äärettömyyskin supistuu.

Ei kommentteja: