lauantaina, elokuuta 25, 2007

Tyhjyys

Cl 0024+17 galaxy cluster dark matter ring HSTTutkijat ovat löytäneet avaruudesta suunnattomasti tyhjyyttä, kuten uutisetkin näkyvästi kertoivat pari päivää sitten. Sinänsä asiassa ei ole mitään ihmeellistä, sillä valtaosa unversumistamme on tyhjää.


Minnesotan yliopiston Lawrence Rudnickin löytämässä alueessa hämmentävää on se, että löydetyn tyhjän alueen mittakaava on valtaisa. Alue on halkaisijaltaan lähes miljardi valovuotta ja aiemmat teoriat eivät näytä odottavan tällaista tyhjää aluetta. Eikä tutkijoilla vielä ole hajuakaan siitä, miksi tuollainen alue on olemassa.

Ja kun avaruuden kohdalla puhutaan tyhjyydestä, niin se tarkoittaa ettei siellä ole mitään, ei edes pimeää ainetta. Kyse on siis täydellisestä tyhjyydestä, jota ihmisen arkielämässä ei yleensä ole missään. Kokemusmaailmaamme ei kuulu myöskään miljardin valovuodenkaan mittaisia välimatkoja.

Kuvainnollisesti voisi tietysti ajatella, että tuo tyhjä aukko on avaruudessa oleva erämaa, jonka ylittämiseen valonnopeudella (299 792 458 m/s = 1 079 252 849 km/h) kulkevalla avaruusaluksella menisi lähes 1 000 000 000 vuotta. Jos siis olisi edes olemassa jokin alus, joka voisi kulkea valonnopeudella, sellainen kun nykyisten teorioiden mukaan ei olisi edes mahdollinen ilman, että siihen tarvittaisiin ääretön määrä energiaa (ja sellaista ei universumista tiettävästi löydy).

Aika sci-fiä siis? Vaan kun ei ole sitä, universumimme mittakaavat vain ovat sellaiset ettei sen selittämiseen aina numerot meinaa riittää. Ehkäpä tuollaisessa valtavassa tyhjässä aukossa olisi sci-fi-ideaa siinä mielessä, että selityksen keksiminen alueelle kirvoittaa mielikuvituksen liikkeelle - ennen kuin tiedemiehet selittävät mistä ihmeestä se oikein tuli.

* * *

Viikolla kerrottiin myös, että Google on lisännyt Google Earthin uusimpaan versioonsa tähtitaivaan. Palvelusta löytyy tietojen mukaan satoja miljoonia tähtiä ja 200 miljoonaa galaksia. Joistakin kohteista löytyy Hubble-avaruusteleskoopilla otettuja tarkempia kuvia ja lisätietoja kohteista.

Sitten eikun suunnistamaan tähtien sekaan.


(Kuvan lähde: Wikimedia commons, kuvassa Hubblella otettu kuva galaksi klusterin Cl 0024+17 (ZwCl 0024+1652) ympärillä olevasta pimeän aineen muodostamasta renkaasta).

Ei kommentteja: