lauantaina, elokuuta 18, 2007

Legendaarinen Max Roach on poissa

Max Roach, Wikimedia CommonsModernin jazzin perustajaksi mainittu rumpali Max Roach kuoli toissapäivänä 83-vuotiaana. Omien yhtyeiden lisäksi Roach soitti myös usempien jazzin suurnimien kanssa. Roach oli monien mielestä kaikkien aikojen paras jazz-rumpali.

Hän oli 40-luvulla uudistamassa jazzia ja ensimmäisiä bebopia soittaneita rumpaleita. Uransa alkupuolella hän soitti jazz-klubeilla mm. Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Thelonious Monk, Coleman Hawkins, Bud Powell ja Miles Davis. Roach oli myös mukana useilla Parkerin keskeisimmistä levytyksistä. Vuosikymmenen lopulla Roach oli mukana Miles Davisin uraa uuratavalla Birth of the Cool -levytyksellä, joka antoi nimen ihan uudelle jazzin suuntaukselle, cool jazzille.

1950-luvulla Roach perusti basisti Mingusin kanssa Debut Recordsin, joka julkaisi mm. konserttilevytyksen Jazz at Massey Hall, konsertista, jota on pidetty kaikkien aikojen parhaana jazz-konserttina. Toukokuun 15. päivä vuonna 1953 Toronton The Massey Hallissa pidetyssä The Quintet-nimisen kokoonpanon konsertissa esiintyivät jazzin suurnimet Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Charles Mingus ja Max Roach. 1954 hän perusti myös kvintetin kuuluisan trumpetistin Clifford Brownin kanssa.

1960-luvulla Roach laajensi jazzin olemusta lisäämällä soittoonsa elementtejä muista perinteistä kuten afrikkalaisesta ja aasialaisesta musiikista, tanssirytmeistä, runoudesta ja hip-hopista. Samalla vuosikymmenellä Roach kansalaisoikeusliikehdinnän vanavedessä hän sävelsi albumin We Insist! Max Roach’s Freedom Now Suite. Hän käytti musiikkiaan kommentoidakseen kansalaisoikeustilannetta. Roach joutui 60-luvulla myös musiikkiteollisuuden mustalle listalle.

1970-luvulla hän alkoi myös opettaa Massachusettsin yliopistossa, Amherstissa. Hän jatkoi myös musiikin tekemistä M'Boom-nimisessä lyömäsoitinorkesterissa yhdessä avant-garde muusikkojen kuten Cecil Taylor, Anthony Braxton ja Archie Shepp kanssa.

Viimeisimmän levytyksen Roach teki vuonna 2002 yhdessä trumpetisti Clark Terryn kanssa.

Max Roach palkittiin aikojen saatossa useilla erilaisilla kunnianosoituksilla tekemästään työstä.

* * *

Jälleen yksi mestari on vaihtanut viimeisille soittolavoille.



(Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: