lauantaina, elokuuta 18, 2007

Hei hei lepotila

Meillä on kotitalouksissa laitteita, jotka kuluttavat sähköä vaikka eivät tee mitään. Laitteiden lepotila mitä myös stand by-tilaksi kutsutaan, syö sähköä 5-10% koko kotitaloussähköstä. Lukemiin on laskettu kaikenlaiset laturit sekä viihde-elektroniikan lepotilat.

Nyt kun siirrymme television osalta teknisesti digiaikaan, on kotitalouksiin hankittu jälleen yksi lepotilalaite lisää. Nimittäin se digiboksi. Laitteiden lepotilat vaihtelevat 11-15W:n paikkeilla. Jos kaikissa kotitalouksissa olisi valittu vähemmän lepotilaan energiaa käyttävä laite ja laitetta käytettäisiin oikein, suomalaiset kotitaloudet säästäisivät vuodessa 30 miljoonaa euroa.

Kyllä, kuulitte oikein pelkästään digiboksin oikealla valinnalla ja sen oikealla käytöllä voitaisiin säästää yhteenlaskettuna reippaasti. Voimme vain kuvitella mitä muuta ihan oikeasti ja aika helposti voimmekaan tehdä.

Onpa asiaa tarkasteltaessa havaittu sekin, että lepotilat kuluttavat enemmän energiaa kuin itse laitteen käyttö, näin on tilanne esimerkiksi videoissa ja vastaavissa.

Energian säästäminen ei ole vaikeaa, se vaatii vain hieman tahtoa ja asennetta. Hyviä vinkkejä riittää kuten vaikkapa Motivan Kimmo Rouhiaisen sähkönsäästövinkit.

Energiaa voi säästää myös laitteita valittaessa. Yleensä uudet laitteet kuluttavat sähköä vähemmän energiaa ja myös lepotilassa. GEEA energiamerkki myönnetään sellaisille laitteille, joilla on alhainen lepotilan energiankulutus. Siispä laitteita hankittaessa kannattaa katsoa mitä merkkejä siellä lukee.

* * *

Aamun BBC World-kanavan Click -ohjelmassa esiteltiin vekottimia, joilla saadaan kodin lepotilaenergiankulutusta alemmaksi. Yhtenä teemana kun oli se, kuinka tietokoneiden aiheuttamaa sähkönkulutusta saadaan alemmaksi.

Ohimennen sanoen, BBC:n ohjelmisto näyttää olevan hetkittäin sellaista, joka voisi olla syy sijoittaa digiboksiin. Kotimainen tarjonta tuntuu olevan uusintaa tai jotain typerää kännykkäpelaamista.

Click:ssä esiteltiin esimerkiksi IntelliPanel -niminen tuote, joka on siis yksinkertaisuudessaan aavistuksen älykäs jatkojohto. Se osaa rajoittaa laitteiden virransyöttöä sen mukaan mitä ne tarvitsevat ja tätä kautta säästävät esimerkiksi lepotilojen kohdalla. Laite ei osvellu kannettaville tietokoneille.

Ja entäpä sitten Wattson. Kyseessä on kodin energiakulutusta tarkkaileva laite, joka auttaa säästämään energiaa ja siis myös rahaa. Laite mittaa kodin energiankulutusta ja näyttää mitä tapahtuu, kun suljemme tai käynnistämme laitteita. Siitä saa myös tilastoinnit tietokoneelle jne. älykkään kodin innovaatio.

Bye Bye Standby. Se on laite, jolla voidaan niinikään kontrolloida laitteiden sähkönkulutusta. Laitteella voidaan kaukosäätimen tapaan säädellä pois turhaa sähkönkulutusta sieltä missä sitä ei oikeasti tarvita.

Ei kommentteja: