sunnuntaina, elokuuta 12, 2007

Sulavia jäätiköitä, lisää lämpöä ja tauteja

Jäätiköille ei kuulu kovin hyvää, ne ovat sulamassa pois. Muutkin ilmastouutiset tuntuvat kertovan vetkuttelusta ja hitaasta heräämisestä ongelman suhteen.

* * *

The Cryosphere Today kertoo, että pohjoisen pallonpuoliskon merijää on pienimmillään seurannan historiassa. Minimi havaittiin tänä vuonna kuukautta ennen kuin merijään tyypillinen kesäminimi havaitaan. Mittauksia on tehty vuodesta 1979 alkaen. Aikaisempi minimi havaittiin vuonna 2005 ja nyt odotetaan, että uusi ennätys mitataan vielä tällä kesäkaudella. Mittaustulokset viittaavat siihen, että pohjoisen pallonpuoliskon jäätiköt ovat tänä kesänä sulaneet poikkeuksellisen nopeasti.

Mittaustulosten trendi ei lupaa hyvää maapallolle. William L. Chapman Illinoisin yliopistosta sanoo The New York Timesissä, että kesä-heinäkuussa sulamistahti on ollut uskomaton. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös yhdysvaltalaisessa National Snow and Ice Data Centerissä, NASA:ssa sekä Washingtonin yliopistossa.

* * *

Britannissa on julkaistu täsmennettyjä arvioita ilmaston lämpenemisestä. Malleissa on nyt otettu entistä paremmin huomioon mm. El Niño- ja La Niña-ilmiöt huomioon. Se ennustaa, että vuoden 2009 jälkeen lämpeneminen kiihtyy vuoteen 2014 asti. Arvion mukaan vuosi 2014 on 0,3°Celsiusta lämpimämpi kuin vuosi 2004. Lämpenemistä voi verrata siihen, että lämpötila on noussut viimeisessä vuosisadassa 0.8°Celsiusta.

* * *

USA:ssa on NASA:n käyttämistä lämpötilan kehitystä kuvaavista graafeista löydetty Y2K-bugi, joka muuttaa jossain määrin sikäläisiä lämpötila-arvioita. Globaalisti korjaukset merkitsevät Daily Techin mukaan vähäistä 1-2%:n korjausta lämpenemisarvioihin.

* * *

Science Daily kertoo myös siitä, että ilmaston lämpeneminen voi meren pinnan nousun lisäksi myös muuttaa tautien ekologiaa. Jotkut ympäristössämme vaikuttavat taudit voivat lisääntyä lämpenemisen myötä.

* * *
The Yomiuri Shimbun kertoo, että Japanissa eri ministeriöiden neuvosto on arvioinut hallituksen suunnitelmia rajoittaa Japanin kasvihuonekaasujen päästöjä alle Kioton sopimuksen tavoitteiden. Sopimuksen mukaan Japanin pitäisi leikata päästöjä 6% vuoden 1990 tasosta vuosina 2008-2012. Neuovston raportin mukaan vuoteen 2010 mennessä päästöt jäävät 2,1% vuoden 1990 tason yläpuolelle. Vuoden 2005 päästöt olivat 7,8% vuoden 1990 tason yläpuolella.

Töitä on siis tekemättä myös Kioton sopimuksen kotimaassa.

* * *

Niinpä. Nuo uutiset ovat nyt vain poimintoja siitä, mitä maailmalla ilmastoasioissa näinä päivinä menee. Uutiset eivät vähennä huolen määrää, mutta lisäävät tarvetta sille, että nyt ryhdymme aktiivisesti toimiin. Kuten Al Gore tänään Suomessa esitetyssä Oprahin jaksossa sanoi, meillä on 10 vuotta aikaa välttää lopulliset vahingot, joten muutokseen täytyy tarttua nyt eikä vasta seuraavien (tai sitä seuraavien jne.) vaalien jälkeen.

Ei kommentteja: